Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Psiak średni, więc koszt to 12zł/doba, jeśli będzie karma to 10zł/doba.

W poniedziałek lub wtorek TZ będzie przejeżdżał przez Szczebrzeszyn, więc będzie mógł odebrać karmę :)

Brysio powoli się rozwesela, ale ogonek nadal zwisa, nawet jak nim macha i robi koopki. Więc to chyba jednak nie sprawa stresu.

Z psami domowymi jeszcze jest ostrożny, trochę się ich obawia choć one prawie nie zwracają na niego uwagi :)

37a3d734330bf579gen.jpg

3533186a8e01c9e3gen.jpg

Hania pomaga przełamywać lody :)

990ad091b7fd039egen.jpg

Troszkę suchej karmy zjadł, ale puszka od Dory smakuje lepiej :)

Bardzo ładnie trzyma czystość, załatwia się tylko na spacerach, w domu nie znaczy i zostawiony sam w pokoju jest grzeczny, nie drapie w drzwi, przesiaduje na kanapie lub fotelu. Bardzo lubi pieszczoty i już czasami próbuje bryknąć z radości, ale jeszcze się chyba trochę wstydzi :)

Podałam mu dzisiaj Fiprex.

Posted

Sliczne staruszki....:)

Widac,ze Brys sie boi,z checia by sie przytulil do Hani,bo straszny pieszczoch z niego.

Tak jak pisalam juz wczesniej,Brys nie jada suchej karmy.Moze troszke zjadl,ale nie jest to karmienie codziennie.

Wystarczy tego stresu,niech chociaz jedzonko ma takie jak lubi.

Posted

Murko, bardzo dziękuję za szybkie informacje :) Czy mogę Twoje posty o Brysiu kopiować na FB ?

Martwi mnie ten jego ogonek :(

DORA, czy Brysiu zawsze tak nosił ogonek ?

Posted

Murka wcześniej pisała ze zabierze go niedługo do weta. Niech wet zrobi mu dobry przegląd. Zajrzy do paszczy. Może ma problemy z zębami i nie gryzie suchej karmy.

MURKO, proszę daj znać kiedy było by to możliwe.

Posted

Można kopiować na FB :)

Co do weta - wybieramy się po niedzieli z myślą o szczepieniu i założeniu książeczki, ale zobaczymy co wet powie na ten ogonek, może jest np. stan zapalny gruczołów okołoodbytowych i trzeba się będzie wstrzymać.

Posted

Przegląd tzn.? Przegląd taki ogólny typu zajrzenie do uszu, osłuchanie, zbadanie temp., zważenie - to wszystko wet robi nam gratis.

Czy coś poza tym jeszcze robić, np. analizę krwi?

Posted

Ja myslalam o takim ogolnym przegladzie, czy nie ma zadnych guzkow na ciele I koniecznie zagladnac do paszczy. Sprawdzic zabki. On przeciez nie mial zadnej opieki weterynaryjnej przez tyle lat. 

Posted

Myślę, że solidny przegląd bardzo się Brysiowi przyda. Może i analiza krwi by nie zaszkodziła. Dotychczasowy sposób żywienia Brysia pozostawiał wiele do życzenia, nie wiadomo czym był karmiony. Analiza krwi wykazałaby np. czy nie ma anemii.

Przegląd gębuli też dobry pomysł. Być może nie chce jeść suchej karmy, bo ma jakiś stan zapalny w pycholku. Zęby ?

• Upvote 1
Posted

A mnie dziś kopnął zaszczyt i Brysio podał mi łapkę :)

Łaaaaaałłł to Brysiu bardzo szybko otwiera się na Ludzia :) To bardzo dobrze.

Posted

Byłam dziś z Brysiem w lecznicy. Okazało się, że ten ogonek to zapchane gruczoły, na szczęście nie było jeszcze ropy, ale wydzielina była już bardzo gęsta, taki "serek", więc musiało go solidnie boleć... Za dwa tygodnie trzeba będzie jeszcze raz te gruczoły zobaczyć.

Nie było przeciwskazań do szczepienia, więc Bryś jest już zaszczepiony i ma książeczkę.

Wet ocenił go na ok. 4 lata, wygląda na zdrowego psiaka, waży 13,60 kg.

