Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[COLOR=#0D0B0B][FONT=Tahoma]Witam serdecznie. Pierwszy post ale problem poważny z którym zmagam się już od pół roku :( Mój Golden Retriver (2 letnia suczka) od dłuższego czasu się drapie i wygryza skórę do krwi na karku i innych miejscach (na karku ma martwicę skóry). Jest to problem który ma od dłużeszego czsasu, czasami mniej ale raczej więcej. Jeździłem do weterynarza który non stop dawał tylko sterydy i twierdził że niektóre psy tak mają koniec tematu i zapłata i dowidzenia. Zmieniłem weterynarza, Pan naprawde podszedł do sprawy profesjonalnie mi miło. Stwierdził że niektóre psy mają skórę atopowa i może być uczulona od trawy (fakt zimą problem drapania i wygryzania jest mniejszy) ale również zauważyłem jak trawa jest długa to niechętnie chce wieczorem się załatwiac. Pan weterynarz zaaplikował jakiś lek znieczulający żeby psa nie denerwowało drapanie i zalecił wykąpanie 3 razy w Nizoralu - przeciwłupieżowo/ grzybiczne działanie. Fakt zadziałało po czym zaaplikował kropelki przeciw pchłom i kleszczom. Również jedną z tez było że miała pchły i nastąpiło zapalenie / reakcja na jej skórze. Niestety problem cały czas powraca i nie wiem co już robić. Kupiłem nawet karmę Josera bo ponoć dobra ale bez zmian, pies większość czasu spędza w domu jednorodzinnym ale staram się aby z 4 godziny dziennie grasował po dworze. Być może ktoś posiadał podobny problem, w li[/FONT][/COLOR]nku załączone zdjęcia.
[attachment=3528:11735.attach]

Bardzo dziękuję za poświęcony czas. Pozdrawiam

Posted

A miał psiak pobierane zeskrobiny?Miał zrobione badanie krwi (biochemię). Być może jest inna przyczyna całkiem niż uczulenie. Radzę udać się do Kliniki,nie do pierwszej lepszej Lecznicy.

Posted

Mój pies miał podobny problem i każdy wet twierdził ze to alergia ale leki na alergię nie pomagały az jeden zaproponował leczenie na świerzba i pomogło na razie jesteśmy tydzień po kuracji zaczerwienienia się goją i mały już się nie drapie

Posted

dziekuję za potwierdzenie moich podejrzeń :)
[quote name='palina22']Mój pies miał podobny problem i każdy wet twierdził ze to alergia ale leki na alergię nie pomagały az jeden zaproponował leczenie na świerzba i pomogło na razie jesteśmy tydzień po kuracji zaczerwienienia się goją i mały już się nie drapie[/QUOTE]

Posted

czy mógłbym się zapytać jaka kuracja jest przeprowadzana ? Pozdrawiam[quote name='palina22']Mój pies miał podobny problem i każdy wet twierdził ze to alergia ale leki na alergię nie pomagały az jeden zaproponował leczenie na świerzba i pomogło na razie jesteśmy tydzień po kuracji zaczerwienienia się goją i mały już się nie drapie[/QUOTE]

Posted

No niestety :( Dlatego zmiana weterynarza musiała być ale mimo starań niestety narazie nic. Wezmę ją na badnie krwi ale jak narazie w 90% wygląda to na świerzb. [quote name='Zosia-Samosia']Tylko psa szkoda!
Od pol roku leczony biedny w ciemno.Faszerowany sterydami i innymi lekami na 'niewiadomonaco' :([/QUOTE]