Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ryss - dużo moich znajomych ma psy i praktycznie żaden nie słucha, trzeba go tysiąc razy wołać na spacerze, aby przyszedł, pies mojego kolegi zdemolował mu całe wynajmowane mieszkanie, remont pożarł kaucję, większość z tych psów ma w dupie swoich właścicieli. Ja właśnie chciałabym tego uniknąć, jeśli nie podejmę już teraz kroków i treningu to nieuchronnie podążymy w takim kierunku. Dlatego czytając dyskusję bardziej przemawiają do mnie argumenty innych użytkowników, bo są konkretne, poparte przykładami i nikt oprócz ciebie nie jest tu agresywny, więc może to określenie "psychol" powinieneś zastosować do siebie, albo chociaż się wstrzymać, lub dać sobie spokój już z dyskusją.

Posted

Ryss - dużo moich znajomych ma psy i praktycznie żaden nie słucha, trzeba go tysiąc razy wołać na spacerze, aby przyszedł, pies mojego kolegi zdemolował mu całe wynajmowane mieszkanie, remont pożarł kaucję, większość z tych psów ma w dupie swoich właścicieli.

Chcesz powiedzieć, że stało się tak wskutek braku klatki dla psa w tym mieszkaniu?

Ja właśnie chciałabym tego uniknąć, jeśli nie podejmę już teraz kroków i treningu to nieuchronnie podążymy w takim kierunku.

Przecież już Ci rzekłem:

Kolorowa, myślisz, że jak Tobie się nie chciało przed nabyciem psa kupić jakąś książkę o wychowaniu psiej swołoczy i ją przeczytać, ba, nie chce Ci się nawet poszukać na Dogo tematów o wychowaniu szczeniaka i się z nimi zapoznać - to teraz nikt nie ma nic lepszego do roboty, tylko uczyć Cię tu psiego elementarza?

A Ty co, zamiast przysiąść fałdów na dupie i zapoznać się z elementarzem, nastawiasz ucha dewiantom z klatkami?

Dlatego czytając dyskusję bardziej przemawiają do mnie argumenty innych użytkowników, bo są konkretne, poparte przykładami

Przemawiają do Ciebie "argumenty" o zaletach klatki dla psa? Wiesz co, z tym określeniem "mądra dziewczynka" to ja się jednak pomyliłem. Przepraszam tych, którzy dali wiarę moim słowom.

i nikt oprócz ciebie nie jest tu agresywny, więc może to określenie "psychol" powinieneś zastosować do siebie, albo chociaż się wstrzymać, lub dać sobie spokój już z dyskusją.

Przypomnę, że słowo psychol padło w takim kontekście:

Pominę tym razem wtręty ad personam i rzeknę: jesteś mądra dziewczynka i nie daj sobie robić wody z mózgu przez nielicznych, ale głośnych na Dogo psycholi z klatką dla psa. Wystarczy, że sobie uświadomisz, że miliony psów w Polsce żyje z pracującymi właścicielami i czeka na nich spokojnie w domu przez 8-9 godzin. Czeka w domu bez klatki. To tyle. Madremu wystarczy, a z psycholami - już wyposażonymi w klatki - nie mam zamiaru dyskutować, bo to zadanie dla specjalisty lekarza, nie dla mnie.

Gdzie tu jest związek tego słowa z agresją? Jeśli masz problemy z rozumieniem treści tego co piszę, to powiedz. Odpowiadajac Ci bedę pisał wolniej. Ale jak sprawisz psu klatkę, to już będzie pozamiatane.
Posted

Ryss, czy możesz polecić konkretną literaturę? ;)

Proszę bardzo:

