Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

widać ,że Bezik ma koleżankę/ kolegę do wspólnych wariactw  :smile: 

malagos  a te śledzie później wymiąchać czy ma być tak warstwami ?

Do lawendy też się zapaliłam i już wiem gdzie zasadzę na wiosnę. Ile to człowiek się uczy na dogo :smile: 

Posted

Śledzi nie miąchać, tylko układać warstwami te podane składniki. Śliwki mogą być kalifornijskie, albo polskie suszone (moi chłopcy dodają tez pokrojone  w paseczki morele). Nie musi się to przegryzać za długo, na Wigilię wystarczy zrobić po południu. Za to śledzik po Tomkowemu najlepiej dzień wcześniej zrobić; marynowane śledzie na półmisku zalewa się podduszonymi na oleju pokrojonymi jabłkami i posiekaną cebulką (pół na pół, dość dużo), oleju też sowicie sie daje.

Posted

Ja mam:

w marynacie korzennej z czerwoną cebulą

albo w sosie musztardowym z koperkiem

albo z prawdziwkami i orzechami laskowymi

albo po litewsku na czerwono

A na curry-musztardowego ode mnie nie masz, bo już nie pamiętam, co tam nakładłam... Przepraszam... :bigcry:

Bezik chyba powinien - świątecznie chociaż - nazywać się Śledzik Lawendowy! :megagrin:

Posted

Witaj, Beziku :). Świątecznie u ciebie :)

A może Beziątko przemówi ludzkim głosem w Wigilię? ;) Choć może lepiej nie, żebyśmy się nie musieli wstydzić za "gatunek ludzki" :(

Jeśli chodzi o śledzie, to u mnie sztandar w postaci śledzia pod pierzynką z drobno posiekanej cebuli i jabłek, trochę soli, trochę cukru i śmietana :)
Posted

Piękne zdjęcia wesołego Bezika dokazującego z kumplem lub kumpelą :) To lepiej nastawia na święta, niż te wszystkie kiczowate ozdoby i szał reklam namawiających, zeby kupować kupować kupować kupo......

Posted

serce i oczy się śmieją, na takie zdjęcia. Dzis odkryłam a właściwie utwierdziłam się w przekonaniu, że mam złamany nos w drugim miejscu, oprócz planowanego złamania i dlatego tak mnie boli.... W okularach wytrzymałam szybkie przejrzenie zdjęć Bezika i napisanie tego tekstu!!!

Posted

Ja juz sama nie wiem. Najgorsze jest to, że z powodu świąt wizytę u lekarza mam dopiero 7 stycznia. mam na pewno złamaną chrząstkę  na czubku nosa. Tego nie widać ale boli mnie czubek nosa i pod nosem.Bolą mnie górne zęby i mam trochę spuchnięte podniebienie przy górnych zębach. Nie mogę sie nachylać i ruszać gwałtownie głową. Nie mogę spać na boku, bo to mnie boli. Okulary naciskają na nos i to mnie bardzo boli. Wczoraj poszłam do pracy. Dobrze, ze jest garstka dzieci, bo nie dałabym rady.

Posted

Nie wiem czy jakiś lekarz będzie chciał ingerować w pracę innego. Powiedzą ,że mam się zgłosić do tego co operował. U mnie nic nie moze przebiegać normalnie. Zawsze pojawiają się jakieś problemy  .

Posted

Tobie aura też dobrych świąt, choć pewnie trudno świętować z takim bólem..Trzymaj się, a może jednak spróbuj gdzie indziej szukać pomocy - jeśli jeden lekarz spartolił sprawę, to drugi nie może odmówić pomocy. Przecież nie chodzi o zwykłą kontrolę, Ciebie boli, to nie jest normalne!!

Posted

czytaam złe opinię na temat tej lekarki. Zwykle jednak jeśli ktoś ma dobrze zrobioną operację to przechodzi nad tym do porządku dziennego i ni nie pisze. Faktem jest , że kontakt z nią jest trudny a ja miałam tylko jedną kontrolę pooperacyjną  ciągu miesiąca. Ciekawe, czy w Wigilię Bezik coś powiedział? :)

Posted

Witamy, wpłata na 330zl wpłynęła na konto, dziękujemy. Bezu ma się dobrze, z Plamą dokazują bardzo. Bezik wita wszystkich dosłownie z otwartymi ramionami:) nie da się obok niego przejść obojętnie:) bardzo lgnie do człowieka. Apetyt dopisuje, zdrowie tez więc tylko jeszcze DS by się przydał:) Pozdrawiamy i zdrowia dużo:))

Posted

Witamy, wpłata na 330zl wpłynęła na konto, dziękujemy. Bezu ma się dobrze, z Plamą dokazują bardzo. Bezik wita wszystkich dosłownie z otwartymi ramionami:) nie da się obok niego przejść obojętnie:) bardzo lgnie do człowieka. Apetyt dopisuje, zdrowie tez więc tylko jeszcze DS by się przydał :) Pozdrawiamy i zdrowia dużo:))

Rewelacyjne wieści :) Dzięki i też wielkie pozdrowienia :)

Nowy Rok przyniesie Bezikowi na pewno dom.