Gina&Lex Posted July 9, 2007 Posted July 9, 2007 Co sądzicie o tej rasie? Czemu nie jest zarejestrowana w ZK?? :-( Miałam w takie pieski. Pierwszy należał do mojego taty- dostał go od kumpla, który musiał wyjechać za granicę. Pies miał wtedy 2 lata. Niestety potrącił go samochód :(. Potem tata kupił pieska dla mnie :) z bardzo dobrej hodowli istniejącej już bardzo długo. Tresowałam go i był bardzo mądry! :) Są wspaniałe, bardzo inteligentne i wcale nie są agresywne, jeśli się je odpowiednio wychowa. Wabił się Brutus, był bardzo obrończy i jak kiedyś zaatakował mnie ON to Brutus go zagryzł (na szczęście był w pobliżu). Nigdy nie był szkolony do walk, a był miłym psem domowym. Niestety zachorował i musieliśmy go uśpić :( Co sądzicie Wy o tych psach? Quote
agastaffbull Posted July 10, 2007 Posted July 10, 2007 Pity nie są zarejestrowane w ZKwP, ponieważ nie są uznane jako rasa przez FCI. Ale są na świecie organizacje kynologiczne, które uznają rodowody pitów. Ja sama uwielbiam pity, są to mądre, cudowne psiaki, ale tak jak każda inna rasa-muszą pochodzić z dobrej hodowli i trafić do odpowiedzialnych i normalnych ludzi, muszą poznać zasady posłuszeństwa itd., a wtedy nikomu nic złego się nie stanie! Quote
_dingo_ Posted July 10, 2007 Posted July 10, 2007 Dobrze by było, żeby pity jednak były zarejestrowane w FCI i żeby wreszcie przestało się uważać tą rasę za "wyklętą". Może łatwiej udałoby się opanować całe to zło które kładzie się cieniem na tą rasę. Przecież gdyby historia potoczyła się trochę inaczej - może to wszystko co dzieje się w APBT dotyczyłoby też staffików. A każdy wie jak wspaniałe obecnie są staffiki. Wierzę, że gdyby dać szansę pitom też pokazałyby klasę. Pewnie trzeba by sporej pracy hodowlanej... Ale najpierw - dać szansę... Quote
Gina&Lex Posted July 12, 2007 Author Posted July 12, 2007 Pitbulki są rozmnażane jak wszystkie rasy w pseudohodowlach również :( stąd biorą się agresywne zachowania :( niestety nawet gdyby były prawdziwe hodowle tych psów to ine unikniemy tego... trzeba byłoby długich starań. Hodowcy musieliby przeprowadzać selekcje aby wyeliminować agresywne zachowanie w stosunku do psów. Dopiero wtedy chyba moża by je wystawiać Quote
_dingo_ Posted July 12, 2007 Posted July 12, 2007 Gina&Lex napisał(a):Pitbulki są rozmnażane jak wszystkie rasy w pseudohodowlach również :( stąd biorą się agresywne zachowania :( Raczej nie stąd. Przecież są mnożone celowo aby były jak najbardziej agresywne. To nie jest przypadek, ale celowy zamiar. trzeba byłoby długich starań. Hodowcy musieliby przeprowadzać selekcje aby wyeliminować agresywne zachowanie w stosunku do psów. Dopiero wtedy chyba moża by je wystawiać Bo ja wiem ? no zobacz: Staffiki na pokazie w 1937 roku. Scieśnione jak szprotki w puszce. A przecież wiele z nich pochodzi bezpośrednio od psów które walczyły... A może - i same niekiedy brały udział w takich - nielegalnych już wtedy - walkach... To były inne czasy przecież... Ja myślę, że bardzo doświadczony hodowca może wystawić psa z natury dość nerwowego, wręcz w niektórych sytuacjach agresywnego. To chyba w dużym stopniu kwestia podejscia, panowania nad psem, współpracy z nim. Pies jest o wiele spokojniejszy kiedy ma obok siebie przewodnika, który ma u niego absolutny autorytet. Quote
