GrubbaRybba Posted July 24, 2007 Posted July 24, 2007 Wetka25 - dziękuję za informacje. :) U mnie wczoraj cały wieczór upłynął na rozmowach na temat suni. No i jesteśmy trochę bliżej decyzji, ale wciąż jeszcze daleko. Mamy trochę wątpliwości. Szczególnie jeśli chodzi o naszą pracę i nieobecność w domu. Boję sie, że kluseczka, siedząc w domu, nudziłaby się i była smutna. Wiem, że niechęć do zostawania samemu, to domena bassetów. Nie wiem jednak, czy one przyzwyczajają się do takiej sytuacji. Miałam kiedyś jamnika, one też nie lubią zostawać same, ale moja Nitka przyzwyczaiła się i podczas naszej nieobecności, po prostu spała. Trochę obawiam się też wycia. Mieszkam w bloku, w którym głównie mieszkają starsi ludzie. Oni nie pracują i całymi dniami są w domu. Piszczenie i wycie mogłoby im przeszkadzać. Myślę, że takie wątpliwości są normalne. Jeszcze będziemy rozmawiać o suni. W końcu to bardzo poważna decyzja. Narazie mogę jednak zaproponować zrobienie suni aukcji allegro. Co o tym myślicie? Quote
GrubbaRybba Posted July 24, 2007 Posted July 24, 2007 Podnoszę o proszę o informację, czy robić suni allegro i na kogo podawać namiary. Ja oczywiście nadal zastanawiam się nad wzięciem suni. Takiej decyzji jednak nie podejmę z dnia na dzień. Uważam, że trzeba działać dla dobra suni. Najlepiej byłoby, aby znalazła dom jak najszybciej. Być może allegro to dobra droga do ogłoszenia suni. Jeśli sunia znajdzie dom, będę się cieszyć i będzie mi też troszkę smutno. Wiem jednak, że za jakiś czas, na forum pojawi się kolejna biedna bassecia sierotka. Tak to już niestety jest. :angryy: Ludzie są bezduszni i okrutni. Proszę, podajcie mi informacje, czyje namiary podać na allegro. A może macie inny pomysł na pomoc suni? Quote
Jenny19 Posted July 24, 2007 Posted July 24, 2007 Allegro na pewno się przyda,dużo osób tam zagląda.Ja w ogłoszeniach dawałam namiary na wetkę25 bo u niej przebywa kluska,a wydaje mi się że najlepiej będzie gdy osoby zainteresowane adopcją będą kontaktować się bezpośrednio z osobą u której pies przebywa;) Czyli rozumiem że ogłaszamy dalej sunię,mam parę nowych kont ale właśnie czekałam na rozwój wypadków;) Quote
GrubbaRybba Posted July 24, 2007 Posted July 24, 2007 Zrobiłam Allegro. Link: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=219100369 Pozdrawiam Quote
Jenny19 Posted July 24, 2007 Posted July 24, 2007 wrzuciłam ją jeszcze tutaj: http://www.psy.pl/adopcje/?A=view&if=11319 http://www.zwierzaki.org/index.php/topic,31870.new.html#new http://www.kupiszpsa.pl/detail.php?id=2572 http://www.dwukropek.pl/0,70610,3051109,22850074,Trojmiasto_Zwierzaki___Adopcja,151-192.html Quote
basia0607 Posted July 24, 2007 Author Posted July 24, 2007 bassety to taka rasa ze wyja jak zostaja same wiec raczej sie nie przyzwyczaja Sonia u wetki25 te4z wyje mimo ze jest z nia Usher amstaff wetki25 takze ta decyzja musi byc dobrze przemyslana i raczej nie powinniscie brac kluski jak chcecie b\yc 1/3 dnia poza domem Quote
