Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

filodendron, mam dwa worki 1,5kg Fish4Dogs Superior Adult Complete (granulki dla większych psiaków), kupione 11 grudnia tego roku. Niestety są takie rozbieżności w dawkowaniu o jakich piszesz - mniejsze na stronie, większe na worku. Pisałam do przedstawiciela, jednak nie otrzymałam żadnej odpowiedzi... Wczoraj zrobiłam nowe zamówienie, jestem ciekawa co przyjdzie tym razem- ale wolałabym jednak znać poprawne dawkowanie i skład...

• Replies 276
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Mi też nie odpowiedzieli na mail wysłany przez kontakt na ich stronie. Dopiero na mail wysłany normalnie, na adres działu marketingu.

To nowe zamówienie zrobiłaś też na ten sam wariant karmy? Daj znać, co przyszło.

Poprawne - w sensie: obowiązujące (w normalnych granicach rozsądku ;)) - jest oczywiście dawkowanie na worku, czyli to niekorzystne, źle świadczące o przyswajaniu karmy (jest zbyt duże jak na bezzbożówkę) i źle świadczące o uczciwości sprzedającego/reklamującego (przy takich różnicach jednak karma wystarcza na krócej, czyli jest droższa).

Tylko smakowitość jest bez zarzutu. I tylko dlatego próbuję się czegoś dowiedzieć na temat dalszych planów firmy. Wygląda jednak na to, że bardzo niewiele osób karmi tą karmą. Na tyle niewiele, że przedstawiciel nie czuje potrzeby zajęcia stanowiska.

Posted

Dziewczyny, a sparawdza się ta karma? Bo cena zabójcza za 26% ryby i tyle samo ziemniaków. Pytam, bo wciąż szukam optymalnej dla mojej suki, obecnie jest na purizonie rybnym, jest od 2 tygodni, więc za krótko, by coś stwierdzić. Wcześniej była na acanie pacyfice, z drapaniem było ok, ale kupy nie do końca mi się podobały. Na purizonie kupy wciąż średnie, na dodatek wygryzła sobie jedną łapę, ale to może dlatego, że dorwała się do serka syna i pochłonęła zanim zdązyłam zareagować. Polecacie fish4dogs? i gdzie kupujecie?

Posted

Cena jest podwójnie do bani ze względu na dawkowanie. Dla mnie jest ono na dłuższą metę nie do przyjęcia, bo mój pies może zjeść 100-120 gram dziennie, ale nie 215! Kuriozalna dawka jak na bezzbożówkę. Dla porównania Orijenu 6 fish musiałabym dawać 115 gram dziennie - gdyby chciał go jeść. Ale nie chce. Za to fish4dogs owszem je chętnie, ale nie aż tyle.

Co do wpływu na kondycję/sierść nie mogę się wypowiedzieć, ponieważ stosuję suchą karmę w sytuacjach awaryjnych.

Natomiast musi być bardzo smaczna. Nie powoduje, przynajmniej u mojego, żadnych sensacji nawet przy mieszanym systemie karmienia, nie ma gazów.

Posted

Ja mam o tyle trudną sytuację, że mam psa alergika, przez co większość karm odpada od razu. Dodatkowo moja suczka jest niejadkiem i nie jest w stanie zjeść tyle karmy ile powinna wg opakowania! I to mnie martwi bo zjada tyle ile powinna wg dawkowania ze strony i więcej nie może - przez co niedojada ;/ Znowu nawróciła nam dodatkowo nużyca (uroki wzięcia psa ze schroniska) i tym bardziej nie mogę pozwolić, żeby nie dostarczała w pokarmie wszystkich składników odżywczych. Fish4Dogs ma na tą chwilę u mnie plusa bo zdaje się, że nie uczula mojego psa. W piątek dojdzie nowa partia karmy - dam znać co przyszło.

hanaula - ja kupuję na stronie fish4dogspolska (akurat do 7.01 mają 10% zniżki na produkty przy podaniu kodu XMAS2014)

Ja się zastanawiam teraz nad karmą Shaggy Brown - dość podobny skład a tańsza i ma zdecydowanie lepsze dawkowanie (są dwa warianty smakowe).

