Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witajcie,
mam prośbę o polecenie książki, w której mogę znaleźć informacje o roślinach trujących dla zwierząt. Jestem studentką architektury krajobrazu i przygotowuję pracę inżynierską - projekt zagospodarowania terenu przeznaczonego dla psów, dlatego potrzebuję takich informacji z rzetelnego źródła. Nie wiem gdzie mam szukać, bo całej książki na ten temat pewnie nie znajdę, prędzej jakieś rozdziały. Może studenci weterynarii coś mi doradzą? Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.
Pozdrawiam, Dagmara

Posted

Generalnie dla zwierząt trujące są te same rośliny co dla nas, więc polecam "Rośliny trujące i zwierzęta jadowite", oraz "Przewodnik do oznaczania krajowych roślin trujących i szkodliwych".

Ewentualnie możesz to rozszerzyć o rośliny które dla psów i kotów są bardziej szkodliwe niż dla nas, ale tu lista jest dość krótka, cebula i pokrewne, winogrona, rośliny zawierające salicylany (wierzba, wiązówka, wierzbownica). Niestety musisz się chyba w tym przypadku oprzeć na jakimś artykule z czasopism o psach... nie pomne, czy to było w "Przyjacielu Psie", czy w "Moim Psie", ale był artykuł na ten temat ;)