Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dawno mnie tu nie było...

Rudka znalazłam śpiącego pod bramą działki, chorego na babeszjozę (wyciągnęłam z niego  40 kleszczy). Przyszedł po pomoc i ją otrzymał. Pomyślnie przeszedł leczenie, został również zakroplony na kleszcze i odrobaczony (szczepienie musi poczekać ok.2 tygodni, aż organizm zregeneruje się po chorobie). Teraz chłopaczek szuka kochającego domu, najlepiej z ogródkiem (łańcuch wykluczony). Pokochałam go bardzo ale mam 2 koty i 3 psy. Nie mogę pozwolić sobie na kolejnego zwierza.

Rudek jest małą psiną (głową sięga do kolan), waży 9 kg, ma 2 lata i cudowny charakter - jest łagodnym pieszczochem, tolerującym inne psy i koty. Cały czas nie wieży, że życie się do niego uśmiechnęło i za każdym razem kiedy wracamy ze spaceru ze smutkiem w oczach czeka czy zostanie wpuszczony na działkę, a później do domu.

Jeśli szukasz małego, włochatego, czułego przyjaciela zadzwoń lub napisz.

mail: bial@vp.pl

tel. 696438060

P.S. Czy moje stare, znajome Ciotki jeszcze tu są???

Posted

Wystawiłam ogłoszenia na wszystkich znanych mi portalach i nic. Zero zainteresowania. Czuję, że Rudek zostanie ze mną.

Słodka z niego psina i dogadał się z moim stadem ale pozostawienie go spowoduje, że nie będę już mogła pomagać innym zwierzakom, nie wyrobie finansowo.

• 2 weeks later...
Posted

Zrobiłam jeszcze jedną morfologię... "w rozmazie stwierdzono mikrofilarie". To nie są dobre wiadomości. Z wiadomości przekazanych przez weta i informacji, które znalazłam w necie wynika, że przed nami trudne i drogie leczenie. Na razie dostał Milbemax i advocata. Najważniejsze jest pytanie, jak dużo dorosłych postaci filarii w nim mieszka i gdzie. Najlepiej by było gdyby to była skórna postać dirofilariozy ale niestety nie stwierdzono uniego żadnych guzków i zmian skórnych. Druga możliwość to dirofilarjoza płucno-sercowa i tu kończą się żarty. Wciąż mało mamy wiedzy o tym robalu (przywędrował do nas z cieplejszych stron, a głównym roznosicielem są komary).

Czy ktoś zmagał się z tym paskudztwem? Jak przebiegało leczenie? Jakie były jego efekty?