- Baer Nancy - Jak wybrać psa. Poradnik dla przyszłych właścicieli (WiŻ 1997)
- Bailey Gwen - Szczenię doskonałe (Galaktyka 2000)
- Bailey Gwen - Szkoła szczeniąt (Galaktyka 2005)
- Becker Marty - Dlaczego psy piją wodę z toalety? (Galaktyka 2007)
- Byrd Aleksander - Pies w twoim domu. Wychowanie, żywienie, leczenie (Mada 1995)
- Coren Stanley - Dlaczego twój pies zachowuje się w ten sposób? (Galaktyka 2009)
- Coren Stanley - Inteligencja psów (KiW 1997)
- Coren Stanley - Jak rozmawiać z psem (Galaktyka 2014)
- Coren Stanley - Tajemnice psiego umysłu (Galaktyka 2005)
- David Thomas - Poradnik dla posiadacza psów. Wychowanie, żywienie, choroby (Delta 2004)
- Dehasse Joel - Agresja u psów (Galaktyka 2006)
- Denninson Pamela - Pozytywne szkolenie psów (Rebis 2007)
- Donaldson Jean - Pies i człowiek. Jak zgodnie żyć pod jednym dachem (Galaktyka 2007)
- Fennell Jan - Twój najlepszy przyjaciel. Sekrety prawdziwej więzi z psem (Galaktyka 2004)
- Fennell Jan - Zapomniany język psów. Jak zrozumieć najlepszego przyjaciela człowieka (Galaktyka 2007) ,
- Fennell Jan - Zapomniany język psów w praktyce (Galaktyka 2004)
- Fisher John - Dlaczego mój pies...? (Galaktyka 2002)
- Fisher John - Okiem psa (PWRiL 1994)
- Fogle Bruce - 101 pytań które twój pies zadałby weterynarzowi, gdyby umiał mówić (Lemur 2003)
- Fogle Bruce - Sekretne życie właścicieli psów (Al Fine 1997)
- Geller Tamar - Kochany pies, czyli jak poprzez zabawę i bez stosowania przemocy nauczyć psa właściwego zachowania (Galaktyka 2008)
- Górny Bogusław - Sam wychowasz swego psa (Multico 2001)
- Grandin Temple - Zrozumieć zwierzęta (Media Rodzina 2011)
- Grandin Temple - Zwierzęta czynią nas ludźmi (Media Rodzina 2011)
- Horowitz Alexandra - Oczami psa. Co psy wiedzą, myślą i czują (Czarna Owca 2011)
- Katz Jon - Dobry pies (Galaktyka 2007)
- Katz Jon - Psi rok (Galaktyka 2008)
- Katz Jon - Wszystko co usłyszałem od moich psów (Galaktyka 2009)
- Kilcommons Brian - Mój pies świadczy o mnie (Multico 1996)
- Klever Ulrich - Psy. Ekspert radzi jak pielęgnować i wychowywać (Muza 1997)
- Koch-Kostersitz Manfred - 400 rad dla miłośników psów (PWRiL 1994)
- Konrad Ilona - Psim okiem (DW 1993)
- Korner Jurgen - Nasi bracia pies i kot (WAB 1999)
- Loeb Paul - Mądrzejsze niż myślisz. Rewolucyjne zasady wychowania posłusznego psa (Świat Książki 2000)
- Lorenz Konrad - I tak człowiek trafił na psa (PIW 1996)
- Ludwig Claudia - Młody pies w domu. Wybór, utrzymanie, szkolenie (Multico 1998)
- McConnell Patricia - Drugi koniec smyczy. Jak kształtować więź z psem (Galaktyka 2008)
- McConnell Patricia - Z miłości do psa. Jak zrozumieć emocje twoje i twojego psa (Galaktyka 2009)
- McGreevy Paul - Pies. Poradnik dla miłośników (Bellona 2006)
- Marshall-Thomas Elizabeth - Tajemne zycie psów (KiW 1993)
- Milewska-Kuncewicz Joanna - Jak poskromić bestię? (Egros 1998)
- Millan Cesar - Jak uszczęśliwić psa. 98 najlepszych wskazówek od Zaklinacza Psów (Illuminatio 2014)
- Millan Cesar - Jak wychować idealnego psa. W okresie szczenięcym i później (Illuminatio 2013)
- Millan Cesar - Jak zostać przywódcą stada (Illuminatio 2012)
- Morris Desmond - Dlaczego pies merda ogonem. O czym mówi nam zachowanie psa (KiW 1986)
- Morris Desmond - Nasza umowa ze zwierzętami (KiW 1995)
- Mrzewińska Zofia - Jak rozmawiać z psem (Egros 2002)
- Mrzewińska Zofia - Po obu końcach smyczy (Egros 2005)
- Mrzewińska Zofia - Psim zdaniem (Egros 2006)
- O'Hare James - Zachowanie agresywne u psów (Galaktyka 2009)
- O'Neill Amanda - Mój Pies” (Arti Centrum 2008)
- Palmer Joan - Szkolenie psa. Wszystko o doborze rasy, nauce posłuszeństwa i przygotowaniu do wystaw (Tenten 1993)
- Praca zbiorowa - Zwierzaki mają głos. Poznaj sekretny język psów i kotów (PZWL 2003)
- Pryor Karen - Najpierw wytresuj kurczaka (Galaktyka 2007)
- Pryor Karen - Kliker. Skuteczne szkolenie psa (Galaktyka 2007)
- Rownalds Mark - Filozof i wilk. Czego może nas nauczyć dzikość. O miłości, śmierci i szczęściu (WAB 2011)
- Rugaas Tugrid - Sygnały uspokajające. Jak psy unikają konfliktów (Galaktyka 2005)
- Ryan Terry - Przechytrzyć psa (Galaktyka 2007)
- Sjorsten Inki - Obedience. Trening posłuszeństwa (Galaktyka 2005)
- Sjorsten Inki - Posłuszeństwo na codzień (Galaktyka 2006)
- Spadafori Gina - Twój pies (RM 1999)
- Sumińska Dorota - Szczęśliwy pies. Porady lekarza weterynarii (Galaktyka 2004)
- Sundance Kyra - 101 psich sztuczek (Muza 2008)
- Taylor David - Ty i twój pies. Encyklopedyczny poradnik dla właścicieli psów (Muza 1995)
- Trostburg Marie - 499 porad dla miłośników psów (Diogenes 2001)
- Trout Nick - Powiedz, gdzie cię boli (Wydawnictwo Literackie 2010)
- Wegler Monika - Pies. Prawidłowo pielęgnować i rozumieć. Dla tych, którzy mają pierwszego psa (Delta 1994)
- Wilde Nicole - Mój pies się nie boi (Galaktyka 2009)
- Wilson Danny - Złe nawyki psa. Zwalczanie, zapobieganie (PWRiL 1997)

