Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam prawie 4 miesięczną sukę. W tym momencie 90% okolicznych psów jest bardzo pozytywnie nastawiona. Młode chcą się bawić, starsze niezależnie od płci tolerują i dają się zaczepiać.

Wiem jednak że dorosłe psy niekoniecznie dobrze się dogadują. Chyba najlepiej pies z suką ale w ramach tej samej płci to często nie jest przyjazna relacja.

Kiedy psy przestaną ją traktować jak dziecko? Jak wtedy będą wyglądały te relacje?  To mój pierwszy pies więc nie mam pojęcia.......Obserwuję tylko zaaferowanych ludzi którzy na ulicy wykrzykują do siebie jakiej płci jest ich pies i szarpią smycze:) 

Czy socjalizacja w dzieciństwie zwiększy szansę ze w przyszłości będzie miała dobre stosunki z psami?

Przyznaję, że specjalnie szukam do tych celów psów i chodzę w uczęszczane miejsca. Pozwalam dzieciakowi podchodzić do psów i wchodzić w jakieś interakcje. Rozumiem że to też będzie się musiało skończyć bo mnie psiarze pozabijają? Kiedy zacząć ją ograniczać?

Jest wątek o chamstwie psiarzy. Czy jest jakiś o zasadach dobrego zachowania i regułach panujących pomiędzy nieznajomymi ?

Ja jestem dość przyjazną osobą, lubię pogadać nawet z obcymi o zwierzakach itd. Przyznaję, że nie szarpię psa i nie odciągam jak ma czas wolny i spotyka inne zwierze. Obserwując innych, którzy maja doświadczenie pieskie dochodzę do wniosków, że powinnam zmienić swoje zachowanie/nastawienie.

pozdrawiam. 

Posted

Złota zasada: po prostu pytaj :) 

Też mam młodą sukę, która lubi inne pieski, jak widzę, że idzie do nas ktoś z psem w "jej typie" to pytam, czy psy mogą się poznać, pobawić. Zwykle odpowiedź jest twierdząca. Niemniej jednak jak widzę, że ktoś swojego psa skraca na smyczy czy schodzi w bok to też zbieram swoje psy, bo widocznie ktoś ma powód, z racji którego ogranicza psu kontakt z innymi. 

Z tą płcią to różnie bywa, są suki nieakceptujące suk, czy samce, które nigdy się nie dogadają z innymi samcami, ale przykładowo moja starsza suka, mimo że ogólnie psów nie lubi (bez względu na płeć czy wiek, szczeniaki w ogóle ją irytują i od nich ucieka zawsze), bardzo ładnie bawi się z sukami podobnej do siebie wielkości o dość spokojnym charakterze. Z kolei młoda absolutnie uwielbia wielkie samce - z sukami też umie się pobawić, ale na "wielkiego chłopa" dostaje małpiego rozumu. Ostatnio miała okazję poznać dorosłego wilczaka czechosłowackiego i oszalała, mruczała, jęczała, wiła się jak wąż, pacała go łapami, kłapała zębami, waliła go tyłkiem w głowę jak robiła obrociki a on bardzo wyrozumiale podszedł do takiej wariacji ;) 

Posted

Prawdopodobieństwo, że pies łatwiej dogada się z suczką jest może nieco większe niż to, że dogada się z drugim samcem, ale na pewno nie jest to regułą - zależy od charakteru obu zwierząt, ich nastawienia, wychowania, reakcji opiekuna (bo emocje się przenoszą)... bardzo wielu czynników. Na razie Twoja sunia jest dzieciakiem i większość spotykanych psów będzie ją traktowała ulgowo, z pewnym pobłażaniem dla wybryków. Sytuacja może się zmienić, kiedy psina wejdzie w okres dojrzewania (kiedy? - to zależy zarówno od jej wielkości / rasy, jak i indywidualnych cech osobniczych) - jeśli jej usposobienie jest dominujące (czyli będzie czuła czuła potrzebę ustawiania innych zwierząt) to może dojść do konfliktów, ale też wcale nie musi. Psy nie są zaprojektowane w taki sposób, aby dążyć do krwawego starcia i wzajemnie się eliminować - oczywiście zdarzają się osobniki nadmiernie agresywne, ale te "regularne" psychicznie i zdrowe raczej będą zmierzały do rozwiązania ewentualnych problemów bez bójki (o ile opiekun im na to pozwoli :)

Socjalizować szczenię z innymi psami jak najbardziej warto i trzeba, ale dobrze jest to robić w kontrolowany sposób - pozwalać na interakcje i poznawanie psiego języka / psich obyczajów, nie mieszać się nadmiernie w ustalanie układów międzypsich, ale jednocześnie nie dopuszczać do sytuacji, w której szczenię staje się "zabawką" nakręconego, starszego psa i zaczyna odczuwać duży dyskomfort / strach związany z utratą poczucia bezpieczeństwa. O pogryzieniu już nie mówiąc). Nie wiem, czy przy niewielkim doświadczeniu będziesz w stanie samodzielnie odróżnić, co jest już przekroczeniem granic, a co zwykłą, zdrową reprymendą, udzieloną rozbrykanemu dzieciakowi przez dorosłe zwierzę - w związku z tym może warto byłoby udać się na kilka zajęć do szczeniakowego przedszkola i tam poobserwować, jak to wszystko powinno wyglądać. 

