Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

No właśnie, Mraulino co to za zbaczanie z tematu? Przecież tu jest dyskusja o stowarzyszeniu kynologicznym a nie o testach czy psiej agresji. Dobrze, że to zauważyłaś i zgadzam się z Tobą, że powinna dyskusja wrócić na właściwy tor.

Posted

No wlaśnie , fakt ze znacznym mankamentem PKPR jest brak profesjonalnej komórki do spraw szkolen, i pracy nad testami, co widac na ich stronce, jest to martwy punkt:p

Posted

gero, ale miejmy nadzieję,ze niebawem to o czy piszesz zostanie zmienione i będzie wszystko jak należy ale do tego potrzebni są jeszcze chętni do pracy społecznej ludzie a z tego co mi wiadomo mało kto się pisze na pracę bez zarobku również i w PKPR a wielka szkoda bo większość patrzy na to co z tego będzie mieć a nie na to, ze coś dobrego będzie mogło zrobić dla polskiej kynologii.

Posted

I to też prawda Mraulino, że w ZKwP jest podobnie i też niewielu ludzi garnie się do pracy a do zaszczytów i stanowisk związkowych większość... Taka jest prawda o polskiej kynologii. Miejmy nadzieję, że kiedyś to się zmieni i młode pokolenie zauważy to, ze należy coś zmienić w polskiej kynologii chociaż jak patrzę na co poniektórych forumowiczów to zastanawiam się czy takie osoby się kiedyś znajdą...

Posted

Mam nadzieje , ze w końcu to rusza, bo to czarna plama na ich wizerunku,
klub tak dlugo juz działa , a nie ma regulaminu zawodow, testow , sędziów prob pracy , co jest o tyle dziwne że filarami jest rasa don i owczarek belgijski, ja rozumiem że organizacja mloda ale jakieś ruchy przez tyle lat powinny być, nie wierzę aby wsrod czlonkow nie było osob bedących kompetentnych w tej sprawie , może trzeba ich umotywowac , zachecic ,albo moze są rozbieznosci w temacie , nie wiem , analizując regulamin wystaw to klasa uzytkowa jest martwa i bez sensu , a powinna byc podstawa w rasach pracujących

Posted

Tylko gdzie miałby się reklamować??? (Tak się zastanawiam, bo nie wiem).
Jest regularnie wychodzące czasopismo Kynologia, strona internetowa, wystawy (więcej i lepiej zorganizowane z każdym rokiem, w coraz bardziej interesującej obsadzie sędziowskiej i z większą ilością sponsorów), powstają nowe oddziały. Ludzie się zapisują do Klubu. Ja sądzę, że na wszystko lepiej pracować spokojnie. Rzeczy się dzieją. Że nie słychać o nich np. na dogo, to może nawet lepiej zważywszy na niechęć do tej organizacji reprezentowaną tutaj tak licznie i wytrwale mimo sprostowań i faktów. I tak wiele rzeczy zostałoby tu przeinaczonych, skrytykowanych, nawet wyśmianych.
Mnie to nawet już przestaje irytować a zaczyna bawić. Ta wieczna dyskusja o "wyższości Świąt Bożego narodzenia nad Wielkanocą" ;)
Prawdziwa dogomania jest gdzie indziej - w innych wątkach. Tam, gdzie rzeczywiście ludziom zależy na psach - adopcje, leczenie, walka z kopiowaniem.
A tutaj chodzi o wyssany z palca prestiż i walkę z tym, co nowe. Jeśli to można nazwać dogomanią, to ja jestem perską księżniczką ;)

Posted

Chodzi mi chociażby o informacje w prasie codziennej, w TV.
O to trzeba walczyć!

A to, co Ty tu robisz, Marzenko, jest świetne.

Fakt, że na dogo jest sporo ludzi, którzy lubią zabierać głos na tematy, o których guzik wiedzą z pozycji tzw. Besserwissera, podając nawet dane statystyczne..... Tacy są zwykle szczególnie głośni. I niegrzeczni.

Nie rozumiem, jak ludzie odpowiedzialni za forum mogą być obojętni na wypowiedzi, obrażające współdyskutantów. Ale tak jest. Niestety.

Podziwiam Cię, Marzenko. Ty nie tracisz fasonu.

