Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

W temacie hodowli psów jestem zielona. Dlatego proszę o Waszą pomoc.
Czy jeżeli rodzice szczeniąt osiągają wysokie noty na wystawach to czy ich potomstwo też będzie podobne czy też może okazać się zupełnie beznadziejne?
No i czy bardzo ryzykowne jest brać szczeniaka z pierwszego miotu matki i jednocześnie pierwszego krycia ojca? Pytam tu głównie o charakter. Zakładając, że oboje rodzice są zrównoważeni, mogą mieć lękliwe, nadpobudliwe, chore dzieci?

Posted

owszem moga..ale tak samo suka moze dac 3 mioty z tym samym psem i kazdy miot kompletnie rozny.Jesli suka ma dobry charakter,ojciec tez,jesli psy do siebie pasuja exterierowo,sa zdrowe i maja jakies osiagniecia i jesli w hodowli przyklada sie uwage do socjalizacji szczeniat to nie ma co pytac tylko brac-jak cos nie wyjdzie to niczyja wina..genetyka jest zawsze po czesci niespodzianka i wadliwe szczenie -typu zly charakter,zly exterier,chore moze sie zdarzyc nawet w sprawdzonych skojarzeniach:shake:

Posted

Skojarzenie Champion x Champion nie zawsze = Champion.
Wszystko w dużej mierze nie zależy tylko i wyłącznie od genów odziedziczonych po rodzicach ale również od nas samych. Nawet najpiękniejszy pies który trafi w złe ręce może nie nadawać się na wystawy.

Posted

daga10011 napisał(a):
Jesli suka ma dobry charakter,ojciec tez,jesli psy do siebie pasuja exterierowo,sa zdrowe i maja jakies osiagniecia i jesli w hodowli przyklada sie uwage do socjalizacji szczeniat to nie ma co pytac tylko brac-jak cos nie wyjdzie to niczyja wina.

Hodowla którą mam na oku pasuje do tego opisu :razz:.
Tylko co to znaczy, że psy pasują do siebie exterierowo?

Posted

Agnisia =) napisał(a):
Tylko co to znaczy, że psy pasują do siebie exterierowo?

Najlepiej jak psy są w podobnym typie urody. Poza tym jeśli jedno ma jakąś wadę, to drugie tę część ciała powinno mieć prawidłową.
Niestety marzenia o idealnym doborze pod względem rodowodów, eksterieru, charakteru i zdrowia i jeszcze tego co wiemy co dani rodzice niosą (a jak nie nasz pies to zazwyczaj poza eksterierem jego szczeniąt nic nie wiemy o wadach potomstwa, bo większość hodowców ukrywa je przed światem), można sobie wsadzić między bajki. ;)
No chyba, że ktoś bardzo chce wierzyć, że mu się udało na 100%. :lol: A znam takich co zawsze najlepiej wybierają i zawsze mają szczenięta cud.
Zawsze trzeba wybrać coś kosztem innej rzeczy, o ile wogóle ma się w czym wybierać. Bo przecież w niektórych rasach jest raptem kilka reproduktorów i nie ma w czym wybrać.

Pozdrawiam Hania

Posted

Moja zastada jest taka, że albo kryje super psem, po ktorym jest duze prawdopodobienstwo, ze wyjda równie piękne szczenieta, albo wcale.

Bo przecież w niektórych rasach jest raptem kilka reproduktorów i nie ma w czym wybrać.

W europie na pewnio jest pies, który spełnia Twoje oczekiwania. JA w PL takiego nie znalazłam wiec szukam w europie... ;)

Posted

Tylko bardzo często mioty w których dobrą sukę kryje świetny reproduktor, mają wiele petow a np tylko 1 czy 2. I wielokrotnie hodowcy robią celowo takie mioty...

Posted

[quote name='Hawana']Moja zastada jest taka, że albo kryje super psem, po ktorym jest duze prawdopodobienstwo, ze wyjda równie piękne szczenieta, albo wcale.