basia0607 Posted July 24, 2007 Author Posted July 24, 2007 Sunia na bank sie nie przyzwyczai do siedzenia samotnie w domu moze wyc nie pisze tego by odradzac psa ale znam te rase i nie chce byscie mieli problem. ktos powinien byc w domu nie mozecie jej zostawiac samej na 1/3 dnia takze dobrze sie zastanowcie nie chce by Sonia musiala znow szukac nowego domu Quote
Diana S Posted July 24, 2007 Posted July 24, 2007 to racja Bassety mają to do siebie że wyją.. i nic się na to nie poradzi.. osoba która się zdecyduje na adopcje.. suni.. musi to b. dobrze przemysleć i liczyc się z jej naturą śpiewania (to tak jak Husky czy Malamuty) taka rasa.. Quote
muka1 Posted July 24, 2007 Posted July 24, 2007 ja kiedys mialam bassety (matka i córka) Jedna żyła 10 lat druga prawie 15.Stwierdzam jednoznacznie ,że bassety nie wyją!!!!!Jest to wyłacznie sprawa wychowania.Jeżeli pies jest totalnie rozpuszczony to byc może ogłasza całemu światu niezadowolenie ,gdy państwo idą do pracy.Moje takich numerów nie robiły.Przez spory okres czasu zauważyłabym poza tym byli sąsiedzi.... Quote
Diana S Posted July 24, 2007 Posted July 24, 2007 muka1 skąd jesteś? a tak poza tym to wiele właścicieli Bassetów.. powinno skorzystać z twojej wiedzy na temat tej rasy.. Quote
ARKA Posted July 24, 2007 Posted July 24, 2007 A co ze sterylizacja suni? Zawsze jakis 'chodoffca' moze sie przeciez trafic, szczegolnie z allegro!! I to dobiero 'piękne' zakonczenie zycia by miala?:-( Quote
muka1 Posted July 25, 2007 Posted July 25, 2007 nie wiem czym sunia była dotychczas karmiona!Gorzej jeżeli...wszystkim.Jest dobra sprawdzona karma niskobiałkowa nutra jasnozielone opakowanie.Przestawic bide na tę karmę i oczywiscie stopniowe dawkowanie ruchu.Moje obie suki nie były otyłe ale chodziły sporo.Bassety sa bardzo zachłanne na jedzenie to obzartuchy i dlatego trzeba uważać ile i co.One rozbrajaja swoim wyglądem i wielu wlascicieli wpada w tę pułapkę .Pozwalaja na wszystko młodemu psu ,póżniej nie moga dac sobie rady.Ja TO akurat przerabiałam. to Quote
GrubbaRybba Posted July 25, 2007 Posted July 25, 2007 Kochani, dostałam zapytanie z Allegro dotyczące suni. Wklejam pytanie: "Wiadomość od: MarcoBacha (0) , wysłana z komputera o numerze IP: 213.39.162.90 Strona z przedmiotem: SONIA - bassetka wyrzucona na ulicy. Treść wiadomości: Chcaialbym sie dowiedziec jak wyglada adopcja tej sunii od strony prawnej? Czy pies byl gdzies oficjalnie zgloszony (policja, schroniska, zwiazek kynologiczny) jako znaleziony. Pytam zeby nie bylo niespodzienaek typu nagle pojawiajacego sie wlasciciela. Inne pytanie czy panienka lubi male dzieci (2,3 latki-bardzo wazne) i czy mozna by ja obarczyc ze wzgledu na otylosc wchodzeniem na niskie drugie pietro. Jaka jest oplata adopcyjna, jak by to mialo wygladac ze strony technicznej przy ewent. adopcji zagranicznej, czy moglibyscie przygotowac paszport i szczepienie przeciwko wsciekliznie? Z powazaniem Marco" adres mailowy Marco: zi.jo@gmx.de Moim zdaniem warto byłoby skontaktować się z tym człowiekiem i porozmawiać. Warto byłoby także pomyśleć o sterylizacji suni. Quote
