Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich.To ja Kasia-córka Gokaiby.Bylam,zobaczyłam i sie zmyłam.Mam pełne wyniki Kerraków i Szkocików.Dzis wieczorkiem wszystko dokładnie opiszę.Zdjęcia poślę jeszcze dzisiaj gokaibie,a ten może z łaski swojej wstawi fotki na forum,bo ja nowator i nie mam bladego pojecia jak to sie robi.Mam tylko pytanie do wszystkich zainteresowanych-czy mam wpisac wszystkie miejsca z każdej klasy,czu tylko miejsce nr 1?Bo mnie to tam bez róznicy.Od razu ostrzegam,ze jakosc moich zdjec nie bedzie rewelacyjna,ze wzgledu na oswietlenie jakie tam bylo...No tak,zlej baletnicy to i rabek od spodnicy.:evil_lol:Prosze mi napisac,czy podawac wszystko.Dla mnie zadna roznica.Jak tez jest ktos zaineresownay szkotami,to chetnie tez sie podziele wynikami i zdjeciami.Siedzilam tylko przy jednym ringu.Zaraz po kerry(na ktore sie troche spoznilam)byly szkoty,a byly naprawde ladne i warto bylo zostac.Oczywiscie rzucilam okiem tu i tam,i...niestety najslabsza stawke terrierow zaprezentowaly Kerry.I to nie tylko moje zdanie.Ale tez stawka byla ustawiona pod sedzine.To czekam na zlecenia i wieczorkiem ak czy inaczej melduje sie z wynikami.A grupe III wygral bardzo ladny Soft Coat Wheaten terrier Am Ch.CARAWAY CELEBRATE LIFE ze Stanow.
To do wieczora.Teraz popatrze na zdjecia,zeby dac podpis i ojcowiznie poslac.
Pozdrawiam:lol:

• Replies 4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

:angryy:A widze,ze Gokaiba linka podal,ktory zawiera kompletne wyniki.Najlepiej mozna sobie faktycznie tam wszystko posprawdzac.Ale i tak zdam relacje.

Posted

Oczywista,ze tak.Mialam dzisiaj zdac relacje i postaram sie jescze to zrobic.Wlasciwie w Dublinie dopiero 21,wiec jeszcze mam,Dorota 07,z lapą na sercu obiecuje,ze zdjęcia pośle,ale nie obiecuje,ze dzis,Mam ich troche a na razie posylam Kerry gokaibie,hihi.A chce Ci jeszzce jakies komentarze krotkie poslac.I z gory mowie,ze mam suki i koncowke psow(na psy-kerry tez sie spoznilam,łeeeee)Ale dam rady-poślę!!!!!

Posted

Dobry!Zaczne od początku.Jak już wcześniej wspomniałam,spóźniłąm się na płec męską.Na szczęście jednak nie zaufałam do końca znajomej,że Kerry wychodzą doiero o 13.00 i poszłam sprawdzic co się dzieje na hali nr 1 i ringu 3.Zamiast biegających szkotów,oczom mym ukazały sie Kerry.Było akurat porównanie piesków.Stawka-powiedzmy sobie szczerze była słabiutka,ale...jeden pies odrazu wpadł mi w oko.Elegancki,dorodny,w bardzo dobrym typie samiec.Imie jego to:CELTIC SPIRIT'S BREAK OUT Z holenderskiej hodowli.W rodowodzie ma linie Daelenbroek.Niestety nie powalczył tak jak powinien,bo zdobył tylko 2 lokate w klasie otwartej i w porównaniu byl tez drugim psem w rasie(czyli rec Dog CC).Zwyciezcą psów i rownież klasy otwartej został pies z irlandzkiej hodowli- GAELACHGORM FLURRY KNOX:shake:Pomyłka jakaś musiałą nastąpic.Jeszcze tak wąskiego,chudego i wysokiego na sztywnych nóżkach kerruska nie widziałam.Prosze wierzyc,że w porównaniu z przegranym Holendrem pies ten nie wyglądał w ogóle:-(Smutne,ale prawdziwe.Co mogła wybrac Brytyjka skoro sama posiada psa w tym samym typie.Tak na marginesie to właśnie jej pies zdobył w zwszłym roku BOB.Nazywa sie CRANMOS FINBAR OF COLINCA.Nic nadzwyczajnego.Ogółem było 19 psów i stawka była bardzo słabiutka.Ten co powinien wygrac,przegrał.A szkoda.Rownież bardzo dobrze zapowiadającym sie pieskiem,który tez mocno odstawał od stawki był 15-miesięczny KAMAGHAN KING OF SWING.Ale zajął tylko pierwsze miejsce w klasie juniorów i nic więcej.Na tym kończe pieski:diabloti:

