Jump to content
Dogomania

Smutna KROPECZKA – szczeniaczek z popsutymi zwieraczami.. Co dalej ?

Recommended Posts

Posted

Kropka  na tym Świecie żyje zaledwie 3 m-ce, a wycierpiała wiele, bardzo wiele.

Tymczasowo mieszka w Lecznicy, ale  nie jest to wymarzony dom dla  szczeniaczka.

Może być tam jeszcze tydzień, dwa, ale co dalej?

Czy znajdzie swojego człowieka, czy dostanie szanse na  normalne życie?

Potrąconą przez samochód maliznę, pozbierali z szosy dobrzy ludzie.

W Lecznicy okazało się że  mała ma strzaskaną tylnią łapkę a złamany  u nasady ogonka kręg  spowodował  porażenie   zwieraczy,

Bez względu na rokowania, dobrzy ludzie postanowili ratować malutką i dać Jej dom.

Połamana łapka została zoperowana ( usunięta główka kości udowej,reszta odłamanej kości pogwożdziowana) ,  sunieczka rwała się do życia.

Niestety, po kilku dniach sytuacja nowych opiekunów przerosła.

Odsikiwanie malutkiej i zbieranie z podłogi zgubionych kooo okazało się barierą nie do pokonania.

Sunia wróciła do Lecznicy i tak dowiedzieliśmy się o Jej istnieniu.

Od  3 tyg.   Kropa  przebywa  w  żywieckim ALWECIE. Mimo że jest tam  na specjalnych prawach,  nie jest dobre miejsce dla szczeniaczka.

Mamy świadomość, że powinna  jak najszybciej zamieszkać w normalnym domu, mieć swojego człowieka .  Tylko jak go znaleźć ?

"Medycznie"  Kropa  robi ogromne postępy. Jest już w stanie samodzielnie się wysiusiać. Często zdarza się że wstaje ze swojego posłanka i idzie na posadzkę , gdzie przykuca i robi piękne siuuu. 

Trochę gorzej jest z kupkami.

Jest w nas optymizm i nadzieja że  Kropka będzie funkcjonować jak zdrowy psiak.

Aby tak było, maleńka  bardzo potrzebuje tymczasowego choćby domu i indywidualnej opieki.

Bez przekonania założyłam ten wątek, licząc bardziej na cud ..

Czy się zdarzy?

28.03.2017r.

W grudniu minęły dwa lata jak Kropeczka trafiła pod naszą opiekę. Ściślej mówiąc pod opiekę kochanej Irenki, do Jej bezpłatnego domu tymczasowego. Chociaż  łapka pięknie się wygoiła, ze zwieraczami Kropki nadal  nie jest najlepiej. Gdy pogoda dobra, w ciągu dnia dużo przebywa w ogrodzie i  gubienie kooo nie jest takie uciążliwe. Gorzej w mieszkaniu, zwłaszcza gdy zdarzają się kałuże.. Czy mając takie problemy, znajdzie dom?

Kontakt w sprawie Kropeczki; e-mail; mniejsi.adopcje@onet.pl

tel .502329612  Bielsko-Biała

Gdyby ktoś chciał pomóc finansowo malutkiej, zwłaszcza w zakupie dobrej karmy;

Stowarzyszenie humanitarno-ekologiczne Dla Braci Mniejszych
43-300 Bielsko-Biała
46 1140 2017 0000 4202 1012 0220
tytułem : Darowizna na cele statutowe; Pomoc dla Kropeczki

Rozliczenie;

+ 20,00 zł.........Smyku  - 7.01.2015r

+ 10,00 zł.........Poker - 6.01.2015r

+ 10,00 zł......  NikaEla - 6.01.2015 r.

+ 5,00 zł.........Józefa P. Malbork - 6.01.2015r.

+ 20,00 zł .....  haw5 - 6.01.2015r.

+ 50,00 zł.....   Karolina W. Wrocław - 6.01.2015

+ 10,00 zł.....  Yoana - 6.01.2015r.

+ 20,00 zł.....  Mysiakowa- 6.01.2015r.

+20,00 zł ......p.Anna W. Warszawa - 8.01.2015r.

+ 10,00 zł.......fegelle ,12.01.2015r.

+ 20,00 zł.......gluchypies..12.01.2015r.

- 265,00 zł.......ALWET Żywiec - pobyt ,leki od 08.12.2014- 23.12.2014r.-(FV z dnia 12.01.2015r.)

