IraKa Posted October 23, 2007 Posted October 23, 2007 Popieram szczerze przedmówcę aby nieco więcej pokazywać kerry od ich "jaśniejszej" strony;) Nie mówię, żeby były popularne ale żeby ludziska z wrzaskiem nie uciekali na sam dźwięk: kerrrrrryyyy :evil_lol: Jako nie zrzeszona też miałam kiepskie zdanie o rasie. Pozanałam jeden "egzemplarz" i się okazało że nie taki diabeł straszny a wręcz miły. Poczytałam fora i inne strony internetowe okazało się że kerry to wszechstronny pies tylko trzeba chcieć. Ja znalazłam kerraki "uprawiające" : agility, obedience, fresbee, myślistwo, pasterstwo. W coś jeszcze można bawić się z kerry? No i sieść: dla mnie bezwzględna zaleta;)
Zebra Posted October 23, 2007 Posted October 23, 2007 Ja jednak uparcie ponawiam prośbę o wykazanie przez Kerry , w którym miejscu ową "gwiazdę" wypromowałam:roll: o ile mnie pamięć nie zawodzi, to ja chyba raczej wychodziłam w odwrotną od promowania stronę z moimi uwagami na temat tego jegomościa, ale moze się mylę, może faktycznie gdzieś mnie otumaniło, tylko jakoś przypomnieć sobie nie mogę, bo chyba uwagę " o najlepszych plemnikach psów" tego Pana którą zacytowałam z którejś wystawy i to napewno żartobliwie, nie należy uważać za promowanie, a tylko za przechwalanie w/w jegomościa.
czapla Posted October 23, 2007 Posted October 23, 2007 Ja tez sie nieco oburze na wypowiedz Kerrego - gdzie to kurna promuje kogokolwiek?????:crazyeye: Ja raczej jestem bardzo ostrozna jesli chodzi o promowanie czegokolwiek, ale jednoczesnie wyrazam ostroznie negatywne mysli - wiem, ze nieslusznymi pomowieniami mozna wyrzadzic wieka krzywde niewinnemu czlowiekowi. Tez znam ludzi, co mysla, ze soft bedzie fajniejszy, bo lagodniejszy niz kerry. Skwituje to tak - obserwujac nasze ringi wolalabym kerraka z ADHD niz tchorzliwego softa:roll: Fizycznie bardzo mi sie podoba soft z mieniacym irlandzkim wlosem:loveu:, ale poza Britka (wychowana z kerrakiem:cool3:) nie znam pszeniczniaka z terrierowym charakterem.
dorota07 Posted October 23, 2007 Posted October 23, 2007 wsadzę swoje trzy grosze...czytam WAS często ...z racji tej , że bardzo podobają mi się kerraki , z wiedzy nabytej nie z obcowaniem ale z czytania publikacji no i waszych wypowiedzi coś nie coś wiem o tej rasie... na pewno jest pies dla miłośnika teriera, dla człowieka który ma jakąś podstawową wiedze jak postępować z psem , który ma swój charakter...bo ma...kochany jak jest w dobrych rękach i od dobrego hodowcy, który z pasją a nie dla zysku te psy hoduje... wasz błąd w propagowaniu rasy , w moim odczuciu jako postronny obserwator , nie zaangarzowany hodowlane jest taki ZA MAŁO ZDJĘĆ ZA