mshume Posted November 4, 2012 Posted November 4, 2012 Co do tego czy panga jest rybą oceaniczną polecam ten tekst: http://en.wikipedia.org/wiki/Panga Quote
Jara Posted November 4, 2012 Posted November 4, 2012 Może ustosunkujmy się do tego o jakiej pandze mowa, bo Pterogymnus lanirius jest owszem pangą oceaniczną, ale raczej "postrach" sieje sum rekini czyli Pangasianodon hypophthalmus, hodowany w tych skażonych rzekach w Wietnamie i hodowany w stawach na antybiotykach i hormonach. To ten drugiego powinno się omijać ;) Quote
mshume Posted January 13, 2013 Posted January 13, 2013 Wróciłam z psiakami do tej karmy, świetnie im służy, włos zgęstniał, pigment się poprawił, karma jest dobrze przyswajalna. Quote
Asiaczek Posted January 16, 2013 Posted January 16, 2013 Mam nadzieję, że w Rzeszowie bedzie stoisko z F4D? Pzdr. Quote
Jara Posted January 16, 2013 Posted January 16, 2013 Na dużych wystawach np międzynarodowych zawsze są. Quote
Asiaczek Posted January 16, 2013 Posted January 16, 2013 Zobaczymy:0 W kazdym razie wezmę finanse na zakupy smakoszków:) pzdr. Quote
mshume Posted January 16, 2013 Posted January 16, 2013 Jara napisał(a):Na dużych wystawach np międzynarodowych zawsze są. Kielcach nie było... w Quote
motylek1007 Posted January 16, 2013 Posted January 16, 2013 w Poznaniu też ich chyba nie było - szukałam ich długo, kilka razy obeszłam wszystkie stoiska i nic Quote
Kasia i Teodora Posted February 20, 2013 Posted February 20, 2013 Potrzebuję drobnego rozjaśnienia - widzę, że wiecie znaczenie więcej niż ja. Kontaktowałam się z dystrybutorem ws. FinestFish i okazało się, że mają zastąpić go Białe ryby, gdyż pojawiły się restrykcje dot. połowu dorsza. Jednak w białorybach pojawia się też pulpa buraczana, czego nie było w Finestfish (lub było podane jako włókno z buraka). W każdym razie, jak to jest z tą pulpą? czy faktycznie jest złym wypełniaczem? Quote
Asiaczek Posted February 25, 2013 Posted February 25, 2013 Nie mam pojęcia... Nie pomogę. Może ktos inny będzie cos więcej na ten temat wiedział. Pzdr. Quote
mshume Posted May 9, 2013 Posted May 9, 2013 (edited) Pulpa nie jest super wypełniaczem, ale lepszym niż kukurydza w Royal C. W karmie z łososiem nie ma pulpy buraczanej. Ja zdecydowanie uważam fisha za najlepszą karmę dla moich psów. Mam psy długowłose i jakość włosa jest niesamowita na tej karmie. Ciekawa jestem ile psy mogą być na tej samej karmie, bo aż żal będzie mi ją zmieniać. Szukam teraz czegoś równie dobrego z jagnięciną. edit: jednak karma z łososiem mam małą ilość pulpy buraczanej Edited May 9, 2013 by mshume doczytałam Quote
Kasia i Teodora Posted May 9, 2013 Posted May 9, 2013 Ja ostatecznie zdecydowałam się na White Woolfa Wild Forest. Problemy ze skórą się skończyły, świetnie ja przyswaja i z całego serca mogę polecić - właśnie tę edycję z jagnięciną. Quote
mshume Posted May 9, 2013 Posted May 9, 2013 tej karmy jeszcze nie próbowałam, na Wolfsblucie, która moim psom smakowała, były za duże koo. Po sezonie wystawowym wypróbujemy jeszcze White Woolfa i Wolsblut z kangura. Quote
PolaKaja Posted November 17, 2013 Posted November 17, 2013 Cześć, mam problem z alergią u mojego Labradorka, wet. zaleciła karmienie go indykiem z ziemniakami no i nic to nie pomogło. Następnie rybą z ziemniakami no i już było znacznie lepiej ale ja nie mam możliwości codziennie mu gotować. Czytałam o karmach Fish4Dogs składy mają całkiem fajne, a jak działanie? Jakie są wasze doświadczenia z tą karmą? Warta uwagi? Quote
