Carmenowa Posted October 20, 2014 Posted October 20, 2014 Witam. ;) Dziś przygarnęłam do domu drugiego psa. Wzięłam go dlatego, że w poprzednim domu był bity i źle traktowany(nie miał dostępu do wody, zero ruchu na świerzym powietrzu). Jest to 5-cio miesięczny owczarek szkocki. Psiak ma dziwne imię( Hobi) i w ogóle na nie nie reaguje. Pies nie zna podsatwowych komend chodź czasem udaje mu się zareagować na "siad". Wiem, że jest jeszcze młody i da się go jeszcze wyszkolić trochę. Moja mama proponuje zmienić mu imię na Alex ale nie wiem czy to dobry pomysł. W domu mam też półtora rocznego kundelaka ale jak na razie psy dogadują się dobrze. Chodź nie powiem starszy pies próbuje zdominować młodszego. I tu zwracam sie do Was. Możecie mi trochę podpowiedzieć jak dobrze wychować młodszego psa tak aby psy się dogadywały ze sobą? Byłabym wdzięczna za jaką kolwiek pomoc. ;) Quote
gryf80 Posted October 20, 2014 Posted October 20, 2014 moze odpowiem przetaczajac przykład ze swojego domu-nie ingerowałam,pozwoliłam aby psy same ustaluily między soba hierarchie. uważam że pierwsze imie jest fajne i niezbyt popularne,bo "alex" ma co trzeci pies Quote
Wilczocha Posted October 20, 2014 Posted October 20, 2014 Owczarek szkocki bity ? Przecież to tak wrażliwe psy są, że one sobie to zapamiętają do końca życia. Widze to po mojej. Jak na nią nakrzyczę to od razu przeprasza cały świat. Jest bardzo uległa. Samce z tego co się doczytałam są twardsze. Co do komend to psa w każdym wieku możesz nauczyć komend. Owczarki szkockie są bardzo inteligentne i szybko się uczą. Wiec trochę cierpliwości, dobroci, miłości i co najważniejsze smaczki za dobre wykonanie polecenia gwarantuje, że pies szybko będzie się uczył. Chyba, że już przez to bicie ma zaburzenia psychiczne np lęki. Co do imienia to zastanawiam się dlaczego nie reaguje. Może go po imieniu nie wołali wcale tylko np " chodź tu ty kundlu " Niestety są tacy ludzie. Piesek powinien szybko się przyzwyczaić do imienia Hobi. Ale jeżeli chcecie zmienić na inne to nie widzę problemu, bo to wam mam się podobać imię. Co do dominacji starszego psa nad młodszym. Spotkałam na swojej drodze psy które były nienormalne na punkcie dominacji. Moja Szanti jest bardzo uległa i jak spotyka nowego psa to od razu kładzie się na ziemie. Są psy które próbują ją dominować mimo tego, że ona już pokazuje uległość. Nie pozwalają jej w ogóle się podnieść, cały czas nad nią stojąc. Także pilnuj swojego starszego psa by nie zrobił się natrętny. Bo collie to ugodowe psy są. Quote
Carmenowa Posted October 20, 2014 Author Posted October 20, 2014 Nie ingeruję w zachowanie psów ale jeśli starszy zaczyna zarczeć to upomnę surowszym głosem, że tak nie wolno. Nie chcę żeby mi się pogryzły a już zdarzył się taki moment, że starszy pies złapał młodszego za kark. Ale nie dziwię się to w końcu pierwszy dzień ich poznania. Co do bicia owczarka. Zauważyłam, że przy gwałtowniejszym ruchu ręki pies reaguje strachem. Ale będe się starać jakoś naprawić błąd poprzednich właścicieli. Smakołyki obowiązkowo już zakupiłam także będzie czym nagradzać psa. ;) A jeśli chodzi o imię to pies nie reaguje ani na Hobi ani na Alex. Mój drugi pies jak tylko wypowiedziałam jego nowe imię od razu się odwrócił. Widocznie jemu tez się spodobało. ;) Quote
