Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam, zwracam się z prośbą do bardziej doświadczonych osób, które pomogłyby mi wybrać odpowiednie narzędzie do rozczesania kołtunów i wyczesania martwej sierści u mojego psa. Do tej pory posługiwałam się szczotką, ale zęby ze szcztoki zostają na psie. Owszem ładnie wyczesuje podszerstek, który teraz Sonia na potęge gubi, ale tylko w miejscach gdzie można się tą szczotką wbić. o ogonie i tzw KALESONACH przy ogonie mogę zapomnieć. Przyczepiają jej się tam liście i różne inne gałązki. Sunia jest owczarkowata, ma długą gęstą sierść. W załączniku dodałam kilka zdjęć. Najgorszy jest ogon. Nie rozczesałam go jeszcze NIGDY. Na mokro, na sucho - dramat. Pytam na forum, dlatego że nie chciałabym niepotrzebnie wydać fortuny na coś co i tak nie zdałoby egzaminu.

Posted

Malina ,nic Tobie nie poradzili .Cockermanko  taki  proponujesz? I znowu szczotka ,która tylko po wierzchu drapie ,dużo ruchów  trzeba robić i skutek mały.

Malina ,żeby to była W-wa lub okolice, mogę jeździć ,ale koszty , to problem bym rozwiązał, a tak  to możesz uwierzyć lub nie ,proponuję 2 grzebienie  Spratts 072 i 076 i nie powinno być problemu. Można stosować trymery, ale to ja bym używał. Grzebienie te bardzo dobrze wyczesują od skóry i masują , nie drapią.

Posted

Daj spokój, wstawiałeś strzyżone sznupy i nazywałeś się szumnie fryzjerem, który przygotuje psy do wystaw. Reklamujesz kiepskiej jakości grzebienie w stosunku do ceny i się obrażasz za wytknięcie reklamy. Konie też mają klap[ki na oczach i idą tylko w jednym kierunku.

• Upvote 1
Posted

Cockermanko właśnie się lituję i proponuję wg mnie uniwersalne i co najważniejsze  skuteczne grzebienie. Dla kobiety mogą być trochę niewygodne,ale  trzeba się przyzwyczaić ,ale dla psa są dobre.

Jednych ruchem wyciąga ,to co potrzeba i skórę psu masuje, a nie drapie.

Właściwie to ja nie będę pisał tylko proponował rozmowę ,bo szkoda mojego czasu .

Trzeba kilkanaście lat tymi grzebieniami popracować na kołtunach i można porozmawiać.