Gdzie tego szukać? Oczywiście w księgarniach i bibliotekach publicznych, tudzież w antykwariatach, na Allegro i Chomiku. Albo u mnie na bibliotecznych półkach...

Posted

Fennel? Poważnie? ;) A wiesz, że McConnell klatkuje psy?  :laugh2_2:  Bardzo ciekawy rozstrzał lektur. Obawiam się jednak, ze autorka może mieć problem bo wiele z tych książek podaje sprzeczne ze sobą informacje. Przeczytałeś je? Z twojej listy z pewnością mogę polecić książki McConnell, Corena, Mrzewińską, Sjosten (nie Sjorsten), Rugaas, Ryana i Fishera jeżeli autorka czytając go założy, że sam autor wycofał się z teorii dominacji. Natomiast wiele z tych pozycji raczej nic nie wniesie do wychowania szczeniaka jak np. książki Katza które są raczej opowieściami z życia laika z psami czy książka Nicole Wilde. Cesara Millana i panią Fennel odpuściłabym sobie, szkoda na nie czasu. 

Posted

Fennel? Poważnie?

Poważnie. I Fennel, i McConnell, i Fisher, i Millan, i... jak w tym dowcipie:

Spotyka się Beduin na pustyni z białym. Biały ma papugę na ramieniu, a Beduin węża wokół szyi.
- Te, biały... - mówi Beduin - coś ty za jeden?
A on mu: - Polak.
- Słyszałem, że wy tam nieźle chlejecie w tej Polsce.
- A napijemy się od czasu do czasu
- A napijesz się jednego?
- A napiję!
- Ale wiesz, to taki ciepły, mocny bimberek, z bukłaka...
- Dawaj!
Wypił jednego i nic. Beduin nie wierzy i pyta:
- A drugiego wypijesz?
- Wypiję!
Nalał. Polak wypił i nic.
- A trzeciego wypijesz?
- Wypiję!
Nalał. Polak wypił i tylko rękawem otarł gębę...
- A czwartego?!
Wtedy odzywa się zniecierpliwiona papuga Polaka:
- I czwartego, i piątego, i szóstego też, i wpiernicz dostaniesz i tego robaka Ci zjemy!