Lambi Posted July 12, 2007 Posted July 12, 2007 _dingo_ napisał(a): .................... Pies jest o wiele spokojniejszy kiedy ma obok siebie przewodnika, który ma u niego absolutny autorytet. Zgadzam się z tym w 100%, szkoda że tak wiele osób nie ma pojęcia jak wypracować taki autorytet:shake: :shake: Quote
ada89 Posted July 20, 2007 Posted July 20, 2007 _dingo_ napisał(a):To chyba w dużym stopniu kwestia podejscia, panowania nad psem, współpracy z nim. Oczywiście. Z APBT jak i z każdym innym psem TRZEBA pracować. Wydaje mi się, że tak jak np. w ONach tak i w ttb powinny być jakieś próby pracy. I od tego powinno zależeć czy ktoś może prowadzić hodowlę czy też nie. Np. w ON IPO 1 potrzebne jest żeby pies uzyskał "reproduktora" w sukach już to zniesiono (ale tylko w Polsce :angryy: ) Zresztą ogromnym brzemieniem tej jak i każdej innej rasy jest moda. Pit bulle są modne a to katastrofa dla rasy bo jest masa psów niewiadomego pochodzenia. Fabryki szczeniąt. Rozmnażane są psy z beznadziejnymi charakterami i tak dalej. Pies to odpowiedzialność a sporo ludzi nie zdaje sobie z tego sprawy. Też mi sie wydaje że APBT powinno się dać szansę... :cool1: Quote
Koszmaria Posted July 22, 2007 Posted July 22, 2007 Cóż,nawet jeśli FCI nie uznaje tej rasy,to jest jeszcze ADBA i IDBA. IDBA ma swoje wystawy i swoje zawody[wiele pitów startuje w np.w Weight Pullingu albo High Jump]-teraz jest tak że z czystym sumieniem można wymienić przynajmniej 3-4 DOBRE hodowle tych psów tutaj,w Polsce. Quote
Sebastian Posted September 23, 2007 Posted September 23, 2007 Jeśli zinteresowana jeszcze tu zagląda to wrzucam link na ciekawy filmik, :evil_lol::evil_lol::evil_lol:Pozdrawiam. http://www.youtube.com/watch?v=MgE0QNDZ6Lw&mode=related&search= http://www.youtube.com/watch?v=mH9DJLG8Ag4&NR=1 Quote
an1a Posted March 26, 2008 Posted March 26, 2008 A co myślicie o tym: [url]http://www.wschowa.lubuska.policja.gov.pl/index.php?id=poradnik/2005/2005_05_21_psy_niebezpieczne[/url] opis Pita jako Amstaffa? :) Quote
Canaveral-staff Posted March 26, 2008 Posted March 26, 2008 powiem Wam szczerze ,że gdyby rasa została uznana przez FCI chętnie wróciłabym do hodowli pitów ,cudowna rasa ,bardzo odpowiada mi ich charakter swojego czasy miałam pitkę red noskę -świetna sunieczka:lol::lol: Quote
Katica Posted March 26, 2008 Posted March 26, 2008 [quote name='Canaveral-staff']powiem Wam szczerze ,że gdyby rasa została uznana przez FCI chętnie wróciłabym do hodowli pitów ,cudowna rasa ,bardzo odpowiada mi ich charakter swojego czasy miałam pitkę red noskę -świetna sunieczka:lol::lol:[/quote] Myślę że gdyby FCI uznało pita, wielu obecnych hodowców astów, zaczęłoby hodować tę rasę, tych hodowców w których wyhodowanych psach już w tej chwili widać większy temperament, "charakterek" i to "coś" - czego coraz częściej astom brakuje... A z drugiej strony fajnie byłoby obserwować jak funkcjonuje wychowany zgodnie z jakimś tam kanonen fci pit... zsocjalizowany, poddawany próbom pracy, itd itp.... bo póki co patrząc na tendencje hodowców pita w PL to o strefę zrównoważonej psychiki mało się dba. Quote