Posted

Teraz czas na suczki.Tu juz byłam i zobaczyłam komplet.Stawka była liczniejsza i jak na mój gust troszeczke lepsza.W oko mi wpadło "aż"5 suk.No...to już coś:razz:Najpierw wyszła wetereanka.Dobra jej się nie czepiam.Właścisielka tyż weteranka-dam im spokój.Nie było źle.Potem jedna sunia puppy-niezła,ale w typie wyspiarskim.Nie mój gust.Ale na junorach już coś było można zobaczyc.8 suczek w stawce,która była dośc wyrównana.Typowałam,ale nie do konca wytypowałam.Były dwie ładne suczki.Moja faworytka zajęła dopiero II-gie miejsce w klasie LUNABROOK PENNYLANE.A moja druga faworytka zeszła nawet bez lokaty KAMAGHAN SILVER HEELS.No nic sie na to juz nie poradzi,że na układy nie ma rady i basta.Kolejna klase tzw post graduate(i chyba najmocniejsza stawka wśród kerry)wygrała moja faworytka STANSTEAD MAI TAI-bardzo ładna suka,w typie.Jak dla mnie troszeczke mi się jej szata nie podobała,bo za mało jedwabista i ruch nieco za krotki,ale w sumie najlepsza ze stawki.N drugiej lokacie uplasowała się rownież dobra i w typie suka LEMRACDREAM MEMPHIS BELLE.No można by sie było kłócic ,która lepsza,bo obydwie porównywalne,ale w sumie sędzina wybrała(troche szok:lol:)dobrze.Choc juz trzecie i czwarte miejsce były przydzielone nie wiem na jakich zasadach.W klasie limit tylko 4 suczki i jedna ładna.Ta ładna wygrała jak najbardziej słusznie CRANMOZZ GIN FIZZ.W klasie otwartej...żenada...:-(Bardzo słaba stawka,właściwie nie była w czym wybierac.Ale widocznie suka,która wygrała była od samego początku na mocnej pozycji,bo sędzina się zbyt długo nie zastanawiła i pierwsza lokaę przyznała właśnie irlandzkiej suce NEAT PETITE AT HALLSBLU.Suka ta tez została najlepsza suką w rasie i zgarnęła BOB.Natomiast moje faworytki oprócz zwycięstw w swoich klasach nie zgarnęły juz nic.A szkoda.Jednym słowem zwyciężył typ angielski.A psy,które powinny wygrac,musiały sie pocieszyc wygraną w swoejej klasie,w najlepszym wypadku.Ale spotkałam też tam O'Briena,który nie wystawiał swojego "Filipka"bo stwierdził,że wiedział jaki będzie wynik.Czyli z góry było wiadomo jak będzie,dlatego też,wielu hodowców sobie odpuściło rywalizację na Cruftcie.:mad:

Posted

Ten soft wyglada jak blond kerrak:roll: Jest niewatpliwie pieknym i efektownym psem, ale jakis taki hmmm malo sofci:roll: Jeli sie myle, to niech mnie sofciarze poprawia.

