Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam,
zastanawiam się nad zakupem gwizdka.Byłoby fajnie gdyby ktoś kumaty poradził jaki to ma być gwizdek-czy wystarczy zwykły czy jakiś specjalny.
Otóż moja sucz spokojnie da się odwołać każdemu kto z nią jest na spacerze nawet gdy w najlepsze bawi się z psami.
Problem jest z jedynym psem z sąsiedztwa.Pies jest w wieku Pauzy-ma półtora roku i generalnie jest mało odwoĺywalny i nieposĺuszny.Właściciele nic z tym nie robią licząc, że pies "wyrośnie".
Moja chętnie się z nim bawi i gdy zaczyna dostaje amoku.Nie widzi mnie i nie słyszy.Nieraz muszę stanąć na drodze jej dzikich pogoni i zawołać by skumała, że koniec zabawy.Z tym też jest problem bo jeśli ona się posĺucha to jej kumpel i tak biegnie za nami mając w nosie swą panią.Moja sucz zatem odbiera sprzeczne sygnały.
Zauważyłam,że jak wydaję jakieś głośne dźwięki(stukanie kijkiem o coś metalowego, huk przebitego woreczka) Pauza mnie dostrzega i reaguje.Dlatego pomyślałam o gwizdku.
Próbuję nad nią pracować ale efekty są słabe, być może z powodu tego, że tamten pies jest nieodwoływalny i nawet jak moja przyjdzie, zapnę jej smycz, tamten biegnie za nami i dalej prowokuje do zabawy...

Posted

Tak też robiłam.Unikałam psa i właścicieli.Ale łatwe to nie jest bo jesteśmy sąsiadami a właścicielka zachwycona "ach bo one się tak lubią". Moja sucz nie ma problemów-bawi się z każdym psem, który chce się bawić ale tamten psiak bawi się bardziej agresywnie i inne psy nie chcą takich zabaw.
Kiedy mam mało czasu albo leje jestem nawet zadowolona jak psy się spotkają bo moja się wybiega.Z drugiej jednak strony wołanie mojego psa a potem łapanie psa sąsiadki-"a bo on się nie słucha"-zajmuje trochę czasu.
Kiedy jedziemy windą a nasze psy są na smyczy widzę, że tamten nadal skacze, szaleje, podczas gdy moja uczona jest, że w takich miejscach ma być spokojna.
No ale ja cudzego psa wychowywać nię będę a ciągle przed nim uciekać to chyba nie dam rady;)