an1a Posted March 26, 2008 Posted March 26, 2008 A ja jestem ciekawa czemu na stronie jakiejś policji Pit to AST... dwie różne rasy... Quote
agastaffbull Posted March 27, 2008 Posted March 27, 2008 [quote name='an1a']A ja jestem ciekawa czemu na stronie jakiejś policji Pit to AST... dwie różne rasy...[/quote] Bo taka jest "wiedza" kynologiczna ludzi tworzących debilne ustawy! Który urzędas widział kiedyś na oczy jakiegokolwiek psa z "czarnej listy", który urzędas wie cokolwiek na temat psów, skoro tworzone są takie knoty! Typowy przykład, kiedy człowiek bez pojęcia w jakimś temacie podejmuje decyzje urzędowe! Ale w naszym kraju to normalka-niewiedza, niekompetencja, chore ustawy... Quote
Bullila.nl Posted March 27, 2008 Posted March 27, 2008 [quote name='agastaffbull']Bo taka jest "wiedza" kynologiczna ludzi tworzących debilne ustawy! Który urzędas widział kiedyś na oczy jakiegokolwiek psa z "czarnej listy", który urzędas wie cokolwiek na temat psów, skoro tworzone są takie knoty! Typowy przykład, kiedy człowiek bez pojęcia w jakimś temacie podejmuje decyzje urzędowe! Ale w naszym kraju to normalka-niewiedza, niekompetencja, chore ustawy...[/quote] Zgadzam sie z Agastaffbull 100% do tego dodam ze niewiedza ludzka oraz ciemnota nie tylko panuje nadal w Polsce ale rowniez w innych krajach UE. Mnie zdazyla sie juz kilka razy nie smaczna sytuacja(hollandia) wlacznie z tym ze sasiad przyslal mi policje do domu po tym jak moj Bullit-[COLOR=red]t.j Staffik[/COLOR] [COLOR=black]w wieku wtedy 9cy podlecial do jego placzacej corki.POLICJA DOSTALA ZGLOSZENIE ZE MAM [/COLOR][COLOR=red]AGRESYWNEGO CZARNEGO PITTBULLA!![/COLOR][COLOR=black]kTORY ATAKUJE DZIECI!!![/COLOR][COLOR=black]Panowie z policji poglaskali calusnego Staffika i pojechali:razz: A z sasiadem do dzis zabijamy sie wzrokiem:evil_lol:[/COLOR] Quote
agastaffbull Posted March 27, 2008 Posted March 27, 2008 Dokładnie, Bullila.nl! Widzę, że nie tylko w Polsce są "wybitni" znawcy! Przeraża mnie to wszystko! Na szczęscie odkąd mieszkam na wsi nikt mnie nie straszy policją za posiadanie "dzikiej bestii" (też staffik), co bez przerwy miało miejsce w mieście. A wracając do ustawy o tzw. rasach niebezpiecznych, to szlag mnie trafia, że ktoś, kto nawet nie widział nigdy na oczy większości ras wciągniętych na tę listę, śmie tworzyć ustawy, które później utrudniają życie miłośnikom pewnych ras! Co śmieszniejsze, znalazły się na niej owczarki anatolijskie, któych w momencie wejścia w życie ustawy jeszcze w ogóle nie było w Polsce, o ile mnie pamięć nie myli! Twórcy tej chorej ustawy wystawili sobie świadectwo niekompetencji i głupoty! Jak się za coś zabiera, wypadałoby zapoznać się dogłębnie z tematem, zasięgnąć opinii ekspertów, a nie podejmować decyzje nie mając wiedzy! Środowisko kynologów było temu przeciwne, ale oczywiście nikt z ministerstwa nie posłuchał kynologów. Widać, że nikt nie zadał sobie trudu zapoznania się z historią rasy... Quote
