Kozanka Posted July 18, 2007 Posted July 18, 2007 wiq napisał(a):Kto próbował? Jakie opinie?:cool3:;) Próbowałam bażanta,mam jeszcze kaczke ale jeszcze nie kropiłam. Bażanta zakrapiałam 3 kropelki na dummy oliwkowy /aby na oko nie szukała/, rzucałam w wysokie trawy -pies momentu wyrzucania nie widział, puszczałam psa pod wiatr i pies bezbłędnie jak po sznurku dochodził do aportu. Jest to na pewno duże ułatwienie dla psa,natomiast wg mnie nie zastąpi ćwiczeń na prawdziwym ptaku ( jednak wnętrzności,pióro łechocące podniebienie niczym nie da się podrobić). Ale wg mnie zapachy są jak najbardziej godne polecenia :) Quote
wiq Posted July 18, 2007 Author Posted July 18, 2007 dzięki! chcę im jakoś urozmaicić to szukanie;) widzę, że sam dummy jest do odnalezienia po zapachu (chociażby dziś nam się zapadł w okropne krzaki, nawet ja go nie widziałam, choć był maści pomarańczowej;), a suka go znalazła bez problemu), ale jakiś nowy bodziec by się przydał:) prawdziwy ptak/królik.. hmm.. wiem, gdzie je dostać, ale jakoś uśmiercić nie potrafię..:lol: chyba, żeby poprosić hodowcę:roll:;) Quote
wiq Posted July 18, 2007 Author Posted July 18, 2007 ja się właśnie czaję na kaczkę;) z zająca mamy skórkę, a z bażanta skrzydła. kaczki nie ma co udawać:evil_lol: Quote
Kozanka Posted July 18, 2007 Posted July 18, 2007 wiq napisał(a):dzięki! chcę im jakoś urozmaicić to szukanie;) widzę, że sam dummy jest do odnalezienia po zapachu (chociażby dziś nam się zapadł w okropne krzaki, nawet ja go nie widziałam, choć był maści pomarańczowej;), a suka go znalazła bez problemu), ale jakiś nowy bodziec by się przydał:) prawdziwy ptak/królik.. hmm.. wiem, gdzie je dostać, ale jakoś uśmiercić nie potrafię..:lol: chyba, żeby poprosić hodowcę:roll:;) tym nowym bodźcem wg mnie może być właśnie zapach,prawdziwego bażanta i królika zostawiłabym na doszlifowanie przed konkursami .Zresztą wg mnie do ćwiczeń na ptactwie bądź zwierzynie powinno się przechodzić dopiero jak psiak poprawnie aportuje. Życze miłych ćwiczeń :) zapachy to świetny wynalazek :) Quote
wiq Posted July 18, 2007 Author Posted July 18, 2007 moje aportują już bardzo poprawnie dumiki, tylko zwierzynę martwą niezbyt chętnie:lol: a pogonić żywą - Mona jest pierwsza:mad: heh, zamawiam kaczkę na próbę;) Quote
sylrwia Posted July 18, 2007 Posted July 18, 2007 wiq bierzesz dużą czy mała kaczke w płynie??:evil_lol: Quote
wiq Posted July 19, 2007 Author Posted July 19, 2007 chciałam małą, ale właśnie odebrałam maila, że akurat mają tylko dużą.. wolałabym mniejszą, bo znów wydam prawie 80zł, a nie dalej jak wczoraj poszło na nie 140 zł:evil_lol::evil_lol: edit: no i dupa, wzięłam większą kaczkę!:evil_lol: p.s. szkoda,że nie robią esencji z kota - to by był u mnie absolutny hit!:lol: Quote
sylrwia Posted July 19, 2007 Posted July 19, 2007 Wez królika albo lisa myśle, że też będzie szał.:evil_lol: Quote
wiq Posted July 19, 2007 Author Posted July 19, 2007 na razie mój portfel mówi: "stop!":evil_lol: ale jeśli się kaczka sprawdzi to przetestujemy i resztę:cool3: Quote
sylrwia Posted July 20, 2007 Posted July 20, 2007 wiq ja mam bażanta, królika i kaczke w płynie. Z tych wszystkich na razie używałam kaczki. Fortek na sam aport jest nakręcony ale jak doszedł zapaszek tym bardziej ma świra.:evil_lol: Quote
wiq Posted July 20, 2007 Author Posted July 20, 2007 doszło:multi: wielkie poruszenie było przy pierwszym spotkaniu, kundel się oczywiście najbardziej nakręcił:evil_lol: czym prędzej wypróbujemy w wodzie i przy włóczkach :cool3: Quote
wiq Posted July 21, 2007 Author Posted July 21, 2007 jesteśmy po pierwszych ćwiczeniach z zapachem - bomba! zaliczyłyśmy ląd, wodę, szuwary i wysokie trawy. suki miały niezły ubaw:lol: widać, że łatwiej im znaleźć aport, ale też sprawia im to wielką radochę;) Quote
Alter Idem Posted July 23, 2007 Posted July 23, 2007 wiq napisał(a):doszło:multi: wielkie poruszenie było przy pierwszym spotkaniu, kundel się oczywiście najbardziej nakręcił:evil_lol: U mnie koty dostaja krecka :grins: Quote
wiq Posted July 23, 2007 Author Posted July 23, 2007 o mamo, ja myślałam, że koty to na walerianę tak lecą :lol: wracając do tematu - ostatnio codzienne intensywnie ćwiczymy - sukom się strasznie spodobało to urozmaicenie :) nawet włóczki wychodzą fajne, o wiele ciekawsze niż ''suchym'' damikiem;) Quote
Recommended Posts