+100,00 zł.........memory i Wiktor , 23.01.2015r.

+ 50,00 zł.........NikaEla bazarek ("Ciuszki dla dzieci od Smyku.."),02.02.2015r.

+ 10,00 zł........fegelle, 11.02.2015

+ 111,00 zł.......Poker bazarek (:Do wyboru, do koloru.."),26.02.2015

- 57,00 zł........leczenie odparzenia odbytu,20.03.2015

- 339,00 zł ......sterylizacja 250,00zł i amputacja ogonka 89,00 zł, ,23.03.2015

+ 10,00 zł........fegelle, 14.04.2015

+ 18,50 zł........NikaEla (bazarek "Księgarenka dla Kropki,Mirabel...)13.06.2015

????................nie znam kosztów wyżywienia Kropki w DT . Wpiszę jak się dowiem.

+ 53,00 zł.........NikaEla (bazarek 'Kosmetyki z Niemiec.."),29.06.2015

+ 85,00 zł.........NikaEka ,bazarek ( "Ostatni przedwakacyjny bazar..")11.07.2015

+100,00 zł........p.Wiktor za pośrednictwem memory ( 31.07.2015)

- 204,00 zł........Royal Canin Low Fat 12 kg. 3.03.2017

---------------------------------------

- 132,50 zł 

(Kropa jest na dużo większym minusie. W rozliczeniu brak kosztów Jej wyżywienia od stycznia 2015r.do marca 2017r. .)

3645655304fb2949med.jpg

e4bbb6c75a55669bmed.jpg

672e39b55510d3f1med.jpg

564a35622775729cmed.jpg

eae0c197a124c8a8med.jpg

• Upvote 1
Posted

Co weci mówią o tym kręgosłupie? Cos dostaje?

Jakie leki?

Dostaje Nivalin .Podobno baaardzo ale to bardzo po nim płacze.

Z kręgosłupem pewnie nic już nie można zrobić.

Jest złamany w części ogonowej. Szczegółów złamania nie znam. Mamy płytkę.

W każdym bądż razie ogonek zwisa bezwładnie, jak narazie....

Z tego co wiem, dość skomplikowana operacja łapki została zrobiona praktycznie gratisowo, za symboliczną jakąś opłatą .

Zresztą wtedy sunia nie była pod naszą opieką.

Teraz trzeba będzie płacić...

Dom, bardzo dom jest potrzebny. Choćby tymczasowy.

Łapeczka też wymaga rehabilitacji.

Mała powinna dużo chodzić. W lecznicy nie ma takiej mozliwości.

Posted

jeny!!! ile ta malutka wycierpiała się :(( a jaka jest przecudna, przesłodka :)) czy dla Kropeczki jest prowadzona jakaś zbiórka funduszy na leczenie?? czy ma "skarbnika"?? pytam bo.... niestety ze względu na pracę zawodową nie mogę przyjąć malucha na tymczas, ale jakby co to prześlę jakiś grosik na leczenie, czy leki.

Posted

jeny!!! ile ta malutka wycierpiała się :(( a jaka jest przecudna, przesłodka :)) czy dla Kropeczki jest prowadzona jakaś zbiórka funduszy na leczenie?? czy ma "skarbnika"?? pytam bo.... niestety ze względu na pracę zawodową nie mogę przyjąć malucha na tymczas, ale jakby co to prześlę jakiś grosik na leczenie, czy leki.

Posted

Będziemy wdzięczni za każdy grosik... Zaraz w 1-szym poście wkleję nr.konta.

Posted

Dostaje Nivalin .Podobno baaardzo ale to bardzo po nim płacze.

Z kręgosłupem pewnie nic już nie można zrobić.

Jest złamany w części ogonowej. Szczegółów złamania nie znam. Mamy płytkę.

W każdym bądż razie ogonek zwisa bezwładnie, jak narazie....

Jak u Graliczka, on też Nivalin dostawał. Ale nie pomogło. Całkiem było przerwane.

Posted

przelew już wysłałam. Co prawda bardzo malutka to kwota, ale.... zawsze coś :). Mam nadzieje, że lek pomoże i Kropeczka znowu będzie szczęśliwym szczeniaczkiem i znajdzie przecudowny domek :)

Posted

kochani chciałam poczęstować się banerkiem Kropuni, ale coś zrobiłam nie tak i nie mam go :(( czy może mi ktoś podpowiedzieć jak go pobrać, że był widoczny w mojej sygnaturze??