Illusion Posted November 3, 2009 Posted November 3, 2009 Strasznie lubię zdjęcia śpiących psiaków :loveu:. Na pewnym forum wyczytałam, że uczyłaś Bza wchodzić na ścianę naprowadzając go, czyli nie wykorzystywałaś do tego umiejętności cofania się? Quote
Bzikowa Posted November 3, 2009 Author Posted November 3, 2009 RCookie - no Bezisław jest strasznie słodki jak śpi :loveu::diabloti: na jakim forum? :hmmmm: Nie no on umiał wcześniej się cofać i robił to kiedy go uczyłam tej sztuczki więc jakby nie patrzeć wykorzystywałam tę umiejętność - ale nie używałam komendy na cofanie żeby mu się nie pokićkało z komendą na wchodzenie tyłkiem na coś. ;) Ale też nie musiałam na chama mu wsadzać ręki z żarciem pod pysk żeby się cofnął. Bardziej wyłapywałam całe zachowanie od nowa. Nie wiem jak to inaczej nazwać ;) ofiara :diabloti: pańcia z resztą też, tak rzucić piłkę nad psa że jej nie może zobaczyć :evil_lol: jak zwykle musiał dorwać jakiegoś patola... a to nawet nie był patol tylko jakaś listwa :roll: Quote
kaskaSz Posted November 3, 2009 Posted November 3, 2009 Bezik to jak typowy dziki west na tych zdjęciach jeszcze żeby wchodził w różne nory i trymował się o krzaki. :eviltong::evil_lol: http://i145.photobucket.com/albums/r223/cubree/spacerki/123.jpg Tutaj to jakbym Foxiego widziała- piłka leci jeszcze albo leży gdzieś indziej a on jej szuka zdezorientowany. :lol: Quote
Illusion Posted November 3, 2009 Posted November 3, 2009 [quote name='Bzikowa'] na jakim forum? :hmmmm: Nie no on umiał wcześniej się cofać i robił to kiedy go uczyłam tej sztuczki więc jakby nie patrzeć wykorzystywałam tę umiejętność - ale nie używałam komendy na cofanie żeby mu się nie pokićkało z komendą na wchodzenie tyłkiem na coś. ;) Ale też nie musiałam na chama mu wsadzać ręki z żarciem pod pysk żeby się cofnął. Bardziej wyłapywałam całe zachowanie od nowa. Nie wiem jak to inaczej nazwać ;) Na terrierkowym :evil_lol:, przeglądałam sobie temat dot. sztuczek i akurat trafiłam tam na Twojego posta ;). A myślisz, że jest jakiś sposób, gdzie umiejętność cofania nie jest potrzebna, żeby pies zarzucił zadkiem na stertę książek przykładowo? Na razie robiłam tak, że Tośka wchodziła na książki, tyłek zostawiała w górze, a przednie łapy szły na podłogę (z resztą zaraz wrzucę te zdjęcia do galerii), raz sama zarzuciła zadkiem na książki, ale zrobiła to raczej nieświadomie, bo już tego nie powtórzyła i nie wiem co z tym dalej robić :shake:. http://i145.photobucket.com/albums/r223/cubree/spacerki/120.jpg Widzę, że nie tylko różne kolory, ale i różne kształty tych IDów macie :evil_lol:. http://i145.photobucket.com/albums/r223/cubree/spacerki/131.jpg Bez budowniczy :cool3:. Quote
marta_gp Posted November 3, 2009 Posted November 3, 2009 ja wchodzenia na drzwi tylnymi łapami nauczyłam przez kształtowanie, klikerem ;) Quote
Illusion Posted November 3, 2009 Posted November 3, 2009 [quote name='Sorata']ja wchodzenia na drzwi tylnymi łapami nauczyłam przez kształtowanie, klikerem ;)[/QUOTE] A mogłabym prosić o dokładną instrukcję na PW (co by bezowego wątku nie "zaśmiecać")? :) Quote