Merrick Posted October 22, 2014 Posted October 22, 2014 Oczywiście trzeba pilnować żeby sprawy nie zaszły za daleko, ale chwyt za gardło wbrew pozorom nie musi oznaczać, że starszy pies chcę skrzywdzić młodszego. Jeśli nie pozwolisz mu w żaden sposób ułożyć sobie małego to paradoksalnie możesz mieć później gorsze problemy. To trochę jak z dziećmi:D jeśli starszy będzie karcony za próby ułożenia młodego, to w końcu zacznie go postrzegać jako rywala, a to moż być niebezpieczne. Gdy trafił do mnie Baldur przeżywałam katuszę bo wciąż mi się zdawało, że Tamlin przesadza,ale zgodnie z radami nie reagowałam. Obecnie chłopaki mają 6 i 4 lata, Tamlin utrzymał pozycję lidera :D i obaj się uwielbiają. Tylko raz w ciągu tych lat doszło do "kontuzji"...winna byłam na ironię ja :/. Niepotrzebnie rozdzieliłam ich gdy Tamlin targał Baldura za ucho. Chcąc dopomóc, gwałtownie wyszarpnęłam Baldura z paszczęki Tamiego, tym samym raniąc mu ucho :( Po tym zdarzeniu dałam im spokój, żeby znowu nie zaszkodzić :D Quote
Aśka Belkowska Posted October 23, 2014 Posted October 23, 2014 Mój pierwszy piesek miał na imię Hobi (Hobby właściwie). Aż mi się ciepło zrobiło. Myślę, że powinnaś zostawić na razie los w "psich łapach", dopiero ingerować kiedy zachowania idą w złym kierunku. Są różne metody na podkreślenie pozycji psów w domu: kolejność dawania jedzenia, przywileje itd. Ale na to zawsze będzie czas. Quote
Ryss Posted October 23, 2014 Posted October 23, 2014 Dziś przygarnęłam do domu drugiego psa. Wzięłam go dlatego, że w poprzednim domu był bity i źle traktowany(nie miał dostępu do wody, zero ruchu na świerzym powietrzu). Jest to 5-cio miesięczny owczarek szkocki. Psiak ma dziwne imię( Hobi) i w ogóle na nie nie reaguje. Pies nie zna podsatwowych komend chodź czasem udaje mu się zareagować na "siad". Wiem, że jest jeszcze młody i da się go jeszcze wyszkolić trochę. Moja mama proponuje zmienić mu imię na Alex ale nie wiem czy to dobry pomysł. W domu mam też półtora rocznego kundelaka ale jak na razie psy dogadują się dobrze. Chodź nie powiem starszy pies próbuje zdominować młodszego. I tu zwracam sie do Was. Możecie mi trochę podpowiedzieć jak dobrze wychować młodszego psa tak aby psy się dogadywały ze sobą? Jak już tu napisano wcześniej - nie ingerować, a psy same i szybko ułożą sobie wzajemne stosunki. Szczególnie nie ingerować - choć serce boli, gdy starszy sprowadzi młodego do parteru, bo to jest normalne i niczym młodemu nie grozi, nawet gdy ten rozedrze japę - "pomocy, mordują!" Sytuacja może się powtórzyć - ale w drugą stronę - gdy młody dorośnie. Dorosłe collie-samce, wbrew pozorom (ach, ta Lassie), to harde psy i nie dadzą sobie w kaszę dmuchać pierwszemu lepszemu kundlowi, za przeproszeniem. Są odważne i dumne, nigdy nie uciekają - nawet w obliczu zdecydowanie silniejszego przeciwnika, a zaatakowane - podejmują walkę. Można je zawsze i w każdym wieku wszystkiego nauczyć - to w końcu jedne z najbardziej inteligentnych psów. Filmowcy w "Lassie, wróć!" może trochę przesadzili z uczłowieczaniem collie, ale coś w tym jest i tę niezwykłą inteligencję i wrażliwość kolaka trzeba doceniać i szanować. Imienia nie zmieniać - fajne, no i z takim się "urodził". Quote
Recommended Posts