Oj czuję tu wiarę w ideały. :loveu: Czyżbyś jeszcze nigdy nie starła się z rzeczywistością? Czyli nie odchowalaś nigdy szczeniąt?

W europie na pewnio jest pies, który spełnia Twoje oczekiwania. JA w PL takiego nie znalazłam wiec szukam w europie... ;)
Co do krycia pieskiem, bo jest piękny mam mieszane uczucia. Piękny nie znaczy, że da dobre potomstwo. I nie ma takiego psa, który da z każdą suką dobre potomstwo. Nawet, jak będzie krył najpiękniejsze na świecie.
Ocena psów po tytułach i fenotypie, to szczyt góry lodowej. Ale od tego się zaczyna zwykle przygodę z kynologią.

Pozdrawiam Hania

[quote name='Katica']Tylko bardzo często mioty w których dobrą sukę kryje świetny reproduktor, mają wiele petow

Nie sądzę, żeby statystycznie dawali więcej petów. Sęk w tym, że takie mioty są zazwyczaj bacznie obserwowane przez konkurencję i losy szczeniąt są dokładnie śledzone. A nie daj Boże zdarzy się wpada (pet), to wszyscy z zapałem o tym opowiadają. Mioty przeciętne i słabe często są niezauważone i nikogo nie obchodzi czy szczeniaki były przeciętnymi czy brzydkimi psami "pełnowartościowymi" czy petami.
Wydaje mi się, że bywają też hodowle, które stawiają na eksterier i hodowlę zwycięskich na wystawach psów i są w stanie użyć do hodowli psa chorego, byle by był piękny i nawet za to zaplącić duże pieniądze (za krycie).

Pozdrawiam Hania

Posted

[quote name='Hawana']Moja zastada jest taka, że albo kryje super psem, po ktorym jest duze prawdopodobienstwo, ze wyjda równie piękne szczenieta, albo wcale.
Czyli za "jakość" szczeniąt odpowiada wyłącznie reproduktor? :crazyeye: A suka? Ona się nie liczy?

Reproduktor powienien być przede wszystkim dopasowany do suki, ale nie zawsze po dwóch super psach wyjdą super szczenięta.

Posted

dzieki *hania
skoro jestem to moze troche wyjasnie:
jezeli chodzi o zdrowie to badania (dysplazja, PRA, CLAD) to wzasadzie podstawa i brane przezemnie pod uwage sa wolne od tygo typu chorob wiec nawet o tym nie wspominalam gdyz to wydawalo mi sie oczywiste
wazna rzecza jest tez charakter - jest w Belgi piekny pies (imp H), ale niestety jest to pies agresywny, widzialam film z wystawy na ktorym zucal sie na ringy na inne psy, pozatym znajoma hodowczy ni z belgii to potwierdza.
Ja jestem swiadoma "niedociagniec" mojej suczki wlasnie pod tym kantem dobieram psa. Patrze na jego potomstwo.
Ale tak jak mowicie pewien wspanialy pies w polaczeniu z linia (ktora akurat ma w rodowodzie moja suczka) daje nie za ciekawe potomstwo.
Narazie na 1 miejscu mojej listy potencjalnych ojcow jest pie, ktory nie ma nawet 1 championatu, a jest slicznym psem i sprawdzonym reproduktorem

Wspomniany wyzej juz pies w polaczeniu z taka linia wydal malo ciekawe potomstwo na skale europejska. Jednak suczka z tego miotu zdobywa na wystawach w PL liczne laury (kilkakrotnie CACIB).

Posted

Hawana, jedna fajna suczka na miot to chyba troche za mało :) - na pewno się zgodzisz, tym bardziej, że jak słyszałam setery mają duże mioty.
Czasem przeciętny pies daje wybitne potomstwo i dlatego, tak jak piszesz tak ważne jest śledzenie jego potomstwa, a nie krycie tylko dlatego, ze to najnowszy import albo bo ma ilestam championatów :) (co niestety jest bardzo częste w "mojej" rasie).