Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 5.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Super zdjęcia, masz nowy aparat tak? a jaki bo nie doczyałam:) Ja jak sę juz przyzwyczaiłam to najczęścioej robie na manualu, bo denerwuje mnie jak automat albo jakieś tryby ustawiają mi nie tak jak ja chce:) ale często też robię i to polecam bo przy zdjęciach zwierząt gdzie trzeba szybko reagować - tryby półautomatyczne np priorytet przysłony albo czasu, ja bardzo duzo na Av robie)

Posted

Mudiku dzięki:loveu:

Madziorka tak mam lustrzaneczkę... od miesiąca:evil_lol: więc już było z niej trochę zdjęć tutaj:razz: Olympus E-520.
Hmm.. Av? Co to ?:evil_lol: Pewnie u mnie się to inaczej nazywa a na dodatek ja się dopiero uczę:oops: i jeszcze nie wszystko we własnym aparacie rozumiem...:oops:

Posted

Unbelievable napisał(a):
przynoszenie to zadanie, a nie zabawa, i o to chodzi, żeby nie traktował tego jak zadanie ;)

no tak...ja się właśnie staram się mojemu psu pokazać, że przynoszenie to fajna zabawa ;)

Bzikowa, nie gończe to nie aportery (nie do tego zostały wyhodowane) ;) Ale wiem, że są takie które chętnie się w to bawią no i siostra matki mojego psa z innego miotu (:evil_lol:) aportuje na polowaniach (kaczki chyba :eviltong:)

super zdjęcia :loveu:

Posted

Bzikowa napisał(a):
Mudiku dzięki:loveu:

Madziorka tak mam lustrzaneczkę... od miesiąca:evil_lol: więc już było z niej trochę zdjęć tutaj:razz: Olympus E-520.
Hmm.. Av? Co to ?:evil_lol: Pewnie u mnie się to inaczej nazywa a na dodatek ja się dopiero uczę:oops: i jeszcze nie wszystko we własnym aparacie rozumiem...:oops:

E tam nie przejmuj się ja mam od marca i też jeszcze nie zawsze mi wszsytko wychodzi:) Av - tak właśnie przynajmniej w canonach - to priorytet przysłony czyli ustawiasz sobie w zalżności od światła czy tego jaką chcesz mieć gebie ostrości przysłone np 4, 8 itd a aparat ci automacztycznie do tego ustawia czas taki aby zdjęcie wyszło dobrze naświetlone:) To sa takie tryby półautomatyczne ale często przydatne bo zamiast ustawiać dwie rzeczy i czas i przysłonę to wybierasz jedno z nich (u mnie na Av przysłone, a na Tv czas) a aparat automatycznie ustawia Ci wtedy drugą wartość:) bo na manualu jak się warunki zmieniają czy w róznych miejscach robisz to by trzeba przed każdym zdjęciem ustawiac wszystko na nowo a przy zdjęciach w ruchu to ciężko:) Mam nadzieję, że nie namieszałam;)

Posted

Sorata napisał(a):

Bzikowa, nie gończe to nie aportery (nie do tego zostały wyhodowane) ;) Ale wiem, że są takie które chętnie się w to bawią no i siostra matki mojego psa z innego miotu (:evil_lol:) aportuje na polowaniach (kaczki chyba :eviltong:)

super zdjęcia :loveu:

No tak. Bardziej chodziło mi o to czy często gończe samce mają taki 'problem', tzn często się zdarzają takie nieaportujące.

Dzięki!:loveu:

madzior_ka napisał(a):
E tam nie przejmuj się ja mam od marca i też jeszcze nie zawsze mi wszsytko wychodzi:) Av - tak właśnie przynajmniej w canonach - to priorytet przysłony czyli ustawiasz sobie w zalżności od światła czy tego jaką chcesz mieć gebie ostrości przysłone np 4, 8 itd a aparat ci automacztycznie do tego ustawia czas taki aby zdjęcie wyszło dobrze naświetlone:) To sa takie tryby półautomatyczne ale często przydatne bo zamiast ustawiać dwie rzeczy i czas i przysłonę to wybierasz jedno z nich (u mnie na Av przysłone, a na Tv czas) a aparat automatycznie ustawia Ci wtedy drugą wartość:) bo na manualu jak się warunki zmieniają czy w róznych miejscach robisz to by trzeba przed każdym zdjęciem ustawiac wszystko na nowo a przy zdjęciach w ruchu to ciężko:) Mam nadzieję, że nie namieszałam;)

Dzięki za wyjśnienie.:cool3: Będę się uczyć dalej... :)

Posted

Bzikowa napisał(a):
No tak. Bardziej chodziło mi o to czy często gończe samce mają taki 'problem', tzn często się zdarzają takie nieaportujące.

