czapla Posted August 28, 2006 Posted August 28, 2006 Kerry - no wiemy juz skad masz dzieciaka:cool3: , to teraz wklej jego jakies fotki, bo my tu lubimy ogladac slodkie maluchy:loveu: Nitencja - szkoda, ze Hardiego nie bylo, na fotkach robi swietne wrazenie, a i rodzicow ma swietnych - tatus to Richi (rowniez tatus mlodego Kerrego), a mamusia Bibi (nie pamietam jak ona sie nazywa oficjalnie, ale znajde) to zjawiskowa suczka, nie najpiekniejsza, ale wlasnie zjawiskowa - o ile poza ringiem mozna znalezc u niej jakas wade, to wchodzi na ring i blyszczy! Ma to niesamowite COS, co powoduje, ze czlowiek nie moze oderwac od niej wzroku. Takie wlasnie COS ma moja Lucysia, tylko oczywiscie jest od niej duzo brzydsza:lol: ;) (znaczy sie jest najpiekniejsza na swiecie, bo moja:lol: ) W Polsce jest siostra Hardiego - Hadyia, ta co wygrala w Radomu i jak juz mowilismy - swietna suczka! A w Poznaniu to chyba oczoplasu dostane:crazyeye:
czapla Posted August 28, 2006 Posted August 28, 2006 No i znalazlam, uparte ze mnie stworzonko:lol: : Richie to Torums Smokey Chisholm, a Bibi to Dinnesvarosi Blush Beauty. A w Europie przybywa fajnych kerrakow, u nas zreszta tez i napawa to optymizmem, choc bycie sedziom staje sie wowczas trudniejsze (to do Nitencji;) ), bo jakby takie dwa mi sie pojawily, to co wybrac - kilometrowa szyje z pieknym klebem Torumsa czy sliczna sunie z fantastycznym temperamentem? Oba cudne na swoj sposob.
Nitencja Posted August 28, 2006 Posted August 28, 2006 Czapla uwierz :) ze jak sa piekne psy na ringu to nie problem :) Gorzej jak psy sa kiepskie i trzeba dac lokaty:cool3:
UTAAP Posted August 28, 2006 Posted August 28, 2006 [quote name='kerry'] Czy ja moglabym poprosic te fotke w duzym rozmiarze na maila? Podaje adres utaap@yahoo.com :cool3: A tak mi przyszlo do glowy - czy sedzia moze nie dac 1 lokaty jesli uzna, ze zaden z pokazanych mu psow 'nie spelnia kryteriow'?:roll: ...chyba nie, bo nawet jak pies jest dobry, czy dostateczny(kurcze, jak sie nazywa ocena ponizej dobrej:oops: ?), to i tak ktorys musi byc pierwszy...chyba:roll: :evil_lol:
Nitencja Posted August 28, 2006 Posted August 28, 2006 UTAAP lokaty ZAWSZE trzeba dac. Mozna nie dac CWC , CACIBa i Rasy :-)
UTAAP Posted August 28, 2006 Posted August 28, 2006 No wlasnie tak myslalam... ...chyba nie, bo nawet jak pies jest dobry, czy dostateczny(kurcze, jak sie nazywa ocena ponizej dobrej:oops: ?), to i tak ktorys musi byc pierwszy...chyba:roll: :evil_lol: Dzieki ;)
czapla Posted August 29, 2006 Posted August 29, 2006 UTAAP - ta fotka pochodzi ze strony Kerrydom Court, a wlascicielka Richiego chyba nie ma stronki w necie (przynajmniej ja nie znalazlam), udziela sie tylko na slowackim forum, podobnym do dogomanii. Nitencja - dla mnie najprostrzy wybor bylby, jakby jeden pies byl wybitny, a reszta normalna - inne opcje zawsze dostarcza dylematow:lol:
Nitencja Posted August 29, 2006 Posted August 29, 2006 Czapla ale ta wersja gdzie sa piekne psy to o wiele milsza jest
kerry Posted August 29, 2006 Posted August 29, 2006 widac ta fotka kraży po wielu stronach ,ale akurat ta jest ze strony PENNYS przy odrobinie szczęscia zobaczycie tego psa na zywo w Poznaniu:crazyeye: Czapla w ojca trafiłaś ,ale co z mamusią ?
