Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

bajadera napisał(a):
I w ramach "kochajmy się" hodujmy niebieskie dobermany z wadami genetycznymi powodującymi łysienie w wieku kilku lat. A moze i te białe z USA ?????

A co w PKPR pozwalaja hodowac niebiskie dobki ??
:shake::roll:

Posted

Tego akurat nie wiem, ale AKC dopuszcza niebieskie, natomiast FCI wyeliminowała tę odmianę ze względu właśnie na przenoszenie przez błękitne i izabelowate genu powodującego łysienie (może zacząć się u półrocznego nawet). Skóra u takiego psa robi się zgrubiała, ciemna. Widziałam taką sukę dawno temu.

Cytacik po angielsku niestety.

Doberman FAQ

Color Mutant Alopecia (Blue Doberman Syndrome) - A hereditary disease most often seen in fawn and blue coated Dobermans. Color mutant Dobermans are born with a healthy hair coat but at 4 to 6 months the coat becomes thin, brittle, and dry. The skin becomes rough and scaly. Blackheads, papules, and pustules appear over the body. The symptoms may not appear until the dog is 3 years old. There is no cure, only treatments to relieve the surface condition.

Posted

The Kennel Club też zezwala na hodowlę i wystawianie błękitnych i isabella (fawn) dobków- choć fakt, że stanowią one zdecydowaną mniejszość. I co ciekawe, jedna z hodowczyń sprowadziła jakiś czas temu z USA białe sukę i psa. Klub dobermanna się oburzył, ona na to, że psy do kochania, jako ewenement, nie do hodowli. Ale jednak nie wykastrowała psów i używa ich w hodowli. Na jednej z wystaw pokazała tą białą sukę, a sędzia dała jej 4 miejsce (z 4ech psów w stawce), a powinna być wyproszona z ringu. Tyle, że w angielskim standarcie rasy nie ma mowy o kolorze białym jako nieporządanym :crazyeye:

Posted

Bonusowa - a gdzie są te pieski?
A ta wystawa? A sędzia?

A co do wystawiania i oceny DONów... pewnego razu przed laty asystowałam p. Śliwce. W użytkach był wystawiany DON, wyraźnie strzyżony. Dostał doskonałą.....

Posted

Axusia napisał(a):
No o chorobach tej odmiany to ostatnio czytałam bo jestem zakochana w Dobkach ...
Ciekawe co o tym mysli PKPR ... skoro AKC pozwala to oni pewnie nie zabronią.

PKPR ocenia psy wg wzorców FCI w zasadzie.
Ale w pewnych wypadkach robi odstępstwa - np. w przypadku DONów.
Podejrzewam, że niebieskiego i izabelowatego dobka by raczej nie przeżyli.

Ale jakoś niebieskie dobki były hodowane paredziesiąt lat! Sama takie psy pamiętam z wystaw. Ale one były b. ciemne - umaszczenie było wysycone, nie takie, jak u weimara.

Posted

Mraulina napisał(a):
Bonusowa - a gdzie są te pieski?
A ta wystawa? A sędzia?

Chodzi Ci o nazwę hodowli? Nie wiem- nie było mnie na tej wystawie. Nie jestem obeznana w środowisku dobermaniarzy. Ale zapytam się szefowej. Wiem, że zna "hodowczynię" i sędzinę też.

Posted

Jestem po rozmowie z przewodniczącą PKPR, która mi przekazała, iż w tej organizacji uznawany jest wzorzec FCI i niebieskie oraz izabelowate dobermany nie mogą być oceniane podczas wystaw tak samo jak w ZKwP. Wyraźnie mi zaznaczyła iż jest jeden wzorzec i należy się go trzymać. Osoby zainteresowane uznaniem umaszczeń blękitnego, izabelowatego i białego mogą się zwrócić do PKPR i ACE z prośba o uznanie ich jako odszielnych ras dobermana podobnie jak to miało miejsce z akitami japońska i amerykańską.

Posted

Azawakh napisał(a):
z prośba o uznanie ich jako odszielnych ras dobermana

Chyba oddzielnych odmian. Nie może być rasy rasy :lol:

A skoro wzorzec jest tylko jeden, to na podstawie jakiego oceniają DONy? Z tego co wiem długi włos u ONa jest wadą :cool3:

Posted

[quote name='bonusowa']Chyba oddzielnych odmian. Nie może być rasy rasy :lol:

A skoro wzorzec jest tylko jeden, to na podstawie jakiego oceniają DONy? Z tego co wiem długi włos u ONa jest wadą :cool3:

Tervueren i groenendal różnią się TYLKO umaszczeniem.
A to są dwie rasy.

DON jest odrębną rasą.

Posted

Dla prawdziwego ONkarza ( SV itepe ) ktory wie po co powstał ONek, DON jest wadą ...

W kazdym badź razie zobaczymy jak w PKPR rozwinie sie sprawa DOBKÓW w 'dziwnych' kolorach .. jak ktos zwęszy interes zapewne pojawi sie odmiana.

Posted

Nic się ciekawego nie wydarzy.

Ja jestem starym owczarkarzem i wiem, co to jest DON.
Te psy są masowo wykorzystywane w policji - i jakoś się sprawdzają.
I SV też przecież nie raz występował o uznanie odmiany długowłosej!