MichaliAgatka Posted November 18, 2013 Posted November 18, 2013 Ja używam tej karmy już od dawna. Mam Dogi Argentyńskie bardzo podatne na alergie, ale szczęśliwie udaje mi się nie mieć problemów. Może dlatego, że moje psy już w hodowli jadły te karmy i hodowca zalecił mi trzymanie się karmy Fish4Dogs. Jak były małe to jadły karmę dla szczeniaków a teraz dla dorosłych Superior. Toffi i Zoja mają po 5,5 roku i są w świetnej formie. Myślę, że warto byś wypróbowała. Jeżeli wet. zalecił rybę z ziemniakami to w tej karmie właśnie to masz. Ja swoim do karmy dodaje jeszcze olej z łososia, (trochę drogi) ale naprawdę warto. Poczytaj o karmach na fish4dogspolska. Quote
Martens Posted November 18, 2013 Posted November 18, 2013 U mnie też super się sprawdzała przy alergiku. Wszystko zależy od danego psa; może zdarzyć się też tak, że uczula go jakiś konserwant, albo inne składniki, mimo że ryby i ziemniaki są ok - sporadycznie zdarzają się też psy uczulone na rybę. Mój pies mógł jeść tą karmę, podobnie rybne Taste Of The Wild, Orijena, Acanę, White Wolfa czy Canidae, ale już rybny Wolfsblut go uczulał; prawdopodobnie coś z dodatków chemicznych nie wymienionych w składzie. Trzeba spróbować - ale z moich obserwacji F4D jest stosunkowo często dobrze tolerowany przez alergików. Quote
Fish4Dogs Posted May 8, 2014 Posted May 8, 2014 Witam i w tym wątku, który przeczytałam bardzo wnikliwie. Wiele postów dotyczyło wielkości worków i chciałam poinformować, że aktualnie w ofercie są też worki 6kg. Co prawda nie wszystkie rodzaje karmy występują w tej wielkości opakowaniu, niemniej jednak chcąc zamówić 6kg można coś z oferty wybrać. Najbliższa wystawa na której będzie można nas spotkać, to 10-11 maja w Łodzi. Serdecznie zapraszam. Quote
filodendron Posted December 18, 2014 Posted December 18, 2014 W lipcu tego roku kupiłam worek karmy Fish4dogs superior adult complete small bite kierując się danymi ze strony polskiego przedstawiciela firmy. Po odebraniu przesyłki okazało się, że te dane odbiegają od tych na worku. W składzie różnice są niewielkie (choć na niekorzyść nabywcy) ale w dawkowaniu bardzo duże (a to nie tylko kwestia ceny, lecz także przyswajania karmy). Na oficjalnej stronie marki dane są takie: http://fish4dogspolska.pl/food-superior-adult-complete-small-bite-p-36.html A na worku takie: http://i59.tinypic.com/2m4287d.jpg Napisałam w tej sprawie do polskiego przedstawiciela fish4dogs i otrzymałam odpowiedź, że karma jest na etapie zmian, że chwilowo są dwie różne wersje, że sytuacja się wkrótce ustabilizuje na korzyść, czyli będzie karma z większą zawartością ryby (co powinno skutkować lepszym dawkowaniem). W listopadzie kupiłam następny worek tej samej wersji. Dane na stronie przedstawiciela i producenta nie uległy zmianie. Worek też nie - dawkowanie na worku nadal jest niekorzystne i odbiegające znacząco od danych na stronie. Czyli od lipca nic się w tym temacie nie zmieniło. Za to w środku worka: http://i61.tinypic.com/23h9coh.jpg Po lewej są granulki z lipcowego worka. Po prawej z worka listopadowego. Nie wymagam, żeby w karmie każdy krokiet był identyczny, ale to mi wygląda jednak na zmienioną choć trochę formułę, co nie znalazło odzwierciedlenia w opisie na opakowaniu. Czy ktoś karmi fish4dogs, ma w miarę aktualny worek i może napisać, czy jakaś inna linia tej karmy ma takie dawkowanie, jakie producent deklaruje na stronie www? Czy ktoś wie cokolwiek na temat tych zapowiadanych zmian na lepsze w składzie i czy w ogóle marka utrzyma się na polskim rynku (bardzo mało sklepów nią handluje)? Quote