Zebra Posted August 29, 2006 Posted August 29, 2006 Kerry, przeczytaj dokładnie posta Czapli, ona nie pisze o rodzicach Twojego malucha, tylko Hadyi Kerrydom i jej brata Hardy, a w nawiasie zaznaczyła że jest to też tatuś Twojego malucha, my naprawde wiemy skąd masz tego malucha, zreszta sam nam zasugerowałeś taka mozliwość na klubówce we Włocławku i nie musiałyśmy się długo zastanawiać....:lol: . Co do tatusia, to ja osobiście marzę żeby go zobaczyć na żywo, bardzo jestem cikawa tego psa, którego poleciła mi do krycia jedna z sędzin specjalizujących się w terierach, niestety dla mojej małej on jest za ciemny, zreszta kerry mojego malucha też widziałeś i wiesz że mam problem z kolorem u malucha, ale powoli, powoli.... A tak wogóle, to sam masz się pochwalić swoim pieskiem, bo reszta też napewno jest ciekawa i czekamy na zdjątka najmłodszego w stadzie:evil_lol: . A w Poznaniu to chyba gardło zedrzemy tak bedziemy wszystkich dopingować.
Zebra Posted August 29, 2006 Posted August 29, 2006 Aha, ja wczoraj miałam potwerdzenie z Ukrainy, przyjeżdża napewno kilka też fajnych kerry, oj bedzie co ogladać... a ja marzę żeby przyjechały psy z duńskiej hodowli, oj bardzo chciałabym zobaczyć je na żywo:lol:
czapla Posted August 29, 2006 Posted August 29, 2006 Kerry - chyba masz mnie za totalna blondynke;) , toz to w koncu nie zaden konkurs chyba - bo jesli tak to ufunduj jakas nagrode:lol: I nadal czekamy na jakies fotki malucha..., a moze i masz jakas fotke mamusi, ja ja widzialam, jak byla dosc mloda i jestem ciekawa jak wyglada jako dojrzala suczka. Nitencja - dla ogladajacych tez jest lepiej, jak popatrza na cudne stworzenia, ale dla sedziego - poczatkujacego powiedzmy, to ciezki orzech do zgryzienia:lol:
kerry Posted August 29, 2006 Posted August 29, 2006 fotki będą obiecuje Zebara ty cos za bardzo jesteś wrazliwa z tymi kolorami:shake: Czapla ,że ty blondynka to nawet mi do łba nie przyszło:oops:a nagród nie będzie i zdjęć mamy tez nie mam ,ale to juz ktos inny powinien je wstawić
Flaire Posted August 29, 2006 Posted August 29, 2006 Nitencja napisał(a):Mozna nie dac CWC , CACIBa i Rasy :-)Właśnie. I ja mam ostatnio na ten temat pewne przemyślenia... A chodzi o przygotowanie psów na wystawach - więc może raczej powinnam to pisać na topiku o szorstkich terierach, bo tam z tym przygotowaniem gorzej. ;-) Ale nic to, tutaj napiszę, bo akurat teraz tutaj o tym jest. Ciekawa jestem Waszych opinii. A więc, jak często rozmaici ludzie piszą, tytuł championa powinien mieć pies za to, czym jest, nie za fryzurę czy prezentację. I ja się z tym zgadzam. Fryzura czy prezentacja może mu pomóc pokazać, czym jest, ale niektóre psy są tak doskonałe, że nawet ostrzyżone na łyso i tak widać, że są doskonałe - i moim zdaniem, takim psom należą się tytuły typu CWC czy CACIB - przypominam, tytuł championa, a co za tym idzie, wniosek o taki tytuł, oznacza, że w opinii tego sędziego, ten pies jest na tyle doskonały, że zasługuje na