Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

No ja tez jestem nieco rozczarowana poziomem psow - jakos zaden mnie nie powalil na kolana:shake: I ta suna na BOB nie zaslugiwala - ta unoszaca sie linia grzbietu i tworzaca siodlo:crazyeye:, dla mnie to pomylka:roll:

• Replies 4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Ja tam się nie wypowiadam. Strzyżenie takie typowe, angielskie. Na pudle dziewczynka stoi z podstawionymi nogami. Pamiętam gwiazdę ringu, El Cida, też miał siodełko. Jakoś to przechodzi u sędziów. A Ivanhoe? Jak stoi na luzie to też grzbiecik nie taki idealny. Ale wszystkie keraczki są piękne i już.:sweetCyb::popcorn:

Posted

Fakt, to sa tylko zdjecia i tak dokumentnie nie nalezy skreslac, ale jakos mnie jej uroda nie powala, moze to tez kwestia angielskiej fryzury. El Cida nie widzialam, wiec nie wiem, ale Filip ma grzbiet prosciutki - widzialam i macalam:p
Moj Niunio, choc nie taki piekny, to nawet jak stoi jak sierota to grzbiet ma prosty i nic mu nie idzie do gory.
Na tym zdjeciu, ktore wstawiles gdzie byla jeszcze w mlodziezy, to zalamanie lini grzbietu jest jeszcze wyrazniejsze, ale w takim wieku to moze jeszcze uchodzic, ale u doroslej suni jakos mi sie juz nie widzi.

Posted

Ciekawie Was sie czyta :)
a Soft mi sie nie podoba i juz ......... Jakos od zeszlego roku czytajac wyniki terierow na Crufcie - uwazam ze to zaden prestiz i wyniki czesto sa zaskakujace i troche political.
Ja to bym chciala zobaczyc National terrier :)

Posted

Moze dla tego dobrze sie nas czyta, bo choc lubimy kerraki wogole, to gusta u nas rozne:lol: Ja uwzan, ze to dobrze, bo przeciez pojecie piekna jest bardzo wzgledne i nie ladne co ladne, tylko co sie komu podoba;)
A ten soft jest malo sofci i tyle;)

Posted

Gokaiba, rozumiem, ze komercjalizacja nieunikniona, ale nie rozumiem dlaczego ludzie udaja ze nic sie nie dzieje :roll: i nadal twierdza ze hoduja zgodnie ze standardem? Jesli ktos chce cos zmienic, to prosze bardzo, przeciez mozna sobie wyhodowac nowa rase, stworzyc nowy standard i kazdy bylby zadowolony - a tak, same problemy.
Wg amerykanskiego standardu softa wlos ma byc miekki i jedwabisty, dlugi na tyle zeby powiewal w czasie ruchu. Powazne wady za ktore powinny byc powazne kary to min. wlos matowy, prosty, odstajacy, stylizowane i nadmierne strzyzenie. Patrzac na standard, i to amerykanski standard, ten pies mial same wady. Dla mnie to smieszne...
W mojej skromnej opinii uwazam ze mozna wyhodowac psa pokazowego, niekoniecznie uciekajac sie do utrwalania wad, tylko dlatego ze "ladnie wygladaja"...

Nitencja, my zaszalalysmy z Gajka i sie zglosilysmy na National Terrier, moze jakies fotki beda :lol:

Posted

Dobrze,widze,ze wszyscy jednogłośnie stwierdzili,że stawka Kerry była kiepska.Zgodze sie,że Cruft ma swoja tradycje i,ze wlasnie MY robimy z tego wielkie halo!Jednak moze wlasnie ze wzgledu na tradycje nie powinnismy oczekiwac cudów na czterech łapkach i tez troszeczke przemilczec krytyke na temat psów tam wystawianych.
Sama stwirdziłam,że kerry mnie nie powalily,ale wsród całej stawki znalazły sie jadnak pojedyncze egzemplarze,które niczym nie odbiegały od wzorca.I myśle,ze na nich wlasnie powinnismy sie skupic.
Niestety,zdjecia tez nie odzwierciedlaja calego eksterieru,a dodatkowo kiepski grooming tylko doklada kolejnego minusa.Mam kilka filmikow i tak jeszcze analizuje pieski w ruchu,Nie jest najgorzej,musze przyznac.(Jesli jest ktos zainteresowany filmikami,to prosze do Gokaiby:cool3:)
Zeby jeszcze troszeczke stanac w obronie kerrusków,stwierdzam wszem i wobec,ze gdyby trafily one w rece Rosjan,bylyby to zapewne calkiem inne psy.Bo w czym problem,otoz...Ludzie z "Wysp"nie przykladaja wielkiej wagi do handlingu czy tez ekstra przygotowania(tzn. strzyzenia itp),bo preferuja psy w typie sportowym,zupelnie zapominajac o elegancji,ktora powinien miec kerry.Ale co sie dziwic,ci ludzie nie dbajao swoj image,to co dopiero mowic o psach:lol:Z drugiej strony,kerry to irlandzka rasa,wiec...Moze to my wyolbrzymiamy?
I kolejna rzecz,ktora pozwala na przyznanie wielkiego plusa "cruftowym"kerruskom-radosc!!!!!Wszystkie z ogonkami ku gorze,wesole,przyjaznie nastawione.
Werdykt sedziny byl do przwidzenia.Ale prosze mi wierzyc,ze pomimo slabej stawki,byly tez psy ladne.A to,ze w Polsce robi sie z Crufta ochy,achy to juz inna para kaloszy.Wyspiarze traktuja to jako troche wieksza wystawe miedzynarodowa i wsio:evil_lol:

Posted

Ale...ale:diabloti:Jeszcze jeden powód dla którego warto byc i zobaczyc Crufta.Coby nie mowic...jest ogromny wybor wszelkich akcesoriow dla psow.Pomijajac cale tony rzezb,swiecidelek,bizuterii itp.mozna kupic w dosc dobrej cenie sprzet do groomingu dobrych firm.Maszynki,nozyczki-caly wachlarz:razz:Osobiscie kupilam tam nozyczki wloskiej firmy.dlugosc 18.Oczyswista dzieki Bogu,ze byla ze mna nasza znajoma z Rosji Lena,ktora pomogla(wlasciwie to ona wybrala sprzet)przy zakupie.No,terrraz strzyzenie kerruskow bedzie juz latwe(prawda tatku:cool3:):multi:

Posted

Jeżeli te nożyczki poradzą sobie z rozcinaniem pędów jeżyn, to bedzie super.
UTAAP, słynny AUGUST STRONG Sensybility jest pięknym terierem, ale nie do końca kerry. Bardzo efektowny, niezmiernie utytułowany ale czarny, z szatą wełnistą, anatomia też troche odbiegająca od wzorca. Pamiętam pierwszy występ AUGUSTA w Polsce, niemiecki sędzia dał jemu drugą lokatę z uzasadnieniem - zu viel chemii. Ale wystawy psów są konkursem piękności i efektowne egzemplarze będą preferowane.
I tu kłaniają się kluby. Duża ilość wystaw specjalistycznych, spotkań w gronie miłośników rasy pozwoliłaby na utrzymanie standardów.
Czapla, miałem na myśli trochę za krótką łopatkę i dlatego zad pieska jest trochę uniesiony do góry. I to jest prawda, ale tak doświadczeni handlerzy potrafia to ukryć. A jak się ustosunkujesz do długości grzbietu? Jaki powinien być krótki czy średniej długości? Sami zaakceptowaliśmy skrócenie sylwetki bo to się nam podoba i tak zmieniają się pieski w poszczególnych rasach. Problemem jest cecha na którą nie za bardzo mieliśmy wpływ. Wzrost. Lepsze żywienie i warunki życia spowodowały że w wielu rasach pieski są większe i został podniesiony standard. Moim zdaniem w rasach u których wielkość nie ma znaczenia to nie przeszkadza, ale np. u foxów to inna sprawa bo muszą norować.
Jeszcze co do Crufta, było ponad 50 keraków i daj Panie Boże tyle u nas na wystawch. Jak Kasia pisała, psychicznie były super. Być może w tym roku nie było objawienia albo może profesjonalnego przygotowania, ale przypominam Wam kochani, że na Crufcie zaczął światową karierę Torum's SCARF MICHAEL, zdobywca Wielkiej Korony. Wygrał około 120 razy BIS.
A tak sobie myśle, że ogrone oczekiwania. Na wystawach bywa różnie i przypomnę tylko, o Światówce w Poznaniu, jaka słaba była stawka suk w klasie championów.