Dzięki!:loveu:

czy to jest bardziej samczy niż suczy problem to nie wiem ;) Ale podejrzewam, że kastracja by pomogła z koncentracją, przez co łatwiej by było pokazać psu, że aportowanie jest bardzo fajne. Nie wiem też, których gończych jest więcej - czy aportujących, czy tych nie aportujących ;)

Przypomniało mi się coś :P - wujek Aktyna (jajeczny :P) bardzo lubi aportować - i to jest moja nadzieja :lol:

Posted

Bzikowa napisał(a):
Tinka to jak Ty go męczysz fizycznie nie mogąc rzucać mu piłki itd? :crazyeye:
Hmm a z tym załatwianiem się to mnie zaintrygowałaś bo mój właśnie kastracji zaczął troszeczkę mniej znaczyć, tzn jak mu się naprawdę chcę to podnosi nogę i leje - RAZ a nie tysiąc razy. A że teraz i tak znaczy nawet jak już nie ma czym, i to sporo, to już inna sprawa, ale to raczej nawyk.:roll:

w sumie to sama nie wiem :razz: mamy komendę biegaj i sam się wybieguje, w domu za zabawkami biega(i nie ma z tym żadnego problemu! w domu zabawki uwielbia:cool1:) czasem jest rower, ale to mu na pewno nie wystarcza- bardziej się skupiam na wymęczeniu psychicznym niż fizycznym, głownie przez jego nieposłuszeństwo ;) i generalnie przy tym bardziej się męczy:razz:
teraz znowu wyciągnęlam frisbee, może coś wyjdzie- tylko ubolewam nad tym że w internecie prawie nic nie ma :shake: jest mnóstwo poradników typu jak nakręcić, przygotowanie do łapania w powietrzu, przynoszenia, puszczania ale nic innego nie mogę znaleźć :shake: gorzej dla mnie, bo gram się zaraz nudzi, jak nie wprowadzę czegoś nowego to zacznie olewać i tyle będzie z naszego frisbowania:cool1: pozaczynałam parę rzeczy, typu kneevault, ale nie chcę kończyć żeby nie zepsuć :roll:

Posted

Sorata - nauczenie aportowania chyba z większością psów nie powinno być trudne, jak długo próbujesz? :evil_lol:
A planujesz go wyciąć?

Feigned - dziękuję:loveu:

Tinka - dobrze, że w domu biega za zabawkami... ale to dziwne,że nie przenosi tego na spacery... eh te teriery, zrozum takiego:evil_lol:
Jeśli chodzi o frisbee to dobrze, że przynajmniej Twój pies ma fizyczne predyspozycje do takich rzeczy jak vaulty itd. Nam, mimo najszczerszych chęci mojego psa, coś takiego po prostu wyjść nie może...

A w ogóle to chciałam wczoraj na wieczornym spacerze porobić jeszcze jakieś zdjęcia - i powiem Wam, że jestem dupa nie fotograf bo przy takim słabym świetle (słońce zachodziło) nie wyszło mi ani jedno dobre zdjęcie Bezika w ruchu i wszystkie wywaliłam. Chyba muszę jeszcze 3495983798 razy przeczytać instrukcję i kupić 84595875397 książek o fotografii. Albo pójść się pochlastać :evil_lol: A może ktoś ma jakieś rady na szybko?

Posted

Przy słabym świetle zdjęcie w ruchu Ci nie wyjdzie;)
Możesz podnieść iso, migawaka na 1/250 bądź 1/320 przysłona na minimum i tyle.

A jakim obiektywem focisz? Nie które szkła trzeba "przymknąć" żeby robiły ostre zdjęcia.