championat. A taka opinia w zasadzie nie ma nic wspólnego z tym, jak ten pies wygląda danego dnia - chociaż kiepska prezentacja może przeważyć opinię sędziego w jedną stronę (dodając psu wady, których nie posiada), a doskonała prezentacja - w drugą (skutecznie ukrywając wady psa przed czujnym okiem sędziego). Tak więc moim zdaniem, przy przyznawaniu tytułów CWC czy CACIB, przygotowanie i prezentacja nie powinny same w sobie figurować w decyzji sędziego. Całkiem inaczej, moim zdaniem, przedstawia się sprawa, jeśli chodzi o Zw. Rasy - tzw. BOB. Psy, które zwyciężają rasę dalej idą na ring honorowy i tam w pewnym sensie reprezentują sędziego, który dał im to BOB. I moim zdaniem, na ringu honorowym nie ma już miejsca na psy nieprzygotowane, czy w złej kondycji, bowiem na ringu honorowym nie wystarczy być psem, który zasługuje na championat (czyli jest odpowiednio zbudowany, odpowiada wzorcowi), ale DODATKOWO trzeba jeszcze pięknie się prezentować - takie jest moje zdanie. Tak więc ja myślę, że fajną opcją dla sędziego jest przyznanie CWC czy CACIBa każdemu psu, który na to zasługuje swoją "wzorcowością", ale przyznanie BOB tylko psu, który dodatkowo jest nienagannie przygotowany i prezentowany i tym samym godnie reprezentuje wybór tego sędziego. Szorstkowłose teriery zjechane maszynką, albo z dziurami w czapraku mogłyby przy takim układzie wygrać np. CACIBa za swoją doskonałą anatomię, ale zostałyby ukarane brakiem BOBa (i, co za tym idzie, niemożliwością wystąpienia na ringu honorowym) za kiepskie przygotowanie czy prezentację. Takie podejście uniknęłoby sytuacji, gdzie marnie przygotowane psy wygrywają grupy czy BISy. Hough. ;-)
Jura Posted August 30, 2006 Posted August 30, 2006 Flaire, ale czy nie jest tak, ze sędzia musi wybrać BOB niezależnie od tego jakiej jakości psy ma ringu. jęsli wszystkie będa kiepskie to i BOB będzie kiepski.
czapla Posted August 30, 2006 Posted August 30, 2006 Kerry - przypomnialo mi sie, ze gdzies mam fotke Sympati i to chyba calkiem fajna, jak znajde, to wrzuce. Co do przemyslen Flaire, to zgadzam sie w calej rosciaglosci, bo pies moze nie byc w super kondycji, moze nie odrosnac na czas, suka moze byc po szczenietach i rowniez nie wygladac extra, gromerowi moze nie do konca udac sie fryzura, ale to nie zmienia faktu, ze pies jest anatomicznie swietny i zasluguje na ocene doskonala, ale zeby wyjsc na grupe czy bisa wszystkie elementy musza byc dograne - zarowno pies musi byc fajny jak i swietnie przygotowany i pokazywany - to juz nie jest kwalifikacja do hodowli ale show.
Flaire Posted August 30, 2006 Posted August 30, 2006 Jura napisał(a):Flaire, ale czy nie jest tak, ze sędzia musi wybrać BOB niezależnie od tego jakiej jakości psy ma ringu. jęsli wszystkie będa kiepskie to i BOB będzie kiepski.Jura, z wypowiedzi Nitencji powyżej (jak i z mojej własnej lektury regulaminu) wynika, że nie musi. Zw. Rasy to jest tytuł, który sędzia może przyznać lub nie, wedle swojej opinii.
