solito Posted August 18, 2007 Posted August 18, 2007 justynavege napisał(a):Pytam nie po to by pytac ale jesli Dinguś ma zostać jeszcze to potrzebna kolejna porcja lekow na kolejny miesiac potrzebne szczepienie na wscieklizne bo konczy sie 1 wrzesnia Solito mamy dług od dwoch tygodni u weta za przyjazd i leki Dinga czy moglabys podjechac w wolnej chwili i zaplacic? bo jak nie zaplacimy pewnie nie da juz na kreche to nie ten wet ktory robil sterylki Oczywiście! Tylko muszę wiedzieć, który to wet! Quote
justynavege Posted August 18, 2007 Author Posted August 18, 2007 Gosiu jeszcze raz dziekuje za pomoc tricolorce teraz mzuimy podjac decyzje czy leczymy Dinga tym lekiem ktory dostawal czy chrząstką przyznam ze to trudna decyzja jak dla mnie :oops: Quote
yewcia1 Posted August 19, 2007 Posted August 19, 2007 Czy jest jakiś tekst na wątku Dinga do ogłoszeń? Quote
mama_Dorota Posted August 19, 2007 Posted August 19, 2007 Kochani zerknijcie tutaj: http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=77156 Może psinie się przyda. Quote
uxmal Posted August 19, 2007 Posted August 19, 2007 [quote name='rotek_']dingo potrzebuje allegro.!!! Dingo ma allegro. http://www.allegro.pl/item223986783_15_letni_owczarek_dom_lub_uspienie_pomoz_.html Quote
Donvitow Posted August 19, 2007 Posted August 19, 2007 Trzymam kciuki. MA Cioteczki, Ma Allegro fajnie. Tylko niech wet zadecyduje co ze stawami i czekam na info na PW. Pozdrawiam wszystkie !!!! Cioteczki:lol: Quote
yewcia1 Posted August 19, 2007 Posted August 19, 2007 Ux jak jutro mi czas pozwoli czy mogę pozyczyć część tekstu i poogłaszać Dingusia? Czy Dingo zmienił boks na miejsce po Jaszku? Quote
rotek_ Posted August 19, 2007 Posted August 19, 2007 dingo trazem z lisia i dinaną teraz.... biedne dziewczyny teraz musza słuchac jego skomlenia:evil_lol: ale za to jak facet odmłodniacł przy dwóch lasakch:evil_lol: Quote
uxmal Posted August 19, 2007 Posted August 19, 2007 [quote name='yewcia1']Ux jak jutro mi czas pozwoli czy mogę pozyczyć część tekstu i poogłaszać Dingusia? Czy Dingo zmienił boks na miejsce po Jaszku? Yewcia - text nie jest mój. Nie ja wystawiłam teraz Dingusia. Przed urlopem go wystawiłam i wtedy tak na szybko było cos takiego. http://www.allegro.pl/item220261870_15_letni_onek_ma_czas_tylko_do_konca_lipca_pomocy.html Ale jeśli Rottek pozwoli to weż troszkę z Reskia. Podobno podobni są http://www.allegro.pl/item225960374__reksio_.html Quote
justynavege Posted August 19, 2007 Author Posted August 19, 2007 czy ktoś zna lek z linku mamaDorota?? poczytałąm dzis o chrzastce z rekina i rowniez sa glosy ze zle dziala na np nerki kto doradzi cos sensownego?? Quote
justynavege Posted August 19, 2007 Author Posted August 19, 2007 tak ux sa tak sztywne ze nawet przy robieniu koo stoi :-( potyka się czesto :( Quote
Ulaa Posted August 19, 2007 Posted August 19, 2007 justynavege napisał(a):czy ktoś zna lek z linku mamaDorota?? To ten kwas hialuronowy, o którym pisałam kilka postów wcześniej. Jeśli jest okazja, to bierzcie go! Nie zaszkodzi, a pomóc może bardzo, tylko potrzeba jakiegos dobrego weta, żeby dokładnie obliczyć dawkę i właściwie go zaaplikować (nie ma informacji w jakiej postaci jest ten lek). Quote
