Delph Posted August 22, 2014 Posted August 22, 2014 Poszukuję karmy suchej i mokrej dla 3 miesięcznego szczeniaka, docelowo będzie ważył pewnie ok. 25 kg, może więcej. Niestety odpadają wszelkie karmy z kurczakiem, pies się po nich drapie aż do krwi i natychmiast pojawia się zapalenie uszu. Na razie wiem, że toleruje wołowinę (mięso, surowe bądź gotowane), indyka (puszki z indykiem dla wrażliwców), jagnięcinę i rybę (1st choice puppy dla wrażliwców). Niestety po 1st choice robi wielkie kupy, a puszki są dla psów dorosłych i boję się ich na dłuższą metę podawać szczeniakowi. Zresztą i tak potrzebujemy również suchej karmy. Tak więc proszę o propozycje, zarówno suchej jak i mokrej karmy. Quote
gryf80 Posted August 22, 2014 Posted August 22, 2014 z puszek moze cos firmy lukullus.a z suchej to moze markus-mule blac angus junior(niektóre po tej pół wilgotnej karmie "baczą"np.moje :) ) Quote
andromeda Posted August 22, 2014 Posted August 22, 2014 Fish4dogs zero kurczaka w składzie. Przetestowana na suczce z uczuleniem na drób. Quote
al'akir Posted August 22, 2014 Posted August 22, 2014 Musisz zwracać szczególną uwagę na skład, bo nawet jeżeli nie ma tam kurczaka, to mogą być produkty z niego, które uczulą Ci psa. Taki przykładowy skład jednej z karm (sucha): [QUOTE]Świeży jeleń (32%), bataty, groszek, zielone soczewica, siemię lniane, zdrowy[B] rosół z kurczaka[/B], [B]tłuszcz z kurczaka[/B], olej z łososia, jabłka, marchew, szpinak, żurawina. Zioła: lucerny, alpejskie ptasie ziele, lepczyca, nawłoć, pokrzywa, algi, mniszek lekarski, korzeń łopianu, seler, oset, nagietek, dzika róża, korzeń cykorii. Pełen kompleks witamin i łatwo przyswajalnych chelatowych składników mineralnych.[/QUOTE] bardzo często jest ten tłuszcz z kurczaka, albo coś z jaj (całe/skorupy). Przy lukullusie chyba każdy smak (?) ma bulion mięsny - nie podane jaki dokładnie, podejrzewam, że może mieć coś wspólnego z kurczakiem. Sprawdziłam też Terra Canis tam znowu sproszkowane skorupki jaj. Schesir Tuńczyk (puszki) ma na pewno 0% kurczaka, ale to karma uzupełniająca. Jest też schesir puppy tuńczyk z aloesem. DogzFinefood, czy Lily's Kitchen mają też warianty bez kurczaka (puszki). Z suchych właśnie rzuciłam okiem na skład Orijen 6fish i zdaje się, że nie ma tam kurczaka. Quote
andromeda Posted August 22, 2014 Posted August 22, 2014 Po puszkach Lukullus mój shiba dostał zapalenia uszu. U nas sprawdził się Boos i Rocco sensible. Nie wiem czy puszki Boos są dostępne w Polsce. Kilka lat temu kupowałam je w zooplusie. Obecnie wolę podać surowe mięso. A skład karmy należy studiować z detektywistyczną czujnością :) Quote
Delph Posted August 23, 2014 Author Posted August 23, 2014 Właśnie, spróbuję jeszcze Fish4Dogs. Kompletnie się nie orientuję w karmach dla szczeniąt. Na razie mała dostaje właśnie Rocco Sensible z indykiem, te puchy się sprawdzają u mojej starej suki z problemami z trzustką i po trzech operacjach przewodu pokarmowego (w tym dwa skręty żołądka), więc im ufam. Mała się po nich nie drapie, jest ok, tylko martwię się, czy na dłuższą metę można je podawać szczeniakowi? Wersje dla szczeniąt Rocco wyglądają już jakoś podejrzanie, chyba jest tam kurczak ;) A co sądzicie o Brit Care Puppy Lamb&Rice? I w ogóle dla takiego szczyla powinnam zamówić Puppy czy Junior Large Breed? Niby mała ma już 3 miesiące, ale była zaniedbana, odebrana z rodzeństwem i matką interwencyjnie, więc może lepiej ją jeszcze odkarmić trochę (jednym 3 kg workiem) na Puppy i później ewentualnie Large Breed? Jakoś żywienie psów dorosłych i staruszków jest łatwiejsze, gubię się w tym wszystkim :) Quote
