Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam,
Mam 2 letnią suczkę, sprzedawana mi jaki shih- tzu, ostatecznie wyrosła na taką, jak na zdjęciu profilowym. Mała je głównie mięso, szynki, kurczaka bez soli itp. Ma suchą karmę, ale niestety nic innego nie bierze do pyska. Makaronu nie rusza prawie w ogóle, z ryżu z mięsem i marchewką wybiera samo mięso albo nie je w ogóle.
Ostatnio zdarzył się dziwny incydent. Beti zaczęły podskakiwać, trzepać się tylne łapki. Idąc na spacer w szła i w pewnym momencie nie wiedziała co się dzieje, bo w pewnym momencie łapki zaczynały jej wierzgać, przysiadała, próbowała iść dalej, ale za chwilę było to samo. Za jakiś czas musiałam ją nieść, bo nie mogła iść. W domu, położyła się jak zawsze, żeby się zdrzemnąć, ale niestety objawy nie ustawały. Byliśmy z Nią u Pani weterynarz, powiedziała, ze nie wie co to, dała tabletki na odrobaczanie, ale ze względu niedawnego odpchlania, trzeba będzie poczekać. Objawy nie ustawały, powtarzały się coraz częściej. Po południu wybraliśmy się jeszcze raz do weta. Beti oczyszczono gruczoły okołoodbytowe, dostała kropelki w razie jakiegoś podrażnienia i zastrzyk odczulający. Do domu wracała normalnie, jednak po powrocie, po jakimś czasie objawy wróciły. Pani zasugerowała możliwy obrzęk w mózgu jako przyczynę. Wieczorem poszliśmy do innego weta, od niego dostała dwa zastrzyki. Niestety nie wiem jaki był pierwszy, ale drugi miał witaminy z grupy B oraz środek rozszerzający nerwy itp. Po tej wizycie jakby lepiej, ale ja do tej pory nie mogę spać w nocy, martwię się co to mogło być, ciągle patrzę czy łapki są spokojne. Dodam, ze ostatnio jest od tego czasu jakaś bardziej osowiała, tzn niechętnie chodzi na spacerze, po pewnym czasie chce, aby ją nieść.
Moje pytanie: czy to może być niedobór jakichś witamin, czy raczej problemów szukać o podłożu neurologicznym?

Posted

A badania krwi,jonogram to ktorykolwiek wet zalecil?moze te objawy sa spowodowane niedoborami ktoryszmakroelementow.trzeba sprawdzic.
Moze przez takie niedoborowe jedzenie pies ma problemy

Posted

Tak,jesli mozesz to zrob.potas,sod,chlorki,wapn fosfor to jedne z wazniejszych pierwiastkow mogacych dawac rozne zaburzenia.procz tego mozezz zrobic inne....popytaj weta co jeszcze