MAŁO RELACJI WASZYCH Z PSEM , ZA MAŁO FOTEK SZCZENIĄT OCZEKUJĄCYCH NA NOWYCH WŁAŚCICIELI, wasze strony www to nie wszystko, nie każdy tam dociera, praktycznie nie dzielicie się swoimi relacjami jakie panują u Was w domu ...relacja pan - pies...zdjęcia z wystaw to nie wszystko, domowe foty , ze spacerów , ze szkolenia, za mało..... mam nadzieję , że zostałam zrozumiana...:roll: a jeśli chodzi o softy piękne zwierzaki ale nie ma tej ikry teriera, a i czesto zdarzają się osobniki tchurzliwe a nie ma nic gorszego jak agresja ze strachu... i tu przed hodowcami też wyzwanie i mądra polityka hodowlana powinna byc bo też wcześniej czy później zepsują opinię tej rasie, a nie ma nic gorszego jak moda na psa... ale się wymądrzyłam:oops:
czapla Posted October 24, 2007 Posted October 24, 2007 Swietnie, ze sie "wymadrzylas":cool3: Zawsze takie uwagi sa cenne i wskazane. No coz, nie pozostaje mi jednak nic innego jak nauczyc sie w koncu zmiejszac fotki i je umieszczac na forum:oops: Choc robienie fotek kerrakom to dosc trudna sprawa, bo szybkie sa okrutnie, pomijam fakt, ze nie zawsze sa we fryzurze nadajacej sie do pokazania:cool3: Co do fotek szczeniat, to chyba trzeba Mai zmyc glowe za to, ze nas nie raczy ciagle widokiem slicznych glutkow;) - ja jestem usprawiedliwiona, bo maluchow juz bardzo dawno u mnie nie bylo. Obiecuje poprawe (tak ze 2 kilo;)):lol:
czapla Posted October 24, 2007 Posted October 24, 2007 bawic to tak na poczatek, ze nie taki kerrak straszny i potrafi bawic sie z roznymi psami:p
dorota07 Posted October 24, 2007 Posted October 24, 2007 dokładnie i o to mi chodziło....nie tylko wyfryzowany i ustawiony ale przede wszystkim żyjący w rodzinie i w psim stadzie, trzeba przekonywać...:multi: fotka bombowa...:loveu: cieszę się , że zostałam zrozumiana...:cool3:
IraKa Posted October 24, 2007 Posted October 24, 2007 czapla napisał(a):...pomijam fakt, ze nie zawsze sa we fryzurze nadajacej sie do pokazania:cool3: Trzeba przyszłych właścicieli w tym temacie też uświadomić.
TuathaDea Posted October 24, 2007 Posted October 24, 2007 czapla napisał(a): Tez znam ludzi, co mysla, ze soft bedzie fajniejszy, bo lagodniejszy niz kerry. Skwituje to tak - obserwujac nasze ringi wolalabym kerraka z ADHD niz tchorzliwego softa:roll: Fizycznie bardzo mi sie podoba soft z mieniacym irlandzkim wlosem:loveu:, ale poza Britka (wychowana z kerrakiem:cool3:) nie znam pszeniczniaka z terrierowym charakterem. czaplasta, może chcesz małego softa, miałby kto cię ogrzać pod mostem..... Na pewno będą z ślicznym włosem, a charakterek niektóre mają prawie Beltkowy..... Upss, napisałam ja jako mąż ... będzie bura ....
