Julia. Posted October 6, 2014 Posted October 6, 2014 O co w tym chodzi? Dla jakich to psów itd? czym się różni w używaniu niż zatrzask zwykły? Te łańcuszki nadają się dla psów z długą sterczącą okrywą? Quote
maxishine. Posted October 6, 2014 Posted October 6, 2014 chyba musimy najpierw rozróżnić pojęcia. To o czym piszesz to coś takiego: A ja mam taką z łańcuszkiem: Zależy po co ci obroża, jak chcesz żeby pies się zachowywał w niej i czy chcesz coś na niej skorygować/korygować ;) Quote
Julia. Posted October 7, 2014 Author Posted October 7, 2014 No właśnie nie wiem po co mi, dlatego pytam:) Służy do korygowania ciągnięcia? Czytałam że polecany system dla psów z małymi głowami bo trudno z niej zwiać. Mam jednak wrażenie że sprytny pies na luźnej smyczy spokojnie wyciągnie głowę. Jak jest? Quote
lucky23 Posted October 17, 2014 Posted October 17, 2014 Skopiowane ze strony furkidz: Martingale inaczej półzacisk pętelkowy. Zasada działania podobna jak przy półzacisku klasycznym, ale konstrukcja trochę inna. Elementem zaciskowym, jest pętelka, do której przypinasz smycz - przy pociągnięciu, pętelka się zaciąga, przez co obroża ściśle przylega do szyi. Ten typ obroży jest popularny wśród psów, której mają węższą głowę niż szyję (np. charty) Tak wygląda półzacisk martingale. Obroże tego typu można stosować w szkoleniu, ale trzeba być świadomym używania, ale można także stooswać w życiu codziennym. "sprytny pies na luźnej smyczy spokojnie wyciągnie głowę" - pies najczęściej wyciąga głowę jak się go ciągnie, a obrozka martingale jesli jest dobrze dopasowana zapobiegnie temu. Mam nadzieję że coś pomogłam ;) Quote
Recommended Posts