Flaire Posted August 30, 2006 Posted August 30, 2006 czapla napisał(a):Co do przemyslen Flaire, to zgadzam sie w calej rosciaglosci, bo pies moze nie byc w super kondycji, moze nie odrosnac na czas, suka moze byc po szczenietach i rowniez nie wygladac extra, gromerowi moze nie do konca udac sie fryzura, ale to nie zmienia faktu, ze pies jest anatomicznie swietny i zasluguje na ocene doskonala, ale zeby wyjsc na grupe czy bisa wszystkie elementy musza byc dograne - zarowno pies musi byc fajny jak i swietnie przygotowany i pokazywany - to juz nie jest kwalifikacja do hodowli ale show.czapla dzięki, ale zwróć uwagę, że ja to ciągnę trochę dalej, niż tylko do oceny - proponuję, żeby przynawać tytuły, takie jak CWC czy nawet CACIB bez Zw. Rasy jeśli pies nie jest odpowiednio przygotowany. :crazyeye: O takich praktykach nie słyszałam w Polsce (raczej daje się ocenę doskonałą bez żadnych tytułów), a mnie się wydaje, że to ma sens, i że to nie przypadek, że regulamin na to pozwala.
Jura Posted August 30, 2006 Posted August 30, 2006 [quote name='Flaire']Jura, z wypowiedzi Nitencji powyżej (jak i z mojej własnej lektury regulaminu) wynika, że nie musi. Zw. Rasy to jest tytuł, który sędzia może przyznać lub nie, wedle swojej opinii. No tak niedoczytałam. Wydaje mi się to jednak dość niekonsekwentne, bo lokaty przyznawać musi. Po za tym tak sobie myślę, że tytuł BiS oznacza najlepsego psa wystawy - danej wystawy, więc w zasadzie nie powinna być miarą bezwzględną. Jednocześnie uważa, że pewna niekonsekwencją byłoby nieuwzględnianie kondycji wystawowej psa (przygotowania, prezentacji) przy przyznawaniu CWC skoro jest to certyfikat na wystawowego championa. Niekonsekwencja w regulaminach i nazewnictwie jednak istnieje, bo zdobywca 3 CWC zostaje Czempionem Polski. :roll: Myślę, że sprawa by była prostsza, gdyby jednak o przyznaniu uprawnień hodowlanych decydowały nie tylko oceny wystawowe. Wtedy na wystawach ocenianie całokształtu nie podlegałoby dyskusji.
Flaire Posted August 30, 2006 Posted August 30, 2006 Jura napisał(a):Myślę, że sprawa by była prostsza, gdyby jednak o przyznaniu uprawnień hodowlanych decydowały nie tylko oceny wystawowe. Wtedy na wystawach ocenianie całokształtu nie podlegałoby dyskusji.Nie do końca, bo to, co ja napisałam, nie ma nic wspólnego z uprawnieniami hodowlanymi. Raczej, obserwuję, że tytuł championa przyznaje się psu NA ZAWSZE, a tytuł Zw. Rasy, Zw. Grupy, czy BIS to tytuł dotyczący tylko jednej wystawy. Dla mnie to podstawowa różnica: np. Misia jest interchampionem nawet teraz, gdy jest zarośnięta, ale na żadne zwycięstwo grupy w obecnym stanie nie zasługuje. I dlatego myślę, że powinno sie różnicować między przyznawaniem CWC czy CACIB (czyli jaki jest pies), a przyznawaniem Zw. Rasy, grupy, czy wystawy - czyli jak pies wygląda tego dnia. Jak już napisałam, w tym pierwszym przygotowanie może pomóc bądź przeszkodzić, uwypuklając zalety bądź wady, ale moim zdaniem przygotowanie nie powinno mieć na przuznanie CWC czy CACIB bezpośredniego wpływu - a na Zw. Rasy i dalej - powinno. Taka jest moija opinia.