Bzikowa Posted November 3, 2009 Author Posted November 3, 2009 [quote name='kaskaSz']Bezik to jak typowy dziki west na tych zdjęciach jeszcze żeby wchodził w różne nory i trymował się o krzaki. :eviltong::evil_lol: http://i145.photobucket.com/albums/r223/cubree/spacerki/123.jpg Tutaj to jakbym Foxiego widziała- piłka leci jeszcze albo leży gdzieś indziej a on jej szuka zdezorientowany. :lol: Taaa, dzikus pełną gębą :P Ale nie wiem czy byłby dobrym norowcem bo on generalnie raczej nie ma zapędów do kopania itd... Hihi Bez do piłki wyskakuje ale czasem jak rzucę jak ofiara i on nie widzi to wygląda to tak jak na zdjęciu :evil_lol: [quote name='RCookie']Na terrierkowym :evil_lol:, przeglądałam sobie temat dot. sztuczek i akurat trafiłam tam na Twojego posta ;). A myślisz, że jest jakiś sposób, gdzie umiejętność cofania nie jest potrzebna, żeby pies zarzucił zadkiem na stertę książek przykładowo? Na razie robiłam tak, że Tośka wchodziła na książki, tyłek zostawiała w górze, a przednie łapy szły na podłogę (z resztą zaraz wrzucę te zdjęcia do galerii), raz sama zarzuciła zadkiem na książki, ale zrobiła to raczej nieświadomie, bo już tego nie powtórzyła i nie wiem co z tym dalej robić :shake:. http://i145.photobucket.com/albums/r223/cubree/spacerki/120.jpg Widzę, że nie tylko różne kolory, ale i różne kształty tych IDów macie :evil_lol:. http://i145.photobucket.com/albums/r223/cubree/spacerki/131.jpg Bez budowniczy :cool3:. No na terierkowym coś kiedyś pisałam, racja. Wiesz, szczerze mówiąc to ja już nie pamiętam DOKŁADNIE jak go tego uczyłam, ale była to mieszanka takiego właśnie 'naprowadzania' (żeby nie użyć komendy) z kształtowaniem. ;) Hmm nie wiem czy to co robisz poskutkuje ale mi się wydaje troszkę bez sensu bo ona schodząc z tych książek do oczekiwanej pozycji (2on2off) przednimi łapami, a tylne nie są zaangażowane... Chodzi o to żeby od początku się nauczyła , że chodzi o coś związanego z tylnymi łapami więc moja rada - klikaj każdy najdrobniejszy ruch tylną łapą, nawet napięcie mięsni tylnych łap, przeniesienie ciężaru ciała (jeśli to u niej widać, u Bza nie bardzo bo ma futro;)) na tył itd. Ja tak robiłam jak uczyłam go podnosić jedną tylną łapkę ;) Aha i jeszcze jedna rada - nie zaczynaj lepiej od leżącego na podłodze czegoś płaskiego, tak jak niektórzy radzą... Bo np. Bez jak mu położyłam cienką książkę na podłodze to w ogóle nie czaił, że na coś wchodzi, dopiero z wyższą książką ogarnął, że coś tam pod łapami ma. Powodzenia :cool3: No na chwilę obecną mamy ID-owy szał , na zdjęciu akurat jest w kształcie kaczki :lol: Ta budowniczy... ja bym go nazwała bobrem bardziej :diabloti: [quote name='Sorata']ja wchodzenia na drzwi tylnymi łapami nauczyłam przez kształtowanie, klikerem ;) Ależ ja też, z resztą napisałam wyżej ;) [quote name='RCookie']A mogłabym prosić o dokładną instrukcję na PW (co by bezowego wątku nie "zaśmiecać")? :) E tam zaśmiecanie , gadajcie sobie tutaj, a proszę bardzo ;) offa nie robicie przecież. Quote
Illusion Posted November 3, 2009 Posted November 3, 2009 [quote name='Bzikowa'] No na terierkowym coś kiedyś pisałam, racja. Wiesz, szczerze mówiąc to ja już nie pamiętam DOKŁADNIE jak go tego uczyłam, ale była to mieszanka takiego właśnie 'naprowadzania' (żeby nie użyć komendy) z kształtowaniem. ;) Hmm nie wiem czy to co robisz poskutkuje ale mi się wydaje troszkę bez sensu bo ona schodząc z tych książek do oczekiwanej pozycji (2on2off) przednimi łapami, a tylne nie są zaangażowane... Chodzi o to żeby od początku się nauczyła , że chodzi o coś związanego z tylnymi łapami więc moja rada - klikaj każdy najdrobniejszy ruch tylną łapą, nawet napięcie mięsni tylnych łap, przeniesienie ciężaru ciała (jeśli to u niej widać, u Bza nie bardzo bo ma futro;)) na tył itd. Ja tak