strumyk Posted March 27, 2008 Posted March 27, 2008 [quote name='agastaffbull']A wracając do ustawy o tzw. rasach niebezpiecznych, to szlag mnie trafia, że ktoś, kto nawet nie widział nigdy na oczy większości ras wciągniętych na tę listę, śmie tworzyć ustawy, które później utrudniają życie miłośnikom pewnych ras! [/quote] a ludzie, ktorzy maja je egzekwowac nie potrafia odrozniac ras wychodze raz z Lindzikiem, sucz juz 1,5 roku, wiec duza akurat przejezdzala policja i zatrzymali sie, a jeden mowi: - czy ja wiem, ze jak to male podrosnie to bedzie musialo chodzic w kagancu? - ze co?! - ja na to - no tak, psy agresywne na smyczy i w kagancu - ale tego psa nie ma na liscie - tak? - no tak - ja na to - to stafik - stafik, a co to takiego? - policjant na to po czym posmyrali Lindziore, nadziwic sie nie mogli, ze taka szurnieta do ludzi i mila ale pomijajajc cokolwiek, to nawet jesli pomylili ja z ASTem, to tych tez na liscie nie ma; z tego co pamietam byl buldog amerykanski i pit, no ale sorry - pomylic stafika z pitem :crazyeye: [QUOTE]Co śmieszniejsze, znalazły się na niej owczarki anatolijskie, któych w momencie wejścia w życie ustawy jeszcze w ogóle nie było w Polsce, o ile mnie pamięć nie myli![/QUOTE] nie myli Cie pamiec :evil_lol: Quote
agastaffbull Posted March 27, 2008 Posted March 27, 2008 Strumyk, święta prawda!!! Ci, co tworzą ustawy nie mają pojęcia o rasach, które tam wepchali, a i ci, którzy mają to wszystko sprawdzać, są równie "uczeni"! Śmiech na sali! Ciekawe, ilu strażników miejskich i policjantów rozróżnia rasy z listy! Założę się, że nikt z nich nie został fachowo przeszkolony w temacie ras! Jestem pewna, że na buldoga amerykańskiego powiedzieliby "wyrośnięty bokser", na dogo canario "olbrzymi amstaff", na majorka "duży, spasiony amstaff", a same amstaffy, pity i staffiki to dla nich jedno i to samo! I jak tu się nie wkurzyć, kiedy ktoś nazywa staffika pitem lub amstaffem?! A najlepsza jest mina, kiedy się wyjaśnia, że to sbt-wielkie oczy i zdziwko, bo jeszcze sekundę temu nikt o takiej rasie wcale nie słyszał...Żenada!!! Pozdrawiam cieplutko, głaskanko dla Lindy-"wściekłej amstaffki":) Quote
strumyk Posted March 27, 2008 Posted March 27, 2008 [quote name='agastaffbull']Założę się, że nikt z nich nie został fachowo przeszkolony w temacie ras! [/quote] ba, ja moge powiedziec, ze juz jakis czas w psach siedze i troche sie tym interesuje i w zyciu bym nie wiedziala, ze spotkany na zywo to akbash lub karabash :evil_lol: a co taki szarak ze straszakow? [QUOTE]Pozdrawiam cieplutko, głaskanko dla Lindy-"wściekłej amstaffki":) [/QUOTE] dzieki serdeczne - wsciekla wywalila brzuchol do smyrania :) Quote
agastaffbull Posted March 27, 2008 Posted March 27, 2008 Tylko uważaj, żebyś nie została bez ręki! Wiesz-w końcu staffik (o, przepraszam-amstaff!) to taka dzika, nieprzewidywalna bestia, że nigdy nic nie wiadomo!:diabloti: A tak na serio-to wygłaskaj ją i oczywiście Shaqua-żeby było sprawiedliwie! Pozdrówka, pa! Quote
Bullila.nl Posted March 27, 2008 Posted March 27, 2008 Odgryziona reka przez Staffiorka to nie jedyna rzecz jak nam grozi!!:evil_lol: Mnie ostatnio uswiadamial bardzo powaznie jeden holender na ulicy czy zdaje sobie sprawe jakiego ja psa mam:razz: i patrzac na milusiego staffika uprzedzil mnie ze wszystkie te [COLOR=red]BULLTERIERY [/COLOR][COLOR=black]maja krew Mordercy!!I jak moj Bullus podrosnie to moze mnie nawet w snie zabic!!!:diabloti:[/COLOR] Quote
