dakos111 Posted November 21, 2014 Posted November 21, 2014 Witam, mj pies pl roku temu mial wycinanego tluszczaka.Operacja udala sie ale po pol roku tluszczak odrosl i jest jeszcze glebiej, wchodzi mu pod lapke.Weterynarz stwierdzil ze operacja daje male szanse na usuniecie, mam pytanie czy tluszczaka nie mozna np przeciac na pol?Zeby zmniejszyc jego rozmiary?Albo np amputowac psu lapke?Moze sa jakies inne sposoby zeby walczyc z tymi guzami? Quote
gryf80 Posted November 21, 2014 Posted November 21, 2014 dziwne troche bo tłuszczaki generalnie nie odrastają.nie,nie powinno się niczego przecinac na pół a amputowanie kończyny i tak by nic nie dało.nie piszesz ile pies ma lat,czy było badanie histopatologiczne robione z tej zmiany która wet wycinała pół roku temu(może to nie tłuszczak),w jakim to jest konkretnie miejscu .jeśli pies jest wiekowy a ten twór nie rośnie,psu w normalnym funkcjonowaniu nie przeszkadza-zostaw. Quote
dakos111 Posted November 21, 2014 Author Posted November 21, 2014 pies ma 7 lat, byla robiona biopsja i to tluszczak,weterynarz po pierwszym wycieciu pow ze moze odrosnac bo to tluszczak nacciekajacy i odrastaac maja tendencje d tego ze wchodza glebiej.Guz jest pd lapa i rosnie bardzo szybko,pies zaczyna kulec i czasem boli g ta lapka Quote
dakos111 Posted November 21, 2014 Author Posted November 21, 2014 mowiac o amputacji lapy nie mialem na mysli usuniecia guza a zmnieszenie bolu ktory powoduje guz uciskajac na lape Quote
gryf80 Posted November 21, 2014 Posted November 21, 2014 może przed zabiegiem zrób zdjęcie rtg,rośnie ten twór? Quote
gryf80 Posted November 22, 2014 Posted November 22, 2014 chyba nie masz wyjścia,jeśli rośnie to tzreba wyciac,ewentualnie zrób wcześniej badanie krwi Quote
dakos111 Posted November 22, 2014 Author Posted November 22, 2014 guz jest podobno tak gleboko ze nie da sie wyciac Quote
gryf80 Posted November 22, 2014 Posted November 22, 2014 troche dziwne,tłuszczaki sa tworami dośc dobrze odgraniczonmi od " podłoza"w tzw torebce... Quote
dakos111 Posted November 23, 2014 Author Posted November 23, 2014 nie wiem ale dales mi duzo do myslenia , wiem jedno ze skonsultuje ten przypadek u innego weterynarza Quote
gryf80 Posted November 23, 2014 Posted November 23, 2014 masz racje.przed "cięciem"lepiej wiedziec więcej Quote
Recommended Posts