bety Posted January 16, 2015 Posted January 16, 2015 Sosnowiec / Będzin 18.I.2015 (CWC) sędzia: Christian Kast (Cypr) PSY Klasa młodszych szczeniąt (baby): DYPLOMATA Amakita - wo Klasa szczeniąt: LUCKY z Olexovho Dvora - wo Klasa młodzieży: BOSTON Tavo Svajone - V1, Zw.Mł. DENAR Rancho Amer Dog - V2 GROMER Gogolińska Karolina - V3 Klasa otwarta: Caprice-Jewel FAITHFUL (Węgry) - bdb Klasa championów: Buckridge's HIGH ROLLER - V1, CWC, NDPwR, BOB, BOG 2 PREZES Amakita - dyskw. (w dziwnych okolicznościach zamieniona z oc. doskonałej) SUKI Klasa młodszych szczeniąt (baby): DEBRA Amakita - wo3 DELEGACJA HIMEKO Amakita - wo2 PANDORA Volturnus - wo1, NBwR Klasa szczeniąt: BUGATTI Daikoku - wo1, NSzwR Klasa młodzieży: CELEBRITY COAT From Arleta Garden (Czechy) - V1, Zw.Mł., NJwR FLORENS Himeko - V2 Klasa pośrednia: ATHENA Daikoku - nb BRISTA MY DREAM Interrinus - V1, CWC, NDSwR FANTA Gogolińska Karolina - V2 FRAU FRANKA JAGBULL Of Wettiner Ken - V3 Klasa otwarta: FELICITY LILITH Gogolińska Karolina - V1, CWC Klasa championów: Indevor I BELIEVE I CAN FLY - V1, CWC Klasa weteranów: ZAIRA FINIGAN Inferno De La Noche - nb do uzupełnienia i poprawki Pzdr Quote
DAIKOKU Posted January 21, 2015 Posted January 21, 2015 'PREZES Amakita - dyskw. (w dziwnych okolicznościach zamieniona z oc. doskonałej)" co do tego dopisku to okoliczności nie były dziwne tylko co najmniej nie na miejscu. Jeśli Pani obraża sędziego, konkurencje i asystentów zachowując się niekulturalnie i bez żadnych zasad to pretensje może mieć tylko do siebie. Szkoda tylko, że dobre imię psa przy tym zostaje też szargane bo akurat on tu nie zawinił a jest to naprawdę ładna akita. Oby mniej takich sytuacji bo cała frajda z wystaw i dobrej zabawy przeradza się w jakąś chorą kwestie. Quote
bety Posted January 21, 2015 Author Posted January 21, 2015 'PREZES Amakita - dyskw. (w dziwnych okolicznościach zamieniona z oc. doskonałej)" co do tego dopisku to okoliczności nie były dziwne tylko co najmniej nie na miejscu. Jeśli Pani obraża sędziego, konkurencje i asystentów zachowując się niekulturalnie i bez żadnych zasad to pretensje może mieć tylko do siebie. Szkoda tylko, że dobre imię psa przy tym zostaje też szargane bo akurat on tu nie zawinił a jest to naprawdę ładna akita. Oby mniej takich sytuacji bo cała frajda z wystaw i dobrej zabawy przeradza się w jakąś chorą kwestie. Hi hi, ale to chyba nie do mnie ten tekst - bo ja nie jestem właścicielem Prezesa. Ja wiem o sytuacji z relacji świadków i dla mnie jest to dziwna sytuacja, kiedy sędzia zmienia ocenę psu za zachowanie wystawcy. Cyt. regulamin wystaw: Ocena „DYSKWALIFIKUJĄCA” (DYSKW.) powinna być przyznana psu, - który nie odpowiada typowi wymaganemu we wzorcu rasy, - którego zachowanie wyraźnie odbiega od wzorca lub jest agresywne, - który wykazuje anomalie jąder, wady uzębienia lub zgryzu, wady umaszczenia, gatunku szaty lub albinizm. Ocena ta powinna być przyznana psom, których wady typu mogą stanowić zagrożenie dla ich zdrowia oraz psom wykazującym dyskwalifikujące wady wymienione we wzorcu rasy. Oceniając zajście obiektywnie - jeśli sędziemu nie spodobało się zachowanie wystawcy to powinien wystosować skargę do ZKwP na taką osobę, a nie karać psa (ma takie prawo a właściwie możliwość, ale po co tak robić jak pies nie posiada wady dyskwalifikującej). Także podtrzymuję swój komentarz - są to "dziwne okoliczności". Pzdr Quote