Czy uzytkowy tervueren jest krótkowłosy?

Ale to już inna bajka. Nie bawmy się w dygresje.

Posted

sv uznalo juz dona i jakos rewolucji nie ma wsrod donkarzy:evil_lol::evil_lol::diabloti:.
jednakowoz najbardziej uzytkowym belgiem jest...mali.gronki i terwiki raczejposzly w wystawowy wyglad a zdanei ipo3 przez psy tych odmian to niejest powszechna sprawa choc sie chwali.nie mowiac juz o startach.:lol:donow na bsp i ms tez nadal nei widac.tudziez nie przewazaja w sluzbach mundurowych na swiecie.w policji sie dony sprawdzaja bo sa duuuze i nadaja sie charakterem.;).taki polski trynd jest.:evil_lol:.w mundurowych sluzbach na calym swiecie sa potrzebne szybkie,dynamiczne,lekkie psy.mali i ony.z akcentem na mali.:diabloti:.
ps.i na tym rowniez zakoncze swoja dygresje.:p

Posted

[quote name='Mraulina']Tervueren i groenendal różnią się TYLKO umaszczeniem.
A to są dwie rasy.

DON jest odrębną rasą.

Zgadzam się, ale Azawakh napisał o nowej rasie dobermanna. A nie jako o odrębnej rasie np pinczer niemiecki duży błękitny :lol:

Posted

Tak to prawda, że tak napisałem ale tak też zrozumiałem to z rozmowy z p. Kosińską. Byc może należałoby to uścislic do białych dobermanów bo użyła dokładnie porównania z białymi owczarkami niemieckimi i szwajcarskicmi (PKPR rozróżnia te 2 rasy). Wybacdzcie to nie porozumienie z mojej strony.

Posted

A ja czasem zachodzę na stronę PKPR. Ostatnio im dwóch sędziów - o ile się nie mylę - przybyło. Ciekawe, jakiej specjalności.
I czy będzie jak w ZK - sędzia sobie jest, ale nie sędziuje, bo się go nie zaprasza... bo są równi i równiejsi. Moja koleżanka sędziuje tylko awaryjnie, tj. nie zaprasza się jej w zasadzie, ale jak jakiś sędzia nawali, to ona ratuje sytuację i wchodzi na ring. A dziewczyna ma uprawnienia międzynarodowe!

Posted

Miejmy nadzieję, że w PKPR będzie inaczej neico niż w ZKwP gdzioe są sędziowie równi i równiejsi. A Póki co nei ma czegoś takiego, że sedziom PKPR zabrania się sędziowac na wystawach organizowanych przez inne organizacje niż PKPR a to wielki krok na przód. Niech się od młodszego ZKwP uczy!

Posted

[quote name='Azawakh']Miejmy nadzieję, że w PKPR będzie inaczej neico niż w ZKwP gdzioe są sędziowie równi i równiejsi. A Póki co nei ma czegoś takiego, że sedziom PKPR zabrania się sędziowac na wystawach organizowanych przez inne organizacje niż PKPR a to wielki krok na przód. Niech się od młodszego ZKwP uczy!
Zostawmy sędziów na boku.
Zapytam wprost, czy w znanym i gorącym „temacie” bezprawnego obcinania psom uszu i ogonów, ZK również może czegoś nauczyć się od PKPR? Wszystko wskazuje na to, że nie. PKPR naśladując starszego brata, akceptuje ten przestępczy proceder. To jak to jest? PKPR już od zarania swego istnienia, z "modlitwą na ustach" kultywuje obrzydliwe i podłe „interesiki za grosiki”, za nic mając przepisy prawa, dobrostan zwierząt, statut, wzorce ras i szczytne cele organizacji :shake:?

[FONT=Times New Roman]Celem działalności Klubu jest: [/FONT]
[FONT=Times New Roman]1. Organizacja hodowli psów rasowych.[/FONT]
[FONT=Times New Roman]2. Propagowanie zasad pracy hodowlanej[/FONT]
[FONT=Times New Roman]3 Propagowanie psa rasowego w Polsce.[/FONT]
[FONT=Times New Roman]4. Propagowanie właściwego stosunku ludzi do zwierząt.[/FONT]
[FONT=Times New Roman]5. Organizacja szkolenia psów a zwłaszcza agility.[/FONT]
[FONT=Times New Roman]6. Propagowanie wiedzy o szkoleniu, wychowaniu i utrzymaniu psów ze [/FONT]
[FONT=Times New Roman]szczególnym uwzględnieniem ras obronnych.[/FONT]

[FONT=Verdana]Takie są mądre i na wskroś nowoczesne, a tu tylko puste gadanie o wyższości wersji stereo nad mono? To nic nie kosztuje. A gdzie praktyka? Gdzie działanie? Gdzie przykład?[/FONT]
[FONT=Verdana]Nie ma się czym chwalić, mój drogi![/FONT]
[FONT=Verdana]Przynajmniej od dwóch lat, pozory i mydlenie oczu. [/FONT]
[FONT=Verdana]Kasa się liczy. Nic więcej![/FONT]
[FONT=Verdana]Skądinąd jakie to ludzkie, prawda :oops: ?[/FONT]