Posted

Tak sobie jeszcze troszeczkę porównam Crufta z krajową wystawą w Dublinie.Z wyjatkiem tych kilku piesków(moich faworytów:razz:),nie widze zasadniczej różnicy.
Grooming nienajlepszy.Te psy to takie kwadraty.Bardzo słabo zaznaczone kątowanie,skrócona szyja,zostawienie zbyt długiej siersci na brzuszku i kiepsko zaznaczona linia grzbietu.Suka-zwyciezczyni rasu jak dla mnie sprawia wrażenie jakby była przechylona do przodu.Łopatka niska,a zad wysoki.Ale mam wrażenie,że stoi za tym właśnie złe strzyżenie.Nie wiem też jak to jest,ale głowy większosi kerrusów sprawiaja(swoja droga,ze tez są małe)wrażenie bardzo delikatnych,małych i krótkich.Takie nieproporcjonalne względem reszty sylwetki i jeszcze bardzo lekkie ucho.
Ruch:shake:Jest to spowodowane zapewne króka łopatką.Prawie wcale przednie łapki nie dotykaja podłoża jak biegną,a praktycznie wcale nie sa podciagane na ringówce.Tył tez zbieżny,wąski i wiekszości.A swoja droga,to handling też nie jest najmocniejsza strona u anglikow,totalny luz,jak pobiegnie tak pobiegnie i juz:p
Obsmarowałam jak nie wiem,ale coby sie mówic samych negatywnych rzeczy...Bardzo wesołe i przyjaźnie nastawione pieski wzgędem i innych psów i ludzi.A to jest najważniejsze.;)
Tak,zdjęcia gokaiba dostał,ale sie czuje dzis fatalnie i nie da rady wstawic ich na forum,wiec zapewne zrobi to jutro.Bo ja nie umiem:placz:Wtedy tez sami zobaczycie o czym pisalam i sami bedzie mogli wyrazic swoja opinie i cruftowych kerruskach.Bo tak na sucho to tak nie bardzo.Jakies pytania,czy cos to pisac,bo ja i sprawozdania to tak srednio,wiec pewnie pominęłam oczyswiste sprawy.:oops:A tym czasem posylam zdjecie szkotów:multi:

Posted

Czapla,ja widzialam tego softa jak sie poruszal i wystawial na BIS-ie.Masz racje i zgodze sie,ze troche mi przypominal blondasa kerrusa.Na tym zdjeciu tez tak wyszedl.To bardzo ladny i efoktowny pies.Jak dla mnie troszeczke "klockowaty" w budowie i ciut za ciezki w ruchu.Ale ogołem,bardzo ładny.

Posted

Generalnie soft powinien sprawiac wrazenie ciezszego i masywniejszego niz kerrak i to jest ok (choc nam przyzwyczajonym do kerraka moga sie wlasnie wydawac "klockowate"), ale brak mi blasku w jego wlosie...
A poza tym to pisz - swietnie sie Ciebie czyta:p:lol:

Posted

No niestety, fajnie ze soft doszedl tak daleko, ale nie o takiego softa chodzi w standardzie....dlatego napisalam wczesniej ze ja bym powedziala ze to ladny pies - ale nie ladny soft. Ladnie sie ruszal i tego nie moge mu zarzucic, ale byl taki troche automatyczny w tym ruchu, jakby ktos nakrecil zabaweczke i postawil na podlodze zeby biegla.

Mialam okazje pofocic i poogldac go sobie z bliska bo usiadlam na podlodze bardzo blisko wystawcow i niestety 'klockowaty' to dobre okreslenie, jego wlos mial co najwyzej 4cm dlugosci na calym ciele (no poza lapami, tam moze troche wiecej) i wogole sie nie ruszal w biegu. O blasku w siersci, a raczej jego braku, nawet nie bede pisac.

Teraz wszyscy Irlandczycy o tym gadaja :eviltong:

No dobra, ale wy tu macie relacje z kerry w toku wiec koncze off...

