Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witajcie!
Potrzebuje porady w sprawie mojego 3 miesiecznego szczeniaka icon_e_sad.gif Ogolnie jest z niego straszny chorobitek, kupilam go miesiac temu przez ogloszenie na jednej z angielskich stron (mieszkam za granica). w tytule ogloszenia bylo (musi byc sprzedany najszybciej jak to mozliwe) ale nie zastanawiajac sie dlugo dlaczego kupilam i pojechalam w ten sam dzien.. Niestety po 2 dniach w domu pies zaczal kaszlec, a z czasem wogole nie wstawac z legowiska, bylam zalamana, piesek byl leczony u dwoch lekarzy z diagnoza kaszlu kenelowego. Po 3 tygodniach leczenia i meki piesek wyzdrowial i wszystko bylo dobrze... DO WCZORAJ!!! icon_e_sad.gif Gdy wrocilam z pracy do domu, piesek jak zawsze zadowolony i pelen zycia.. po godzinie od mojego przyjscia zauwazylam na podlodze kupke, a moze cos co ja przypominalo z krwia i sluzem.. Zmartwilam sie nie na zarty, ale strwierdzilam poczekac.. Dzis mija jeden dzien, kupka wydaje mi sie nieco twardsza, ale nadal to biegunka...icon_rolleyes.gif Czytalam duzo o podraznieniach jelit itp. przez yorki przy np. pogryzieniu patyka itp. Moj kochany Teddy upodobal sobie na ogrodzie wlasnie taki kawalek drzewka, czy to moze byc od tego?? I kiedy powinnam sie martwic? Piesek biega, skacze, pije i je.. Co prawda dzis dostal tylko mokre o 10 i 15, do konca dnia juz raczej nic nie dostanie, z uwagi na "lekka glodoweczke". Ponadto piesek czasem z rana kaszle, dzieje sie to tylko rano zaraz po przebudzeniu, a czasem wogole tego nie ma lub zdarzy mu sie tak jak np. teraz lekkie chrzakniecie.. Czy to moze byc kichanie wsteczne? Oczywiscie jak sie nie poprawi w poniedzialek weterynarz, ale do tego czasu chcialabym dowiedziec sie troche o waszych pupilach.. Czy one tez miewaja takie "lekkie kaslanie" W szczegolnosci yorki, bo tgo co slyszalam ta wlasnie rasa ma te tendencje do zapadania sie tchawicy :( ???

Posted

co do kasłania-może byc od zapadnietej tcawicy,od infekcji(kaszel psi),od robaków wewn.(faza rozwojowa glisty np.)

co do biegunki-może byc od zanieczyszczen które bierze do pyska,od robaków(zalecam badanie stolca-pierwotniaki ne reaguja na zwykłe tablety na robale,a wykryć je mozna własnie badaniem kału i zastosowac specjalny preparat),może tez byc to sprawa żywieniowa.

Posted

Dziekuje serdecznie za odpowiedz, jeddyne co teraz musze zrobic to wszystkie potrzebne badania.. A jesli chodzi o zapadajaca tchawice, to czy weterynarz powinien to wykryc przy przeswietleniu pluc? Piesek mial je robione przy kaszlu kenelowym, lekarz powiedzial, ze wszystko jest w porzadku wlacznie z nerkami.. czy na tchawice sa jakies inne badania? I jak moge mu zalagodzic biegunke? Sa jakies domowe sposoby? Czytalam o siemie lnianym, niestety nie mam dostepu do Polskich lekow, stad tez do poniedzialku musze sobie poradzic domowo, dopoki nie odwiedzimy weterynarza :(

Posted

jeśli mu robił zdjęcie rtg także szyi to wyjdzie i tchawica,jesli powiedział że jest dobra to znaczy że nie masz się czym martwić.wpierw zajmij się robalami jeśli je wogole ma.

musisz wiedziec że biegunka to nie to samo co luzny stolec.biegunka to częste oddawanie kału w ciagu doby(stolec wtedy nie musi miec konsystencji płynnej ale i gęstą)

wysłałam ci prywatną wiadomośc