Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Karmię mojego Yorczka nową karmą Brit Petit, czy ktoś może powiedzieć jak wygląda dłuższe stosowanie tej karmy ???

Chodzi mi o wygląd włosa ipt. :))

Posted

Sprawdziłam skład wersji z jagnięciną i rybą - nie wygląda imponująco. Mączki jagnięcej 25%, a mięsa z ryby 17% - zdajesz sobie sprawę z tego, ile jest w nim wody - i co zostanie po jej usunięciu? Reszta to wypełniacze, ilości ryżu nawet w składzie nie podano. Ciekawe, dlaczego... ;) Nie wiemy, jakie konkretnie gatunki ryb są w składzie - producent 'zapomniał' nam o tym napisać. I jeszcze jedno - nie wiem, czy Twój psiak ma alergię na kurczaka, ale karmy, która ma w składzie tłuszcz i wątróbkę z niego nie traktowałabym jako hipoalergicznej. 

Posted

Hmmm  nie wiem czy wiesz, alee od dawna wiadomo, że tłuszcze nie uczulają :)) alergenem jest białko :) a dodatkowo, w składzie jest to tłuszcz hydrolizowany :)

Posted

Wiadomo nie wiadomo... Porozmawiaj tu na forum np. z Elizą - 'Andromedą'. Ma psiaki tak wrażliwe, że reagują na domieszkę tłuszczu czy na orkisz! Ten drób w przeróżnych formach pcha się wszędzie, a nie jest niezbędny. Ma nęcić psiaki zapachem, podwyższać smakowitość (zwłaszcza ta wątróbka) i właściwie tyle.

P. S. Jeszcze ze składu Brit Petit Salmon & Potato: salmon meal (20 %), salmon protein (15 %), potato, white fish meal (12 %). Nigdzie nie ma mięsa.  mączki z całych ryb (nadal nie wiadomo do końca, jakich) i "białko". Smacznego!  ;)

Posted

Droga Marto, nie wiem skąd Ty czerpiesz taką wiedzę :))

Na poczatek polecam doczytanie o definicji mięsa :)  Zgodnie z ustawą o wymaganiach weterynaryjnych wiadomo, że termin "mięso" obejmuje części zwierzecia nadające się do spożycia :)) Więc o co Ci chodzi z tymi całymi Rybami ???

Czepiasz się tych składów, a tak na prawdę dysponujesz ubogą wiedzą na temat żywienia psów :)

Jak wiadomo, orkisz to pszenica, nie ma 100% pewności, że nie uczuli zwierzecia, a wątróbka w jakiejkolwiek karmie nie ogranicza się tylko do poprawy smakowitości.

a co Twoim zdaniem jest nie tak w białku z łososia ? :)

Wiadomo nie wiadomo... Porozmawiaj tu na forum np. z Elizą - 'Andromedą'. Ma psiaki tak wrażliwe, że reagują na domieszkę tłuszczu czy na orkisz! Ten drób w przeróżnych formach pcha się wszędzie, a nie jest niezbędny. Ma nęcić psiaki zapachem, podwyższać smakowitość (zwłaszcza ta wątróbka) i właściwie tyle.

P. S. Jeszcze ze składu Brit Petit Salmon & Potato: salmon meal (20 %), salmon protein (15 %), potato, white fish meal (12 %). Nigdzie nie ma mięsa.  mączki z całych ryb (nadal nie wiadomo do końca, jakich) i "białko". Smacznego!  ;)

Posted

Po pierwsze, poprzedniego psa - mieszańca jamnika - miałam w domu 19,5 roku. Obecnego mam od roku i trochę uwiera mnie fakt, że wyrzucasz mi rzekomy brak wiedzy na temat ich karmienia. Uczę się cały czas (mimo swoich lat) i czytam bardzo drobiazgowo składy karm.

Orkisz jest oczywiście zbożem - uchodzącym za niealergizujące, rzekomo dietetycznym. Widać nie każdemu psiakowi odpowiada, tak jak może mu nie odpowiadać jakikolwiek dodatek kurczakowy. 

Meal nie równa się meat! Mięso to nie to samo, co mączka mięsna, mięsno-kostna, czy inny erzac. Dla Twojej wiedzy: "Mączka rybna – produkt przemysłu paszowego otrzymywany ze sproszkowania surowców powstających w przetwórstwie ryb (koagulanty tłuszczowo-białkowe), z dodatkiem przeciwutleniacza chroniącego przed utlenianiem tłuszczu, wykorzystywana jako komponent do produkcji karmy dla zwierząt". Druga definicja: "Mączka rybna paszowa produkowana jest głównie z odpadów śledziowo-szprotowych, ale także z tołpygi, makreli i dorsza". Poza tym, jeszcze jedna sprawa. W nazwie karmy mam tylko łososia, więc czy uczciwe jest to, że w składzie znajduje się aż 12% białorybów, w dodatku bez podania gatunków?

Zobacz, jak np. podaje swój skład Acana. W Pacifice masz 10% białorybów, z wyjaśnieniem: dehydratyzowane mięso białorybów zawiera mięso dorsza, rdzawca, soli i plamiaka. 

A tak na koniec... napisałam do producenta Brita, żeby wyjaśnił mi, czym dokładnie jest to "białko" w składzie karm i jak się je uzyskuje. Zobaczymy, czy raczy odpisać.

Posted

Uzyskałam dziś odpowiedź na to nurtujące mnie pytanie. Cytuję mail od pani Katarzyny Chomutowskiej z Brita: Proteiny łososiowe są to tkanki łososia pozostałe z produkcji żywność dla ludzi, poddane hydrolizieDzięki temu procesowi te białka są wysoce strawnym składnikiem, poprawiającym strawność całej karmy. Jest to składnik całkowicie hipoalergiczny. Taaa... czyściutkie białko z czyściutkiego mięsa. ;)