Karolina K. Posted August 20, 2014 Posted August 20, 2014 A jednak okazuje się, ze teoria dominacji jest prawdziwa. Nie spodziewałam się. Wstawiam link. Warto przeczytać. Quote
Karolina K. Posted August 20, 2014 Author Posted August 20, 2014 (edited) Hmmm... Forum odmawia mi wstawienia tego linka. Dziwne. Edited August 20, 2014 by Karolina K. literówka Quote
Karolina K. Posted August 20, 2014 Author Posted August 20, 2014 (edited) news.sciencemag.org/brain-behavior/2014/08/wolves-cooperate-dogs-submit-study-suggests Edited August 20, 2014 by Karolina K. literówka Quote
Brezyl Posted August 21, 2014 Posted August 21, 2014 [quote name='Karolina K.']A jednak okazuje się, ze teoria dominacji jest prawdziwa.[/QUOTE] A z czego to wnosisz ? Bo jeśli tylko z tego artykuliku, to nie wiem czy śmiać się czy płakać. Brak tu jakichkolwiek danych, założeń, opisów doświadczeń. To wszystko jest już dawno opisane przez grupę Miklósiego z Uniwersytetu Budapesztańskiego, u którego zresztą zdobywała wiedzę Virányi. Nic w tym artykule odkrywczego dla osób zainteresowanych tematem, ot taki "naukowy" artykulik na poziomie "Faktów". Quote
Karolina K. Posted August 21, 2014 Author Posted August 21, 2014 Czytałam orginalny artykuł w Science. To jest jedynie notka napisana na jego podstawie. A artykuł, na którego bazie powstała jest opisem żetelnych badań naukowych. Nie mogę wstawić linku do Science, bo artykuł nie jest powszechnie dostępny. Jeśli publikacje z najbardziej szanowanego pisma naukowego uważasz za kiepskie, no cóż... Ponadto publikacja wnosi sporo nowego. Udowdoniono pewne teorie, ktorych wcześniej nikt sprawdzał. Polecam dotarcie do tekstu orginalnego w Science. Link wstawiłam jako ciekawostkę, by pokazać, że wyniki badań są często sprzeczne i że nie wszystko jest takie czarno-białe, jakby mogło by się wydawać. Od tak do przemyślenia. :) Quote
Brezyl Posted August 21, 2014 Posted August 21, 2014 A to zmienia postać rzeczy ;). Pewnie zajrzę w weekend. Choć podejrzewam, ze jakiś błąd tkwi w samych założeniach projektu. Quote
Recommended Posts