Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Joy, 10-11 m-cy, mieszaniec w typie bc, rodzice nn. Wzięta ze schroniska, niewysterylizowana, cieczka była prawie 2 tyg. temu.

Joy zaczęła mieć duszności w wieku ok. pół roku. Były na tyle delikatne, że je ignorowała, jakby nic się nie działo. Były jednak na tyle częste (codziennie 1-2), że poszłam do weta. Dostała syrop dla koni astmatycznych, który nie pomógł.

Inny wet doradził solidne odrobaczanie, bo Joy była bardzo zarobaczona, jak trafiła do schrona. Dostała potrójną dawkę Aniprazolu, po miesiącu powtórka. Po pierwszym razie jej przeszło, drugi był bezskuteczny. Ta sama pani weterynarz powiedziała, że Joy może mieć zbyt długie podniebienie miękkie, ale to tylko domysły.

Dziś w nocy Joy zaczęła się tak dusić, że piszczała i panikowała - kuliła się, chowała ogon pod siebie, przychodziła do mnie i intensywnie lizała mnie po rękach, jak próbowałam ją uspokoić. Zachowywała się, jakby coś nabroiła i ktoś by ją zbił - tak się kuliła i nie wiedziała, co ze sobą zrobić. Ten atak trwał ok. 10-15 minut, później powracały jakieś słabsze, kilkakrotnie po 1-2 minuty.

To duszenie wygląda tak, jakby nie mogła zrobić ani wdechu, ani wydechu. Zazwyczaj następuje w nocy. Nie wiem, czy spacery mają na to wpływ, ale jak byłam chora i Joy przez kilka dni nie wychodziła na spacery, to był spokój (może to być jednak tylko zbieg okoliczności).

Doradźcie mi, proszę, w jakim iść kierunku, gdzie szukać pomocy. Dzis  w nocy młoda naprawde mnie nastraszyła.

Pozdrawiam serdecznie.

Posted

po pierwsze zamiast leczyc w ciemno weci powinni osłuchac psa(serce,płuca),jeśli taka bedzie koniecznosc zrobic ekg i/lub rtg ,po drugie-zrobic badanie kału zamiast faszerować psa potrójnymi dawkami leków

Posted

Generalnie weterynarze traktują jej przypadek na zasadzie "ojej, trochę dziwne, ciekawe, co to".  lookaround.gif  I dziwią się bardzo, że są te duszności, bo pies (wg 2 różnych wetów) wygląda jak okaz zdrowia, a osłuchowo jest czysty (i płuca i serducho). Poproszę o badania kału koniecznie.

Cz ktoś jeszcze ma jakieś pomysły?

Posted

W przypadku duszności samo badanie osłuchowe to trochę jednak mało. Są wady serca, które nie wyjdą ani w osłuchu ani nierzadko nawet na EKG (choćby kardiomiopatia rozstrzeniowa - całkiem popularna u psów) - potrzebne jest echo serca i lekarz, który potrafi je prawidłowo wykonać i zinterpretować. Podobnie z płucami - osłuchowo wyjdą szmery "chorobowe", natomiast niekoniecznie wada rozwojowa, upośledzająca pracę narządu. 

Sama piszesz, że w okresie zmniejszonej aktywności problemy się uspokoiły - tym bardziej warto byłoby się chyba skupić na porządnym sprawdzeniu układu krążenia. 

Trochę nie rozumiem "domysłów" na temat przerostu podniebienia miękkiego - w przypadku takiego podejrzenia przede wszystkim zagląda się psu w paszczę i sprawdza, czy podniebienie miękkie przy oddychaniu zachodzi na światło krtani czy nie. Dodatkowo przy tym schorzeniu częstym objawem jest charakterystyczne "chrumkanie" (wygląda to tak, jakby pies miał katar i usiłował go "wciągnąć" nosem - lepszego wyjaśnienia nie potrafię wymyślić :).