Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Arga napisał(a):
Wygląda to jak sącząca się ropna plama na której robią się okropne strupy, a jak strup zejdzie to znowy ropna wydzielina.
Ale pojechałam jednak do kliniki w Chorzowie.
Wreszcie usłyszałam cos na ten temat.
Podobno to ropniak. Dostałam ścisłe zalecenia co do diety Argi- cóż alergia pokarmowa.
Skończyło się podjadanie, do wyleczenia zero wchodzenia do wody, zabiegi będziemy przeprowadzac dopiero po wyleczeniu. ( czyli zobaczymy czy uda nam się przeprowadzic sterylizację)
Mam teraz wygolonego goldena ;)
Wygląda jakby tu i tam wpadła pod kosiarkę ;)
Cóż będziemy leczyć i sciśle przestrzegać diety- kurczak, królik, jegnięcina i ryż ( Arga nie jest na suchym).
A ja mam ją wziąść nad morze- już się boje ;)

Poprzednie moje dwa psy byly na gotowanym papu i mialy duze problemy ze skora, wlasnie takie papractwa (zaczynalo sie albo od lokci, albo przy nasadzie ogona na grzbiecie). Podobno gotowane miesko (szczegolnie wieprzownia) moze uczulac. I rosol tez. Samba od malego byla na suchym (eukanuba) i generalnie problemow z sierscia nie miala. Jakis ponad rok temu dostala takich brzydkich zmian na lokciach i niczym nie moglismy tego wyleczyc. Papralo sie kilka miesiecy. We wrzesniu ubieglego roku urozmaicilam jej diete o skladniki BARF. Samba di tej pory je dwa posilki dziennie, a teraz to wyglada tak, ze na sniadanie je eukanube, a na obiad je BARF. O jakis trzech miesiacach od zaczecia BARFowania zmiany na lokciach sie wygoily samoistnie i do tej pory nic sie nie dzieje. Prawdopodobnie, mimo najszczerszych checi producentow eukanuby, Sambie brakowalo jakis skladnikow pokarmowych. Teraz ma jedzonko bardziej urozmaicone, no i sam BARF jest pomyslany, jako dieta naturalna (wiesz, dziko zyjace labradory tak jadaja :lol: :lol: :lol: ). Jestem bardzo zadowolona z takiej mieszanej diety, Samba tez :D Siersc ma piekna. Moze poprobuj BARFa. Nie musisz przechodzic na te diete od razu na 100%, ja na przyklad do tej pory podaje psicy suche. Weterynarz mi powiedzial, ze im bardziej urozmaicone plus unikanie wieprzowiny, tym lepiej.

• Replies 4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Chyba bede musiała zobaczyć czy ta dieta sprawi, że moja sucza wyzdrowieje.
Teraz wiem, że mam unikać a raczej nie dawać wołowiny, wieprzowiny, zero nabiału- tylko ryż.
Cóż małą bedzie dostawać drób, królika, jagnięcine- samo najchudsze mięsko.
Wylecze tego mojego małego pechowca- nawet gdybym musiała ja całą ogolić ;)

Posted

Arga napisał(a):
samo najchudsze mięsko.

Nie, samo chude miesko, to jest czesto pulapka, w jaka wpadamy! Samo chude mieso, to strasznie duzo bialka, a bialko miesne tak samo moze uczulac, dodatkowo obciaza niektore organy wewnetrzne (zdaje sie, ze nerki i watrobe). Dieta powinna zawierac jak najwiecej roznych czesci miesa. I te brzydsze (zylki, skora, sciegna, kosci) tez :)

Posted

Nie, samo chude miesko

Chodziło mi o takie mięsko co wymieniłam- mi się wydaje, że drób to najchudsze mięcho.
Tak mi kazano dawać- teraz będe się bała, żeby małej nie przebiałkować.
Będzie dobrze- :)

Posted

[quote name='Arga']

Nie, samo chude miesko

Chodziło mi o takie mięsko co wymieniłam- mi się wydaje, że drób to najchudsze mięcho.
Tak mi kazano dawać- teraz będe się bała, żeby małej nie przebiałkować.
Będzie dobrze- :)

Wlasnie, grunt to myslec pozytywnie! :D
Mysle, ze na razie postepuj zgodnie z zalecona kuracja, a jak sie papractwo podgoi, to mozesz sprobowac powprowadzac psicy troche elementow BARF.

Posted

Arga napisał(a):
mi się wydaje że drób to najchudsze mięcho.

No to tylko Ci sie wydaje :lol:
A z czego masz "oka" w rosole? :wink:
Oczywiście w kurakach są części chudsze i tłuściejsze, ale generalnie drób do najchudszych mięs nie nalezy :wink:

Posted

Melduję się.

Czasami sobie myślę, że te nasze psiury to takie francuskie pieski... tego nie wolno, bo alergia... mięsko najwyższego sortu... uważać na to, siamto, bla bla bla....