GrubbaRybba Posted July 25, 2007 Posted July 25, 2007 I jeszcze jedno zapytanie z Allegro: " Wiadomość od: michal20h (24) , wysłana z komputera o numerze IP: 192.168.6.237 (proxy 213.227.75.36) Strona z przedmiotem: SONIA - bassetka wyrzucona na ulicy. Treść wiadomości: Witam.Chciałbym się dowiedzieć więcej na temat zachowania bassetki.Czy byłby możliwy jakiś dowóz czy trzebaby przyjechać do państwa??Bardzo prosiłbym o wysłanie więcej zdjęc na mó mail.Dziękuję z góry za odpowiedź pozdrawiam Michał Adamczyk:)" Adres mailowy: michal123206@wp.pl Quote
Kora Posted July 25, 2007 Posted July 25, 2007 Dobra rada:roll: , w odpowiedzi napisze ze sunia bedzie sterylizowana, a moze jest po zabiegu:roll: . Warto sprawdzic. Quote
basia0607 Posted July 25, 2007 Author Posted July 25, 2007 Sunia trafila do lecznicy Wetki ,ponieważ zostala porzucona na parkingu. Znajduje sie u wetki w domu.Obie szukamy jej domu ,ponieważ ja reprezentuję Stowarzyszenie Obroncow Praw Zwierząt. Zaświadczenie o nalezieniu psa możemy wystawić .Bylam w towarzystwie ludzi ,którzy byli z dzieckiem i byla tam tez Sonia.Popytam jak reagowała bo byłam przez moment i nie zwrocilam uwagi.Widzialam tylko ,że koty ją nie ineresują. Myślę ,że wiecej powie Magda. Sonia suchej karmy nie je ! Quote
GrubbaRybba Posted July 26, 2007 Posted July 26, 2007 Kochani, Czy ktoś odezwał się do osób zadających pytania na allegro (pytania wkleiłam powyżej, w poprzednich postach)? Proszę, odpiszcie im... może któraś z tych osób okaże się godna opieki nad Kluseczką. Czy poza tymi pytaniami, jest jakiś odzew Wetko25? Czy wiadomo już coś na temat sterylizacji suni? Ja mogę dołożyć się finansowo. Niestety nie mogę zaopiekować się Sonią :( :(. Serducho co prawda mówi co innego, bo pokochałam tą Kluseczkę od pierwszego wejrzenia, ale rozsądek musi zwyciężyć i zwycięża. Sunia nie może być sama w domu, a ja nie mogę jej tego zapewnić. :( Mam nadzieję, że znajdzie dobry domek. Quote
GrubbaRybba Posted July 26, 2007 Posted July 26, 2007 Wklejam kolejne pytanie z allegro: Wiadomość od: Viper1977 (184) , wysłana z komputera o numerze IP: 213.155.165.18 Strona z przedmiotem: SONIA - bassetka wyrzucona na ulicy. Treść wiadomości: WITAM, BARDZO BYM CHCIAŁA ZABRAC PSINECZKĘ DO SIEBIE ,MAM SŁABOŚĆ DO STARSZYCH PIESKÓW ,TYLKO CZY ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ JAKIEGOŚ TRANSPORTU ,PSINECZKI ,BO JESTEM ZE SZCZECINA . Pytanie z adresu mailowego: walczak42@wp.pl Quote
GrubbaRybba Posted July 26, 2007 Posted July 26, 2007 hop hop... czy ktoś tu zagląda? Sonia wciąż szuka domku, ludzie się odzywają, a ja nie wiem, co im odpowiadać... Quote
Reniawawa Posted July 26, 2007 Posted July 26, 2007 Co Z Kluseczka Naszą!!!! Wetka25 Co Z Niunia ?? Allegrowicze Pisza Czy Ktos Sie Z Nimi Kontaktuje??? Quote
basia0607 Posted July 26, 2007 Author Posted July 26, 2007 Wetka jest chwiliowo bez internetu.Może niebawem już bedzie go miala. Zainteresowanie jest ,więcej powiem póżniej albo Magda sama napisze ! Quote
Recommended Posts