Nie wiem, czy dobrym pomysłem jest zaczynanie psiej przygody od czytania "chamskiego" tematu, bo wskutek tej lektury łatwo nabrać przekonania, że cały świat czyha na moment, aby skrzywdzić Twoje zwierzę ;)

Spacerowy savoir vivre jest w gruncie rzeczy bardzo prosty. Wystarczy grzecznie spytać, czy psy mogą się przywitać - nigdy nie zdarzyło mi się, aby takie pytanie spotkało się z nieprzyjemną odpowiedzią (nawet w przypadku odmowy).

Posted

Dziękuję bardzo.

Chodzimy do przedszkola. W grupie mamy same szczeniaki oczywiście. Moja psina inaczej reaguje na dorosłe psy. Jest spokojniejsza i okazuje respekt.

Wydaje mi się że ogarniam temat związany z zabawą z dorosłymi psami. Moja mała okazuje szacunek ale nie ukrywam że z natury ma zapędy dominacyjne (szczeniaki są ustawione na wstępie).

Poza tym słucham właścicieli, oni najlepiej znają swoje psiaki i wiedzą czy mają już dość mojej czy może na za dużo sobie pozwalają. Do tej pory nie było z przykrych sytuacji z tym związanych. Moja jak świruje to przeważnie zaczyna biegać i zachęcać do gonitwy więc nie pastwi się nad starszymi. Jak nie mają ochoty to lata sama. Z drugiej strony to przyznaję że jeszcze żaden pies nie doprowadził jej do strachu/lęku itd. To pewnie dopiero przed nami. To dość odważny, stonowany typ. W pierwszym kontakcie zachowuje się zupełnie jak dorosły pies, nie szaleje itd tylko si przygląda i obwąchuje. Dodatkowo nie szczeka zupełnie więc nie jest irytująca.

Posted

Ja się nie pytam ja obserwuje. Idę z moim 5 miesięcznym szczeniakiem na spacer i sama widzę czy ktoś kto idzie z naprzeciwka chce by psy się zapoznały czy nie. Jeżeli idzie wprost na mnie to znaczy, że chce, a jeżeli schodzi na bok to znaczy, że nie chce. Zawsze w takim spotkaniu obserwuje oba psy i ich nastawienie do siebie. Kiedy widzę, że tamten pies wygląda podejrzanie, mowie, by odsunąć psy od siebie bo wygląda to podejrzanie. Jak tamten pies macha ogonem i jest radosny to nie ma powodów do niepokoju, ale czasami tez trzeba uważać co robi twój pies. Mój szczeniak na początku jak widzi psa kładzie się na ziemi i pozwala się obwąchać dosłownie z każdej strony, leży po prostu nieruchomo. Psom się to podoba i są zadowolone, ze szczeniak pokazuje im uległość. Ale potem kiedy ona zauważy, że pies jest zadowolony nagle się podnosi i skacze mu na głowę bo chce się bawić i tu trzeba uważać czy psu się to podoba czy nie. Sama jestem ciekawa jak psy będą reagować na moją suczkę jak dorośnie i czy jak teraz pokazuje uległość to czy ta uległość jej zostanie czy nagle zamieni się w dominanta.

Posted

KapustaPusta- sama bez wątpienia zauważysz, kiedy sunia zacznie dorośleć :) nie dzieje się to z dnia na dzień, to proces rozłożony w czasie, stopniowy.

Bardzo dobrze, że pozwalasz na kontakty z innymi psami i nie ingerujesz zbytnio- tak pies najlepiej pozna psi język i nauczy się odpowiednich reakcji.

Zwróć tylko uwagę, aby kontakty odbywały się za Twoim przyzwoleniem- tzn. Ty decydujesz, z którym psiakiem i kiedy się bawi. Aby nie wydawało jej się, że to ona jest od podejmowania takich decyzji. Skoro uczęszczacie do przedszkola- porozmawiaj w tej kwestii z którymś ze szkoleniowców, bo wydaje mi się, że ja taki właśnie błąd popełniłam stawiając na zbyt radosną socjalizację z innymi psami i dużo czasu zajęło mi jego odkręcanie.

Posted

Staram się wybierać psy do których podchodzimy, bawimy. Często zdarza mi się idąc ulicą nie zwrócić uwagi na jakiegoś psa. Szczególnie właśnie gdy jesteśmy w trybie spaceru dynamicznego. Oczywiście czasem się buntuje ale staram sie jej przekazać że to ja wybieram miejsce, czas i psa. Mam nadzieję że wystarczająco często jej to pokazuję ale faktycznie chyba musze na to zwrócić więcej uwagi.