Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

justynavege napisał(a):
to prawda

zimny budynek nie jest dla niego dobry :shake:

ale kto pzrygarnie 15 letniego onka chorego :placz:

Nadzieja umiera ostatnia..................

Posted

A myśleliście o tym, żeby spróbować wyadoptować go do Niemiec.
Hundehilfe Polen przeprowadza indywidualne adopcje właśnie takich psich staruszków, którzy w Polsce nie mają szansy na dom.
Jeśli trzeba mogę coś przetłumaczyć.
Wpisałam im się do ksiegi gości - może zareaguje ktoś.

PS. Zeby nie było że umiem po niemiecku ;-)
pisze i mowie owszem ;-) ale na zasadzie "Kali lubieć" ;-) ale myślę że jakoś da się to jednak zrozumieć bo dogaduję się w ten sposób z wieloma psiarzami;-)

Posted

Bardzo prosze osobę, która bezpośrednio zajmuję się Dingiem o odpowiedź na poniższe pytania. Organizacja jest niemiecko-holenderska i postanowiła włączyć się natychmiast w poszukiwanie dla Dinga nowego domu.
Moge zostać osobą kontaktową i pośredniczyć ale muszę mieć kogoś do bezpośredniego kontaktu (GG, mail, telefon itd) kto ma możliwość decydować o Dingo jeśli adopcja wypali.

Potrzebują poniższych danych:
1) Jak długo jest w schronisku Dingo?
2) Czy Dingo dogaduje się z psami albo z sukami? Czy może jako drugi pies w domu być?
3) Czy dogaduje się z kotami i dziećmi?
4) Czy jest zdrowy (oczywiście odpowiednio do wieku)?
5) oraz wszelkie inne dane, ktore można o nim podać (szczepienia, odrobaczenia itd, itp
6) Czy ma jakieś problemy (zachowanie)?

Bardzo prosze o szybką odpowiedź. Na część pytań wydaje mi się, że znam odpowiedź ale nie czuję się osobą kompetentną, żeby pisać to bo nie znam Dinga osobiście.
Czas nagli na dworzu coraz zimniej.
Opiekunie Dinga odezwij sie szybko. Oni zaraz zaczną działać.
Mają na swoim koncie wiele super udanych adopcji właśnie starszych psów i małych łagodnych suczek.
Może razem z Dingiem zaproponować im np. Lisie ?
To tylko taki pomysł.
A jeśli się uda z Dingiem może drugi starowinek pójdzie w jego ślady?

Czekam na odpowiedź.

Posted

Pamietam, że szukaliście kuchni węglowej.
Jeśli to nadal aktualne to na allegro są:

1)
http://www.allegro.pl/item260952422_kuchnia_weglowa_stary_oryginalny_piecyk.html

starą kuchnię węglową ma już swoje lata. sprawna, idealnie nadaje się do ogrodu bądź altanki:).
Wymiary:
Szerokość: ok.46cm
Długość: ok.24cm
Wysokość: ok.42

cena 99 zl. -
Aukcja trwa jeszcze 5 dni

2)
http://www.allegro.pl/item260411234_kuchnia_weglowa_wolnostojaca_nowa_nie_uzywan.html

kuchnię węglową wolnostojącą-prawa bez podkowy. Kuchnia ta jest kilkuletnia, lecz nie używana w stanie idealnym.
tel. 509807478
Zachęcam do odbioru osobistego (chyba Rzeszow)
dzwonić i pytać. Możliwa wysyłka kurierem choć kosztów nie podano

Cena na razie jest na 61zł ale kilka osob już licytuje (a jeszcze 6 dni aukcji)

3)
http://www.allegro.pl/item261307537_kuchnia_weglowa_hydro_vacuum.html

Kuchnia Węglowa Zabudowana, używana przez 2 lata zakupiona w roku 2005. Kuchnia wyposażona jest w piekarnik, ruszt stały, urządzenia do regulacji dopływu powietrza pod ruszt i dźwignię obiegu spalin. W przedniej ścianie kuchni znajdują się drzwiczki paleniska, popielnika i piekarnika. Piekarnik ma izolację zabezpieczającą, która zapewnia równomierne nagrzewanie jego wnętrza oraz jest wyposażony w blachy do pieczenia.
Wymiary:
-wysokość 850mm
-szerokość 900mm
-głębokość - z elementami wystającymi poza płytę górną: 630mm
Masa kuchni: około 120 kg
Kuchnia w 100% sprawna!
Telefon (606754094)
Więcej zdjęć wysyłam na e-mail.

Katowice - opcja KUP TERAZ tylko i cena 650 zl

i to wszystko co znalazlam.
Oczywiscie po linkami na allegro są zdjęcia.

Posted

Poniewaz nikt nie odpowiada to wyslalam maila do tej organizacji najwyzej mnie okrzyczycie ale czytalam i ogladalam zdjecia ich adopcji.
To sa adopcje indywidualne do konkretnych domow i to naprawdę takich ciepłych i z sercem.

Nie zabieraja psa jesli nie maja juz dla niego znalezionego domu.