Bryś poczuł się dużo lepiej po czyszczeniu (był bardzo grzeczny w lecznicy), jeszcze może parę dni miną aż ogonek pójdzie w górę, ale już nim bardziej majta jak się cieszy. A jaka radość była jak wróciliśmy do domu :) I podawanie łapki i kręcenie doopką :) Na spacerku potem nawet pierwszy raz wydał z siebie szczeknięcie (na psa za płotem), więc czuje się się chyba coraz bardziej u siebie. Lubi spacerować po ogrodzie, węszy, podsikuje tu i tam. Coraz lepiej chodzi na smyczy i zaczyna się coraz bardziej klimatyzować, cieszy się na spacer, sam idzie pod drzwi itd.

Niestety zaczyna też interesować się kotkami, ale niegroźnie :)

Poniżej rachunek za szczepienia (47 zł) i książeczkę (2 zł); za badanie i czyszczenie gruczołów wet nic nie policzył jak zawsze :)

http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/999b0fedf196c161

+10 zł przejazd do lecznicy.

Posted

Super wieści :) Bryś wreszcie poznaje prawdziwe życie :)

Poczekamy jeszcze trochę na pełną aklimatyzację Brysia to wtedy stworzę opis dla niego i zaczniemy go ogłaszać :)

Posted

Wielkie Dzieki Murko za wspaniała opiekę. Brys musiał cierpieć z powodu tych gruczołów. W sama porę trafił do Ciebie.
Wyglada na to ze Brys to pocieszna psinka.

Jeszcze niestety będzie musiał pocierpieć troszkę po kastracji i to będzie koniec bólów.

• Upvote 1
Posted

Powtarzam sie,Brys to wspanialy psiak,nie dziwi mnie wiec opis Murki.... :)

Jedzenie dla Brysia juz kupilam

odzyskalam paragon,ktorego zapomnialam wziac ze sklepu.

Paragony podam Murce do wstawienia,bo ja nie mam aparatu.

Posted

Rachunek ten, tylko jest to rachunek zbiorczy (jeszcze leki dla innych psiaków są doliczone), koszty szczepień zawarte są w rozpisce odręcznej weta.

TZ miał jechać po psiaka do Zamościa na początku tygodnia, ale psiak znalazł dom i teraz trwa wybieranie innego (ze schroniska), więc wyjazd o parę dni się przeciągnie. Natomiast ogłaszam wszem i wobec BRYŚ JE SUCHĄ KARMĘ :) Zaklimatyzował się i zajada bez problemu. Karma troszkę lepsza (dostawca karmy zawsze daje mi różne rodzaje w tej samej cenie, dzięki temu psiaki nie mają monotonii) i wszystkim psiakom bardzo smakuje. A może Bryś po prostu obserwuje, że inne psy jedzą to on nie chce być gorszy :)

Ogólnie jest już coraz lepiej jeśli chodzi o zachowanie w domu z innymi psami, także kennel jest najczęściej otwarty :)

Posted

Łał, cudowny psiaczek. A czym się w tej chwili zajada Brysiek?

Posted

Rachunek ten, tylko jest to rachunek zbiorczy (jeszcze leki dla innych psiaków są doliczone), koszty szczepień zawarte są w rozpisce odręcznej weta.

...

Murko, żaden z tych odręcznych zapisków nie pasuje do Brysia. Będę się rozliczać przed ludźmi na dogo i na fb i rozliczenie musi być jednoznaczne, nie budzące wątpliwości. Z tego rachunku nie da się ustalić który zapis dotyczy Brysia. Na rachunku lub na odręcznym zapisie weta powinno być imię psa i dotycząca go kwota. Inaczej to udokumentowane będą tylko wpływy, natomiast wydatki nie.

rach.%252520Brysia.jpg
Posted

A tak przejdzie?

http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/3bac44f404665363

Następne rachunki od weta będę po prostu wystawiać osobno na Brysia (mam nadzieję, że tylko za kastrację będzie potrzebny).

Wet wystawia rachunki zbiorcze na moją prośbę - bo zginęłabym w tych papierach jakbym chciała na każdego psa oddzielnie..

Wet jest bardzo ok, bo liczy wszystko taniej, np. wirusówki wszędzie kosztują 40-50 zł, a on liczy 24 zł lub 27 zł w zależności od rodzaju. To fakt, że nie pamięta imion psów i po prostu pisze czego dotyczy rachunek (DHPPI - wirusówki, RAB. - Rabisin czyli wścieklizna)

A Brysio rozkręca się coraz cudowniej, już są zaproszenia do zabawy, prośby o uwagę i spacerek, a podawanie łapki jest na porządku dziennym :)

• Upvote 1
Posted

Czyli do sielanki brakuje mu swojego ludzia :)
Na weekendzie zrobię mu nowy opis do ogłoszeń.