Julia. Posted September 5, 2014 Posted September 5, 2014 Niedługo będę miała szczeniaka. Czytam i czytam o karmieniu i wiem już że najlepszy jest BARF. Niestety z różnych powodów jest to niemożliwe w moim domu. Mam koty które żywią się suchym głównie (Purizon i Applaws). Czasem dostaną puszkę (Granatapet). Bardzo lubią ten system, dostają raz w tygodniu mięso surowe albo coś z nabiału (dobrze tolerują) ale zdecydowanie nie rzucają się i wolą suche. W pierwszym momencie myślałam że podobnie poprowadzę żywienie psa; niezła karma sucha jako baza podstawowa (chciałam dawać dwie dla urozmaicenia Purizon i Taste if the Wild), raz w tygodniu puszka (Animonda). Ale teraz już nie wiem czy to zdrowo.... mam wyrzuty sumienia. Jestem bardzo straszną "panią" że nie będę gotowała? Powinnam zrezygnować z psa z tego względu? Jak ewentualnie prowadzić taki system? Mogę np rano jedno suche a wieczorem drugie? Jest sens puszkę raz w tygodniu przy tym suchym czy nie warto bo niewiele to zmieni? Jaki system przy szczeniaku? Niech je ile chce tego suchego? To nie za mało? Czy może szczeniaka większą ilością puszek? Mogę coś dodawać do suchego? Tak na co dzień żeby nie było takie "suche".? Quote
al'akir Posted September 5, 2014 Posted September 5, 2014 Bez przesady, nic się nie stanie jak będzie jadł dobre suche. Nawet non stop. Na pewno nie jest to powód do zrezygnowanie z posiadania psa. Masz już koty, które jedzą suche, więc co to za różnica. Puszki można dać od czasu do czasu, tylko uważaj żeby Ci potem pies nie wybrzydzał przy suchym. Proponuje coś lepszego niż Animoda z mokrego. Nie chce mi się sprawdzać składów ale chyba lepsze są m.in Dogz Finefood, Terra Canis, Schesir (nie wiem czy one nie są jedynie w formie karmy uzupełniającej), czy Lukullus. Możesz też coś dodać do suchego - tylko znowu, żeby potem pies nie wybrzydzał. Możesz pomyśleć np o oleju z łososia (wtedy można go podawać zawsze). Quote
Kocimietka_pl Posted October 28, 2014 Posted October 28, 2014 Mam podobne zdanie,nie musisz przechodzić na dietę BARF aby podawać psu optymalną ilość witamin czy generalnie dobry pokarm. Sucha karma wyższej klasy i ajkości spokojnie tutaj wystarczy,na forum było już co najmniej kilka podobnych tematów,wystarczy poczytać i na pewno znajdziesz coś odpowiedniego a w razie pytań służymy pomocą:) Quote
Recommended Posts