Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Problem wygląda tak: Lilo - 12 miesięcy, z nami od kwietnia, od początku walczymy ze strachem przed wszystkim ( trawa, samochody, ruchy wszelakie, ciemność, duże psy ). Do niedawna wydawało mi się, że jedynym lękiem który jej już został, były duże psy, na które reagowała paniką. Zaraz po świętach pojechaliśmy 500km do teściowej. Już w drodze, zachowywała się dziwnie. Nie zasnęła ani na chwilę, dyszała, sapała, śliniła się ... widać było że jest spanikowana, mimo że jeździ samochodem codziennie, a u teściowej była z nami też w wakacje i nie było żadnych problemów. Droga była ciężka. Spędziłyśmy tam w sumie prawie 2 tygodnie. Teściowa ma dom drewniany, przy ruchliwej drodze... cały czas pies panikował kiedy przejeżdżało obok cięższe auto. Skończyło się na tym, że większość czasu spędzała na podwórku, razem z drugim psem ( psa się bała, ale wystarczył jeden wieczór by się przy nim rozluźniła ). Mimo że to pies "kanapowy" wolała nocować w budzie niż przespać się w tym strasznym domu. Wczoraj wracaliśmy, droga do domu była tylko odrobinę łatwiejsza niż w tamtą stronę, znów była mocno zestresowana. Po powrocie do domu, jej zachowanie wróciło do normy. Problem jednak jest poważny, ponieważ na początku lutego znów tam jedziemy... jesteśmy w trakcie przeprowadzki i zanim zamieszkamy w domu docelowym, u teściowej spędzimy pewnie znów z 2 tygodnie. Chciałabym jej w tym pomóc, bo kompletnie nie wychodzi mi pokazanie jej, że dom nie zawala się kiedy jedzie duże auto. Czytałam, że leki uspokajające powinno się dawać wcześniej ( np. tydzień przed sylwestrem ), zastanawiam się czy nie spróbować jej tak ulżyć, ale to by oznaczało, że musiałaby je brać najmniej 3 tygodnie. To ma jakiś sens?

Posted

Leki oparte na ziolach albo aminokwasach mozna bezpiecznie podawac w dluzszych okresach czasowych. Moja suka kiedys przyjmowala Stressout w podwojnej dawce prawie miesiac i bylam bardzo zadowolona z efektów. Obecnie na rynku pojawilo sie sporo nowosci, sa pasty, spraye, tabletki, wtyczki do kontaktu - mozna probowac. Zaszkodzic nie zaszkodzi a moze akurat psu pomoze.