Posted

kerry82 napisał(a):
Suka-zwyciezczyni rasu jak dla mnie sprawia wrażenie jakby była przechylona do przodu.Łopatka niska,a zad wysoki

No wlasnie, czy to jest ta suczka ktorej zdjecie wstawil gokaiba w wieku 9 miesiecy? Nie znam sie na kerry, ale cos takiego widuje tez czasem u softow, ze zad jest wyzej niz lopatka a pomiedzy taki dolek jak hustawka - czy tak powinno byc?

Posted

Tak,to jest dokladnie ta sama suczka,tyle tylko,że juz teraz wybarwiona:p
Niestety takie zjawisko,ze lopatka jest ulozona nizej niz "odwlok"zdarza sie wsrod kerry.Jednak tez czasem nie jest wiadomo czy jest to sprawka złej anatomii psa czy tez moze kiepskiego przygotowania.Jednak jeśli jest to zła budowa koścca,to wada jest czesto przekazywana z pokolenia na pokolenie. Tez nie wiem od czego to zalezy,ale wiele kerrusow z brytyjskich,badz irlandzkich hodowli sprawia wlasnie wrazenie takich przechylonych.Tez zwrociłam uwage na ruch tych psów.I tylne konczyny maja bardzo słabe kątowanie,czyli to nie łopatka jest zle ustawiona,tylko coś nie tak z tylna partia ciała.Ruch jest sztywny,nie ma tej sprężystości.Ale niestety ja fachurą nie jestem i licze też na komentarze innych forumowiczów(speców:razz:).

Posted

Ale z tego co mi wiadomo,linia grzbietu powinna byc prosta,pozioma a uniesienie ponad lędźwiami jest cechą bardzo niepożądana.Wiec jest to wada.U softów rownież.W końcu wzorce są nieco porównywalne.
A tak na marginesie tyo sie jeszcze zapytam o softa...:cool3:Jak to jest z szata w kolorze biel?:crazyeye:Bo takiego właśnie widziałam teraz i jakos nie zauważyłam wheaten(pszenica)tylko white.Czy to jest duża wada?I jakoś tak grooming softów też nie był szakująco wybitny:roll:

Posted

Na kolory psow na Crufts trzeba wziac poprawke, bo bylo sporo ktore wygladaly na biale, ale to ze wzgledu na swiatlo ten zielony dywan, ktory tak znieksztalcal barwe - w rzeczywistosci wygladalyby na pszeniczne, nawet jesli jasne pszeniczne. Ale bylo tez kilka takich egzemplarzy ktore widzialam na zywo w naturalnym siwetle i byly ewidentnie biale.

U psow dorastajacych czasem zdarza sie ze rozjasniaja sie do prawie bialego koloru, a z wiekiem znow ciemnieja, i o ile jest to pies dorastajacy to moze byc dopuszczone. Jednak u doroslego psa kolor bialy jest wada dyskwalifikujaca - wg standardu irlandzkiego i FCI, i taki pies nie powinien byc dopuszczony do hodowli. Zauwaz jednak ze Brytyjczycy nie maja czegos takiego jak wady dyskwalifikujace w swoich standardach :razz:...

A co do groomingu - w Anglii to jest teraz i tak duzo lepiej niz bylo jakies 30 lat temu, kiedy na ring wchodzily zupelnie zarosniete pieski. Troche sie Anglicy od jakiegos czasu probuja przestawic na prezentacje europejska, ale to jeszcze troche potrwa. Z drugiej strony wheaten nigdy nie powinien byc stylizowanym pieskiem wycietym co do milimetra - taka prezentacja jest zupelnie sprzeczna z tym czego wymaga standard i nie nalezy do tej rasy.