Katica Posted March 27, 2008 Posted March 27, 2008 Uwielbiam te opowieści z krypty o atakach we śnie :D rozjuszonego pita na właściciela... zastanawiam się skąd ludzie wogole biorą te teorie. Ostatnio na onecie ukazał się bardzo ciekawy artykuł apropos bullowatych, głownie pod kątem ast i apbt... pogryzien itd... czyli generalnie mitu psa mordercy . I co ciekawe w większości krajów europejskich ( np Francja, Belgia i Wielka Brytania) sprawcami największej ilości pogryzień wcale nie są ttb, ale np w Polsce to mieszańce ze wskazaniem na owczarkopodobne, onki, a na bodajże 100 pogryzień 4 to były przez psy w typie asta czy pita... Co ciekawego w Wielkiej Brytani prym wiodą Border Colie :mad: Powiem szczerze, że dla mnie najważniejsze jest to że właśnie te najczęściej oskarżane rasy (psy mordercy) są bardzo łagodne w stosunku do ludzi... Naprawde człowiek ktory dobrze wychowuje swojego ttb (nawet takiego z najkrwawszym rodowodem) moim zdaniem może spać spokojnie... no cóż nie lubią przeważnie innych przedstawicieli swojego gatunku (choć i to nie jest regułą) ale dla mnie ważniejszy jest prawidłowy stosunek do człowieka niż do innych psów. Z nimi czasu spędzać nie musi a ze mną tak :) Pozdrawiam. Quote
Sebastian Posted March 27, 2008 Posted March 27, 2008 A jak to jest z tymi kagańcami? muszą mieć wszystkie? czy tylko z listy, nigdy się tym nie interesowałem i nie wiem? Quote
Bullila.nl Posted March 27, 2008 Posted March 27, 2008 Prawda i prawda a najciekawsze jest to ze ludzie sa czesciej ugryzieni przez Latrelka lub innego wscieklego malucha niz przez Bullowatego:diabloti:, ale o tym sie nie pisze w rzadnych brukowcach!!! A wiekszosci ugryzienia Bullowatych sa z powodu nieodpowidzialnosci wlascicieli lub poprostu szpan malolatow przed kumplami za pomoca mieszanek Astow:mad:. Ludzie ktorzy najglosniej placza na tematy ras psow-[COLOR=red]"MORDERCOW''[/COLOR] [COLOR=black]nie maja rzadnego pojecia o czym paplaja bez sensu:???:[/COLOR] A takich wydarzen tu w hol. w stylu: Mowi tatus do synka patrzac na mojego [COLOR=blue]Staffika;[/COLOR][COLOR=black] zobacz synek to jest [/COLOR][COLOR=blue]Pittbull [/COLOR][COLOR=black]nigdy sie nie zblizaj do takiego...bla bla...[/COLOR] I taki synek slyszac od tatusia(ktory nawet nie wie na jakiej rasy psa patrzy:razz: ma wpojone ze kazdy Bullowaty to MORDERCA!!! Ciemnota Ludzka!!! Bullowate sa kochanymi przytulankami zwlaszcza do ukochanych wlascicieli!! Te psy kochaja nas bardziej jak siebie samych!!! Pozdrawiam;) Quote
Bullila.nl Posted March 27, 2008 Posted March 27, 2008 [quote name='Sebastian Książk']A jak to jest z tymi kagańcami? muszą mieć wszystkie? czy tylko z listy, nigdy się tym nie interesowałem i nie wiem?[/quote] Nie wiem o kagancach,ale dla odwiedzajacych hollandie w przyszlosci... -Kazdy pies bez wzgledu na rase musi byc prowadzany na Smyczy!!! -tylko w specjalnie wyznaczonch miejscach mozna psa spuscic(te miejsca sa tylko w mniejszych miastach) -jak twoj pies pogryzie innego psa 2 razy(bez wzgledu na to ze twoj nigdy nie zaczal) to specjalne sluzby maja prawo zabrac i uspic psiaka!!:angryy: Quote
Recommended Posts