czapla Posted October 24, 2007 Posted October 24, 2007 Oj bedzie bedzie:cool3: A jak sama wiesz u mnie dom kerrakami wypelniony i tak juz chyba zostanie, wiec na sofciaki sobie tylko popatrze:p IraKa - ja zawsze uswiadamiam, ze pielegnacja szaty kerraka to nie lada wyzwanie, choc oczywiscie spokojnie mozna sie z nim zmierzyc, albo powierzyc to komus innemu:lol: Ja chyba jakos niespecjalnie czesto szczotkuje, kapie i strzyge jak mi sie zachce i chyba nie wygladaja moje ciapy jak ostatnie burki, ktore nikt o rasowosc nie posadzi:lol:, choc oczywiscie brody zajezdzaja czasem w sposob oryginalny:lol:
czapla Posted October 24, 2007 Posted October 24, 2007 Tej fotki chyba tu niebylo:roll:, a jesli jednak byla, to trudno, tak mi sie podoba, ze moze byc drugi raz:lol: agilitowa Lucyna - ucho rozwiane, usmiech na pysku:loveu:
Fibi Posted October 24, 2007 Posted October 24, 2007 To ja tez się wtrace, a co;) Moja mama kupila pierwszego Kerry w 1973 roku, w Bygdoszczy, skąd pochodziła, była to wtedy popularna rasa, mama zakochała się w niej, po tym jak jej koleżanka z pracy przyprowadziła raz swojego psa, był tak mądry i symaptyczny, ze mama od razu kupila z tej samej hodowli psa dla siebie, po prostu była oczarowana. Ares tez był wyjatkowo inteligentny, uwielbiał wykonywanie sztuczek, był bardzo kontaktowy i nieagresywny, co nie znaczy, ze nie był stanowczy. Nie lubil szczekac bez powodu. Jeszcze pare lat temu spotykałam na ulicach Bydgoszczy kerraki, gdzie jako rasa sa do tej pory rozpoznawane, teraz niestety nie widziałam zadnych młodych osobnikow, a te starsze sila rzeczy tez się wykruszaja. Druga suczke moja mama sprowadzila z Moskwy na początku 1991, ponieważ u nas od ponad 2 lat nie było wtedy miotow, ze to miał być Kerry to było oczywiste, Astra miala taki sam charakter jak Ares tzn zero agresji bez prowokacji, ale zaczepiona nie ustępowała, jednak nigdy pierwsza nie zaczela, nie była zbyt szczekliwa, ale za to uwielbiala ludzi i szybko skradala ich serca swoja wesola natura i przyjacielskością, nawet takich, którzy za psami nie przepadaja. Tak jak Ares rozróżniała niesamowita liczbe slow, naszych ludzkich, których rozumienie wyłapywała z kontekstu rozmowy,i w ten sposób się ich uczyla, to było niesamowite, oczywiście jako szczenie i mlody pies odebrala tez szkolenie, ale to było, ze tak powiem nadprogramowe, uwazam, ze ta niesamowita inteligencja to wlasnie najwieksza zaleta rasy. W mojej rodzinie sa tez yorki i boksery, obie rasy sa madre, ale Kerry jest poza konkurencja, trzeba mieć kerry, żeby wiedziec, o czym mowie. Kerry uwielbiaja prace nad soba, wszelkie cwiczenia, zadania, dlatego tak dobrze sprawdzaja się w psich sportach. A co do temperamentu-to uwazam, ze to jedna ze spokojniejszych i bardziej zrównoważonych ras terrierow (nieozdobnych). Moja znajoma, sasiadka z osiedla miała i tez od 30 lat airedale terriery (glownie z Primy), wiem jak się zachowują i w domu i na spacerze, i musze przyznać, ze szybciej się pobudzaja, oszczekują psy na spacerze jako pierwsze i lubia sobie dla wiwatu poszczekać, u kerry tego nie ma, choc airedale, zeby oddac sprawiedliwośc to tez super rasa, z charakteru i wygladu. Przed airedalami owa znajoma miała foxy i podobno one przy airedalach to dopiero świry, ona nawet twierdzi, ze foxy szorstkie nie są do końca normalne. Taki maja temperament. Nie wiem, czy przed kerry mieliście inne rasy terierów, bo to dopiero wtedy można stwierdzić czy kerry sa „diaboliczne”. Mnie osobiście, jako osobę, która dorastala z kerry i nie miała nigdy psa kanapowca tworzenie takich mitów bawi. A ze osobniki płci męskiej zdarzały się w Polsce ostrzejsze (bo o suczkach nie słyszałam), to chyba normalne w rasie o takich gabarytach, i o korzeniach myśliwskich, tak jest w każdej rasie, która nie jest „na kolanka”. A, że niszczą w domu, to chyba wszystkie psy z temperamentem tak robią, i teriery i boksery i pewnie wiele innych, dlatego potrzebują dużo ruchu i sportu. Ostatnio widziałam ogłoszenia o szczeniakach terierów irlandzkich i sealyham terrierów w cenie 1000zl, rodzice w obu przypadkach to Ch. i Int.Ch, airedale wysokiej klasy to wydatek ok 1500, tez piękne rasy, wiec może kerry są za drogie w porównaniu z innymi rasami terierów. I potencjalni, nieliczni fani bardzo rzadkich ras terierów wybiorą te inne rasy, bo i tak pielęgnacja sierści pochłonie duże fundusze, kosmetyki, fryzjer, sprzęt, jeśli sami będziemy o to dbać. A co do softów, to uważam, że dla laików są rasą atrakcyjniejszą, bo nie kojarzą im się ze sznaucerami, pudlami, bądź krzyżówkami tych dwóch ras, a pielęgnacja włosa jest u kerry i softa podobna, więc to napewno nie to ich zniechęca do rasy. Po prostu taki psi blondasek bardziej sie rzuca w oczy i jest oryginalniejszy. Ale ja i tak kocham KERRY, to dla mnie najwspanialsza rasa!!!!!!!!!!
