Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam,

otóż mam problem z moją 9-cio miesięczną suczką. Jest ona nauczona czystości, wpadek w domu nie ma, zawsze sygnalizuje potrzebę wyjścia, także w nocy.

Od jakichś dwóch tygodni, nagminnie zaczęła podsikiwać na piętrze przy pokoju gościnnym.Nie uważam tego za sikanie, bo kałuże nie są na tyle duże jakby opróżniała pęcherz, bardziej jakby znaczyła teren.

Czy może mieć to związek z wizytą gości (inne zapachy, chęć zaznaczenia swojego terytorium), bądź zbliżającą się cieczką?

Problemów z pęcherzem nie podejrzewam, pies nie sika w posłanie ani nie posikuje w różnych miejscach, to zawsze jest jedno i to samo miejsce, pod drzwiami pokoju gościnnego i w małych ilościach.

Dodam tylko, że robi to zazwyczaj w nocy lub jak nas nie ma w domu.

Żadnych większych zmian w jej życiu nie było ostatnio, ma zapewnioną sporą doże zabawy fizycznej i umysłowej, mnóstwo smakołyków i zabawek kiedy nas nie ma.

Poza tym podsikiwaniem zachowuje czystość bez problemu.

Wiem, że pies nie potrafi zachowywać się złośliwie i jedynie odpowiada na nasze zachowania, dlatego próbuję znaleźć przyczynę we mnie bądź w domu, ale naprawdę nie mam już pomysłu...

Dodam tylko, że kiedy była jeszcze mniejsza i zdarzały jej się wpadki, zawsze robiła to w kuchni na matę, także wybór aktualnego miejsca jest dla mnie niezrozumiały.

Pozdrawiam

Posted

Ja bym jednak pęcherz zbadała.

U nas sunia od początku właściwie uporczywie sikała w przedpokoju. Jedynym skutecznym rozwiązaniem okazało się, zamykanie jej na noc z nami. Jak w nocy nie może tam wyjść, to nie nasika nigdzie. Mimo wszystko badanie moczu miała robione, dla pewności.

Posted

Arashi - w opisanej sytuacji wygląda mi to na znaczenie terenu przez dorastającą sucz, jeśli suka jest zdrowa. Niektóre dorosłe suki równie ochoczo znaczą teren jak samce. Coś na piętrze musi pachnieć odpowiednio (może kiedyś był z wizytą jakiś psi amant, który zostawił niepostrzeżenie wizytówkę?), że suka próbuje przykryć ten zapach własnym. Spróbuj popsikać to trefne miejsce dezodorantem na bazie alkoholu, albo specjalnym odstraszaczem, a suce powinno przejść.

Posted

dziekuje bardzo za odpowiedzi.

badanie moczu zrobilabym, ale nie udaje mi sie zebrac probki. kiedy sika bedac ze mna na dworze a ja probuje sie schylic z pojemnikiem to sunia przestaje i dziwnie na mnie patrzy :D a w miejscu w ktorym posikuje na gorze lezy wykladzina, wiec nawet zebranie z podlogi odpada.

czy jesli popryskam to miejsce intensywnie pachnacym dezodorantem to nie spowoduje to zaognienia problemu? jej zapach zniknie, wiec czy nie bedzie sie bardziej starac go odnowic?

suka bedzie sterylizowana pod koniec miesiaca, moze to rozwiaze problem?

Pozdrawiam

Posted

Arashi - mocz od suki najłatwiej "pobrać" do takiej płaskiej chochelki na długim trzonku, rodem z kuchni, o czym już wspomniała Chounapa, czy jakoś tak. I sukę zachodzi się od tyłu. To teoretycznie proste, ale w praktyce kosztujące wiele podchodów. Lecz praktyka czyni mistrza -  parę prób i się uda.

Pies znaczy teren - podsikuje tylko miejsce już zaznaczone przez innego pobratymca, albo samiec na widok zapachowy suki (psy oglądają świat nosem), podsikuje najbliższy element otoczenia , który mu się nawinie pod... podnoszoną łapę. Tak więc przykrycie psiego śladu zapachem nie-psim (i to na dodatek odstręczającym), wygasza zwykle u psa dążenie "by moje było na wierzchu".

Jestem przeciwnikiem "profilaktycznej" kastracji suk, szczególnie pod zdrowotnym hasłem - "by nie dostała ropomacicza". Jajniki bowiem służą suce nie tylko do rozrodu - to wielka fabryka hormonów oddziałujących na cały organizm. Pozbawianie młodej, rozwijającej się jeszcze suki tych hormonów nie wydaje mi się uzasadnione w przypadku, gdy w grę wchodzi tylko wspomniana "profilaktyka". I jeszcze jedno: po kastracji musisz się liczyć z możliwością wystąpienia u suki tzw. pokastracyjnego nietrzymania moczu.

Czy kastracja suki może rozwiązać opisany tu problem? Może, ale też może... problem nasilić. Miałem do czynienia z suką, której przed kastracją ani w głowie było kucanie tylko dlatego, że w tym miejscu wcześniej jakiś pies nasikał. Po kastracji zaczęła się zachowywać jak stuprocentowy samiec-macho: każdy obcy sik musiał być zasikany. Ba, zaczęła przy tym podsikiwaniu podnosić nogę jak samiec. Co prawda nie zadzierała jej samczym sposobem do góry, ale przyciągała do brzucha. Wstyd było z taką - sikającą jak pies - suką chodzić...

Posted

Nietrzymanie moczu po sterylizacji jest względnie rzadkie, choć oczywiście warto pamiętać że taki skutek uboczny może wystąpić. My ze sterylizacją czekaliśmy do pierwszej cieczki i dopiero po niej ustaliliśmy termin na styczeń, zależało mi na tym, by jej organizm pod względem hormonalnym był w pełni dojrzały. Nie liczyłabym na to, że kastracja pomoże na sikanie w ulubionym miejscu. 

Zrób jej badanie moczu dla pewności. Wyszoruj porządnie to miejsce, by zabić istniejące zapachy. U nas niestety badania nie wykazały nic, a szrowanie nie skutkowało. Przykrywanie miejsca powodowało sikanie obok. Jedyne co pomaga, to zamknięcie jej na noc z nami w pokoju i mam nadzieję  że za jakiś czas, zapomni że lubiła sobie tam siknąć i pokoju zamykać nie będę musiała :)

Posted

nie mialam na mysli kastracji w celu zapobiegania podsikiwania, tylko jako zabezpieczenie przed niechciana ciaza, gdyz suka jest kundelkiem a psich nieszczesc wystarczajaco.

slyszalam ze nie trzeba czekac ze sterylizacja do pierwszej cieczki, a zdania na ten temat sa dosc mocno podzielone, ale chyba nie ma przeciwwskazan?

Posted

Arashi to jest "moda ze stanów" - sterylizacja wcześniej. 
Ja czytałam sporo czasu "za" i "przeciw". Czytałam o ryzyku, o korzyściach i z mojego sumowania wyszło, że lepiej poczekać ;) . Zdania są podzielone, więc zdecydowałam sama na podstawie zebranych informacji.