WEIMAR Posted December 25, 2012 Posted December 25, 2012 jak ktos ma ochote to zapraszam do borów stobrawskich na wspolny spacer autem godzina piętnaście od wrocka Quote
bros Posted December 25, 2012 Posted December 25, 2012 terierfanka napisał(a):Hej, czy ktoś miałby ochotę jutro pospacerować w Parku Wschodnim? Będziemy tak mniej więcej w przedziale 13:00-15:00, zapraszamy potwierdzam :) będziemy - ja planuje byc na 14.00 :) Quote
AnnWrc Posted December 27, 2012 Posted December 27, 2012 My byśmy się z chęcią wybrali w niedzielę do parku wschodniego, żeby pogubić troszkę kilogramów nabytych przez Święta, czy ktoś na 14 w niedzielę mógłby przyjechać żeby nasza Wiwka miała się z kim wybiegać? Quote
kalthoom Posted December 28, 2012 Posted December 28, 2012 [FONT=Verdana]hej znaleziono sukę w typie owczarka w okolicach aqua parku[/FONT] [FONT=Verdana]podaję link do zdjęcia i opisu [/FONT] https://www.facebook.com/photo.php?fbid=4619586499189&set=a.1577554130281.76682.1578455354&type=1&theater Quote
NikaEla Posted December 28, 2012 Posted December 28, 2012 Ściągnęłam z FB: [FONT=lucida grande]Sylwester dla psów to niczym wybuch wojny dla ludzi. Wyczulony słuch zwierząt powoduje, że czują się ona w Sylwestra tak jak ludzie podczas wybuchu wojny światowej. MUSIMY przestrzegać kilku zasad aby nasze zwierzaki przeżyły te najgorszy dla nich okres. 1. ZAŁÓŻ PSU ADRESATKĘ (napisz nr telefonu na obroży) czyli daj mu głos. Pomóż mu szybko wrócić do domu gdy przerażony ucieknie w siną dal. 2. WYPROWADZAJ PSA WYŁĄCZNIE NA SMYCZY nawet kilka dni przed i po sylwestrowej nocy – spanikowany wystrzałami pies nie będzie się Ciebie słuchał tylko ucieknie byle dalej. Nie pomogą nawoływania, prośby, pies ucieka…. Wyspaceruj go porządnie, zmęcz spacerem (gdy jeszcze nie strzelają). Wieczorem wyprowadź na KRÓTKI SPACER. Pod żadnym pozorem NIE SPUSZCZAJ GO ZE SMYCZY! 3. DAJ PSU LEKI USPOKAJAJĄCE – po konsultacji z weterynarzem daj psu leki na uspokojenie. Ze swojej strony NIE POLECAMY niebieskich tabletek czyli SEDALINU. Ten lek działa na motorykę, nie działa na świadomość. Pies wydaje się obojętny, ale to nie jest prawda - wszystko słyszy, widzi, jednak nie jest w stanie zareagować w naturalny sposób czyli najczęściej schować się gdzieś. Dopiero później pies odsypia, czasem dłużej czasem krócej. O sedalinie możecie poczytać sobie w Internecie. SPRAWDŹCIE SKŁAD KAŻDEGO LEKU, który podajecie swojemu psiakowi. Najlepiej podawać preparaty ziołowe ale zacząć od dnia dzisiejszego, nie tylko w sylwestrową noc. 4. W Sylwestrową noc ZACHOWUJCIE SIĘ NORMALNIE. Nie pogłębiajcie paniki psa głaszcząc go i uspokajając dobrym słowem. To nie działa, wręcz przeciwnie! 5. W Sylwestrową noc postaraj się ZAGŁUSZYĆ HAŁAS hałasem domowym, czyli np. podgłośnij muzykę. Możesz też zacząć odwracać jego uwagę od wystrzałów np. zacząć bawić się z nim piłką, patykiem – czymkolwiek co lubi – w domu oczywiście [/FONT] [FONT=lucida grande] [/FONT] Quote
mila-ada Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 No niestety! Wczoraj Kaja przeczołgała mnie z półtora kilometra. Poszłam po południu na długi spacer i byłam daleko od domu, kiedy jakieś dzieciaki zaczęły bawić się petardami. Złapałam ją za obrożę, kiedy w panice przebiegała koło mnie i całą drogę mnie ciągnęła na przygiętych trzęsących się nogach. Żadne komendy, uspakajanie, korygowanie nie pomagało. Rwała do domu jak szalona. Jak wróciłam, to moje biedne niedawno naprawiane kolano musiałam lodem okładać :placz:. Najgorzej, że jak ona spanikuje, to ma tyle siły, że trudno ją utrzymać. Chyba trzeba będzie się kantarkiem wspomóc, chociaż normalnie w ogóle go nie używamy. Quote
ulvhedinn Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 Ja mam na szczęście tępe młotki, nie psy i wystrzały ignorują...... Quote