Jagnięcina, bataty i mięta: Składniki:

Jagnięcina 50% ( w tym 30% świeżej jagnięciny, 18% suszonej jagnięciny, 2% bulionu z jagnięciny), słodkie ziemniaki (23%), groszek, białko grochu, ziemniaki (6%), pulpa buraczana, siemię lniane, witaminy i minerały, bulion warzywny, Omega3 – suplement, mięta (odpowiednik 7,5g na 1kg produktu), FOS (fruktooligosacharydy) 92mg/kg, MOS (mannanoligosacharydy) 23mg/kg

Analiza analityczna:

Białko surowe (26%), Tłuszcze i oleje surowe (14%), Włókno surowe (3%), Popiół surowy ( 8%), Węglowodany (41%), Wilgotność (8%), Wapń (2,41%), Fosfor( 1,50%), Omega 3 (1,79%), Omega 6 (2,20%)

Łosoś, pstrąg, bataty i szparagi: Składniki:

Łosoś i pstrąg 50% ( w tym 36% świeżego łososia i pstrąga, 12% suszonego łososia, 2% bulionu z ryb), słodkie ziemniaki (26%), groszek, ziemniaki (6%), pulpa buraczana, siemię lniane, witaminy i minerały, bulion warzywny, Omega3 – suplement, szparagi (odpowiednik 7,5g na 1kg produktu), FOS (fruktooligosacharydy) 92mg/kg, MOS (mannanoligosacharydy) 23mg/kg

Analiza analityczna:

Białko surowe (26%), Tłuszcze i oleje surowe (14%), Włókno surowe (3%), Popiół surowy ( 8%), Węglowodany (41%), Wilgotność (8%), Wapń (1,34%), Fosfor( 0,94%), Omega 3 (3,41%), Omega 6 (0,95%)

Edit - Doszło nowe zamówienie - znów ten sam rodzaj Adult Superior Complete (duże granulki) - z tym, że ja zamawiam worki 1,5kg - i niestety dawkowanie nadal po staremu - niekorzystne :/

Posted

No właśnie ja też mam psicę-alergika, właśnie odsyłam do zooplusa 4 kg rybnego purizona, bo jednak drapanie się nasila i nie będę dalej ryzykować. Najdziwniejsze jest to, że teoretycznie w karmie nie powinno być nic, co ją uczula a jednak.... najlepiej było na acanie pacyfice, tylko kupy nie za bardzo. już sama nie wiem, co jej dawać. A ta karma Shaggy Brown to skąd? bo łososiowa mi się podoba:)

Posted

Edit - Doszło nowe zamówienie - znów ten sam rodzaj Adult Superior Complete (duże granulki) - z tym, że ja zamawiam worki 1,5kg - i niestety dawkowanie nadal po staremu - niekorzystne :/

Przykre. I nieuczciwe. Szczególnie, gdy się umieszcza na stronie www całkiem niezależny byt w postaci zakładki pt. "dawkowanie".

Nie ma nikogo, kto karmi linią Finest?

Posted

A faktycznie, jeśli kupiłaś smak rybny to rzeczywiście nie ma jajek - pamiętałam tylko, że w łososiowo-jagnięcinowej wersji są. Powodzenia, w szukaniu odpowiedniej karmy!!! :)

Posted

Hanaula, oprócz Acany i Orijena 6 fish próbowałam jeszcze TOTW pacific stream i Greendog łosoś, pstrąg. Mój niestety nie chce jeść niczego poza fish4dogs, ale skoro Twój zjada Acanę, to może któraś z tych dwóch ostatnich będzie mu pasować (jeśli po Acanie są luźnawe wypróżnienia, to po Orijenie prawdopodobnie też będą). Choć moim zdaniem alergię najłatwiej kontrolować podając jedzenie naturalne, mało przetworzone - no ale nie każdy ma na to czas.

