Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

MARP Holistic Turkey Light Senior (bez zbóż i bez jajek - tyle ze z niskim białkiem i tłuszczem); MARP Natural Farmfresh - ten jajek nie ma, niestety, z ryżem, owsem i jęczmieniem (brak kukurydzy i pszenicy jest zaletą). Natures Variety Limited Ingredient Instinct Turkey Formula (nie wiem, czy dostepny w Polsce). Podobnie Wellness Core Turkey, Turkey Meal and Duck Grain Free Formula. (Kaczki tu bardzo niewiele, znajduje się na dalekim miejscu na liście składników - nie mam pewności, czy można u nas tę karmę zdobyć.) Green Dog byłby sympatyczny, ale tam masz ryż brązowy i biały, odrobinę owsa i jęczmienia.

W puszkach jest np. Trovet z indykiem i ziemniakami, z przepiórką i ziemniakami. 

Nie może być coś innego z mniej popularnego ptactwa - typu kaczka, struś, przepiórka?

Posted

MeraDog Pure Turkey & Potato

Mera Dog się nie nadaje - ma proszek jajeczny i mączkę DROBIOWĄ - z wyszczególnieniem, że 20% to indyk. No i... 61% ryżu!!! (Autorka wątku nie doprecyzowała, czy wykluczone mają być wszystkie zboża, czy tylko glutenowe. Zakładam, że wyklucza zatem wszystkie.)

Posted

Spojrzałaś na wersję z ryżem, a ja pisałam o tej z ziemniakami:

Suszone ziemniaki (57%), mączka z mięsa indyczego (24%), hydrolizowane białko zwierzęce, suszone drożdże piwne, nasiona lnu (2,0%), suszona pulpa buraczana, włókna celulozowe, siara wołowa – źródło immunoglobulin, chlorek sodu, fosforan wapnia, olej z łososia (0,3%), olej słonecznikowy (0,2%), węglan wapnia, ekstrakt z drożdży – źródło beta-glukanów i mannanooligosacharydów, cykoria w proszku – źródło inuliny, suszone algi morskie, suszone jabłka.

Posted

Podpowiedzi od dobrych ludzi z Dog Food Nerds of Facebook: Great Life and Pioneer Naturals, Canidae Pure Sky, Pure Vita GF, Wild Calling Western Plains Stampede, Avoderm Turkey, Holistic Select Turkey, Natural Planets Organic Turkey, Nulo Freestyle. Może coś z tego uda się zdobyć u nas...

Posted

Dziękuję bardzo, szukam karmy z indykiem, bo potrzebuję alternatywy dla acany pacifiki i ogólnie dla karm z rybą, padło na indyka, bo od jakiegoś czasu Kudłata je puszki z indykiem i nie ma reakcji alergicznych, więc pomyślałam że może karma z indykiem...Bez zbóż, bo po pierwsze wykluczam alergeny, a po drugie po prostu lubię karmy bezzbożowe i suka najlepiej na nich funkcjonuje. Może być też kaczka, przepiórka, byle nie kurczak. Nad Merą dog indyk+ziemniaki też się zastanawiałam.

Posted

W Mera Dog razi mnie trochę ilość wypełniaczy: 61% ryżu w jednej wersji, 57% ziemniaków w innej... trochę dużo. Jeśli chodzi o MARP, masz i indyka, i kaczkę do wyboru. Ciekawą karmę Kaczka z ziemniakami i groszkiem ma Farrado (owszem, daleko w składzie jest tłuszcz z kurczaka, ale tylko tłuszcz, więc o wiele mniejsze ryzyko reakcji; świeże mięso z kaczki - 32%, suszone mięso z kaczki - min. 28%, więc nie tak najgorzej). Canidae i Wellness Core (o ile dostępne) też bym się przyjrzała.

Posted

Farrado z kaczką próbowałam, suka nie chciała jej jeść, nawet nie podchodziła do miski:( Może spróbujemy Marp, tylko to chyba mało dostepna karma, gdzie ją zamawiasz?

• 2 weeks later...
Posted

U nas ta karma nie sprawdziła się,akurat suni nie przypadła do gustu,ewenrtualnie na swoim przykładzie mogę polecić karmę LORD puszkowaną z dodatkiem indyka.

Naprawdę już daj spokój z reklamą bo zaraz sam sobie zaszkodzisz.

Przede wszystkim karma powinna być bez dodatku zbóż Ta którą sprzedajesz ma zboża.

Skład tak opisany cwaniacko że nie wiadomo co jest w środku. Trzeba mieć jaja żeby ryzykować.

Posted

Dziękuję Wam za podpowiedzi, na razie nadal je acanę pacyficę + indyk gotowany lub puszkowy z animondy lub trovetu. Co do karmy z indykiem wypróbuję chyba GreenDoga kaczka i indyk z warzywami, może ilość mięsa nie jest oszałamiająca, ale skład prosty, bez udziwnień i może u mojej alergiczki się sprawdzi. Acana rybna pod względem alergii sprawdza się doskonale, ale niestety u Kudłatej jest tak, że po kilku workach trzeba zmienia, bo karma zaczyną ją uczulać, więc szukam czegoś na wszelki wypadek, bo je już chyba 3 lub 4 worek acany.

• Upvote 1
  • 1 month later...