x2synergy2x Posted August 25, 2014 Posted August 25, 2014 [COLOR=#0D0B0B][FONT=Tahoma]Witam serdecznie. Pierwszy post ale problem poważny z którym zmagam się już od pół roku :( Mój Golden Retriver (2 letnia suczka) od dłuższego czasu się drapie i wygryza skórę do krwi na karku i innych miejscach (na karku ma martwicę skóry). Jest to problem który ma od dłużeszego czsasu, czasami mniej ale raczej więcej. Jeździłem do weterynarza który non stop dawał tylko sterydy i twierdził że niektóre psy tak mają koniec tematu i zapłata i dowidzenia. Zmieniłem weterynarza, Pan naprawde podszedł do sprawy profesjonalnie mi miło. Stwierdził że niektóre psy mają skórę atopowa i może być uczulona od trawy (fakt zimą problem drapania i wygryzania jest mniejszy) ale również zauważyłem jak trawa jest długa to niechętnie chce wieczorem się załatwiac. Pan weterynarz zaaplikował jakiś lek znieczulający żeby psa nie denerwowało drapanie i zalecił wykąpanie 3 razy w Nizoralu - przeciwłupieżowo/ grzybiczne działanie. Fakt zadziałało po czym zaaplikował kropelki przeciw pchłom i kleszczom. Również jedną z tez było że miała pchły i nastąpiło zapalenie / reakcja na jej skórze. Niestety problem cały czas powraca i nie wiem co już robić. Kupiłem nawet karmę Josera bo ponoć dobra ale bez zmian, pies większość czasu spędza w domu jednorodzinnym ale staram się aby z 4 godziny dziennie grasował po dworze. Być może ktoś posiadał podobny problem, w li[/FONT][/COLOR]nku załączone zdjęcia. [attachment=3528:11735.attach] Bardzo dziękuję za poświęcony czas. Pozdrawiam Quote
Anula Posted August 25, 2014 Posted August 25, 2014 A miał psiak pobierane zeskrobiny?Miał zrobione badanie krwi (biochemię). Być może jest inna przyczyna całkiem niż uczulenie. Radzę udać się do Kliniki,nie do pierwszej lepszej Lecznicy. Quote
palina22 Posted August 25, 2014 Posted August 25, 2014 Mój pies miał podobny problem i każdy wet twierdził ze to alergia ale leki na alergię nie pomagały az jeden zaproponował leczenie na świerzba i pomogło na razie jesteśmy tydzień po kuracji zaczerwienienia się goją i mały już się nie drapie Quote
x2synergy2x Posted August 25, 2014 Author Posted August 25, 2014 Nie miała. Przed chwilą jeszcze szukałem troche w necie i najbardziej wygląda mi to na "Świerzb drażniący". Dziękuję za odpowiedź, pojadę zrobić badania. Quote
x2synergy2x Posted August 25, 2014 Author Posted August 25, 2014 dziekuję za potwierdzenie moich podejrzeń :) [quote name='palina22']Mój pies miał podobny problem i każdy wet twierdził ze to alergia ale leki na alergię nie pomagały az jeden zaproponował leczenie na świerzba i pomogło na razie jesteśmy tydzień po kuracji zaczerwienienia się goją i mały już się nie drapie[/QUOTE] Quote
x2synergy2x Posted August 25, 2014 Author Posted August 25, 2014 czy mógłbym się zapytać jaka kuracja jest przeprowadzana ? Pozdrawiam[quote name='palina22']Mój pies miał podobny problem i każdy wet twierdził ze to alergia ale leki na alergię nie pomagały az jeden zaproponował leczenie na świerzba i pomogło na razie jesteśmy tydzień po kuracji zaczerwienienia się goją i mały już się nie drapie[/QUOTE] Quote
Zosia-Samosia Posted August 25, 2014 Posted August 25, 2014 Tylko psa szkoda! Od pol roku leczony biedny w ciemno.Faszerowany sterydami i innymi lekami na 'niewiadomonaco' :( Quote
x2synergy2x Posted August 25, 2014 Author Posted August 25, 2014 No niestety :( Dlatego zmiana weterynarza musiała być ale mimo starań niestety narazie nic. Wezmę ją na badnie krwi ale jak narazie w 90% wygląda to na świerzb. [quote name='Zosia-Samosia']Tylko psa szkoda! Od pol roku leczony biedny w ciemno.Faszerowany sterydami i innymi lekami na 'niewiadomonaco' :([/QUOTE] Quote
x2synergy2x Posted August 25, 2014 Author Posted August 25, 2014 Nawet ją miesiąc temu do fryzjera zabrałem żeby troche sobie skóra poodychała w upałach ale nie pomogło a taka dumna była :) Quote
Recommended Posts