Posted

Dziekuje za odpowiedz:cool3:A właściwie to musze sobie zerknac jak Irlandczycy sobie przygotowuja softy.17 marca na Dzien Sw.Patryka bedzie dosc duza wystawa w Dublinie z nastawianiem na irlandzkie rasy,wiec zerkne sobie i na softy.Jakos zwykle stoje przy ringu kerry i nie mam czasu na przechdzke pod inny ring.Tylko wydaje mi sie,ze irlandzkie softy sa takie jakby bardziej wysokonozne i szczuplejsze od tych co widzialam na naszych polskich czy tez niemieckich wystawach.Choc to moze tylko moje wrazenie tak na pierwszy rzut oka.Ale teraz w poniedzialek przyjrze sie im dokladniej.:mad:

Posted

[quote name='UTAAP'] Z drugiej strony wheaten nigdy nie powinien byc stylizowanym pieskiem wycietym co do milimetra - taka prezentacja jest zupelnie sprzeczna z tym czego wymaga standard i nie nalezy do tej rasy.
i tu ja się zgadzam z Tobą , pierwsze softy jakie zobaczylam były właśnie w szacie lekko falowanej o pięknym kolorze pszenicy, naprawdę zrobiły na mnie wrażenie , były w rękach czeskich z fińskiej hodowli, nie na mój portfel w tym czasie:shake:,lata 90 -te, stylizowane na kerraka po amerykańsku , nie robiąna mnie wrażenia,
nawiązując do grzbietu ... nigdy nie jest pożądane "siodło", które w rozwoju może się zdarzyć, pies młody kształtuje się i linia grzbietu również, nie jedna rasa jest obciążona słabym grzbietem, dobry gromming może to dla "oka" zniwelować jak ma się z czego , mam na myśli szatę, ale wprawny sędzi wymaca, jeśli chodi o suki z racji ich roli rozrodczej , skrajnie krótkie grzbiety nie są wskazane, więc zapewne większa tolerancja u sędziów, co innego pies ...
ale to są moje skromne opinie i wnioski...
serdecznie dziękuje za szkociowe fotki ....dobra robota kerry82 duża buźka...:multi:

Posted

już wstawiłam ...serdecznie dziękuje ale tu ...nie moge wstawiac linków(admini mają swoje zdanie na ten temat) :cool3:...zapraszam na szkocie forum, duża buźka dzięki serdeczne....:loveu::loveu:

Posted

Ależ proszę bardzo!A jak sie w ogóle podobają Szkociki z crufta?Czy piesek,który dostał tytuł najlepszego w rasie w pełni zasłużył na ten tytuł?I to samo pytanie co do suki i wyboru BOB.:lol:

Posted

Hahaha.Bylam na szkocim forum i widzialam:multi:A na temat zmeczenia to cos wiem:placz:Pobudka o 4.45,autobus na lotnisko o 5.40 i wylot o 7.45.Malo tego,lecialam z grupa kiboli druzyny rugby z Walii.Jeszcze sie "zapach" whiskey w powietrzu unosil.Ladowanie o 8.30 i biegiem pytac ludzi w ktora strone mam pojsc.Na szczescie do doslownie zaraz przy lotnisku,ufff:roll:Pozniej juz psy,wiec bylo przyjemnie,ale i tak musialam powrocic na lotnisko juz ok 19,choc lot dopiero o 21.45.Ale lepiej dmuchac na zimne i byc wczesniej,szczegolnie jak sie nie zna lotniska i jest sie samemu:-(Ale...byl wielki telewizor i obejrzalam reszte crufta(i tak nie mialam biletu na BIS,wiec nie wpusciliby mnie na arene):mad:Pozniej lot opozniony,silne wiatry i ulewy oraz bardzo niemile ladowanie i tak w dublinie wyladowalam o 23.30,i powrot do domu...blablabla.Wiem,jak to jest jak nogi do odwłoka wchodza:cool3:Heheheh,ale...17 marca kolejne show,ale tym razem juz w Dublinie....:multi:

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...