Posted

Zgadzam sie z tym,co napisal gokaiba w 1000%:razz:Bo niestety taka prawda.Rosjanie zrobili wielka furore na naszych wystawach i nie tylko,pokazujac profesjonalne przygotowanie i wystawianie psow,ale...Ten typ w ogole nie ma prawa zaistniec na Wyspach.Dla hodowcow zAnglii,czy Irlandii to nie sa kerry.Ci ludzie preferuja calkiem inny typ kerraków.I prosze mnie zle nie zrozumiec teraz,ale typ-mam na mysli grooming.Bo podejrzewam,ze anatomicznie kerry z zachdniej czesci Euorpy i wschdniej jej partii sa dkladnie takie same.A wracajac do Augusta,wielokrotnie widzialam i slyszalam,ze piesek ma drobne wady anatomiczne,ktore zostaly zatuszowane przez napuszenie szaty i ot,to cala magia.A prawda jest taka,ze nam Polakom styl prezentowany przez Rosjan przypadl do gustu,bo w koncu ktos zainicjowal "ere" eleganckich karrakow(bo takie sa i byc powinny).A Angole i Irole,niechluje jedne troche zapomnieli i tym dosc waznym elemencie rasy.Tak,wiec efektownosc rzuca sie w oczy bardzo i zawsze bedzie promowana a za tym idzie wlasnie komercjalizacja.I wracajac do softa,co z tego,ze wzorzec mowi tak i tak.Pies elegancki,efektowny z duzym wdziekiem...Mial prawo wygrac.August tez czesto wygrywal,bo...robil wrazenie;)
Ale jescze na chwilke do kerry.Nasmarowalam,ze Irusy to takie niechluje,no...prawda,ale...Jednak na swoich wystawach zaczynaja naprawde coraz lepiej przygotowywac swoje pieski.Zaczyna sie zauwazac,ze jednak "nasz elegancki"typ powoli wchodzi na ich ringi.Pan O'Brien i jego Filipek sa tym przykladem niewatpliwie(choc dla mnie ten pies jest przereklamowany i niestety w ruchu nienajlepszy,ale ogolnie pies ladny) i dali jednak przyklad innym wystawcom,ze lepszy grooming moze byc jedna z drog do sukcesu.Tak tez,na grudniowej wystawie musze powiedziec pieski naprawde byly przygotowane bardzo ladnie,a Filipek w porownaniu z suka z klasy mlodziezy wypadl blado.I tak pisze i pisze a tu zero wnioskow:cool3:
Bo sens jest taki,ze wygrywa ten,ktory zrobi dobre wrazenie.Teraz wiekszisc sedziow juz wie,ze pod piekna szata moze kryc sie wiele wad.Wiec psy sa "obmacywane" w lewo i w prawo.Wazny jest tez ruch i psychika pieska.I tak mysle,ze zwyziezca BOG na crufcie musial miec to "cos":lol:
A Gokaiba,te nozyczki tna wszystko:mad:Tylko najpierw musza dojsc do Ciebie:multi:

Posted

Dzien dobry!Nie bylo mnie tak dlugo,ale na szczescie nadrobilem zaleglosci i posty przeczytalem.Tak,ja tez bylem na Cruftcie,ale sie mocno bardzo spoznilem.Szkoty mialy isc pierwsze,ale nie poszly.Zalapalem sie w sumie tylko na koncowwke suk kerry,i jak na zlosc baterie w aparacie byly skonczone.Zona probowala robic zdjecia telefonem komorkowym,ale jakosc do niczego.Tak to jest jak sie czlowiek spieszy.:diabloti:
Ale troche zobaczylem i zgadzam sie z kazdym forumowiczem po trosze.
jutro sie postaram zabrac za siebie i dodoac kilka uwag od siebie.No bardzo zaluje,ze nie poznalem ludzi z Polski,ktorzy tam byli.Ale jak juz wspomnialem wszystko w pospiechu.Tylko rzuce haslem Airedale Terrier-bo zwyciezca rasy to piekny pies.kerry takie sobie, a mnie osobiscie soft sie podobal i mowcie co chcecie;)
Bardzo pozdrawiam i postaram sie naapisac jeszcze swoje 3 grosze co i jak.
A i widze,ze nie tylko ja mialem problem z rozszyfrowaniem wstawiania zdjec na forum.
Jeszcze do gokaiby-sluchy mnie doszly,ze teraz w niedziele w Offenburgu bedzie wystawiany Uczi Gokaiba.Pies jest super.Widzialem go w szkole dla psow.Pani Margi Erhart cwiczy z nim duzo.I podobno brakuje mu tylko jeden CAC do skonczenia championa.Moze uda mi sie byc na tej wystawie,ale zalezy od rodziny.Na pewno sie skontaktuje z Pania Margit i sie dowiem.Trzymam kciuki za Ucziego;)