Posted

Iso podniosłam, migawkę i przysłonę teoretycznie też ustawiłam dobrze ale mogłam jak zwykle coś spieprzyć :shake:
Mam 2 obiektywy ale focę głównie większym czyli ZD 40-150 f/3.5-4.5
Przymknąć? Tzn?

Posted

Bzikowa napisał(a):
Sorata - nauczenie aportowania chyba z większością psów nie powinno być trudne, jak długo próbujesz? :evil_lol:
A planujesz go wyciąć?

Ciężko powiedzieć jak długo już próbuje :evil_lol: Ciągle coś źle robie :shake: ale od wczoraj chyba już wiem jak to dokładnie ma u niego to wyglądać :cool3:

Tak, kastracja jest w planach ;)

Posted

Bzikowa napisał(a):

Tinka - dobrze, że w domu biega za zabawkami... ale to dziwne,że nie przenosi tego na spacery... eh te teriery, zrozum takiego:evil_lol:
Jeśli chodzi o frisbee to dobrze, że przynajmniej Twój pies ma fizyczne predyspozycje do takich rzeczy jak vaulty itd. Nam, mimo najszczerszych chęci mojego psa, coś takiego po prostu wyjść nie może...

(...)A może ktoś ma jakieś rady na szybko?

na spacerach jest po prostu więcej zapachów, a on po polujących rodzicach jest więc rozumiesz :diabloti:
szkoda że ja nie mam :cool1: jeżeli dalej będę tak skakać i biegać to za jakiś czas wyląduję na wózku inwalidzkim, tudzież będę chodziła w jakimś gorsecie usztywniajacym:evil_lol::evil_lol: ale co tam, jak mogę to korzystam jeszcze ;)
oj, z kneevaultami chyba problemow nie powinniscie mieć :razz:

wychodzić na spacer przy lepszym świetle :evil_lol: a o przymykaniu przysłony nie czytaj bo to jeszcze nie twój poziom :diabloti: masz ustawiony af ciągły/continuous czy coś podobnego? to też się przydaje przy psach ;) poza tym ustaw aparat na tryb priorytetu przysłony, ustaw ją na jak najmniejszą- będzie prosciej, iso na 800-1250, ale ostrego zdjęcia w ruchu raczej nie zrobisz ;)

Posted

Infers - dzięki ;)

Sorata - no to życzę powodzenia, a nie zamierzacie się wkręcać w agility może? :wink:

Tinka - tiaaa czyli mam radę na przyszłość nie kupować psa po polujących rodzicach... :siara:

jak to Ty nie masz?

myślę, że jednak byłby problem z jakimikolwiek voultami chociaż teoretycznie te od kolan mogłyby się udać... ale to jest dla niego na tyle nienaturalny ruch, że byłby spory problem żeby mu w ogóle pokazać o co cho:cool1: więc na razie zajmuję się tym, żeby rzucać tak, żeby potrafił złapać w powietrzu - a ostatnio udaje się nam to coraz lepiej... tfu tfu nie zapeszam :oops: i nie będę się zabierać za trudniejsze rzeczy.

Co do zdjęć - Ty to zawsze szczera do bólu :evil_lol: na razie mój poziom to 'aaaa mamo ile tu cyferek i literek na tym wyświetlaczuuuu... o, a co ja nacisnęłam?' :evil_lol: więc dam sobie spokój z poważniejszymi rzeczami... tylko wtedy zdjęcia będę wstawiać tutaj jedynie wtedy kiedy akurat uda mi się pójść na spacer kiedy jest słońce... a na jesieni czasem może być z tym problem:razz:
Ale dzięki za rady :wink:
Tak, mam ustawione C-AF czyli ciągłe ustawianie ostrości.
Nie zrobię tzn ogólnie takie zdjęcie jest trudne do wykonania czy też po prostu taki ułom jak ja może mieć problem? :razz:

Posted

Bzikowa napisał(a):

Sorata - no to życzę powodzenia, a nie zamierzacie się wkręcać w agility może? :wink:

dzięki! przyda się :evil_lol: Ja to jestem zainteresowana nie tylko agility, frisbee, ale nawet flyballem :cool3: chociaz najbardziej frisbee mi się podoba :loveu:

Moj tez jest po polujących rodzicach, ale myślę, że u psów myśliwskich to normalne, że interesują się środowiskiem, co nie znaczy że nie da się z tym środowiskiem wygrać :p

Posted

Bzikowa napisał(a):

Tinka - tiaaa czyli mam radę na przyszłość nie kupować psa po polujących rodzicach... :siara:

jak to Ty nie masz?

myślę, że jednak byłby problem z jakimikolwiek voultami chociaż teoretycznie te od kolan mogłyby się udać... ale to jest dla niego na tyle nienaturalny ruch, że byłby spory problem żeby mu w ogóle pokazać o co cho:cool1: więc na razie zajmuję się tym, żeby rzucać tak, żeby potrafił złapać w powietrzu - a ostatnio udaje się nam to coraz lepiej... tfu tfu nie zapeszam :oops: i nie będę się zabierać za trudniejsze rzeczy.

Co do zdjęć - Ty to zawsze szczera do bólu :evil_lol: na razie mój poziom to 'aaaa mamo ile tu cyferek i literek na tym wyświetlaczuuuu... o, a co ja nacisnęłam?' :evil_lol: więc dam sobie spokój z poważniejszymi rzeczami... tylko wtedy zdjęcia będę wstawiać tutaj jedynie wtedy kiedy akurat uda mi się pójść na spacer kiedy jest słońce... a na jesieni czasem może być z tym problem:razz:
Ale dzięki za rady :wink:
Tak, mam ustawione C-AF czyli ciągłe ustawianie ostrości.
Nie zrobię tzn ogólnie takie zdjęcie jest trudne do wykonania czy też po prostu taki ułom jak ja może mieć problem? :razz:

tylko raczej większość russelli z dobrych hodowli jest polująca : P ale i to nie jest zasadą, po prostu nie bierz odludka ;)

no bo ja mam tam jakieś ''upośledzenie'' kręgosłupowe, nie moge np. biegać ani skakać, generalnie chodząca kaleka ze mnie :evil_lol:

no to życzę powodzenia w łapaniu :cool3: ja szczura ''donakręcam'' czyli nakręcam jeszcze bardziej : P jest o tyle fajnie, że biega za frisbee bez smaków i spokojnie mi przynosi ;)

a co mam pisać? jesteś osobą początkującą, i to mocno, tobie trzeba jak krowie na rowie żeby zrozumieć : P jak najprościej, bez utrudniania- to będzie jak już się nauczyć dobierać ustawienia do warunków ;)
po prostu nie ma światła, a jak nie ma światła nie ma warunków do ustawienia wysokiej wartości migawki(im wyższa tym szybciej się zamyka- a im szybciej się zamyka tym lepiej łapie np. biegnącego psa), więc pies się rozmywa, proste :diabloti:

Posted

Sorata napisał(a):
dzięki! przyda się :evil_lol: Ja to jestem zainteresowana nie tylko agility, frisbee, ale nawet flyballem :cool3: chociaz najbardziej frisbee mi się podoba :loveu:

Moj tez jest po polujących rodzicach, ale myślę, że u psów myśliwskich to normalne, że interesują się środowiskiem, co nie znaczy że nie da się z tym środowiskiem wygrać:p

no to na co czekasz? :eviltong: kiedy zaczynacie?:eviltong:

westy obecnie nie pracują ale bezik też ma swój świat zapachów... :cool1: nie było jakoś tragicznie ale momentami miałam ochotę ukręcić mu ten jego biały, słodki łebek :diabloti: po kastracji jest lepiej :)

Unbelievable napisał(a):
tylko raczej większość russelli z dobrych hodowli jest polująca : P ale i to nie jest zasadą, po prostu nie bierz odludka ;)

no bo ja mam tam jakieś ''upośledzenie'' kręgosłupowe, nie moge np. biegać ani skakać, generalnie chodząca kaleka ze mnie :evil_lol:

no to życzę powodzenia w łapaniu :cool3: ja szczura ''donakręcam'' czyli nakręcam jeszcze bardziej : P jest o tyle fajnie, że biega za frisbee bez smaków i spokojnie mi przynosi ;)

a co mam pisać? jesteś osobą początkującą, i to mocno, tobie trzeba jak krowie na rowie żeby zrozumieć : P jak najprościej, bez utrudniania- to będzie jak już się nauczyć dobierać ustawienia do warunków ;)
po prostu nie ma światła, a jak nie ma światła nie ma warunków do ustawienia wysokiej wartości migawki(im wyższa tym szybciej się zamyka- a im szybciej się zamyka tym lepiej łapie np. biegnącego psa), więc pies się rozmywa, proste :diabloti:

na pewno nie wezmę pierwszego lepszego... :wink:

uuu współczuję:cool1:... ale przynajmniej masz pewnie zwolnienie z wfu:evil_lol:

Co do łapania to niestety w naszym przypadku wszystko zależy od tego jak ja rzucę...
A w ogóle to znalazłam do kupienia w necie małe Hero i jak tylko będą dostępne (aktualnie nie ma) to zamawiam. CSy jeszcze mam ale Bez je za szybko psuje.

Co do focenia to przecież oczywiście masz racje :wink:
Ale kiedyś kiedyś za sto lat będę miszczeeem :evil_lol::cool1:

Jutro wybywamy na te cholerne mistrzostwa terierów...

Posted

Bzikowa napisał(a):
no to na co czekasz? :eviltong: kiedy zaczynacie?:eviltong:

do flyballu trzeba aportu, do frisbee też, a agility - jak będzie jakiś kurs dla początkujących to pewnie się zapiszemy, a na razie mam jeden głowny cel - aport :diabloti:

cholerne mistrzostwa? :eviltong: ja bym bardzo chętnie na nie pojechała :eviltong:

Posted

Bzikowa napisał(a):

na pewno nie wezmę pierwszego lepszego... :wink:

uuu współczuję:cool1:... ale przynajmniej masz pewnie zwolnienie z wfu:evil_lol:

Co do łapania to niestety w naszym przypadku wszystko zależy od tego jak ja rzucę...
A w ogóle to znalazłam do kupienia w necie małe Hero i jak tylko będą dostępne (aktualnie nie ma) to zamawiam. CSy jeszcze mam ale Bez je za szybko psuje.

Co do focenia to przecież oczywiście masz racje :wink:
Ale kiedyś kiedyś za sto lat będę miszczeeem :evil_lol::cool1:

Jutro wybywamy na te cholerne mistrzostwa terierów...

jasne :diabloti: ja ci tylko mówię, że mimo iż będzie ci się podobał, to w żadnym wypadku nie bierz takiego psa, co zabiera zabawkę i idzie do kąta nawapać się nią w samotności, bo to jest właśnie kwintesencja grama :diabloti:

mam:evil_lol: mój wf wygląda tak, że przejdę jedno kółko, poudaję że robię jakieś cwiczenia w miejscu i do końca siedzę :evil_lol: a z psem biegam :diabloti:

ja kupiłam duże hero praxis, wolałam 160 ale tak jak mówisz nie było:cool1: powinny przyjść w przyszłym tygodniu:roll: ja mam csy już rok:evil_lol: tylko ich stan jest straszny:evil_lol:

ee no może szybciej:cool3:

zyczę sobie zdjęcia szczurów:loveu:

Posted

Bzikowa napisał(a):

A w ogóle to chciałam wczoraj na wieczornym spacerze porobić jeszcze jakieś zdjęcia - i powiem Wam, że jestem dupa nie fotograf bo przy takim słabym świetle (słońce zachodziło) nie wyszło mi ani jedno dobre zdjęcie Bezika w ruchu i wszystkie wywaliłam. Chyba muszę jeszcze 3495983798 razy przeczytać instrukcję i kupić 84595875397 książek o fotografii. Albo pójść się pochlastać :evil_lol: A może ktoś ma jakieś rady na szybko?

Jak wszystko robiłas tak jak ci radzono, czyli wysokie iso, przyslona jak najmniejsza, no a do tego czasy aby zamrozic ruch, niekidy rzeczywiscie jest ciezko przy slabym swietle dlatego jakie sa najdrozsze oiektytwy? a no wlasnie jasne i dlugie czyli idealne do sportu, nawet przykmnięcie do f8 to jest czasem za mało i jak robie nawet na 5-6 ale przy moim wtedy rzadko ostre wychodza dlatego zbieram i zbieram na cos lepszego:)

No i powodzenia na misttrzostwach1!!