Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Chciałabym żeby moja psina nauczyła się chodzić w szelkach.

Jak je zakładam ( z tym nie ma problemu) to pies siada/stoi i ani drgnie. Napina się i widać ze jej "źle". Szelki są rozluźnione, dobrze dobrane, nic jej nie uciska. Próbowałam guardów i step in. Chyba gorzej w tych drugich.

Jaką taktykę obrać? Słyszałam już różne rady i nie wiem która z nich jest dobra; zostawić ją tak i w końcu się przekona i przywyknie, nie naciskać bo widać że nigdy nie polubi, nagradzać jak w nich jest.

Nie chciałabym jeszcze pogorszyć sytuacji więc poradźcie. Sucz ma 5 miesięcy.

Posted

Nie miałam takiego problemu z Xeną, więc nie wiem czy dobrze doradzę..
Ja bym spróbowała metod małych kroczków.. W sensie nie od razu zakładamy, tylko pokazujemy, niech pies sam w nie spróbuje wejść.. Powodzenia. ;)

Posted

No nie nosi bo zamiera i nigdzie się nie da iść:)

Próbuję mu zakładać raz na jakiś czas, z nadzieją że dorośnie albo trafię na jego lepszy dzień, bądź zadziała jakiś super motywator. Niestety nic z tego.

Średnio pewnie raz na tydzień. Nie udało nam się przekroczyć progu. Szarpanina nie wchodzi w grę bo to obrażalska nadęta pannica. Więc zdejmuję.

Zakładam czasem "po domu", kładzie się i śpi od razu. Tak długo aż zdejmę.

Posted

moze jednak zacznij od tego ze zakladasz szelki a masz przygotowane juz jakies smakowite smaczki, pasztet mieso, nie wiem co Twoj pies lubi. jak zalozysz to daj nagrode i zacznij prowadzic psa ze smakolykiem przed jego nosem zeby zaczal stawiac jakies kroki w tych szelkach. Chodzi o to zeby szelki kojarzyly mu sie z czyms bardzo pozytywnym.

Posted

Chciałam ją ogarnąć z tymi szelkami przed sylwkiem. Żeby te parę dni, i samą imprezę na wszelki wypadek była trzymana nie za szyję:) Nie wiem czy nie dostanie świra na spacerze jak ktoś nam strzeli w twarz. Ale już odpuszczam. Już zadecydowała ze woli obroże.

Posted

Po prostu zapnij caisno obrożę, albo załóż dwie i podepnij dwie smycze.

Zabierz szczeniora na ręce i przenieś go przez teren pod budynkiem/wśród ludzi. Pójdźcie na odludzie. I najpóźniej o godz 20. Potem spacer możesz powtórzyć koło 1-2 w nocy gdy będzie już spokój. W domu złózcie sobie życzenia przed lub po północy a w momencie najwy zszego strzelania siedźcie na kanapie jak gdyby nigdy nic... nic sie nie dzieje. Nic ciekawego. Możecie ziewać ostentacyjnie.

Posted

Ok, mam plan na nasze działanie czyli zlew i ziewanie do psa:)

Będziemy oglądać film z wyra.

Zastanawiam się czy warto będzie mi gdzieś chodzić. Pewnie wybiegam ją wcześniej w dzień, a koło 20 zejdę tylko pod blok (mam kawałek terenu zamknięty dla obcych i tam jest trawnik). Niech sika i wraca. Potem kolo 2 jak będzie chciała (często wcale nie chce w nocy łazić). I założę na wszelki podwójne obroże i smycze. Mam nadzieję że będzie tam spokojnie (pod domem na tym terenie).

Impreza studencka szykuje mi się za ścianą i tego chyba powinnam się bardziej bać. Ale może i dobrze, zagłuszą pewnie sporo pod warunkiem że nie będą walić z balkonu.

No nic, zobaczymy.

Ostatnio słyszałam, że własnie często to jak przebiegnie pierwszy raz rzutuje na zachowania w przyszłości więc nie chcę tego zawalić. Pies strachliwy nie jest z zasady ale teraz weszła w "dziwny" wiek i widzę że stresuje się rzeczami które kiedyś olewała. Taka bystrzejsza się zrobiła a nie klucha.

Posted

Zdecydowanie to nie jest borderek:) Pierwotniak:)

Wszystko było super. Pies olał sylwka zupełnie. I na spacerze wcześniej i w domu już o północy.

Ziewałam ale nie patrzył tylko spał. Obudziłam ją o 23,45 żeby się bawić, o 24,15 wypięła się na mnie i zasnęła.

Posted

Ja bym założyła szelki na dworze, i ma iść. Pies załatwić się będzie musiał, więc będzie musiał się ruszyć. Niby na siłę, ale czasem trzeba.