Posted

gokaiba napisał(a):
Ale wystawy psów są konkursem piękności i efektowne egzemplarze będą preferowane.

kerry82 napisał(a):
Tak,wiec efektownosc rzuca sie w oczy bardzo i zawsze bedzie promowana a za tym idzie wlasnie komercjalizacja.I wracajac do softa,co z tego,ze wzorzec mowi tak i tak.Pies elegancki,efektowny z duzym wdziekiem...Mial prawo wygrac.

Hmmm..., no to ja chyba mam inne wyobrazenie o wystawach, bo myslalam ze owszem pokaz pieknosci, ale taki na ktorym te pieknosc ocenia sie wg wzorca rasy, a nie wg prywatnych upodoban :evil_lol:...
Ja chyba powinnam ufarbowac Gajce wlosy na rozowo. Wprawdzie standard przewiduje nieco inna kolorystyke, ale na wystawie to bylby pewnie bardziej efektowny i rzucajacy sie w oczy wyglad niz ten ktory ma teraz :eviltong:

Oczywiscie robie sobie zarty, ale tak to wlasnie dla mnie wyglada...

Posted

Jesli chodzi o wystawy to kazdy ma inne wyobrazenie:cool3:Sa gusta i gusciki i zgodze sie z Czapla,ze piekno jest pojeciem wzglednym,hehehe.
Ale teraz calkiem powaznie.Oczyswiscie,ze nie powinny wygrywac psy,ktore maja wady lub nie sa calkiem "wzorcowe".Nie mialam tez na mysli sytuacji ,w ktorej to zwycieza pies,bo tylko efektownie wyglada.Chodzilo mi o to,ze(wezmy przyklad tego nieszczesnego softa)wydaje mi sie,ze nie zwyciezyl ze wzgledu na powierzchownosc.Moim zdaniem piesek ten nie ma wad anatomicznych,nie odbiega od wzorca.Szata faktycznia bez polysku i za dluga(co daje jak dla mnie klockowatosc)i wiem,ze pewnie razi to w oczy kogos,kto sam ma softy i wie jak powinno to wszystko wygladac.Ale wlasnie oprocz swojej efektownosci,pieski zazwyczaj maja poprawna anatomie,dobry ruch itp.Nie wiem,czy moja wypowiedz ma jakis sens dla Was,ale brak mi weny,zeby jeszcze bardziej wyjasnic co mialam na mysli.:shake:Ale tak mniej wiecej to u mnie wyglada.Acha,no i jeszcze trzeba wziasc pod uwage "gust" sedziego,ale to juz inna para kaloszy,hehe:cool3:

Posted

kerry82 napisał(a):
Jesli chodzi o wystawy to kazdy ma inne wyobrazenie:cool3:Sa gusta i gusciki i zgodze sie z Czapla,ze piekno jest pojeciem wzglednym,hehehe.
Ale teraz calkiem powaznie.Oczyswiscie,ze nie powinny wygrywac psy,ktore maja wady lub nie sa calkiem "wzorcowe".Nie mialam tez na mysli sytuacji ,w ktorej to zwycieza pies,bo tylko efektownie wyglada.Chodzilo mi o to,ze(wezmy przyklad tego nieszczesnego softa)wydaje mi sie,ze nie zwyciezyl ze wzgledu na powierzchownosc.Moim zdaniem piesek ten nie ma wad anatomicznych,nie odbiega od wzorca.Szata faktycznia bez polysku i za dluga(co daje jak dla mnie klockowatosc)i wiem,ze pewnie razi to w oczy kogos,kto sam ma softy i wie jak powinno to wszystko wygladac.Ale wlasnie oprocz swojej efektownosci,pieski zazwyczaj maja poprawna anatomie,dobry ruch itp.Nie wiem,czy moja wypowiedz ma jakis sens dla Was,ale brak mi weny,zeby jeszcze bardziej wyjasnic co mialam na mysli.:shake:Ale tak mniej wiecej to u mnie wyglada.Acha,no i jeszcze trzeba wziasc pod uwage "gust" sedziego,ale to juz inna para kaloszy,hehe:cool3:

Oczywiscie. Nie moge zapewnic bo nie mam pojecia na jakiej podstawie sedzia zdecydowal jak zdecydowal, ale przypuszczam, ze cos musialo byc dobre w tym psie. Jak napisalam wczesniej, choc nieco 'mechaniczny', jego ruch wydawal mi sie lepszy niz innych softow (no moze moglabym sie zastanawiac jeszcze miedzy nim a suka CC...). Proporcje chyba tez w porzadku, chociaz juz sama nie wiem, moze ja zle mierze. Wiec jesli to wystarczylo wg brytyjskiego standardu to nie moge nic zarzucic.

A wracajac do kerry, podoba mi sie BOS :p, natomiast suczka BOB nadal jakos mi nie pasuje z ta pupa w gorze..

Posted

:Dog_run:Na szybko.Widze,ze kolejne zdjecia sie pojawily i bardzo very good:razz:I chcialam tylko sptostowac cos.Jak juz wczesniej wspomnialam,spoznilam sie na kerry i nie widzialam posczegolnych klas.Przy wyborze najlepszego psa,na miejscu trzecim uplasowal sie bardzo ladny piesek.Ja myslalam,ze to piesek z klasy mlodziezy,a blad.Ten sliczny piesek to zwyciezca puppy CASTLEBLU SHAMROCK BOY.Na pierwszym zdjeciu od gory widac go bardzo dokladnie(to ten z dziewczyna w bialym garniturku:cool3:)Piekny w ruchu,i w ogole caly ladny.
A wracajac do werdyktu,ja bym wybrala calkiem inaczej i ani pies(suchosc razi moje oczeta),ani suka nie spelnaija zadnych moich oczekiwan.Ale to JA bym wybrala inaczej,a ze nie JA wybieralam...hmmmm:evil_lol:
A tymczasem jutro Sw Patryk:cool3:
No to jazda na wystawe:Cool!:
mam nadzieje,ze dojade;)

Posted

Ja suchosci w tym psie nie widze, ale ja patrze zupelnie jako laik. Z reszta, na zdjeciach to tez wyglada inaczej niz na zywo.
Mialam nadzieje ze na jutro jakies tanie bilety do Dublina sie znajda, ale niestety nie, wiec zostaje mi siedziec w domu i czekac na instalacje domofonu :eviltong: .
Zycze milych wrazen - relacja powystawowa mocno sugerowana :cool3:

Posted

Jestem stara!!!!!:lol: Kurcze, bylam w weekend na treningu agility z calym moim stadem:-o i co prawda dalam rade z nimi biegac, ale dzis umieram - mam takie zakwasy, ze ledwo sie ruszam:placz: - powspolczujcie mi troche;)
Co do ocen sedziowskich - zawsze sa subiektywne, bo kazdy ma inny gust, ale wzorzec jest jeden i zaden premiowany pies nie powinien duzo od niego odstawac. Zawsze jednak beda na wystawach punktowane psy o swietnej anatomii, temperamencie, doskonale przygotowane i prezentowane i majace to COS.
Gokaiba - pytasz mnie o dlugosc grzbietu - ja powiem, ze lubie krotkie z mocnymi szerokimi ledzwiami i jesli do tego kerrak ma dluga wygieta niczym arab szyje, to wyglada bajkowo:loveu:To niesamowite, ze choc te dwie cechy powinny burzyc harmonie budowy, to jednak tak sie nie dzieje, a dziala wrecz odwrotnie.
Jeszcze nalezaloby tu wrzucic cos na temat "wybujalosci cech" - taka wybujalosc przyciaga wzrok i jest nagradzna na wystawach. Jesli bedzie stawka kilku porownywalnych psow i jeden bedzie mial ciutke krotszy grzbiet, lub ciut dluzsza szyje, to ta cecha przyciaga wzrok sedziego i czesto taki pies wygrywa.
Jesli bysmy oceniali psy za pomoca jakch wskaznikow, przeliczen itp, to zapewne werdykty bylyby inne, bo liczb nie da sie oszukac, natomiast oko ludzkie zawsze;)

