Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Hej,
Nie mogłam nigdzie znaleźć ani za bardzo przypasować tego tematu. Chciałabym poznać wasze zdanie na temat akupunktury u psów i co o niej wiecie- nie, nie chcę się doinformować, chciałabym poznać zdanie środowiska psiego na ten temat ;)

• 4 months later...
Posted

Ktoś z Was leczył swojego psa akupunkturą? W Katowicach znalazłam Klinikę na Brynowie i Przychodnie Wet. Panewnicką, które świadczą taką usługę? Jakie opinie o tych miejscach? Czy gdzieś jeszcze w woj. śląskim można korzystać z takich zabiegów?

• 2 weeks later...
Posted

Moja nieżyjąca już suczka w krytycznych miesiącach zimowych miała akupunkturę stosowaną na ciężkie zwyrodnienie kręgosłupa w odcinku lędźwiowo-krzyżowym, a także dysplazję "E" / ciężkie zwyrodnienie bioder. Nie jestem w stanie stwierdzić, na ile skuteczna była sama akupunktura, bo jednocześnie podawałam jej Gabapentin (lek m.in. przeciwko bólom neurologicznym), ponadto zgodnie z zaleceniami psiej rehabilitantki codziennie rano przy rozruchu nagrzewałam jej biodra i kręgosłup gorącymi kompresami żelowymi + masaż + ćwiczenia bierne  - w każdym razie efekt był taki, że udało nam się dotrwać do wiosny i przygotować bunię do terapii IRAP. Nie powiem, że było doskonale, ale zauważalnie lepiej niż przez rozpoczęciem terapii. 

Na pewno warto spróbować - skutków ubocznych praktycznie nie ma (poza nieprawidłowym wkłuciem igły, którego negatywne efekty ustępują w ciągu doby).