Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Korzystałem z wyszukiwarki ale nie znalazłem takiego tematu, wiec pozwoliłem sobie założyć.
Jak często można dawać psu jajka, tzn w różnorodnej postaci: jajecznica, jajka sadzone, ryż z jajkiem..ostatnio nawet zaczałem smażyć je z mąką, zeby psa utuczyć i daje ok 2 razy w tygodniu.
Jak często mozna podawać je psu, zeby mu nie zaszkodzić?

Z góry dziękuje za odpowiedź.:)

Posted

Wiem, ale za takimi moj nie przepada. Dopiero od niedawna zaczął jeść inne potrawy, niz te, do których był przyzwyczajony i eksperymentuje dając mu raz o, raz tamto a smażone bardzo mu smakują.
Pytanie- ile np tygodniowo, pies moze jesc jajek?

Posted

lepiej ograniczyć do surowych żółtek. A ile ? No to zależy jakiej wielkości jest pies. Jamnikowi daję 1 żółtko co 5-6 dni

Posted

Ja czytałam w jakiejś książce o psach (nie pamiętam jakiej), że można psu jajecznicę smażyć i jakiś tam przepis był. Ale nie próbowałam tego, bo moja sunia i tak rzadko jajka jada, a jak już to surowe żółtko z serkiem białym, z gotowanym jedzonkiem jak mam czas lub z suchą karmą.

Posted

Surowe białko jaj zawiera enzym rozkładający biotynę, której niedobór objawia się suchością i łuszczeniem skóry oraz przesuszeniem sierści dlatego nie poleca sie dawac surowego bialka

najlepiej samo surowe zolto a jak juz to cale ugotowane jajko

• 4 weeks later...
Posted

Wg książek najlepiej podawać jajko ugotowane na miękko - ścięte białko, płynne żółtko.
Moim albo dodaję do gotowanego jedzenia posiekane jajka, albo samo żółtko rozbełtane w odrobinie mleka lub jogurtu.

• 2 months later...
Posted

Znalazłam bardzo ciekawy artykuł na temat tzn. wiejskich jaj. W jasny sposób wyjaśnia jak odróżnić niezdrowe i nieekologiczne jaja od tych prawdziwie wiejskich. A przecież o to większości z nas chodzi. Nie chcemy nas samych i co za tym idzie psiej części naszej rodzinki faszerować chemią, którą niewiejskie jaja są naszpikowane.Nie mówiąc o aspekcie etycznym.

http://www.wiadomosci24.pl/artykul/konsumencie_nie_daj_sie_zrobic_w_jajo_31954.html#artykul-narzedzia

Posted

Ja o tym usłyszłam w tv w jakims programie. ... no i tak zaczeła sie moja walka z rodzina co je 3 i z chłopakiem .. nic to prawie nie dało bo nawet w sklepach zadko kiedy moge znalesc jajka z 2 :-(

• 4 weeks later...
Posted

Jajka sprawdzam juz od dawna.
Najbardziej mnie zloszcza u mnie na bazarku "swieze wiejskie jaja" z dyskretnym stempelkiem "3"
W hipermarketach zwykle sa jakies dwojki, tylko trzeba duzo cierpliwosci i samozaparcia zeby zajrzec do kazdego rodzaju zeby je odnalezc.
Widzialam w marcpolu i carrefourze na pewno.
Sama kupuje na bazarku bo jeden sprzedawca ma "wiejskie jaja" z "2".
I mowi ze czasem ma tez jedynki wiec poluje :cool1:

• 1 month later...
Posted

A surowe jaja nie sa dla psa niebezpieczne?
Moze to glupie pytanie, ale przyznam ze ja sie nie znam a jaj surowych sie boje ze wzgledu na salmonelle, sama nie jem, kotom ani psu nie daje...

• 2 weeks later...
Posted

lorraine napisał(a):
A surowe jaja nie sa dla psa niebezpieczne?
Moze to glupie pytanie, ale przyznam ze ja sie nie znam a jaj surowych sie boje ze wzgledu na salmonelle, sama nie jem, kotom ani psu nie daje...

jak je zalejesz na 20s wrzatkiem bedzie bezpiecznie :)

Posted

Podobno jedno jajko tygodniowo nie zaszkodzi .
A co do jajecznicy , moje potwory uwielbiają , robię czasem z pomidorem , a co mi tam ;) niech się cieszą :loveu::loveu::loveu:

Posted

mia_mia napisał(a):
jajka daje sie psu surowe..

taks napisał(a):
lepiej ograniczyć do surowych żółtek

No właśnie zawsze tak myślałam, że psu powinno się dawać surowe żółtko raz w tygodniu, a tu ostatnio poszłam do weta, który jest specjalista od spraw żywieniowych i dietetyki i mnie zaskoczył. Powiedział, że nie powinno się dawać psu surowych żółtek tylko gotowane. Surowe żółtka zawierają substancję, która jest antagonistą witamin z grupy B i podając psu surowe żółtka można doprowadzić do niedoborów.

Posted

Equus napisał(a):
No właśnie zawsze tak myślałam, że psu powinno się dawać surowe żółtko raz w tygodniu, a tu ostatnio poszłam do weta, który jest specjalista od spraw żywieniowych i dietetyki i mnie zaskoczył. Powiedział, że nie powinno się dawać psu surowych żółtek tylko gotowane. Surowe żółtka zawierają substancję, która jest antagonistą witamin z grupy B i podając psu surowe żółtka można doprowadzić do niedoborów.

A nie chodzi przypadkiem o awidynę? Tylko, że ona jest zawarta w białku, a nie w żółtku.

Posted

Equus,
ten wet powinien chyba wiecej poczytać na ten temat bo to surowe białko a nie żółtko zawiera ową substancję zwaną awidyną. Łączy się ona z wit. H (B7) w nieprzyswajalny dla psa kompleks. Wysoka temperatura unieczynnia awidynę.

Moje psy jedzą jajka czasem i codziennie tylko na surowo i jest OK :cool3:

Posted

Hmmm... wyraźnie mówił o żółtku ale może się przejęzyczył?:niewiem: Bo białko to jeśli daję psu to zawsze tylko ścięte i ten tekst o żółtku kompletnie mnie zaskoczył.
Ale dzięki za info, podpytam go jeszcze jak bedę na kontroli.

Posted

nasz onek je jaja tak często jak my, w różnych postaciach, ale jeśli surowe to tylko żóltko, dziś dostał omleta np, średnio wychodzą 2-3 jaj w tygodniu

Posted

shangri_la napisał(a):
napewno mowil o bialku

Mówiłam mu, że oprócz suchej karmy daje psu codziennie biały chudy ser i żółtko raz w tygodniu. A on spytał czy surowe i żeby dawać ścięte. Ale może w kontekście białego sera tak mu się pomyliło i się przejęzyczył.