isabelle301 Posted December 18, 2014 Posted December 18, 2014 Filodendron - opis, etykieta na karmie mają ważność 5 lat. W tym czasie producent może sobie robic co chce z zawartością worka... dostał pozwoleństwo na taki opis do takiego składu? dwa lata temu? To następny raz jest dopiero za lata 3. Jak już sprawdzasz - sprawdź proszę skład na stronie producenta i porównaj z tym który jest w opisie u polskiego dystrybutora -:) Quote
filodendron Posted December 18, 2014 Posted December 18, 2014 Sprawdziłam - mam świadomość, jakie kwieciste formy przybierają czasem polskie tłumaczenia składów. Bardziej chodzi mi jednak o dawkowanie niż skład. Wymiana informacji z przedstwicielem miała miejsce w październiku. Liczyłam, że coś się wyjaśni w najbliższych miesiacach. Jeśli zmienili skład na lepszy (takie plany zostały zadeklarowane jako "pozostające w toku") i poprawili dawkowanie, to pakowanie lepszej karmy w "gorsze" worki byłoby zdecydowanie wbrew interesom firmy. Ten mechanizm dziala raczej w drugą stronę - gorsza karma w "lepszych" workach póki ustawa przewiduje. Quote
isabelle301 Posted December 18, 2014 Posted December 18, 2014 Sama odpowiedziałaś sobie na pytanie. F4D już dawno zaczął się staczac... to juz zupełnie nie ten skład który był na poczatku. I na poprawe raczej bym nie liczyła. Quote
filodendron Posted December 18, 2014 Posted December 18, 2014 To ja może przypomnę pytanie: czy ktoś ma aktualny worek innej wersji tej karmy (innej niż ja kupiłam, czyli superior adult complete small bite), na którym dawkowanie jest zgodne z deklaracją producenta na stronie www? Quote
Falilia Posted December 19, 2014 Posted December 19, 2014 To ja może przypomnę pytanie: czy ktoś ma aktualny worek innej wersji tej karmy (innej niż ja kupiłam, czyli superior adult complete small bite), na którym dawkowanie jest zgodne z deklaracją producenta na stronie www? Wczoraj zamówiłam karmę: Finest Complete Puppy Food, po niedzieli pewnie dojdzie to dam znać. Quote
Falilia Posted December 22, 2014 Posted December 22, 2014 Na opakowaniu jest wszystko to samo co na ich stronie www Quote
filodendron Posted December 23, 2014 Posted December 23, 2014 Dziękuję. Tak myślałam, że w wariancie dla szczeniąt będzie się zagadzało. Tam jest inna tabela, no bo musi być inna :) Natomiast we wszystkich wersjach dla dorosłych na stronie jest dokładnie ta sama tabelka z dawkowaniem. Istnieje pewne niewielkie prawdopodobieństwo, że wklejono ją wszędzie z automatu. Ale niewielkie, biorąc pod uwagę, że zarejestrowany przecież na dogo przedstawiciel tajemniczo nabrał wody w usta i najwyraźniej po tym poście zaprzestał prób wyjaśniania rozbieżności: http://www.dogomania.com/forum/topic/142897-coś-dobrego-rybnego/?p=15800836 No, ale może ktoś jeszcze karmi karmą dla psów dorosłych i ma worek do sprawdzenia? Chciałabym wersję tej karmy dla psa dorosłego ale z takim dawkowaniem, jak na stronie, a nie takim, jak na moich workach ;) Quote
Recommended Posts