Fibi Posted October 24, 2007 Posted October 24, 2007 Ciesze sie, ze na to forum zagladaja nie tylko posiadacze kerry, ale tez osoby zainteresowane rasa, ktore nawet bylyby sklonne do nabycia kerry blue, naprawde gorąco polecam, ja sama gdybym teraz mogla, wzielabym od razu malego kerraczka, niestety mieszkam zagranica i trudno mi sobie wyobrazic za kazdym razem wsadzanie go do luku bagazowego w samolocie, ale kiedys napewno, bo to moja najwieksza milosc kynologiczna. Zapraszam rowniez osoby zainteresowane rasa na strony dwoch bardzo dobrych zagranicznych hodowli kerry, gdzie jest duzo zdjec i informacji o rasie: z Holandii "Typical Irish" www.bathoorn.net oraz z Włoch "Balboa", moim skromnym zdaniem jedna z najlepszych na swiecie, www.balboa.it Moze to rozwieje watpliwosci niezdecydowanych, czy sprawic sobie kerraczka;) Kerry to czysta elegancja, co w polaczeniu z wybitna inteligencja daje psa idealnego:)
IraKa Posted October 24, 2007 Posted October 24, 2007 czapla napisał(a):IraKa - ja zawsze uswiadamiam, ze pielegnacja szaty kerraka to nie lada wyzwanie, choc oczywiscie spokojnie mozna sie z nim zmierzyc, albo powierzyc to komus innemu:lol: Ja chyba jakos niespecjalnie czesto szczotkuje, kapie i strzyge jak mi sie zachce i chyba nie wygladaja moje ciapy jak ostatnie burki, ktore nikt o rasowosc nie posadzi:lol:, choc oczywiscie brody zajezdzaja czasem w sposob oryginalny:lol: A macie jakieś zdjęcie kerraka ostrzyżonego na "zero"? Bez brody, łapy na krótko...