Posted

TOTW też próbowała, ale sierść po niej była jak na dziku i w końcu z niej zrezygnowałam, Greendoga szczerze mówiąc nie jadła. Na razie je acanę i załatwia się różnie, raz jest super a raz średnio, fakt że nie ma biegunek, bo zawsze 1 max 2 razy dziennie. Nie wiem, na razie jeszcze ten worek spóbujemy, a potem będę myśleć. Wiem, że najrozsądniej byłoby gotować albo surowe, ale po surowym były biegunki, a gotować jej oddzielnie nie mam czasu.

Posted
Nikt nie karmi fish4dogs finest?? 

Sprawdziłam raz jeszcze na stronie producenta i znalazłam tę tabelę z dawkowaniem, która jest na moich workach (i workach Kai_1990). To jest dawkowanie z karmy superior weight control:

Dlaczego ono znalazło się na "zwykłej" karmie superior i czy to oznacza, że w worku jest karma o obniżonej zawartości białka i tłuszczu? Przedstawiciel milczy w tej sprawie.
Posted

Jakoś w połowie grudnia. Jak chcecie sprawdzę jeszcze datę przydatności, z tego co pamiętam jest do 2016, więc to pewnie któraś z nowszych partii.

Przy okazji przyznam, że wersji Superior nigdy nie kupowałam, chociaż mnie kusiła, karmiłam tylko Finest'em.

Posted

Delph, dziękuję :)

Chyba spróbuję zamówić - takie dawkowanie już by mi odpowiadało.

Czy mogłabyś jeszcze w wolnej chwili przepisać skład z worka, bo w składach też pojawiały się rozbieżności, choć już nie tak drastyczne jak w dawkowaniu.

Kupujesz u przedstawiciela czy w jakimś sklepie zoo? Karma nie jest łatwo dostępna - szukam tej finest łososiowej ale w wersji z małymi krokietami i jakoś nie mogę znaleźć poza stroną przedstawiciela.

Posted

Skład z worka. Ostatnio kupowałam od przedstawiciela, ale ponieważ kupuję f4d od dawna (z przerwami oczywiście), to zamawiałam z różnych źródeł. 

bc2de306d29bff6bmed.jpg

Posted

Dziewczyny, zupełnie niespodziewanie dostałam odpowiedź od Fish4Dogs:

Witam,

Przede wszystkim chciałbym Panią przeprosić, że tak długo musiała Pani czekać na odpowiedź. Wynika to z tego, że chciałem dokładnie wyjaśnić opisaną przez Panią sprawę z producentem karmy Fish4Dogs.

Sprawa wygląda tak, że prawidłowe jest dawkowanie to, które znajduje się na naszej oraz producenta stronie internetowej. To dawkowanie jest zgodne z nowymi wytycznymi organizacji AAFCO (Amerykański Związek Kontrolerów Żywności). Niestety producent karmy korzysta jeszcze ze "starych" opakowań karmy, na których widnieją dawkowania, które były zgodne z poprzednimi wytycznymi tej organizacji. Zostaliśmy poinformowani też przez producenta, że nowe opakowania karm z uaktualnionym dawkowaniem znajdują się już w użyciu i najbliższym czasie zastąpią w całości "stare" opakowania.

Przepraszam za wszelkie niedogodności związane z tą sprawą.

W razie jeszcze jakiś wątpliwości lub pytań pozostaję do Pani dyspozycji.

Posted
Na moich workach jest nadrukowany (nie przylepiony) kod kreskowy rozpoczynający się od cyfry 5 - czy to przypadkiem nie oznacza, że karma jest paczkowana w Polsce?
Co do meritum - skład się nie zmienił tylko dawkowanie, więc co? AAFCO uznała, że trzeba odchudzić psy i dać mniej tej samej karmy? :)

Delph, dziękuję za skład z worka
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...