Posted

Wiesz Marzenko zgadza sie , tylko z tego co slyszalem to akurat
ludzie tworzący te oddziały i pracujący nad rozpropagowaniem klubu , jakoś nie ciesza sie wsparciem władz , a wręcz przeciwnie, wiec
wlaściwie to podobno nikt nie wie o co w tym wszystkim chodzi,

Posted

Wiesz Marzenko zgadza sie, tylko z tym wyjątkiem że slyszałem iż osoby tworzące te oddzialy i pracujące nad reklamowaniem klubu jakoś szczegolnym wsparciem wladz się nie ciesza , a wrecz przeciwnie
i generalnie to sami sa zdziwieni i nie za bardzo wiedza o co w tym wszystkim chodzi , ale miejmy nadzieję że to się wyklaruje

Posted

A ja myślę, że w PKPR są potrzebne wybory i nowi ludzie w ZG tacy jak MarzenaS, którym zależy na dobru kynologii szeroko rozumianej a nie zaściankowej jak ta panująca w ZKwP. Tylko wtedy PKPR ruszy z kopyta.Owszem jest bardzo fajne pismo Kynologia (o wiele ciekawsze niż zwiazkowy Pies) jest i stronka ale to raczej za mało... Niestety za mało. Tu trzeba walnąć w stół i wziąść się do roboty i pokazywać, zę PKPR jest warty swojej nazwy i nie jest jakimś czymś co wyleciało sroce spod ogona. PKPR-owcy bierzcie się do roboty i pokarzcie wreszcie na co Was stać! Trzymam za Was kciuki!

Posted

Swiete slowa, Azawakh, ! Bo jak znam ludzi to werwa w nich jest tylko brak motywacji, ja tez myśle ze powinni zmienic ZG i może coś drgnie,
bo w tym składzie to chyba tylko cofac się zaczną , nic wiecej

Posted

A są chętni do roboty?
Oj.... czarno to widzę.
Podziwiam twórców PKPR. Zrobili coś niesamowitego - alternatywę dla wszechwładnego ZK.
Ale teraz jakoś spuścili z tonu. Może to przejściowe?

Posted

A może to ich przeroslo, może chcieli maly klubik z kameralnymi wystawami takimi jakie sa w ACE , spokojnie wydawac rodowody i swiety spokój, a tu machina ruszyła, DON y zaczely klub zalewac i z małego klubiku zacząl sie robić większy twor , w ktorym pojawiający się ludzie chca rozmachu , itu byc może zaczaL sie problem koncepcji klubu, czy maly cichy , czy prężny i z rozmachem, myślę ze ten drugi to ten ktorego chce wiekszość , ale czy obecna wladza ?

Posted

Mraulino, ja nie widzę innego rozwiązania jak to, żeby iść na ekspansywność bo inaczej się tego nie ruszy. prawdopodobnie sam osobiście zamieszczę w Kynologii jakiś materiał poświęcony moim sercowym dobermanom ale muszę się sprężyć. Możliwe, że będzie to artykuł o dobermanach w US MARINE CORPS ale czas zweryfikuje moje zamierzenia. Trzymaj kciuki żeby się udało ponieważ oprócz samego tekstu, który został napisany przeze mnie kilka lat temu chciałbym aby w materiale tym znalazły się moje prace ilustracyjne dobermany np sławnego Andy-ego, ktory uratował pluton amerykańskich czołgów przed ogniem japońskich karabinów maszynowych.

• 3 weeks later...
Posted

Wczoraj minęła 30 rocznica wybrania kardynała Wojtyły na papieża Jana Pawła II, który nawoływał do dialogu między wyznaniowego i ekumenizmu co ma swoje odbicie w postaci choćby spotkań między wyznawcami różnych odłamów wyznaniowych i funkcjonuje to jak należy i się wręcz pogłębia. Czy tego samego nie można by przenieść do świata kynologicznego? Nie byłoby lepiej wszystkim? Czy ci zatwardziali dewoci z ZG ZKwP i FCI nie widzą, że ekumenizm kynologiczny mógłby przynieść wiele dobrego? Szkoda, że w tej chwili lepiej jest zakazywać niż rozmawiać... Chodzi się do kościoła, słucha papieża, cieszy się, że był to papież Polak ale nie wyciąga się z tego wszystkiego żadnych mądrych i pozytywnych wniosków... Takich to mamy wspaniałych niestety w cudzysowie katolików i chrześcijan, ktorzy zamiast nawiązywać dialog nie tylko religijny to wolą się nienawidizć poprzez chore zapisy z regulaminu FCI z roku 1954 i Statutu ZKwP z roku 1988...