TuathaDea Posted October 24, 2007 Posted October 24, 2007 IraKa napisał(a):A macie jakieś zdjęcie kerraka ostrzyżonego na "zero"? Bez brody, łapy na krótko... Czapla ma... :diabloti:
Fibi Posted October 24, 2007 Posted October 24, 2007 ja mam, ale nie w formie cyrfowej, musialabym najpierw zeskanowac, i to moze troche potrwac, bo nie mam skanera, moja suczka miala alergie na brodzie i zeby lek lepiej dzialal, to lekarz zalecil pozbycie sie wlosow, tak tez zrobilam, a pozniej glupio wygladaly puchate lapy, wiec cala byla obcieta na krotko, ładnie wygladala, bo kerry maja dosc masywny kosciec, ale do rasy nie byla podobna:)) No a broda i lapy szybko odrosly
kerry Posted October 24, 2007 Posted October 24, 2007 IraKa napisał(a):A macie jakieś zdjęcie kerraka ostrzyżonego na "zero"? Bez brody, łapy na krótko... ja wstawie ,moze jeszcze dzis,ale broda jest,reszta na zero:cool3:
IraKa Posted October 24, 2007 Posted October 24, 2007 To ja poproszę jakiś materiał poglądowy. Jak kiedyś swoją starszą pudlicę ściełam na zaro to było coś na kształt białego ratlerka:evil_lol: ale przynajmniej nie mówili do niej per "owco" :roll:
Fibi Posted October 24, 2007 Posted October 24, 2007 IraKa napisał(a):To ja poproszę jakiś materiał poglądowy. Jak kiedyś swoją starszą pudlicę ściełam na zaro to było coś na kształt białego ratlerka:evil_lol: ale przynajmniej nie mówili do niej per "owco" :roll: jasne, postaram sie, bede pamietac, napisalam o tym mocnym kośccu, bo rzeczywiscie wydawalo mi sie, ze pudle sa przy kerry drobniej zbudowane. A wtedy moją suczkę posądzano np. o bycie wyzłem:)???
IraKa Posted October 24, 2007 Posted October 24, 2007 Przeszukując wątek natrafiłam na taki post : czapla napisał(a):Buuuuuu nasmarowalam taki dugi post jak nigdy i mi go wywalilo:angryy: Marta - swietna historia! jak sie zbiore drugi raz, to napisze plusy i minusy moich kerrakow, a jest tego troche, oczywiscie plusow wiecej;) :cool3: który chyba :hmmmm: nie miał dalszego ciągu w wykonaniu Czapli może teraz??? :p:modla:
dorota07 Posted October 24, 2007 Posted October 24, 2007 [quote name='IraKa']A macie jakieś zdjęcie kerraka ostrzyżonego na "zero"? Bez brody, łapy na krótko... własnie gdzies na stronie Balboa w wątku grooming jest takie foto:lol: albo gdzieś tu http://www.kerryblues.info/GROOMING/ENGLISH/INTRO.HTML
IraKa Posted October 24, 2007 Posted October 24, 2007 [quote name='dorota07']własnie gdzies na stronie Balboa w wątku grooming jest takie foto:lol: albo gdzieś tu http://www.kerryblues.info/GROOMING/ENGLISH/INTRO.HTML na stronie Balboa nie znalazłam działu: grooming ale fotkę znalazłam tu: http://www.kerryblues.info/RESCUE/SHAVED.HTML
kerry Posted October 24, 2007 Posted October 24, 2007 Gokaiba podesłał kiolka fotek dogoterapia w roli głównej Czak i Gokaiba kerak z kotem prosze bardzo:cool3: kerak z dzikami tez prosze:multi:
Fibi Posted October 24, 2007 Posted October 24, 2007 super zdjecia, fajnie, ze sie pojawily, bo w moim poscie opisujacym rase zapomnialam wspomniec, ze kerry blue terriery wspaniale nadaja sie do domu, gdzie sa male dzieci, sa wobec nich nieslychanie tolerancyjne. Moja Astra przezyla kiedys taka przygode: moja mlodsza o 11 lat ode mnie siostra majac ok.4 lat zostala w domu pod opieka taty, ktory ucial sobie drzemke, zaprosila wiec przez okno okolo piec kolezanek, biegajacych aktualnie na podworku od siebie. Wracam z zakupow do domu, otwieram drzwi do jej pokoju, a tam Astra lezy na kanapie, kazda z dziewczynek ze szczotka lub grzebieniem ciagnie ja w swoja strone, a ona nic, spokojnie im na to pozwalala i jeszcze pycho miala usmiechniete, oczywiscie rozpedzilam towarzystwo tlumaczac, ze pies to nie zabawka.
Recommended Posts