Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wiram ze ten temat byl juz wiele razy ale nie wiem co robic.
Mam sunie 7 miesieczna.6 dni temu skonczyla sie jej cieczka.
Zaczely mnie martwic powiekszone sutki.
Poszlam do 2 lekarzy ktorzy powiedzieli ze to ciaza urojona.
Mam jej robic oklady z sody.
Sunia mleka nie ma.
Czy to pomorze.Czy te sutki sie zmniejsza?
Czy ta ciaza jej tak poprostu przejdzie sama?
Sunia nie mosci gniazada.Bawi sie tak samo, ma apetyt.
I pytanie tez wazne czy pomimo tej ciazy urojonej moge teraz psa sterylizowac?
Bardzo prosze o rade!!!

Posted

Zabierz zabawki, zmniejsz porcje jedzenia, zaaplikuj dużo ruchu. A co do sterylizacji to tak od razu po cieczce jest zbyt wcześnie, trzeba poczekać 2-3 miesiące aż "burza hormonów" się wyciszy.

Posted

Ze styrylką faktycznie trzeba poczekać do usopkojenia hormonów (tylko obserwuj, bo po urojonej "lubi" być ropomacicze...). A od sody o niebo lepsze są potłuczone wałkiem liście kapusty...

Posted

pauliszka napisał(a):
Wiram ze ten temat byl juz wiele razy ale nie wiem co robic.
Mam sunie 7 miesieczna.6 dni temu skonczyla sie jej cieczka.
Zaczely mnie martwic powiekszone sutki.
Poszlam do 2 lekarzy ktorzy powiedzieli ze to ciaza urojona.
Mam jej robic oklady z sody.
Sunia mleka nie ma.
Czy to pomorze.Czy te sutki sie zmniejsza?
Czy ta ciaza jej tak poprostu przejdzie sama?
Sunia nie mosci gniazada.Bawi sie tak samo, ma apetyt.
I pytanie tez wazne czy pomimo tej ciazy urojonej moge teraz psa sterylizowac?
Bardzo prosze o rade!!!

Przy ciąży urojonej przede wszystkim zmniejsza się ilość jedzenia . Możesz jej spokojnie zrobić jeden dzień głodówki. Poza tym zabrać zabawki, legowisko, zrobić jej taki wstrząs psychiczny. Poza tym dłuuuugie spacery, wszystko aby ją zmęczyć porządnie.Ropomacicze zdarza się niesłychanie rzadko w tak młodym wieku, a nadto nie udowodniono, że ma jakikolwiek związek z ciążą urojoną ulvhedin!

• 2 weeks later...
Posted

A mnie się nie chce wierzyć, aby to była ciąża urojona, chyba trochę za szybko sie objawiła. Nawet normalnej ciąży nie widac wcale przez dobry miesiąc po cieczce.
Moja suka też tak miała przy pierwszych dwóch cieczkach - przy pierwszej to nie tylko powiększone sutki, ale wręcz zasinione, jakby je ktoś ssał. Wet powiedział, że to normalka (nazwał to jakoś fachowo, ale nie pamiętam), nic nie robiliśmy, samo przeszło.

Posted

Cavisia napisał(a):
Przy ciąży urojonej przede wszystkim zmniejsza się ilość jedzenia . Możesz jej spokojnie zrobić jeden dzień głodówki. Poza tym zabrać zabawki, legowisko, zrobić jej taki wstrząs psychiczny. Poza tym dłuuuugie spacery, wszystko aby ją zmęczyć porządnie.Ropomacicze zdarza się niesłychanie rzadko w tak młodym wieku, a nadto nie udowodniono, że ma jakikolwiek związek z ciążą urojoną ulvhedin!

Cavisia, nie obraź się, ale twoja wiedza i poglądy na temat sterylek i ropomacicza są delikatnie rzecz biorąc kontrowersyjne...:shake:

Za to co do "zganiania" ciąży urojonej musze sie zgodzić;)

Posted

oj gwiazdy ... juz podczas cieczki może nastąpić powiększenie gruczołów mlekowych ...
Saskja każdy pies jest inny objawy(ich siła) sa także często sprzężone z rasą
i trzeba zapobiegać a nie patrzec czy ciaża urojona przyjdzie czy nie ... póki nie ma mleka zmniejszamy dawki energetyczne pożywienia zwiększamy ruch i obserwujemy ... (to jak najbardziej dobre rady i sprawdzone ) jesli juz dojdziemy do granicy i pojawi sie mleko są preparaty typu galastop które pięknie radzą sobie z przypadłościami ciąży urojonej ...
http://www.lomza.com/veta/prod01651163.htm
pauliszka lepiej przeczekać silne ukrwienie gruczołów może wywołać krwotok jednak jeśli są wskazania to można to zrobić z tym, że wet musi mieć spore umiejętności i zaplecze medyczne ...
poczekaj 2 mieszki wycisz sukę i marsz do weta - powodzenia :multi: