Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

No teraz jestem już pewna, że czas naprawdę odstawić to Fish4Dogs, bo w końcu twój pies dostanie zapalenia jelit przez to ciągłe podrażnienie. Już nawet wróć do Biomilla, tylko niech mu się kupa ureguluje. Czekanie w takim przypadku jest bez sensu.

[QUOTE]wcześniej robiłam szereg badań ,żeby wykluczyć inne przyczyny , kosztowało mnie to sporo kasy - morfologia , profil trzustkowy , wątrobowy , mocz , badanie na pasożyty w tym lamblie i wiele innych .[/QUOTE]
No to identycznie jak u mnie. Ja jeszcze robiłam USG jamy brzusznej [IMG]http://www.dogomania.pl/forum/images/smilies/mdleje.gif[/IMG] U nas z wet Hills i/d się w ogóle nie sprawdził. Za to na RC jak ręką odjął. Dlatego też piszę o karmach wet ogólnie - a nie tylko o jednej marce. Z tych diet eliminacyjnych to Trovet wygląda fajnie. Miałam go sama próbować po RC. Ale całe szczęście nie musiałam ;)

• Replies 171
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

wspomniano oo moim psie, więc jestem;-)
Ja 2 lata żyłam w przekonaniu, że trafił mi się "francuski piesek" z hiper delikatnym żołądkiem. Pies miał biegunki w kółko po prostu(na roznych suchych karmach i na gotowanym tez). Rece mi juz opadały, psa było masakrycznie szkoda a weci ciągle to samo : yorki to delikatne psiaczki po prostu ten pies tak ma.
W ramach wyjaśnienia Ayuś miał robione wielokrotnie rozne badania i zawsze wychodziło wszystko ok. Miałam już serdecznie dość kolejnych nocy spędzonych na dworze z psem i przyglądania się na to jak pies niknie w oczach i się zwyczajnie męczy. Postanowiłam spróbować za radą przyjaciółki z barfem, i tak po wszystkim było źle to co mi szkodziło...sprobowałam i okazało się, że w tym konkretnym przypadku mojego psa to był strzał w dziesiątke po prostu- nie widziałam dlaczego, ale akurat na barfie było rewelacyjnie i naet jak pies zjadł coś na dworze to nic mu nie było. Jakiś czas temu wrociłam na sucha karme i jakis czas bylo ok (miesiac jakis) i znowu zaczęło się to samo. U zupełnie innego weta przebadaliśmy go z innej strony i wyszło, ze pies ma limfangiektazje - problem z wchłanianiem jelitowym. Przy tym schorzeniu stosuje się diete dla trzustkowców, bardzo ważna jest bardzo niska zawartość tłuszczów - można zdecydować się na karmy weterynaryjne;-) lub można trzymać psa na barfie - omijając produkty tłuste (wieprzowina, wołowina, skóry drobiowe itp). Mój chory francuski piesek jest więc znowu na barfie, je mięsne kości drobiowe, ryby i warzywa i owoce - oczywiście wszystko surowe, wyniki ma wzorowe.
Ja myślę, że po prostu badania dobre to jedno, ale trzeba przede wszystkim trafić na weta, który nie myśli schematami, ale zdaje sobie doskonale sprawe z tego, że nie zawsze jak pies ma biegunke po czyms, to alergia. Nie zawsze jak mu wypada siersc to nuzyca itp itd ;-)

Posted

karollka - w takim razie nie rozumiem, w czym problem i po co kombinujesz, skoro wiesz, na co pies jest uczulony. Oczywiście, że mogłam doradzić karmę rybną - bo ryba zwyczajnie najmniej uczula. Potem jest m.in. jagnięcina i królik, a jagnięcinę mi osobiscie odradzali, bo pies jest biały i właśnie robią mu się zacieki. Skoro pies tak źle reaguje na karmy - no to w czym problem, żeby przejść na polecaną przez Amber karmę wet? Skoro nie jesteś w stanie dobrać innej karmy tak, aby była odpowiednia? Bo my dobieraliśmy nie tylko tak, żeby nie było drobiu, ale tez, żeby nie było konkretnych składników, które potem po kolei wykluczaliśmy - czyli dieta eliminacyjna.

Amber - o polecaniu przez weterynarzy karmy wet z powodów jedynie finansowych (tzn. zarabiają dzięki temu) napisałam w nawiązaniu do tego, że sama stwierdziłaś, iż weci mało się znają na karmach - i dlatego zazwyczaj na wszystko polecają karmy wet.

I jeszcze raz: mówię o trzymaniu psa przez 3-5 tygodni na jednej karmie, ale w chwili, gdy mowa o alergii dającej objawy skórne, tak jak to było w naszym przypadku - nawet nie drapanie, a zwyczajne wypadanie sierści. Nie w chwili, gdy chodzi o układ pokarmowy.

Posted

Większość wetów na żywieniu zna się jak świnie na gwiazdach - ostatnio byłam u wetki z psem przyjaciółki, zagłodzonym szczeniakiem. Młody je karmę ze średniej półki powiedzmy, ale ładnie przybiera na wadze, kupy są już OK, normuje się jego wygląd. Wetka natomiast dała nam "złotą poradę" - otóż jej zdaniem, skoro piesek już "dobrze przyswaja", można zacząć mu dawać "normalne jedzenie". A to, według pani wetki, ma być kasza (!) albo ryż, z kurczaczkiem i marchewką. Super wartościowe, wcale nie monotonne, wcale nie dietetyczne żarcie. Już pomijam w tej chwili to, że młody po ryżu ma srakę jak stąd do Chin.

Czy założycielka wątku próbowała skarmiać Troveta, np. z królikiem? Drogi jest, ale ponoć całkiem niezły.

Posted

Nie podawaliśmy Troveta w ogóle... wet powiedział, że nie ma takiej potrzeby i że wystarczy dobrać odpowiednią karmę bez drobiu. A kamry weterynaryjne trzeba chyba podawać z zalecenia weterynarza więc nie chciałabym robić tego na własną rękę. No chyba że nic innego nie pomoże. Ogólnie rzecz biorąc to efekt po biomillu był tak czy siak lepszy niż po rybnej więc myślę że spróbuje czegoś z jagnięciną tylko może z mniejszą zawartością białka, bo być może niektóre są dla niego "zbyt bogate":/

Posted

Żeby nie zakładać nowego tematu to napiszę tutaj.

Ostatnio przeczytałam, że na karmy eko i bio z kurczakiem pies z alergią na drób powinien mieć się dobrze. Maja to być karmy z drobiu pozbawione chemii i innych świństw. Czy ktoś sprawdzał czy faktycznie jest to prawda.

Posted

[quote name='LadyS']Ja sprawdzałam inaczej - mój pies na wiejską kure miał taką samą alergię, jak i na sklepową ;) Nie zaryzykowałabym.[/QUOTE]

Szkoda bo chciałam zaryzykować. No nic kupie karmę z rybą :)

Posted

[quote name='andromeda']
Ostatnio przeczytałam, że na karmy eko i bio z kurczakiem pies z alergią na drób powinien mieć się dobrze. Maja to być karmy z drobiu pozbawione chemii i innych świństw. Czy ktoś sprawdzał czy faktycznie jest to prawda.[/QUOTE]

No to zależy, co psa uczula, czy białko zwierzęce produkowane przez każdą kurę, eko czy nie eko, czy uczula ta chemia, którą traktuje się kury na fermach.
Jeśli chemia, to eko kura nie będzie uczulać, ale wtedy nie mamy psa alergika na kurę, tylko na inne substancje. Jak pies ma alergie na białko kury, to może mieć najbardziej eko mięso, i będzie go ono uczulać, podobnie jajka kurze.

• 5 weeks later...
Posted

Ojj to nie dobrze ,a próbowaliście z TOTW z rybą, my kupiliśmy bento kronen i pies nawet się nie chwycił, przez 3 tygodnie może zjadła ze 150 g. wiec dałam jej TOTW z przepiórką,tego starego,żadnych krost ,a drapać to się drapie cały czas,ale prawdopodobne jest to uczulenie na pyłki lub coś innego wziewnego,wiec czekamy do zimy, najgorsze jest to ,ze nie chce jej tak co chwile karmy zmieniać;/

Posted

My Nutre skończyliśmy, ale raczej do niej nie wrócimy - jest bez szału, kupy mogłyby być ładniejsze i zapach z pyszczka powalał. Teraz na targach kupiliśmy Cibau na spróbowanie i nową, włoską karmę - Trainer Fitness 3 Superpremium z królikiem, też na spróbowanie. Zobaczymy - rybna Jaxowi bardzo smakuje i nie ma po niej żadnych rewelacji, ale karma jest trudna do dostania, tylko od dystrybutora.