No i ja tez czekam na relacje ze Sw.Patryka:p

Posted

No to Dzien Sw.Patrysia dobiegl konca. Jak zwykle najpierw wstawie krotkie sprawozdanie na sucho(czyt.bez zdjec i kazdy sobie wyobraza jak psy wygladaly-przynajmniej wyobraznia zacznie dzialac,hihihi).
Wlasciwie odbylo sie bez wiekszych niespodzianek-rase wzial Filipek (EDBRIOS BLUE IVANHOE):lol:Zostal rowniez zwyciezca BOG!!!:cool3:Ale musze przyznac,ze stawka (choc nieliczna) byla naprawde mocna.Ogolem bylo zgloszonych 12 kerrakow,ale wystawilo sie zaledwie 7.
PSY:
Klasa otwarta: Tu pojawil sie tegoroczny Najlepszy Pies z Crufta GAELACHGORM FLURRY KNOX i zajal tez 1.lokate w swojej klasie ( tak troszeczke sobie podyskutowalam z wystawcami i jakos na nikim nie zrobil wrazenia, waski i suchy-to dobre okreslenia,nie tylko z mojej strony:cool3:).Na mieiscu drugim uplasowal sie EDBRIOS AL PACINO-bardzo ladny pies,z dobrym ruchem i poprawna anatomia.Moim skromnym zdaniem przegral z powodu nieumiejetnego handlingu.No zal mi bylo tego psa,ale wlasciciel jakos slabo sie staral pokazac zalety swojego podopiecznego.Byc moze tez przegral ze wzgledu na prestiz rywala.No coz...2 pozostale psy nie pojawily sie.Zarowno psy z klasy szczeniat i mlodziezy nie dojechaly.
Klasa championow: wiadomo FILIPEK-baaaaardzo slusznie wygral BOS:multi:
Suki:
Klasa szczeniat: jedna,ladna,delikatna suczka STEP N OUT OF IRISBLU B.
Klasa mlodziezy: 2 suczki i obydwie ladne.Juz wczesniej sie rozczulalam nad piekna suczka,ktora juz widzialam na grudniowej wystawie.Niestety tym razem owa suczka IRISBLU HOT N BOTHERED B byla druga,ale tez przygotowanie wiele dalo do zyczenia,wiec pierwsza lokate( i slusznie) otrzymala suczka EDBRIOS ELECTRIC BLUE B,nalezaca do Pana O'Briena.
Klasa otwarta: EDBRIOS MATA HARI B,tylko jedna suczka.Tyz ladna(cos brak mi slow dzis).Sami zobaczycie na zdjeciach:evil_lol:
No i tak najlepsza suka zostala EDBRIOS ELECTRIC BLUE z klasy mlodziezy a na rezerwie ulokowala sie suka z otwartej.Reszta wiadomo :cool3:
Malo dzis rozpisana jestem,ale Sw Patryk dal znak o sobie;)
Acha pelne wyniki softow i szkotow rowniez auch.Ha,nawet mam zdjecia i filmiki.Szkocikow "AZ" 5 bylo:roll:Softow wiecej,hehehe.I tak szczerze,to sofciki mocno odbiegaly od "Crufciarza",ale jak dla mnie niekonecznie w zlym znaczeniu;)
Jutro fotki jakie powstawiam,a jak nie ja to gokaiba.Moze da sie cos wybrac,bo jak zwykle wystawa w ciemnej hali i jakos nie szlo robic zdjec.

Posted

A kto postawił browarek swoim kerrakom? Moje czekały na schodach przed wejściem ubrane w zielone obroże. Jako że są czechami dostały po parówce i wypiłem w ich towarzystwie butelkę belfasta. Są jakieś podniecone. Nie idą pod łóżko spać tylko namawiają na spacer.:painting: Chyba dam się namówić. Może zahaczymy o jakiś bar? Zdam relację póżniej. Pozdro od Mirabelki i Granda.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...