DAIKOKU Posted January 21, 2015 Posted January 21, 2015 Bety - to nie atak w Twoją stronę. a co do regulaminu: VII. Szczególne uprawnienia i obowiązki sędziów: pkt.7. W przypadku niesportowego zachowania się wystawcy, a szczególnie: c) dyskutowania z sędzią, d) odmowy przyjęcia oceny (dyplomu) lub opuszczenia ringu przed jej wręczeniem, f) niegrzecznego zachowania się, wygłaszania złośliwych uwag pod adresem sędziego, wystawców lub innych osób, sędzia może zdyskwalifikować psa. Winien sporządzić pisemną informację opisującą zajście. Informację podpisaną przez sędziego, asystentów i ewentualnych świadków sędzia przekazuje organizatorowi wystawy, a ten z kolei przesyła ją do przewodniczącego oddziału macierzystego wystawcy. Zarząd oddziału zobowiązany jest do wyciągnięcia odpowiednich konsekwencji w stosunku do wystawcy. Może to być rozmowa ostrzegawcza lub skierowanie sprawy do Sądu Koleżeńskiego. Kopie całej korespondencji związanej ze sprawą należy przekazywać zainteresowanemu sędziemu oraz Prezydium Kolegium Sędziów Quote
bety Posted January 22, 2015 Author Posted January 22, 2015 Tak tak, właśnie dlatego napisałam że "sędzia ma taką możliwość" - ale nie musi tego robić. Dla mnie jest to reakcja na wyrost i niezasłużona wobec psa, zabrakło zimnej krwi sędziemu. I według mnie ten zapis jest w regulaminie zły - bo nie ma nic wspólnego z oceną psa, a na wystawach ocenia się właśnie psy a nie ludzi. Do rozwiązywania takich problemów jest sąd koleżeński. Pzdr Quote
zizita Posted January 22, 2015 Posted January 22, 2015 witam W związku z tym , że miałam nieprzyjemnosc byc świadkiem naocznym tego zdażenia postanowiłam się tu wypowiedziec gdyż nigdy w zyciu przez wszystkie lata kiedy co tydzien jestem na wystawie w róznych cześciach polski europy a nawet świata nie spotkałam sie z tak chamskim bezczelnym zachowaniem jak u Pani o której tu mowa . Myśle , że miała naprawde duże szczeście w tej calej sytuacji .... gdyby takie słowa i zachowanie padły w strone jakiego kolwiek polskiego sędziego już na drugi dzień została by dyscyplinarnie usunięta ze związku kynologicznego . I osobiście jestem zdania , że wielka szkoda iż tak własnie sie nie stało bo takie osoby nie powinny uczestniczyc w wystawach psów i zatruwac tego świata swoją obecnoscią . Jeśli taka osoba uważa że na gratulacje od sędziego może bezkarnie odpowiedziec "fuck off " to co będzie dalej ? jak zachowa sie na kolejnej wystawie ? ..... żenada .... nie chce nawet myślec jak traktuje swoje psy skoro jej nerwica po przegranej sięga do tego stopnia .... Duży szacunek do sedziego , że wykazał sie anielską cierpliwością i nie zrobil nic wiecej jak tylko dyskwalifikacja psa .... też jestem zdania , że pies jest tu najmniej winny i nie powinnien dostawac po tyłku tylko dlatego , że własciciel jest niezrównoważony psychicznie i nadaje się do psychiatryka ....ale .... jak w regulaminie napisane ma prawo zdyskfalifikowac psa za niewłasciwe zachowanie włascicela ponieważ na ringu tworzą pare .... życze wszystkim więcej pokory oraz dystansu .... pozdrawiam Quote
Aleksandra 1 Posted January 22, 2015 Posted January 22, 2015 Fakt poniosło mnie i zachowałam się niegrzecznie za co bardzo przepraszam.Moja złość skierowana była w stronę asystentki a nie Sędziego.Z tego co wiem nie jestem jedyną osobą która wykłóca się na ringu.Nie życzę sobie żeby ktoś wkładał w moje usta słowa których nie powiedziałam i kłamał .A jeśli ktoś był by na ringu to by widział że na moje wyciągnięcie ręki Sędzia tylko machnął i poszedł.Niestety nie znam angielskiego wiec nie wiem co zostało przetłumaczone. Quote
Recommended Posts