Posted

[quote name='LadyS']My Nutre skończyliśmy, ale raczej do niej nie wrócimy - jest bez szału, kupy mogłyby być ładniejsze i zapach z pyszczka powalał. Teraz na targach kupiliśmy Cibau na spróbowanie i nową, włoską karmę - Trainer Fitness 3 Superpremium z królikiem, też na spróbowanie. Zobaczymy - rybna Jaxowi bardzo smakuje i nie ma po niej żadnych rewelacji, ale karma jest trudna do dostania, tylko od dystrybutora.[/QUOTE]

Cibau którą kupiłaś? Zastanawiam się nad Husse tylko obawiam się tego hydrolizowanego białka z kurczaka. Już sama nie wiem co kupić

Posted

[quote name='andromeda']Cibau którą kupiłaś? Zastanawiam się nad Husse tylko obawiam się tego hydrolizowanego białka z kurczaka. Już sama nie wiem co kupić[/QUOTE]

Cibau Fish&Rice :)

Posted

[quote name='andromeda']Zauważyłam że niektóre sklepy podają że w składzie jest kurczak.[/QUOTE]

Mam przed sobą opakowanie, akurat to jest Cibau Fish&Rice Small Bites, tzn. dla psów małych. W składzie suszona ryba, olej też rybny, nic z drobiu.

• 2 weeks later...
Posted

Skończyliśmy Nutrę Gold - w zasadzie ok, ale bez szału ;) Na pewno gorsza na chwilę obecną od Trainera, którym karmimy - na Trainerze zmienił się na plus zapach z mordki, ilość kup, no i dawkowanie jest mniejsze, a pies wcina aż miło.

Posted

[quote name='LadyS']Skończyliśmy Nutrę Gold - w zasadzie ok, ale bez szału ;) Na pewno gorsza na chwilę obecną od Trainera, którym karmimy - na Trainerze zmienił się na plus zapach z mordki, ilość kup, no i dawkowanie jest mniejsze, a pies wcina aż miło.

Cibau Fish&Rice jeszcze nie testowałaś?

• 1 month later...
Posted

andromeda, specjalnie dla Ciebie znalazłam wątek w czeluściach subskrypcji ;) Jax je teraz ten Cibau, generalnie jest ok - kupy ok, nie drapie się, nie wylizuje, sierść nie leci, je chętnie, problem jedynie jest taki, że znów zaczął lizać tyłek, ale u nas to chyba zależy głównie od smaku - na rybie liże, na króliku nie :roll:

Posted

LadyS napisał(a):
andromeda, specjalnie dla Ciebie znalazłam wątek w czeluściach subskrypcji ;) Jax je teraz ten Cibau, generalnie jest ok - kupy ok, nie drapie się, nie wylizuje, sierść nie leci, je chętnie, problem jedynie jest taki, że znów zaczął lizać tyłek, ale u nas to chyba zależy głównie od smaku - na rybie liże, na króliku nie :roll:

Serdecznie dziękuje :):)

Po worku TOTW z rybą muszę sobie darować rybne karmy. Mały wyliniał tak jak nigdy!

Przez chwilę jadł Forza10 z jeleniem. Niby ok ale jadł jak na męczarniach i schudł. Więc odpuszczę.

Mam zamiar kupić Trainer ale nie mogę się zdecydować jagnięcina czy królik :)

Posted

[quote name='andromeda']Serdecznie dziękuje :):)

Po worku TOTW z rybą muszę sobie darować rybne karmy. Mały wyliniał tak jak nigdy!

Przez chwilę jadł Forza10 z jeleniem. Niby ok ale jadł jak na męczarniach i schudł. Więc odpuszczę.

Mam zamiar kupić Trainer ale nie mogę się zdecydować jagnięcina czy królik :)[/QUOTE]

My mieliśmy królika, z racji na to, że młody ma zacieki w oczach po jagnięcinie. To chyba najlepsza karma (pod względem kondycji psa), którą Jax jadł. Teraz kupimy albo królika, albo koninę.

Posted

My teraz jesteśmy na TOTW z rybą ,ale dopiero 4 dni. Wiem tylko ,ze Doris smakuje jak żadna inna, potrafi zjeść 3X więcej niż poprzednich karm. A na rezultaty musimy jeszcze poczekać.