justika Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 Oj znamy ten ból:(. My nie wychodzimy po zmroku na spacery już od ponad tygodnia, bo wtedy niektórzy chyba przygotowują się do sylwestra..... Quote
abilab Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 No u mnie na osiedlu juz od wczoraj grzmi nie. Za mocno na szczescie Abi nie boi sie Ale robi duze oczy no niestety trzeba przezyc to wszystko ale nie powiem mam nerwy jak widze w sklepie u kogos w koszyku wybuchowe cuda :mad: Quote
justika Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 No dokładnie. My już przeżywamy, że dzisiaj to nawet "sikania"wieczornego nie będzie, bo non stop strzelają a psica leży w łazience. Quote
Jara Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 U mnie nie strzelają jeszcze, o dziwo. Ale nam sylwester nie straszny ;) Quote
paulina23 Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 Ja mam pytanie trochę z innej beczki: czy ktoś będzie w najbliższym czasie w schronisku? albo zna kogoś kto ma pisaka i przydałabym mu się sucha karma? Mamy do oddania duży wór karmy Puffy. Żaden rarytas, ale może akurat jakiemuś pieskowi się przyda. Quote
NikaEla Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 paulina23 napisał(a):Ja mam pytanie trochę z innej beczki: czy ktoś będzie w najbliższym czasie w schronisku? albo zna kogoś kto ma pisaka i przydałabym mu się sucha karma? Mamy do oddania duży wór karmy Puffy. Żaden rarytas, ale może akurat jakiemuś pieskowi się przyda. wyślij maila do TOZ http://www.toz.wroclaw.pl/kontakt.xml oni na pewno chętnie wezmą (brali od mnie kiedyś np. dla ludzi pod opieką MOPSU u których były psy) Quote
paulina23 Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 Dziękuję za informację. Sama nie wpadłabym na ten pomysł:) Quote
mila-ada Posted December 31, 2012 Posted December 31, 2012 Kochani Dogomaniacy!!! Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!:multi::multi::multi: Quote
ulvhedinn Posted January 1, 2013 Posted January 1, 2013 Kochani- Fundacja Centaurus w wielkiej potrzebie!!!! Pożar zniszczył ich siedzibę i wiekszość dobytku. Zginęly trzy psiaki :( -ale reszta żyje - i potrzebuje pomocy.... Koce, ubrania, leki..... W najblizszym tygodniu jadę w okolice Legnicy, gdyby się zebrało coś, mogę zawieźć...... http://www.centaurus.org.pl/pozar/ Quote
brzośka Posted January 1, 2013 Posted January 1, 2013 [quote name='ulvhedinn']Kochani- Fundacja Centaurus w wielkiej potrzebie!!!! Pożar zniszczył ich siedzibę i wiekszość dobytku. Zginęly trzy psiaki :( -ale reszta żyje - i potrzebuje pomocy.... Koce, ubrania, leki..... W najblizszym tygodniu jadę w okolice Legnicy, gdyby się zebrało coś, mogę zawieźć...... http://www.centaurus.org.pl/pozar/ dziewczyna z Kuźnik zbiera dary, będzie je wiozła w piątek my dziś jej zawozimy to, co mamy... https://www.facebook.com/groups/399834733432922/ http://www.facebook.com/events/488521317853234/488597177845648/?notif_t=event_mall_reply Quote
mila-ada Posted January 1, 2013 Posted January 1, 2013 My z mężem jutro jedziemy. Wyjeżdżamy ok. 12:00-13:00. jak ktoś chce cos dodac to jestem autem do 11.30 na Grunwaldzkim a potem na Lotniczej. Podaję telefon: 792 31 01 59 Quote
brzośka Posted January 1, 2013 Posted January 1, 2013 mila-ada napisał(a):My z mężem jutro jedziemy. Wyjeżdżamy ok. 12:00-13:00. jak ktoś chce cos dodac to jestem autem do 11.30 na Grunwaldzkim a potem na Lotniczej. Podaję telefon: 792 31 01 59 ja już dziś zawiozłam co mogłam (także od Mariusza pp), ale tylko do Wrocka, za parę dni mają jechać dalej jeśli będziecie tam osobiście, to proszę, zorientuj się czego im szczególnie potrzeba - boję się, że zasypiemy ich np. pościelą i ręcznikami, a im bardziej potrzebne będą środki czystości, albo jedzenie... i spytaj, czy potrzebna im pomoc fizyczna, w sobotę moglibyśmy pojechać coś pomóc Quote