al-ka Posted August 19, 2007 Posted August 19, 2007 Jeśli mogę doradzić,to proponowałabym podać Dingusiowi Movalis 15mg raz na dobę,Dafalgan(paracetamol+codeina)dorażnie p/bólowo maksymalnie dwie tbl, na dobę i Zeel amp dwa razy w tyg.Movalis jest lekiem dość bezpiecznym i zwiększenie dawki do 30mg/dobę nie powoduje skutków ubocznych.Trzeba jednak pamiętać,że poza homeopatią nie ma 100%bezpiecznych leków.Niestety nie znamy też leku,który powodowałby regenerację chrząstki stawowej.Najlepsze wyniki daje przeszczep chrząstki do stawu,co raczej w tym przypadku jest nie możliwe.Wszystko co robimy to zmniejszamy odczyn bólowy i zapalny w zużytym stawie.Mam 14 letniego przygarniętego DONka i trudno byłoby znależć u niego zdrowy,nie zwyrodniały staw.Funkcjonuje na lekach w/w .Świetnie robi mu Zeel amp(homeopatia),który podaję mu podskórnie /10 amp./-dwa razy w tyg.po ampułce z trzymiesięczną przerwą.Leki niestety tylko rp(może być vet)w aptece.Orientacyjne ceny:Movalis 15mg 20tbl.~24zł;Dafalgan~9,50zł;Zeel10amp-ponad 70zł.Pozdrawiam,ala Quote
Ulaa Posted August 20, 2007 Posted August 20, 2007 Pisałam już o Zeel - w tabletkach jest DUŻO tańszy. Tylko trzeba go rozpuszczać w odrobinie wody i podawać do pyska 2-3 razy dziennie, więc bardziej kłopotliwe. A Movalis jedzie po wątrobie... musi być coś osłonowo do tego... Tak tylko chciałam uzupełnić, bo generalnie także uważam, że taka kuracja jest również ok. Quote
al-ka Posted August 20, 2007 Posted August 20, 2007 Ulaa masz rację,że tbl sa tańsze ,ale wymagaja dawkowania 3xdz 1 tbl.A dodatkowo homeopatia doustna powinna minimum pół minuty pozostawać na śluzówce j.ustnej i to w przypadku psa jest trudne.Opakowanie 50 tbl starcza więc na 16 dni,że o uciążliwości aplikacji nie wspomnę.No i z wątrobą też masz rację,ale wątroba i nerki zawsze są zaangażowane w metabolizm leku i w podeszłym wieku jest to szczególnie ważny problem.Może zacząć od dawki movalisu 7,5mg,w razie potrzeby zwiększyć dawkę do uzyskania pożądanego efektu i przejść potem na dawke podtrzymującą?Niech to skonsultuje lekarz,bo ważny tu jest ogólny stan zdrowia.Wiem jak Wam trudno,bo sama mam dokładnie taki sam problem.Żal mi tak okrutnie Dingusia,bo kocham ONki i gdyby nie moje dwa przygarnięte(w tym jeden 1,5roczny dominant)to chyba już byłby u mnie.Nie znajduję słow żeby określić kim są osobniki tak traktujące stare,wierne psy,po całym życiu oddanej służby...Dzięki,że Wy macie dobre serduszka.Pozdrawiam,ala. Quote
Ulaa Posted August 20, 2007 Posted August 20, 2007 al-ka napisał(a):Ulaa masz rację,że tbl sa tańsze ,ale wymagaja dawkowania 3xdz 1 tbl.A dodatkowo homeopatia doustna powinna minimum pół minuty pozostawać na śluzówce j.ustnej i to w przypadku psa jest trudne.Opakowanie 50 tbl starcza więc na 16 dni,że o uciążliwości aplikacji nie wspomnę.No i z wątrobą też masz rację,ale wątroba i nerki zawsze są zaangażowane w metabolizm leku i w podeszłym wieku jest to szczególnie ważny problem.Może zacząć od dawki movalisu 7,5mg,w razie potrzeby zwiększyć dawkę do uzyskania pożądanego efektu i przejść potem na dawke podtrzymującą?Niech to skonsultuje lekarz,bo ważny tu jest ogólny stan zdrowia.Wiem jak Wam trudno,bo sama mam dokładnie taki sam problem.Żal mi tak okrutnie Dingusia,bo kocham ONki i gdyby nie moje dwa przygarnięte(w tym jeden 1,5roczny dominant)to chyba już byłby u mnie.Nie znajduję słow żeby określić kim są osobniki tak traktujące stare,wierne psy,po całym życiu oddanej służby...Dzięki,że Wy macie dobre serduszka.Pozdrawiam,ala. Masz rację we wszystkim. Popieram, Movalis 7,5 mg warto spróbować, moja sunia też go dostawała i przez pewien czas to było jedyne co jej pomagało. A o uciążliwości podawania Zeelu w tabletkach, właśnie dlatego jestem "uwiązana" w domu na czas kuracji (2 sunie go dostają teraz :roll:). Quote
solito Posted August 20, 2007 Posted August 20, 2007 [quote name='black_sheep']bannerki:) Black Sheep, dziękuję!!!:loveu: Quote
solito Posted August 20, 2007 Posted August 20, 2007 justyna, czy dowiadywałaś się czy możemy dostać ten przeceniony lek? Jeśli jest dobry, to warto by było spróbować! Quote
Recommended Posts