robiłam jak uczyłam go podnosić jedną tylną łapkę ;) Aha i jeszcze jedna rada - nie zaczynaj lepiej od leżącego na podłodze czegoś płaskiego, tak jak niektórzy radzą... Bo np. Bez jak mu położyłam cienką książkę na podłodze to w ogóle nie czaił, że na coś wchodzi, dopiero z wyższą książką ogarnął, że coś tam pod łapami ma. Powodzenia :cool3: [/QUOTE] No właśnie jak tak sobie przypomnę poczynania Tośki z tymi książkami, to też dochodzę do wniosku, że one raczej wiele jej nie dadzą i jeśli ona nie łapie jeszcze o co chodzi w cofaniu, to może spróbować z jakąś deską położoną pod jakimś kątem do podłogi, aż stopniowo dojdziemy do 90 stopni :hmmmm:. I do tego właśnie klikać jakieś ruchy tylnymi łapami. Dłuuuga droga przed nami. Na początku właśnie zaczynałyśmy od cienkiej książki :lol:, mała w ogóle nie wiedziała co z nią zrobić, próbowała ją zjeść, robiła ukłony, niedawno nauczone "pokaż ile masz problemów", więc stwierdziłam, że trzeba dać jej coś wyższego. [quote name='Bzikowa'] No na chwilę obecną mamy ID-owy szał , na zdjęciu akurat jest w kształcie kaczki :lol: [/QUOTE] Podejrzewam, że jak już zamówię te kilka IDów z plexi, to na nich się nie skończy :evil_lol:. A ten w kształcie kaczuszki bardzo fajny właśnie, oryginalny :cool3:. Quote
marta_gp Posted November 3, 2009 Posted November 3, 2009 No to będę zaśmiecać ;) Aktyn najpierw został nauczony wchodzenia na kanapę, a z drzwiami to już szybko poszło. Myślę, że lepiej będzie zacząc właśnie od kanapy, albo czegoś takiego: (nie zwracajcie uwagi na anoreksję :evil_lol: - juz jej nie ma) Na kanapie wygląda to tak samo, tylko, że kanapa jest niższa, a więc on na niej siedzi.(przednie łapy na podłodze) Ale jak dokładnie mu to wyklikałam to nie pamiętam :evil_lol: Na pewno zaczynałam od zainteresowania się kanapą, a później to nie wiem :diabloti: Robiłam to na intuicję i wyszło ;) Zresztą to zależy też od psa. Bo jeden będzie wskakiwał na kanapę i trzeba będzie mu wytłumaczyć, że ma być na podłodze, a inny będzie kładł na kanapę przednie łapy i trzeba będzie wytłumaczyć, że chodzi o tylnie... a tak w ogóle to co ty chcesz osiągnąc, bo nie bardzo rozumiem? Quote
Bzikowa Posted November 3, 2009 Author Posted November 3, 2009 RCookie - no więc widzisz, czasem trzeba po prostu kombinować. Bez jak już się nauczył wchodzenia na grubą książkę świadomie (podnosił tylną łapę wysoko ZANIM natrafił na przeszkodę w postaci książki, dla mnie to jest oznaka tego, że pies wie o co w tym chodzi;)) to bardzo szybko przeniósł to na wszelkie inne rzeczy, łącznie z powierzchniami pionowymi - drzewami, ścianami itd. Teraz Bezik umie tę sztuczkę już po prostu perfekcyjnie jak dla mnie więc zaczynam mu klikać kiedy jeszcze nie zdąży się oprzeć na drzewku i tylne nogi lewitują w powietrzu. Może się nauczy na sekundę - dwie unosić same nogi do góry, ale nie wymagam zbyt wiele przy jego krępej budowie... Sorata - zaczynałaś od zainteresowania kanapą? I sam wpadł na to, żeby podnieść tylne łapy? :-o To jest chyba dla psa trochę zbyt abstrakcyjna czynność żeby ją oferować tak po prostu, no ale nie wiem :eviltong: Bezik rok temu wchodził na drzewko o tak - filmik dla przypomnienia: YouTube - zad na drzewie Quote
Illusion Posted November 3, 2009 Posted November 3, 2009 Dzięki ;). Chciałam nauczyć Tośkę zarzucać zadek na ścianę, a właściwie tylne łapy ;). Z czasem chcę ją nauczyć innych sztuczek związanych ze świadomością zadu/ciała, np. "wślizg" między nogi przewodnika (tyłem), chodzenie tyłem, itd. itd. Quote
