Jump to content
Dogomania

Masz swojego konia?  

186 members have voted

1. 1. Masz swojego konia?

• Mam :)
    • Niestety nie mam
    • Na razie nie mam, ale sądze, że już niedługo czterokopytny zagości w moim domu :)
    • Mam, ale chyba niedlugo będziemy musieli się rozstać...
    • Nie mam i mieć nie będe

Recommended Posts

Posted

Visenna napisał(a):
:megagrin: :grin: Buahahaha...dawno większej bzdury nie czytałam.

Proponuje iść konfabulować gdzie indziej :mad:

Trochę niemożliwe...dzieciak pisze bzdury aż miło. Stop dzieciom neostrady!

:evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol:
Visenna, ale ty nie rozumiesz! Ty sie nie znasz na koniach:shake: On połknął to wędzidło napewno...:grin:
Ludzie... trzymajcie mnie...
Figielek daj sobie siana... i jeszcze konia uśmiercasz:roll:

• Replies 2.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

tak sobie myślę :confused:... jeżeli było podwójnie łamane, uszkodzone, to ten łącznik mógłby połknąć... a skorodowane wędzidła nadal są niestety w użyciu :roll:. Bywa nawet, że urwie się nowe na złączu...

Posted

łacznik tak - czyli częśc wędzidła, a nie cale! (zresztą i w to trudno by było uwierzyć, ze tak nagle dwie strony prz łączniku się urwaly?!), ale wędzidło? :crazyeye:

Posted

Bzdura, nawet łacznika by nie połknął - wyplułby! Dlaczego miałby połykać? Pomijam że zeby cos takiego pusciło, to musiałoby byc skorodowane na amen, nikt, nawet totalny zielony szczypior i laik, by czegos takiego do pyska koniowi nie wlozyl, bo to juz by musiala byc sama rdza a nie metal. Pekniecie wedzidla jest zwyczajnie niemozliwe, to sa sbyt grube elementy. :)

Posted

Pęknięcie wędzidła się zdarza w tym miejscu gdzie łączą się połówki (sprawdzone osobiście). Koń w akcji mógłby taki łącznik połknąć, tak jak nam zdarza się połknąć np. gumę do żucia. Ale to czysto teoretyczne rozważania ;)

Posted

Pęknięcie wędzidła się zdarza w tym miejscu gdzie łączą się połówki (sprawdzone osobiście)

No to taj jak mowie - albo wedzidło bylo tak przerdzewiale ze kruszyło się w palcach, albo na prawdę nie spotykany na dużą sklaę szajs lub wada fabryczna.
To moje wędzidło:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ae32db1f7591c6a5.html

Jakże by to miało przerdzewieć? :) Zobaczcie jak solidne są te łaczenia. Oczywiście pomijam ze to aurigan i jako taki nie rdzewieje a sniedzieje, ale mam takie drugie wędzidło - tylko większe i metalowe. Rdzewieje, owszem - zanim da rade przerdzewieć tak zeby peknąc minie jakieś 40 lat :) A poki co moj koń te rdzę bardzo lubi - jest podobno słodkawa w smaku.

Posted

widziałaś kiedyś szkółkowego konia z auriganem? Brązowe od rdzy widziałam nie raz :shake:

Pękł mi Sprenger (nie aurigan, ale nie starszy niż roczny) :roll:.

Co do dziwnych wypadków:
1. koń zgubił pół podkowy-złamała się i wewnętrzną połówkę urwał a zewnętrzna się trzymała
2. Pękło mi nowe ogłowie, bez szarpania. Wyszłam na lonżę z cieplej stajni na mróz a ono dosłownie wybuchło rozpadając sie na kilka kawałków :-o

Posted

[quote name='Figielek']Mój ukochany koń miał ogłowie z naderwanym lekko wędzidłem.Pewnego razu jechała na nim początkująca dziewczynka.Wędzidło się oderwało i..już nigdy nie zobaczę mojego konisia:placz::placz:

Ja z tego rozumiem że paski ogłowia które trzymają wędzidło się urwały. Ale koń w życiu nie połknąłby całego wędzidła. Poza tym przed i po każdej jeździe ogówie powinno być sprawdzane, czy nie ma naderwań itp.itd.
http://www.mythai.info/images/uzda.jpg
przecież wędzidło trzymają: pasek policzkowy i wodza.
Wątpię, że oba ,,paski" by się urwały jednocześnie.

Fotka z dzisiejszej wizyty u kopytnych :loveu:

Posted

Ja widziałam kiedys konia podczas kuligu z zardzewiałym lańcuchem w pysku, wiec mnie juz chyba nic nie zdziwi:roll:
jefta:
sprenger Ci pękł?! O czymś takim nie słyszałam jeszcze nigdy...! szok!