Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 560
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Kilka pytań do matusz5 lub sisia0. Rozważamy możliwość adopcji Arktika. Jednak jest kilka kwestii, na które pomimo szczegółowego prześledzenia wątku jednoznacznej odpowiedzi nie znaleźliśmy. Jaki jest obecnie stan zdrowia pieska? Jak to jest z tym jego agresywnym zachowaniem? Jeśli jest, to czy jest skierowane względem ludzi czy też innych psów? Jak się pies zachowuje gdy jest sam w boksie (pies spokojny, pobudzony, gryzie kraty itp.)? Jak się ma stan rzeczy z jego wypróżnianiem się (sprawa opisywana wcześniej)? Na bazarku widać opis, że ma chorą łapkę i mordkę - co się stało? Może to dużo pytań jeśli tak to bardzo przepraszam, że tak Was zasypaliśmy. Może choć na część odpowiecie co znacznie ułatwiłoby Nam podjęcie właściwej decyzji (tzn. odpowiedzialnej). Aha i nie pytamy się dlatego, że szukamy pieska idealnego itp Posiadamy już sukę w typie husky (znajdę) i znamy problemy, które wiążą się z hodowlą tych psów. Pies miałby zapewnioną odpowiednią ilość ruchu - wręcz szukamy psa o zacięciu sportowym. Jednak mieszkamy w blokach i oboje pracujemy wtedy psy byłby trzymane na balkonie (ok 7-8 h) gdzie stworzony został specyficzny kennel (bezpieczny i komfortowe warunki dla psa) - suka w takim układzie funkcjonuje doskonale. Stąd nasze pytania. I zaznaczamy, że nie chodzi o założenie żadnej następnej pseudohodowli! W umowie adopcyjnej zgadzilibyśmy się na wykastrowanie Arktika itp. Będziemy wdzięczni za odpowiedź i pozdrawiamy serdecznie.

Posted

Aha jeszcze jedna ważna sprawa gdyż był chyba już jakiś chętny do zabrania psa (jakiś Pan wcześniej wymieniany w wątku). Muszę w pilnej sprawie wyjechać na 10 dni niestety :( Wracam dopiero 30.08 wieczorem. W trakcie wyjazdu na 100% nie będę miał żadnej możliwości korzystania z internetu. Więc jeśli przez ten czas nie znalazłby się chętny do adopcji to podtrzymujemy to co wcześniej napisaliśmy i w przypadku zdecydowania się podejmiemy szybkie działania. Odpowiedź na zadane przez nas pytania z pewnością ułatwi także innym osobom, które śledzą ten wątek podjęcie słusznej decyzji. Bardzo żałuje, że muszę wyjechać i nie mogę śledzić przez ten czas losów Arktika.

Posted

ha_dwa_o napisał(a):
Kilka pytań do matusz5 lub sisia0. Rozważamy możliwość adopcji Arktika. Jednak jest kilka kwestii, na które pomimo szczegółowego prześledzenia wątku jednoznacznej odpowiedzi nie znaleźliśmy. Jaki jest obecnie stan zdrowia pieska? Jak to jest z tym jego agresywnym zachowaniem? Jeśli jest, to czy jest skierowane względem ludzi czy też innych psów? Jak się pies zachowuje gdy jest sam w boksie (pies spokojny, pobudzony, gryzie kraty itp.)? Jak się ma stan rzeczy z jego wypróżnianiem się (sprawa opisywana wcześniej)? Na bazarku widać opis, że ma chorą łapkę i mordkę - co się stało? Może to dużo pytań jeśli tak to bardzo przepraszam, że tak Was zasypaliśmy. Może choć na część odpowiecie co znacznie ułatwiłoby Nam podjęcie właściwej decyzji (tzn. odpowiedzialnej). Aha i nie pytamy się dlatego, że szukamy pieska idealnego itp Posiadamy już sukę w typie husky (znajdę) i znamy problemy, które wiążą się z hodowlą tych psów. Pies miałby zapewnioną odpowiednią ilość ruchu - wręcz szukamy psa o zacięciu sportowym. Jednak mieszkamy w blokach i oboje pracujemy wtedy psy byłby trzymane na balkonie (ok 7-8 h) gdzie stworzony został specyficzny kennel (bezpieczny i komfortowe warunki dla psa) - suka w takim układzie funkcjonuje doskonale. Stąd nasze pytania. I zaznaczamy, że nie chodzi o założenie żadnej następnej pseudohodowli! W umowie adopcyjnej zgadzilibyśmy się na wykastrowanie Arktika itp. Będziemy wdzięczni za odpowiedź i pozdrawiamy serdecznie.

no cóż postaram się odpowiedziec na to wszystko.. ale napisze tyle co sama wiem lub co zaobserwowalam. Z tego co w ostatnią sobotę usłyszałam od p.kierowniczki Arktikowi poprawiło się z wypróżnianiem lecz nie wiem czy do końca jest już zdrowy. dalej jednak nie znamy przyczyny dlaczego Arktik miał takie kłopoty z wypróżnianiem. Arktik obecnie jest w kojcu z takim czarnym pieskiem. Nie są dla siebie agresywni. Co do agresywności Arktika..hmmmm no nie za bardzo wiem jak na to odpowiedziec... kiedys jak byl w klatce warczal na ludzi jednak potem przestal - teraz to sie powtorzylo tylko raz. arktik na spacerkach na ktorych jest z pracownikiem schroniska jest grzeczny. ( na jednym bylam razem z nim i matuszem5). Arktik widać był szkolony.. potrafi wykonac kilka prostych komend. Zauważylismy też ze bardziej widzi "przewodnika" w kobietach. Bo ich bardziej sie slucha przy wykonywaniu komend. Tyle co wiem. Zapraszamy do przyjechania do schorniska :)

Posted

Arktika podesłałam już zainteresowanym zaraz jak tylko dostałam informacje, że takiego huskacza szukają.

Ludzie mają zaprzęg i znają rasę, więc pewnie daliby sobie z nim radę. No ale zobaczymy na którego się zdecydują bo huskych do adopcji cała masa więc te o których wiedziałam to przesłałam.

Posted

2 i 3 link nie dziala..a ten pierwszy to nie dogo wiec musialabym sie zarejestrowac ... najlepiej bylo by zeby go tam zamiescila osoba ktora jest tam zalogowana