Bzikowa Posted November 3, 2009 Author Posted November 3, 2009 Wszelkie zamiatanie zadkiem , dostawianie, slalomy zadkiem itd idą psu ze 'świadomością zadu' szybciej. Bezik bardziej to wszystko załapał, a umie chyba wszelkie zadnie sztuczki :lol: I lubi je bardzo, wtedy to dopiero pyskuje...:evil_lol: Quote
marta_gp Posted November 3, 2009 Posted November 3, 2009 [quote name='Bzikowa'] Sorata - zaczynałaś od zainteresowania kanapą? I sam wpadł na to, żeby podnieść tylne łapy? :-o To jest chyba dla psa trochę zbyt abstrakcyjna czynność żeby ją oferować tak po prostu, no ale nie wiem :eviltong: no od tego zaczynałam, ale podnoszenie tylnich łap nie pojawiło się przecież od razu :evil_lol: chyba byl też jakiś etap pośredni - kilka razy mu to kliknełam, a później chciałam czegoś innego. Nie pamiętam jak to dokładnie było, ale kombinowałam (on też ;)) i wyszło. ten, wślizg między nogi jest super :loveu: mój niestety nie umie :( Ale ja radzę zacząć od czegoś o wyższego niż książki. Albo nawet od czegoś innego z łapami. (nie wiem co wy umiecie ;)) Mój pierwsze co miał wykształtowane to wchodzenie na miskę (4 łapami), wchodzenie do tej samej miski 4 łapami (poszło bardzo szybko), i dopiero po tym miał nowość z kanapą(chodziło tylko o tylnie łapy) Quote
Pestka Posted November 3, 2009 Posted November 3, 2009 Śledzę tutaj Waszą rozmowę i z racji tego, że ja tez mam zamiar niedługo zaczać z moim świadomość zadu to się zapytam dla pewności, pierwszym ćwiczeniem jakie robiliście to było podnoszenie jednej łapy, czy stanie na książce? Quote
marta_gp Posted November 3, 2009 Posted November 3, 2009 mój nie umie podnosić 1 łapy :cool3: pierwsze co mu wykształtowałam to stawianie 4 łap na misce, albo dostawianie (albo uczył się ich jakoś mniej więcej w tym samym czasie) Quote
Bzikowa Posted November 4, 2009 Author Posted November 4, 2009 [quote name='Sorata']no od tego zaczynałam, ale podnoszenie tylnich łap nie pojawiło się przecież od razu :evil_lol: chyba byl też jakiś etap pośredni - kilka razy mu to kliknełam, a później chciałam czegoś innego. Nie pamiętam jak to dokładnie było, ale kombinowałam (on też ;)) i wyszło. ten, wślizg między nogi jest super :loveu: mój niestety nie umie :( Ale ja radzę zacząć od czegoś o wyższego niż książki. Albo nawet od czegoś innego z łapami. (nie wiem co wy umiecie ;)) Mój pierwsze co miał wykształtowane to wchodzenie na miskę (4 łapami), wchodzenie do tej samej miski 4 łapami (poszło bardzo szybko), i dopiero po tym miał nowość z kanapą(chodziło tylko o tylnie łapy) No tak, ale Twój pies jest 'nieco' większy niż mój i suczka RCookie :diabloti: więc może z kanapą było mu troszeńkę prościej, nie wiem. Ale to podziwiam za takie wykombinowanie sprawy ;) Mój pies jak długo go nie nagradzam to zaczyna albo na mnie szczekać i się irytować albo wymyślać jakieś bzdury zupełnie nie mające nic wspólnego z oczekiwanym zachowaniem ;) więc troszkę go naprowadzam, ale staram się jak najmniej, kilka sztuczek mamy całkowicie wyłapywany spośród tego co sam oferował (np. sprzątnie przedmiotów do pudełka). [quote name='Pestka']Śledzę tutaj Waszą rozmowę i z racji tego, że ja tez mam zamiar niedługo zaczać z moim świadomość zadu to się zapytam dla pewności, pierwszym ćwiczeniem jakie robiliście to było podnoszenie jednej łapy, czy stanie na książce? Eee, no w którymś ostatnim poście dokładnie napisałam co robiłam ucząc go wchodzenia na coś tyłem ;) A podnoszenie jednej tylnej łapy zrobiliśmy dopiero później. Mało tego, na poprzedniej stronie wrzuciłam też trochę zdjęć ale temat zszedł na bardziej ciekawy :diabloti: No to proszę więcej, skoro mamy nową stronę. Teraz z niedzieli : Quote