borsaf Posted August 30, 2006 Posted August 30, 2006 Witam, Co prawda, w topiku kerrakowym ale moze i Czapla i Zebra cos dorzucą. Ja uważam, ze prawa hodowlane powinny być wydawane osobno, po wnikliwej ocenie anatomii psa, nie na wystawie. Cechy psychiczne, czyli brak leku przed duża iloscia ludzi i psów mozna też badac nie koniecznie na wystawach. Jeżeli suka czy pies ma wspaniałą wzorcowa anatomię, dobry ruch, dobry gatunek włosa, to naprawde to, czy jest krzywo ostrzyżony, zrobiony gdzieniegdzie maszynką nie powinno grac roli, tego potomstwu nie przekaże w genach. Na wystawach jestpośpiech, mając jednego psa do oceny sędzia dokładniej może sie przyglądnąć różnym aspektom. Do tego testy psychiczne i hodowlanka. Wystawy niech będa ringiem piekności i wtedy każdy włosek się liczy. Tyle, ze podejrzewam, mogloby na wystawach brakowac chetnych:evil_lol: a z wystaw ZK nie zrezygnuje.
Flaire Posted August 30, 2006 Posted August 30, 2006 borsaf napisał(a):Witam, Co prawda, w topiku kerrakowym ale moze i Czapla i Zebra cos dorzucą. Ja uważam, ze prawa hodowlane powinny być wydawane osobno, po wnikliwej ocenie anatomii psa, nie na wystawie. Cechy psychiczne, czyli brak leku przed duża iloscia ludzi i psów mozna też badac nie koniecznie na wystawach. Jeżeli suka czy pies ma wspaniałą wzorcowa anatomię, dobry ruch, dobry gatunek włosa, to naprawde to, czy jest krzywo ostrzyżony, zrobiony gdzieniegdzie maszynką nie powinno grac roli, tego potomstwu nie przekaże w genach. Zgadzam się, tylko znów, mnie nie o to chodziło. ;-) Ja nie piszę o zasadach praw hodowlanych tylko o tytułach CWC, CACIB i Zw. Rasy. Chyba jakoś nie potrafię wytłumaczyć.... :-(
Zebra Posted August 30, 2006 Posted August 30, 2006 Zebara ty cos za bardzo jesteś wrazliwa z tymi kolorami:shake: Nie bardzo wiem dlaczego tak uważasz?, generalnie lubie ciemne kerry (ale nie czarne) i niezbyt podobaja mi się bardzo jasne, ale to nie jest wrażliwośc tylko mój własny pogląd, który zresztą większość bywajacych na tym topiku zna, moja mała nadal jest barrrrdzo ciemna i nadal czekam że bedzie grafitowa, ale już i tak cieszę się z tego że wogóle się wybarwia, natomiast tak jak mówiłam w Poznaniu niektóre kerraki zbyt szybko się wybarwiajace sa w niedługim czasie właściwie białe, a nie niebieskie czy jasno niebieskie, zresztą myślę że w Poznaniu w tym roku będziemy mogli zobaczyć pewnie całą gamę kerrakowych kolorków, od czarnych zupełnie w klasie pośredniej, po właściwie białe również w tej samej klasie:lol: . A wracajac do tematu Twojego malucha, to nadal nie napisałeś skąd i po kim jest maluch i kurcze ....tego tez nie wiemy JAK MA NA IMIĘ!!! Myślę że reszta kerrakomaników też chciałaby wiedzieć:lol:
Nitencja Posted August 30, 2006 Posted August 30, 2006 Flaire ja rozumiem :) hm niektorzy sedziowie po daniu na przyklad. Zw. Mlodziezy mowia na ucho tylko prosze jeszcze nie isc na BISs.... ;-) Hodowcy lub wieloletni "wyjadacze wystaw" mimo ze dostana komplet tytulow lacznie z BOB nie ida na finalowe konkurencje poniewaz sami wiedza ze ich pies nie jest w super formie i rezygnuja
Zebra Posted August 30, 2006 Posted August 30, 2006 Flaire, ja taki zwyczaj tez zauważyłam, chociaż u nas na wystawie w jednej z grup sędzina faktycznie do BOB wytypowała wyjatkowo mało piesków i sama stwierdziłą że na to należy zasłużyć, ale szczerze mówiąc nie wiem czy dawała CWC w tych rasach czy właśnie nic i BOB-a też nie.
Recommended Posts