To tyle dla Ciebie. Reszta mojej wypowiedzi adresowana jest do rozgarniętych, potrafiących samodzielnie myśleć użyszkodników Dogo. Z wychowaniem psa jest podobnie jak z wychowaniem dziecka. Choćby młoda matka chodziła przed ślubem na nauki przedmałżeńskie do zakrystii, choćby potem uczęszczała do Wieczorowej Szkoły Poczęcia, Rodzenia i Karmienia Piersią, choćby przyszło tysiąc atletów i każdy z nich przyniósł tysiąc kotletów... nie, książek o wychowaniu dzieci, to i tak po wysłuchaniu i przeczytaniu tego wszystkiego matka dziecku będzie je wychowywała po swojemu - tak jak jej serce i rozum dyktuje. Z wychowaniem psa o tyle jest trudniej, że po pierwsze - psie dziecko zostaje zabrane matcem nim ona zdoła nauczyć go wszystkiego, co mu będzier w psim życiu potrzebne, i po drugie - ludzkie poglądy na temat wychowania psa są zmienne i podzielone: to co było zdaniem pieskich filozofów dobre dla swołoczy wczoraj, dzisiaj jest już be, a na dodatek zdania uczonych - czyli zajebistych zaklinaczy psów - są podzielone, czy psy należy wychowywać bezstresowo, czy wręcz przeciwnie. Stąd przyszła pańcia przed nabyciem (czy zaraz po) szczekającego diabła, powinna zapoznać się z tymi różnymi zdaniami - od Fishera, poprzez Mrzewińską do Millana - by potem kierując się już własnym rozumem i sercem, swego diabła wyprowadzić na ludzi tak, by zszedł na psy... Oczywiście tak samo należy podchodzić do wszystkich dogomaniackich poradek. Sumując: czytać wszystko co się da o psach i myśleć.
Posted

Ryss problem tkwi w tym, że jeżeli ktoś nie ma odpowiednich fundamentów to i takiej literatury może nie zrozumieć lub może mieć kryzys własnego zdania. Bo jeżeli jedna osoba pisze jedno, a druga zupełnie co innego to laik może mieć problem. A co do Cesara Millana - uważasz, że to książka o szkoleniu psów? Bo ja traktuję jego dzieła w kategorii autobiografii amerykańskiej show biznesowej gwiazdy która pisząc o swoim ciężkim życiu onanizowała się pod stołem.
I uważam, że warto zacząć od DOBRYCH książek i od szkolenia w DOBREJ szkole by następnie sięgnąć z ciekawości po inną literaturę i potrafić sobie wyrobić własne zdanie i obiektywnie oceniać zawarte w niej treści.
Zastanawiam się również, ile z tych książek przeczytałeś i ile z nich zrozumiałeś. Bo czytając twoje posty na dogomanii uważam, ze chyba niewiele.

• 5 months later...
Posted

Em... troszkę zboczyliście z tematu, ludzie. Ja jutro bede miała szczeniaka i od razu kupiłam klatkę. Będzie to jego legowisko, jego spokojne miejsce do życia. Będzie tam jeść, bawić się i spać (pod moją nieobecność). Oczywiście planuję również żeby spał ze mną ale jak trochę podrośnie i będę pewna iż nie nasika mi do łóżka.

Osobiście czytałam dużo o klatce oraz mam znajomą która taki trening wprowadziła swojego 4 miesięcznemu psu. Oto jej relacja z klatkowania:

"Fafik nie miał swojego miejsca, takiego stricte, więc pałętał się po domu, spał na dywaniku. Dałam mu poduszkę pod stołem i tam spał. Ale budził się jak ktoś przechodził, obserwował. Potem przyszła klatka. Wystarczyło raz mu pokazać, że tam dostaje jeść że tam jest jego poduszka (spod stołu) i sam do niej wchodzi. Najtrudniejsze było przekonanie go do zamykania klatki, ale udało się metodą wychodzenia do drugiego pokoju na minutę, dwie, prysznic 10minutowy. Pies nagradzany był za ciszę i spokój. A teraz? Woli klatkę niż łóżko. W nocy śpi ze mną ale się rozpycham więc przechodzi do przyjemnej klatki, ze swoim kocem i poduszką i śpi tam. A rano spacer. I co pies robi po powrocie? Idzie pić. Do klatki. Potem bierze zabawkę - w klatce! I się nią bawi - w klatce! A potem zasypia - w klatce! Po prostu to jego miejsce we wszechświecie, jego dom. Nie żadna tortura!"