Wyslalam zdjecia Dinga i Lisi tez (moze ktos ja pokocha tez).

Jeśli ktoś tu w ogołe jest to prosze o kontakt najlepiej na maila mojego (jest na stronce).
Pozdrawiam,
Izis

Posted

Izis - dziewczyny na pewno się odezwą. Teraz jest czas taki już "przedzaduszkowy" więc i obowiązki jakby inne. Poza tym soboty większość poświęca na wolontariat w schroniskach.

Pod wieczór fani i opiekunowie Dinga się tu pojawią.

Posted

Acha Ok. Myślisz, że będą się złościć ;-)
spędziłam cały dzień przekopując się raz jeszcze przez wątek aby niczego istotnego nie pominąć.
Wyszło mi że DINGO:
- nie jest sterylizowany
- ma lat 13-15 (ile w końcu dalej nie wiem) bo w Uciechowie figuruje jako 14 latek a tu ze 15 ma a raz w poście pojawiło się info, że wg dokumentów ma 13 lat ;-)
- dogaduje sie z suczkami (patrz Lisia i Dżina)
- ma dość dobre wyniki krwi jak na swój wiek
- miał aktualne szczepienia i nadal ma? (o ile to że miał być szczepiony we wrześniu czy jakoś tak doszło do skutku)
- lubi ludzi i nawet jest dość konsekwentny w dopominaniu się o pieszczoty (wyje jak widzi ludzi i uspokaja sie dopiero jak wejda i z nim posiedza albo pojda na spacer)
- ma chore stawy (dostaje na to Rimadyl itp
- z racji wieku jest słaby i mało aktywny (dostaje na to Geriadog)
- czasem upada i trzesą mu się łapy ale to jak dłużej stoi (przy załatwianiu się lub jedzeniu).
- mimo swego wieku i stanu stawów lubi spacery (choć czasem upada to innym razem chętnie by pobaraszkował)

Nie wiem jaki jest jego stosunek do kotów (wiem, ze w Uciechowie są koty, więc mam nadzieję, że napiszecie)
Nie wiem jaki jest jego stosunek do dzieci (czy odwiedzały go dzieci jakieś? Bo może coś przeoczyłam - przy tylu stronach i tak mam oczopląs już dziś)

W dodatku sprobowałam to wszystko opisać w miarę wiernie po niemiecku ;-) pewnie wyszedl śmieszny tekst (coś w stylu humoru zeszytów szkolnych) ale mam nadzieję, że w miarę zrozumiały jednak.

Wiem za to na pewno i na 100%, że DINGO potrzebuje domu na JUŻ!
i dlatego wysłałam już tego maila, bo wg mnie każdy dzień się liczy.
Może akurat dziś znajdą czas aby go gdzieś wstawić i znależć mu człowieka, który nie wyrzuci go jak stary kapeć po latach wiernej służby.

Posted

Izis! rozmawiałam dzisiaj z Justynąvege ....mówiłam , ze odezwałaś sie na watku i zaoferowałaś tak szeroko idącą pomoc!!!! jak tylko Justyna bedzie miała dostęp do kompa i net nie bedzie mulił to szybciutko sie odezwie, to własnie Justyna jest osoba , która moze wyadoptować Dingusia, jest wprawdzie jeszcz Robert , ale nie ma dostępu do netu.To dzięki nim Uciechów jest oazą dla tych porzuconych i niechcianych. Sa jeszcze inne dobre duszki ale to ta dwójka sprawuje pieczę nad zwierzakami .
Odnośnie pieców pozwole sobie przekopiowac te detale na watek uciechowski...

Posted

hehe...justyna raczej nie szprecha...juz mi to mówiła....

wiem ze robert zna trochę niemiecki...nie wiem tylko w jakim stopniu...
on jest za skromny zeby do końca sie przyznać:mad::evil_lol:

izis..ale justynie i robertowi napewno przyda sie twoja pomoc;)

Posted

Przepraszam ze dopiero teraz ale mialam dzien zaganiany :oops:
Mysza odpisałam Ci maila :)
sprawdz czy dostalas bo mi poczta robi koło nosa moja :razz:

Izis bardzo chetnie bysmy nawiazali kontakt zagraniczny ktory pmoze nam z adopcja psów starszych chorych czy takich ktorych ludzie nie chcą :-(

Izis juz odpowiadam

1 Dinguś jest w schronisku od konca lipca tego roku
2 z sukami dogaduje sie doskonale , na psy ktore szczekają na niego przechodząc obok jego boksu on rowniez szczeka
3 do kotow nei wykazuje agresji - najwyzej zainteresowanie - mija je codziennie idac na spacer, jest bardzo przyjazny do kazdego człowieka
w tym i do dzieci , taki poczciwy staruszek
4 Dingo ma chore stawy - ma trudnosci z poruszaniem sie , zdarza mu sie wywrocic , na pewno nie nadaje sie do domu ze schodami ;jest leczony otrzymuje Rymadyl ,Nutradyl,witaminy Geriadog, leczymy zaniedbane modzele na łokciach mascią Sudocrem
5 zaszczepiony był 1 wrzesnia 2007 roku na wscieklizne, w tym czasie rowniez został odrobaczony i odpchlony
6 Pies zupelnie bezproblemowy pomijajac jego kłopoty z chodzeniem
cudownie wdzieczny uwielbia towarzystwo ludzi nie wykazuje agresji bez problemu poddaje sie zabiegom pielegnacyjnym

staram sie szybko odpsac jesli cos przeoczyląm upomnijcie mnie

aha
ja o niemiecku ani nic wiec kontakt do mnei bezposredni odpada chyba ze niemiec po polsku spyta :)
kontakt do Roberta 510 433 322
maile moga isc na moja poczte zawsze moge wydrukowac do przetłumaczenia :)