mila-ada Posted January 1, 2013 Posted January 1, 2013 brzośka napisał(a):ja już dziś zawiozłam co mogłam (także od Mariusza pp), ale tylko do Wrocka, za parę dni mają jechać dalej jeśli będziecie tam osobiście, to proszę, zorientuj się czego im szczególnie potrzeba - boję się, że zasypiemy ich np. pościelą i ręcznikami, a im bardziej potrzebne będą środki czystości, albo jedzenie... i spytaj, czy potrzebna im pomoc fizyczna, w sobotę moglibyśmy pojechać coś pomóc Na FB na bieżąco informują, ale zapiszę na kartce co powiedzą. Wiem, że buty od 40-44 i kurtki ciepłe r. M, L, XL. Ja wiozę po 3 sztuki, ale ich jest tam 15 osób. Proszą też o wiadra w każdej ilości, leki, medykamenty i karmy oraz mat. budowlane. Quote
NikaEla Posted January 1, 2013 Posted January 1, 2013 mila-ada napisał(a):My z mężem jutro jedziemy. Wyjeżdżamy ok. 12:00-13:00. jak ktoś chce cos dodac to jestem autem do 11.30 na Grunwaldzkim a potem na Lotniczej. Podaję telefon: 792 31 01 59 Milu mam buty - trapery rozm 40, podjechałabyś po pracy pod moją szkołę po nie? Na parkingu mogłabym zaczekać od 11.40 do max 12. Quote
AnnWrc Posted January 1, 2013 Posted January 1, 2013 (edited) jeżeli będą potrzebowali pomocy fizycznej na sobotę - jesteśmy chętni. Zobaczymy też co mamy w domu i u znajomych co mogło by im się przydać. Proszę w miarę możliwości o wklejanie tu listy potrzebnych rzeczy bądź formy, jaką można pomóc. Nie każdy ma FB... Edited January 1, 2013 by AnnWrc Quote
ulvhedinn Posted January 1, 2013 Posted January 1, 2013 Leki, szczególnie "końskie", aluspraye, środki opatrunkowe, preparaty z glukozaminą, karma dla koni, psów, kotów..... Quote
NikaEla Posted January 2, 2013 Posted January 2, 2013 [quote name='AnnWrc']jeżeli będą potrzebowali pomocy fizycznej na sobotę - jesteśmy chętni. Zobaczymy też co mamy w domu i u znajomych co mogło by im się przydać. Proszę w miarę możliwości o wklejanie tu listy potrzebnych rzeczy bądź formy, jaką można pomóc. Nie każdy ma FB...kopiuję z FB [FONT=lucida grande]31.12.2012 20:15 aktualizacja, weronika nieborak[/FONT] [FONT=lucida grande]podaje całą listę[/FONT] [FONT=lucida grande]materiały: stal, kątowniki, piec 75kw, piec centralnego ogrzewania, drewno, łaty, krokwie, regipsy, szpachle, cegły, cement, folie paroizolacyjne, styropian, kable do instalacji elektrycznej, rury do wody, okna, panele podłogowe, grzejniki, płyty wiórowe, lampy jakieś[/FONT] [FONT=lucida grande]drewno czyli łaty, gładzie, dachówka, wełna mineralna, latarki, duży agregat wojskowy pradotwórczy[/FONT] [FONT=lucida grande]podaję rozmiary rzeczy dla pracowników/[/FONT][FONT=lucida grande][/FONT][FONT=lucida grande]wolontariuszy, którym sie wszystko spalilo[/FONT] [FONT=lucida grande]buty rozmiary: 40, 43, 43, 45, 44, 40, 42 , 42, 42, 43, 44, 40, 44, 43, 42[/FONT] [FONT=lucida grande]kurtki, spodnie robocze - 4 Mki, 4 Lki, 8 XLek[/FONT] [FONT=lucida grande]potrzebna ekipa dekarzy, specjalistów do zabezpieczenia dachu, wszystko jest odkryte, wystarczy deszcz, a wszystko na nowo się zaleje...[/FONT] [FONT=lucida grande]leki - ventipulmin, opatrunki gazowe, bandaże elastyczne, woda utleniona, aluspraye, rivanol w płynie/w żelu, wszelakie opatrunkowe przedmioty[/FONT] [FONT=lucida grande]--------------------------[/FONT][FONT=lucida grande][/FONT][FONT=lucida grande]-------[/FONT] [FONT=lucida grande]31.12.2012 21:53 aktualizacja, weronika nieborak[/FONT] [FONT=lucida grande]mamy prad na jeden agregat, przydałyby się termosy, może szafki na leki? na pewno latarki![/FONT] [FONT=lucida grande]farby[/FONT] [FONT=lucida grande]moze ktos lozka na zbyciu? posciele[/FONT] Quote
NikaEla Posted January 2, 2013 Posted January 2, 2013 Mini bazar - może komuś łyżwy są potrzebne? , na pomoc spalonej Fundacji Centaurus (;link w podpisie) Quote
Recommended Posts