No i ja się zgadzam, bo to tylko my, ludzie, patrzymy na to jako "klatkę". Dla psa to schronienie, norka, miejsce wyciszenia, spania. Także ja uważam, iż trening klatkowy to dobra rzecz i będę spisywać moje postępy jak tylko rozpocznę owy trening z moim szczeniakiem:)

• 2 weeks later...
Posted

Kolorowa, kto pyta nie błądzi :) Dobrze, że chcesz się zabrać za wychowanie psa i uniknąć problemów. Psie przedszkole - dobry pomysł. Klatka - również. Furia podczas mojej nieobecności przebywa w klatce i to bez posłania - względy bezpieczeństwa. W przeciwnym razie - już by pewnie nie żyła, najadłszy się np. kołdry, wyciągnietej z szuflady. Spacer, trening przed pracą nic tu nie zmieni, a rano łazimy, biegamy, bawimy się i ćwiczymy łącznie ok 40 minut. Taki temperament - użytki tak mają. Zje, zaśnie i po 2 godzinach nówka sztuka ;)

Poszukaj w sieci porad jak nauczyć psa pozostawania w klatce. Zgłoś się do tego przedszkola i poproś o radę instruktora. Pamiętaj, że każdy pies jest inny, ma inną "wrażliwość", więc nie ma 1 uniwersalnej metody. Furię jak była szczeniakiem uczyłam zupełnie inaczej niż dorastającego ON-ka z silnym lękiem separacyjnym, którego miałam na DT. Gdybym do niego zastosowała metodę jak do Furii - zrobiłabym mu krzywdę - pogłębiłabym mu lęki. Gdybym z Furią "cackała się" tak jak z tym ON-kiem, to do dzisiaj miałabym rozpaskudzonego krzykacza - wymuszacza ;)

Musisz być silna, konsekwentna i przede wszystkim cierpliwa. Szczenięctwo rządzi się swoimi prawami, pewne rzeczy przychodzą z wiekiem  - to fakt, ale pewne rzeczy trzeba wymagać od początku. Trudno to opisać na forum, najlepiej jest radzić widząc psa, patrząc na jego reakcję. Dlatego polecam Ci skorzystać z porady fachowca, który od początku Wami pokieruje, zanim zabrniecie w jakąś "ślepą uliczkę". I obserwuj psa, obserwuj i jeszcze raz obserwuj. Każdy pies jest inny!

Z książek, polecam Ci te autorstwa Pani Zofii Mrzewińskiej. To ogromny autorytet polskiej kynologii. Żadnych Milanów, Fisherów i Fennel! I generalnie - książki tylko jako dodatek. Możesz także poszukać czegoś o mowie ciała psów. Nic konkretnego Ci nie polecę niestety... w wielu książkach głupoty piszą. Albo w 1 m-cu coś mądrego a za chwilę coś głupiego. Łatwo się zamotać, zwłaszcza jak się jest poczatkującym. Ja nie czytam w ogóle, jestem praktykiem, mam to szczęście, że mogę się uczyć od ludzi którzy są w tym dobrzy :)

• 3 weeks later...
Posted

też mam nadaktywnego psiaka i ja tutaj poradzę dużo ćwiczeń samokontroli, ograniczenie szaleńczego biegania i zabaw, dużo myślenia, swobodnego wąchania z kontrolą srodowiska-pomaga

u mnie jest zasada, psiak w domu śpi i odpoczywa, a zabawa i ćwiczenia są podczas spaceru

nagradzam psiaka zawsze, gdy zachowuje się tak jak chce, gdy się kręci, odsyłam na miejsce, jesli nie działa - to klatka i gryzak, moim zdaniem klatka nie jest zła, chyba że psiak spędza w niej całe życie, poza tym dobrze skojarzona, jest dla psem azylem, miejscem gdzie może się wyciszyć, czasem trudno bez klatki gdy wokół tyle ciekawych rzeczy:)