Bzikowa Posted November 4, 2009 Author Posted November 4, 2009 KONIEC :) Uff, to wszystko co miałam. Quote
marta_gp Posted November 4, 2009 Posted November 4, 2009 [quote name='Bzikowa']No tak, ale Twój pies jest 'nieco' większy niż mój i suczka RCookie :diabloti: więc może z kanapą było mu troszeńkę prościej, nie wiem. Ale to podziwiam za takie wykombinowanie sprawy ;) Mój pies jak długo go nie nagradzam to zaczyna albo na mnie szczekać i się irytować albo wymyślać jakieś bzdury zupełnie nie mające nic wspólnego z oczekiwanym zachowaniem ;) więc troszkę go naprowadzam, ale staram się jak najmniej, kilka sztuczek mamy całkowicie wyłapywany spośród tego co sam oferował (np. sprzątnie przedmiotów do pudełka). [/QUOTE] Oczywiście to nie musi być kanapa, ale mi się wydaje że lepsze by było coś większego. Przy kształtowaniu wchodzenia na kanapę klikanie było ciągle, w przypadku niektórych sztuczek nie umiem wykorzystać naprowadzania :eviltong: a teraz nic z nim teraz nic nie kształtuje, bo psa mam zdolnego, ale z beznadziejnym charakterem - on cały czas przy kształtowaniu piszczał. W ogóle on to histeryk i ciągle piszczy, czego nienawidzę. :angryy: super zdjęcia! :loveu: Quote
Unbelievable Posted November 4, 2009 Posted November 4, 2009 [quote name='Bzikowa'] Sorata - zaczynałaś od zainteresowania kanapą? I sam wpadł na to, żeby podnieść tylne łapy? :-o To jest chyba dla psa trochę zbyt abstrakcyjna czynność żeby ją oferować tak po prostu, no ale nie wiem :eviltong: szczurzy sam wpadł na to że ma podnieść tylną łapę przy kanapie- a że wyklikałam mu zupełnie co innego to już odrębna sprawa :evil_lol: efekty tego powinny się za jakieś 2tyg pojawić, jak nie szybciej :cool3: no i myślę że nie miałby problemów z włażeniem na kanapę tyłem, no ale on ma długie łapska ;) Quote
Pestka Posted November 4, 2009 Posted November 4, 2009 http://i145.photobucket.com/albums/r223/cubree/spacerki/206.jpg Do pyszczka mu w niebieskim :loveu: Quote
Illusion Posted November 4, 2009 Posted November 4, 2009 Tośka lubi włazić do różnych przedmiotów, ostatnim razem wchodziła do doniczki, ale od dłuższego czasu takich rzeczy nie robi, więc trzeba jej przypomnieć :). http://i145.photobucket.com/albums/r223/cubree/spacerki/206.jpg Fajną ma czuprynkę :loveu:. Quote
Kashdog Posted November 4, 2009 Posted November 4, 2009 http://i145.photobucket.com/albums/r223/cubree/spacerki/210.jpg http://i145.photobucket.com/albums/r223/cubree/spacerki/212.jpg http://i145.photobucket.com/albums/r223/cubree/spacerki/211.jpg Rozbraja mnie ten pies :loveu: Quote
Russellka Posted November 4, 2009 Posted November 4, 2009 [quote name='Unbelievable']szczurzy sam wpadł na to że ma podnieść tylną łapę przy kanapie- a że wyklikałam mu zupełnie co innego to już odrębna sprawa :evil_lol: efekty tego powinny się za jakieś 2tyg pojawić, jak nie szybciej :cool3: no i myślę że nie miałby problemów z włażeniem na kanapę tyłem, no ale on ma długie łapska ;) A co mu wyklikałaś? :cool3: http://i145.photobucket.com/albums/r223/cubree/spacerki/217.jpg Aaaw... jakie słodkie pastwienie się nad piłcią :loveu::diabloti: Quote
Recommended Posts