andromeda Posted August 23, 2014 Posted August 23, 2014 Brit Care to fajna karma ale dla mniej wymagających wrażliwców. W składzie znajdziesz tłuszcz drobiowy i jajka. Rocco sensible miałam tylko dla dorosłych. Tego dla szczeniąt nie podawałam . Quote
gryf80 Posted August 23, 2014 Posted August 23, 2014 myślę że w sytuacji podbramkowej mogłaby byc karma dla dorosłych ,tylko suplement bym dożuciła dla szczeniat. w sumie nie ma az takiego znaczenia jakie"puppy"wybierzesz.... Quote
hanaula Posted August 23, 2014 Posted August 23, 2014 U nas z mokrej sprawdziły się rinti sensible (czy jakoś tak) oraz terra canis - te ostatnie naprawdę polecam, przy lukullusie szału nie było, ale objawów alergii też nie. Quote
Delph Posted August 27, 2014 Author Posted August 27, 2014 Właśnie nie ma Rocco sensible dla szczeniąt, przynajmniej ja nie znalazłam. Jest tylko zwykły junior, a w nim już raczej jest kurczak. Fish4Dogs na razie odpuszczam, nie smakuje jej, a mała jest strasznie chuda, nie wiem czy przez te historie z alergią i wcześniejsze zaniedbania, czy przez bardzo szybki wzrost. Wystarczy, że jednego dnia zje niepełną porcję i już wyłażą żebra i biodra. Przybiera 100-150 gram na dobę, więc łatwo coś zaniedbać :( Przytargałam Brit Care Puppy z jagnięciną, będziemy testować. Mam jeszcze pytanie do właścicieli wrażliwców. Mała miała już drugi raz w swoim 3-miesięcznym życiu opróżniane gruczoły okołoodbytowe, pierwszy raz się z czymś takim spotykam u szczeniaka. Czy może to mieć związek z alergią? I czy oznacza, że źle ją karmię, czy po prostu taki jej urok? Quote
gryf80 Posted August 27, 2014 Posted August 27, 2014 byc moze ma wadliwie zbudowane kanały wyprowadzajace wydzielinę.stąd takie częste opróznianie gruczołów albo konsystencja wydzieliny jest problemem albo tez dość lużne stolce 1 Quote
hanaula Posted August 27, 2014 Posted August 27, 2014 Delph napisał(a): Mała miała już drugi raz w swoim 3-miesięcznym życiu opróżniane gruczoły okołoodbytowe, pierwszy raz się z czymś takim spotykam u szczeniaka. Czy może to mieć związek z alergią? I czy oznacza, że źle ją karmię, czy po prostu taki jej urok? Wcześniej miałam jamnika, dożył 14 lat, nie wiedziałam, że w ogóle ma gruczoły okołoodbytowe, karmiony jedzeniem domowym i pedegree (nie krzyczeć na mnie, bo to było prawie 20 lat temu); obecna sunia (1,5 roku) czyszczone gruczoły miała juz kilka razy, w tym raz zapalenie i antybiotyki. Nie wiem, czy to po prostu taka uroda, czy alergia. Quote
andromeda Posted August 27, 2014 Posted August 27, 2014 My mamy spokój zatykaniem gruczołów. Zostały usunięte i jestem szczęśliwa. wcześniej czyszczone kilka razy w miesiącu. A i tak pies wylizywał sobie zadek. Nasz wet twierdzi że alergia ma duży wpływ na gruczoły. Quote
gryf80 Posted August 27, 2014 Posted August 27, 2014 Moja sucz ma problem z gruczolami,czyszcze co 2 tyg.nie jest alergiczna,drugi pies pit bull alergia na wolowine,brak problemow a gruczolami... Ale dobra,temat zbacza trochu z toru... Quote
Delph Posted August 30, 2014 Author Posted August 30, 2014 Na razie nic się nie dzieje po Brit Care, ale wolę nie zapeszać. To dopiero trzeci dzień podawania. Mam nadzieję, że tak zostanie, bo cena karmy jest do zaakceptowania. Zostanę też na razie przy Rocco Sensible, mimo że są dla dorosłych. I tak mało puszek dostaje, a boję się kombinować. Jak zauważę jakieś problemy, to będę się zastanawiać, a tymczasem będę dosypywać trochę Salvikalu po prostu. Jeżeli wpadnie Wam jeszcze do głowy jakaś propozycja, to chętnie przeczytam. Mała waży już 11 kg :-o Ciekawe jak duża urośnie. Quote
Recommended Posts