No. A Pagaj ma zapalenie ucha. Boli go. Dostał Aurisal do wkraplania, po którym mam mu ucho czyścić wacikiem, a potem maść Oridermyl (neomycyna+nystatyna). I tak przez 14 dni codziennie.
Jak fajnie.....
Próby siłowe się u nas będą odbywać - wczorj zbaieg zrobił weterynarz, dziś nasza kolej.... :roll:

A wogóle pięknie jest i ciepło.
Pika, jak tam LU, widziałaś się z nią?
Samba, uczysz swojej pociechy balastowania na kajaku na sucho?? 8)

Posted

Pagaj, Oridermyl na bank pomoże. To super maść. Ja tego zwłaszcza po kąpielach, Bilba oczywiście nie moich :lol:. Śmiem twierdzić, że Bilbo uwielbia masowanie uszu i ładowanie tej maści.

Posted

Pagaj napisał(a):

Samba, uczysz swojej pociechy balastowania na kajaku na sucho?? 8)

Zdecydowanie tak. Chodze za nia i opowiadam, jak to bedzie cudownie na wakacjach i pokazuje jej zdjecia z zeszlego roku :D :D :D

Posted

O super Bila, Pagaj tez uwielbia masowanie ucha, problem będzie z czyszczeniem. Z niedowierzaniem patryzłam jak u weta dopiero dziesiąta z kolei pałeczka waty jest prawie czysta... No syf straszny ma w tym uchu. Na szczęście to wczesne stadium, nie śmierdzi tam mu nic.

Francuskie pieski, psia mać...

Posted

Samba napisał(a):
Zdecydowanie tak. Chodze za nia i opowiadam, jak to bedzie cudownie na wakacjach i pokazuje jej zdjecia z zeszlego roku :D :D :D

Naszpikujesz kajak żółtym serem, czy co ona tam uwielbia i się uda :D :D :D

Posted

Pagaj napisał(a):
Samba napisał(a):

Naszpikujesz kajak żółtym serem, czy co ona tam uwielbia i się uda :D :D :D

Znaczy Samba przed wyjazdem kilogramami serek zakupuje :lol: :o . Moze w jakiej hurtowni trzeba by się zaopatrzyć. I pokroić trzeba. Żeby ci tylko rączka nie zwiędła :D Ja dzisiaj wytrzepałam kieszenie z mojej "spacerowej" kurtki, bo coś zaczęła leciutko śmierdzieć. Mój ty Boże, czego tam nie było :o : conajmniej dwie pokruszone buły, skamieniałe, równie skamieniały żółty ser i lekko nadpleśniała kiełbaska. Pyszności :wink: :lol:

Posted

Pagaj napisał(a):
Pika, jak tam LU, widziałaś się z nią?)

Od ostatniego razu to ni :( :oops:
A to wszystko, przez to, ze Saba ma pochlastane ucho i musze biegusiem do domu wracac :roll: a i w wekend czlek uwiązany

Posted

No na PPPPoniu Pika pisała...
Teraz zbiera rachunki.
Kurna.
:evil:

Dopisane: albo i nie na PPPPoniu, bo weszłam tam i nie bylo... gdzieś ja to czytałam???? :roll:

Posted

Już znalazłam. :evil: :evil: :evil: Mało mnie szlag nie trafił. Pika, zbieraj rachunki, zbieraj. Boże, ludzie są... :evil:

Jak "maleństwo"??? Ucho się goi? Wydrap Sabunię od cioci Bili.

Posted

Uchol sie goi :) w czwartek idziemy na zdjęcie szwów 8)
Gwiazda rozbrykana jest i co mnie cieszy nie nabrala awersji do wszystkich psów :fadein: (tak jak kiedyś :-? ) wczoraj sie chciala z jednym bawic :angel:

Na na pocieszenie (albo i nie na pocieszenie sama nie wiem) Saba tamtej tez ostro dowaliła :evilbat:

Bila napisał(a):
Wydrap Sabunię od cioci Bili.

Wydrapalam i to za chorym uchem bo to najlepsze miejsce do drapania teraz bo tam najbardziej swedzi :lol:

Posted

Rrany, PIKA, doczytalam sie. Faktycznie dobze, ze Cie przy tym nie bylo, bo ten piesek (wraz z paniusia) oberwalby jeszcze bardziej :D
Co do socjalizowania Saby z innymi, to poprobuj z labradorami! Raz w zyciu widzialam, jak labrador rzucil sie na innego psa, ale to bylo na wystawie, trema i te rzeczy :wink:

Posted

Cholerka, że do Wawy tak daleko. Bilbo uwielbia dziewczyny. Byłby czad :lol: Im większa, tym lepiej. Przezabawnie wydlądał z sunia doga niemieckiego. Zuza zawładnęła jego sercem bez reszty :lol:

Posted

Bila napisał(a):
Cholerka, że do Wawy tak daleko. Bilbo uwielbia dziewczyny. Byłby czad :lol: Im większa, tym lepiej. Przezabawnie wydlądał z sunia doga niemieckiego. Zuza zawładnęła jego sercem bez reszty :lol:

Zuzy juz takie som :wink: :lol: 8)