Izis :loveu:

dziękuje i przyznamze jestem pełna nadziei :lol:

ps Lisia o rowniez psiak ktory wydaje sie byc bez szans na adopcje mimo młodego wieku

yewcia no co Ty
dzis nie bylam przeciez........

Posted

Mam obiecane, ze ogloszenia o Dingo i Lisi ukaza sie w portalach w Niemczech i Holandii.
Próbuję zagadać ich o jakąś pomoc dla Uciechowa ... moze chociazby ta wyczekiwana kuchnie weglową... ale nie wiem czy cos z tego wyjdzie.
Ludzie są bardzo fajni i chętni do pomocy ale na wszystko trzeba czasu.
No ale najwazniejsze ze ogloszenia na niektorych miejscach maja sie już jutro chyba ukazać.
Jak dostanę linki to powklejam.
Justyna nie sadzisz, ze bedzie szybciej jak ja bede to tlumaczyc ;-)
hehe a na pewno taniej bo za darmo ;-) a idealnie przeciez byc nie musi liczy się sens a nie gramatyka (prosilam, żeby poprawili moje błędy językowe ;-) i są bardzo mili nawet napisali, że wcale nieźle mi niemiecki idzie heheh

Posted

Izis :loveu:
bardzo bardzo dziękuję :)

off niestety
ale :placz:
"Artysta" z Kostaryki Guillermo Habacuc Vargas przywiązał umierającego z głodu psa jak dzieło sztuki, nie pozwalał go karmić i poić, aż biedne psisko zmarło...
W rezultacie tego "pokazu" (którego pies nie przeżył) "artysta" został wybrany do reprezentowania swego kraju w Biennale Ameryki Centralnej w Hondurasie w 2008 roku. Celem petycji jest protest i bojkot tego (pożal się Boże) artysty i jego "dzieła". http://www.petitiononline.com/13031953/petition.html

Strona (uprzedzam, że nie da się jej spokojnie obejrzeć ): http://www.marcaacme.com/blogs/analo...zas_de_habacuc

Posted

Oj Justyna! na noc takie okropności!!!!
Ja bym tego artyste tez tak zagłodziła i pozwoliła mu zdychac w konwulsjach!!!!
krew mnie zalewa, a tych gapiów, którzy tak spokojnie to oglądali tez bym na sznur....

Posted

Nie mogłam spać po obejrzeniu tego biednego psa z linka Justyny. :-(

A w sprawie ogrzewania znalazłam jeszcze coś takiego:

http://www.allegro.pl/item256272539_kociolki_weglowe_do_c_o_.html

Kociołki do kuchni węglowej do Centralnego Ogrzewania - PRODUCENT

600 zl - aukcja trwa jeszcze 1 dzień

Kociołek wbudowywany jest w kuchnię węglową i obudowywany kaflami.
Wymiary kociołka wys.58 cm, szer. 33cm. dł.36cm. Kociołek wykonany jest z blachy 6mm.
Ruszta ruchome trzypoziomowe, plus drzwiczki żeliwne i ruszta żeliwne.
Wyjscia zasilające i powrotne są wspawane z tyłu kociołka mufki 1 cal.
Na zamówienie mogę dopasowac wyjscia według starego kociołka.
Kociołki są uniwersalne i pasują do każdej kuchni węglowej.
Powierzchnia ogrzewania do 80-90 metrów kwadratowych. Mogę wysłac więcej zdjęc na e-mail. Tel. 600-249-612

Jest jeszcze cos takiego jak Kocioł węglowy na paliwa stałe TORUS

http://www.allegro.pl/item261136576_kociol_weglowy_na_paliwa_stale_torus_.html

Kocioł TKW jest kotłem przystosowanym do spalania węgla i drewna. Współczynnik przemiany ciepła spalania w ciepło grzewcze osiąga wartość 0,87.

cena 1 399,00 zł
jest kilka sztuk i aukcja trwa jeszcze 12 dni.

Posted

Izis sumy zabójcze ale mam dobrego niusa
Pisała do mnie rotek, ze Państwo Kajana załatwili kuchnię na węgiel i jest już w Uciechowie tylko zamontować trzebba:lol:
A Kajan to były mieszkaniec Uciechowa
Kajany dziękujemy ślicznie:loveu:
Izis jak dobrze, ze zjawiłaś się i podałaś pmocne dłonie:lol: