Marzena S Posted April 24, 2008 Posted April 24, 2008 Rzeczywiście dwie hodowle zostały wykluczone. Jakie rasy hodowały - nie wiem. Jedna się wybroniła po spełnieniu dodatkowych wymagań. TA. Quote
Axusia Posted April 24, 2008 Posted April 24, 2008 Niestety jedna z hodowli z PKPR wybroniła sie i hodouje wszystkie rasy jakie mozna, Onki, spaniele, jamniki itp .. Nie wiem czy mówicie o tej samej ale ta nazywa sie ' Inowrocławski Dwor' Dorota Poklękowska, lepiej ? Quote
Marzena S Posted April 24, 2008 Posted April 24, 2008 Axusia, regulamin dogomanii mówi: "jeśli krytykujesz kogoś/coś w sposób jednoznacznie identyfikujący (np. z pełnego imienia i nazwiska/pełnej nazwy), nie męcz się. To i tak moze zostac usunięte, bo dogomania anonimowej krytyki nie uznaje." Podpisz się imieniem i nazwiskiem Dorota Poklękowska, lepiej ? Nie o to chodzi czy lepiej tylko czy tak jak być powinno. I nie pisałam złośliwie, naprawdę Quote
Azawakh Posted April 24, 2008 Posted April 24, 2008 Ja też czytałem na forum oficjalnym PKPR, iż Inowrocławski Dwór wybronił się jako hodowla. Ale tak czy owak to dobrze, jeśli PKPR w dbałości o swoje imię oraz dobrą jakość hodowli usuwa te co nie spełniają warunków regulaminowych i statutowych. Quote
Axusia Posted April 24, 2008 Posted April 24, 2008 Niestety mam dowody na to, ze ta hodowla jednoznacznie i oficjalnie łamie regulamin, rzecznik PKPR o tym wie bo mi w emailu nawet o tym napisał. Jeki mamy efekt ? rozmnazania nadal działa bez kłopotów. :shake: Quote
LALUNA Posted April 25, 2008 Posted April 25, 2008 Axusia napisał(a):Niestety mam dowody na to, ze ta hodowla jednoznacznie i oficjalnie łamie regulamin, rzecznik PKPR o tym wie bo mi w emailu nawet o tym napisał. Jeki mamy efekt ? rozmnazania nadal działa bez kłopotów. :shake: Ja też mam :p Moze sie wymienimy na priv :razz: Quote
Mraulina Posted April 25, 2008 Posted April 25, 2008 Ale dwie hodowle wywalili. Marzenko, nie wiesz, jakie pieski były w tych wywalonych hodowlach? Napewno teraz będą produkować bidy bez rodowodów. A ten Inowrocławski Dwór może przepuścili trochę przez maszynkę do mięsa???? Może się babsko pokajało? Ale ja takim nie wierzę. Quote
Axusia Posted April 25, 2008 Posted April 25, 2008 Inowrocławski Dwor zlikwidował stronke w necie i .. nadal robi swoje tyle, ze ciezko troszke do tego dojsc ale osoba taka jak ja ktora zajmuje sie i sledzi ta hodowle juz jakis czas łatwo połapie sie w niektorych ogłoszeniach .. wystarczy popatrzec na zdjecia i nr tel. Laluna - a Ty o tej samej hodowli masz dowody ? Quote
LALUNA Posted April 25, 2008 Posted April 25, 2008 Axusia napisał(a): Laluna - a Ty o tej samej hodowli masz dowody ? No przecie ci mówiłam Quote
Mraulina Posted April 25, 2008 Posted April 25, 2008 Marzena jest z PKPR - w razie czego da cynk komu trzeba. Co za perfidia! Quote
Marzena S Posted April 25, 2008 Posted April 25, 2008 A ja mam nadzieję, że po zawieszeniu się opamiętają. Dostali drugą szansę. Może to pomoże. Zobaczymy. Quote
Axusia Posted April 25, 2008 Posted April 25, 2008 Tak patrze na ten PKPR i nachodzi mi na mysl tylko jedno : " Nadzieja Matka głupich " .. :mad: Quote
Marzena S Posted April 25, 2008 Posted April 25, 2008 Axusia napisala Tak patrze Czyli jak? Axusia napisała nachodzi mi na mysl tylko jedno : " Nadzieja Matka głupich " .. :mad: O głupich to było na mój temat? Właśnie ja wyraziłam nadzieję. O hodowlach i "hodowlach" (w tym i innych związkach) w tym i innych topikach napisano już wiele. Quote
Axusia Posted April 26, 2008 Posted April 26, 2008 To z tą głupota było bez osobowo, ja sama tez miałam nadzieje, ze sie cos zmieni .. a nie zmieniło sie nic. Quote
Mraulina Posted April 28, 2008 Posted April 28, 2008 Axusiu - u nas w Krakowie na zebraniu rocznym ZK, w obecności p. Mani, kolega zwrócił uwagę na to, że wielu hodowcxów produkuje mioty z rodowodami i bez, co łatwo uduwodnić. P. Mania i część zebranych go wyśmiali. Nigdy się nie spotkałam w ZK, a należę do tej organizacji już ponad 20 lat, żeby ktoś miał problemy z racji handlu nierodowodowymi szczeniakami. A w przypadku ONów to jest naprawdę horror. Quote
Azawakh Posted April 28, 2008 Posted April 28, 2008 No i stary problem powraca u kogoś się widzi drzazgę w oku a nie widzi się belki u siebie. I tak też jest w ZKwP - opluwa PKPR jak tylko może widząc w nim samo zło bez cienia dobra i robiąc mu obciach a nie widzi u siebie tak poważnych problemów jak nielegalny handel szczeniakami przez swoich członków i jedno co robi to zaostrza tylko swoje prawo aby "chronić" swoją "genetykę", która tak czy owak ucieka gdzieś boczkiem dzięki takiemu głupiemu zachowaniu jak opisywanie przez Ciebie zachowanie pana Manii i jemu podobnych. Brawa dla tego Twojego znajomego, że odważnie i publicznie pokazał istniejący od lat problem w tej organizacji i polskiej kynologii. Oby tak odważnych ludzi było więcej w ZKwP a może wreszcie będzie nam wszystkim na prawdę lepiej a nie tylko tak na niby jak jest na Kubie czy w Białorusi. Quote
Mraulina Posted April 29, 2008 Posted April 29, 2008 Ale ja już wolę Manię na tronie ZK niż np. p. Sliwkę. Ale to całkiem inna historia. Quote
Azawakh Posted April 29, 2008 Posted April 29, 2008 Ja też mam podobne zdanie do Twojego ale jestem zdania, ze jeden i drugi pan nie nadają się na stanowisko prezesa ZKwP i już dawien dawien powinni sobie dać z tym spokój. Na prezesa ZKwP i do Zarządu Głównego potrzebni są ludzie nowocześni i liberalnie myślący a nie schlebiacze FCI włażący jej bez wazeliny w jedno bardzo ciemne miejsce... Mam jednak taką nadzieję, że wreszcie nadejdzie kiedyś taki dzień, iż obaj ci panowie i reszta Zarządu Głównego odejdą w niepamięć historii a nowy ZG ZKwP poprowadzi ta organizacje ku nowoczesnym poglądom a nie poglądom rodem z PRL-u i PZPR... Quote
Marzena S Posted May 5, 2008 Posted May 5, 2008 Chciałam napisać, że dyskusja, która toczyła się tu kilkanaście stron wstecz, że statut ZK nie pozwala swoim członkom na wystawianie psów na wystawach ACE zdaje się była bezprzedmiotowa. Trzeba by to sprawdzić, ale wyczytałam na innych forach taką argumentację, że (była tu zresztą o tym mowa) zapisując się do ZK jego członkowie nie mogą równocześnie należeć do innych poskich organizacji kynologicznych, natomiast, aby wystawić psa na wystawie ACE nie musi się być jej członkiem - należy oczywiście tylko posiadać psa z rodowodem. Czyli można. Jedynie, zgodnie z regulaminami ZK, sędziom tej organizacji nie wolno brać udziału w wystawach organizacji niezrzeszonych w FCI w jakimkolwiek charakterze. Ale, jeśli nie jest się sędzią, to nie nie grożą żadnie konsekwencje. Teraz rozumiem, dlaczego na wystawach ACE jest sporo psów z ZK i nikt nie musi się ukrywać. To tak dla informacji... :) Quote
Azawakh Posted May 5, 2008 Posted May 5, 2008 Marzenko, to wszystko jest bardzo pokręcone niestety... Niby można wystawiać psy z ZKwP na wystawach PKPR czy innej krajowej organizacji kynologicznej bo tak mówi zdrowy rozsądek ale niestety osoby odpowiedzialne za przepisy prawne w ZKwP i FCI są niestety innego zdania... A do tego dochodzi jeszcze paskudna partyjno - komunistyczna albo wręcz fanatyczna mentalność mówiąca albo z nami albo przeciw nam o czym mówi w wywiadzie sam prezes ZKwP A. Mania... Poza tym na tym, na forum zamieściłem fragment regulaminu FCi z roku jak dobrze pamiętam 1957, w którym wyraźnie jest napisane, ze jeśli organizacja kierownicza zabroni swoim członkom wystawiać swoich psów na wystawach nie uznanych przez FCI to wg nich jest to zgodne z prawem co moim zdaniem woła o pomstę do nieba(!) ale niestety jak jesteś członkiem ZKwP należącego do wszechwładnej FCI musisz się pokornie podporządkowywać się ich przepisom i się ubezwłasnowolnić bo żeś wdepnął w takie bagno jakim jest ZKwP i FCI... Niestety taka prawda ale ja sie nie poddam i tak się pojawię na wystawie PKPR w Chorzowie choćby się świat walił i mieli mnie z ZKwP. Ja się będę bronił i najwyżej sprawa trafi do sądu i może wreszcie ktoś się dobierze do skóry tej przykrej organizacji... Quote
SuperGosia Posted May 5, 2008 Posted May 5, 2008 Azawakh, z tego co sobie przypominam, przynależność do tej "przykrej organizacji" nie jest obowiązkowa - każdy kupując psa z metryczką ZKwP może sobie wybrać, gdzie chce należeć :cool3: I nikt nikogo na silę nie agituje ani nie trzyma. "Ubezwłasnowolnienie - częściowe lub całkowite pozbawienie osoby fizycznej zdolności do czynności prawnych. Ubezwłasnowolnienie następuje w formie orzeczenia sądowego. (...) Osoba pełnoletnia może być ubezwłasnowolniona częściowo z powodu choroby psychicznej, niedorozwoju umysłowego albo innego rodzaju zaburzeń psychicznych, w szczególności alkoholizmu lub narkomanii, jeżeli stan tej osoby nie uzasadnia ubezwłasnowolnienia całkowitego, lecz potrzebna jest pomoc do prowadzenia jej spraw. Dla osoby ubezwłasnowolnionej częściowo ustanawia się kuratelę." - Wikipedia. Mraulina napisał(a):Ale ja już wolę Manię na tronie ZK niż np. p. Sliwkę. Ale to całkiem inna historia. Dokladnie - to jest inna historia. W tym konkretnym momencie nawet nie mam slów, by wyrazić jak niestosowne jest Twoje stwierdzenie. Jeśli nie wiesz dlaczego - to znaczy, że Twój udzial w ZK ogranicza się jedynie do placenia skladki czlonkowskiej (lub nie) i przypadkowej, biernej obecności na wybranych zebraniach. Jeśli wiesz, to bardzo mi przykro, że jesteśmy w jednej organizacji, ale mam nadzieję - czytając Twoje ochy i achy odnośnie PKPRu - że już niedlugo. To jest zupelnie jak z hodowcą - jeden hoduje 20 lat i jego największym osiągnięciem jest wyhodowanie Ch.PL, a drugi w ciągu lat 3 rewolucjonizuje rasę na rodzimym gruncie sprowadzając psy, robiąc zagraniczne krycia. Tak tu - ktoś przez 20 lat grzeje doopkę w domu, a potem ma pretensję, że inni wybrali za niego, albo więcej mogą, a on bidak tyle lat "poświęcil" "będąc" (to nic, że tylko z nazwy) czlonkiem organizacji X czy Y. A jeśli naprawdę kocha się "swoją" rasę i widzi się, że źle się w niej dzieje to dziala, a nie gada użalając się nad sobą, że co on "bidny" może. Zdeterminowany czlowiek wieeele może i dlatego m.in. dwie hodowle znajdujące się w bazie na www PKPRu są znalazly się tam dlatego, bo ich wlaściciele z wielkim hukiem wylecieli z ZK. Za rozmnażactwo, za bezpapierowce, za gorsze niż schroniskowe warunki trzymania psów. Ciekawe, czemu PKPR nie robi u nich kontroli :cool3: A co gorsza wlaśnie ich ma na swojej stronie, czyli reklamuje jako poważna organizacja! Jak ludzie mają poważnie traktować PKPR jeśli widzą coś takiego i znają okoliczności wykluczenia tych ludzi z ZK? Jednym z minusów ZK jest wciąż daleko posunięty liberalizm i dawanie "kolejnych szans" nieodpowiednim ludziom. I to się powinno zmienić. Niektórzy będą nad tym pracować, niektórzy już pracują. Na sekcjach ras jest mnóstwo mlodych ludzi, posiadaczy 1-3 psów, którzy oprócz nauki o rasach, uczą się czegoś więcej :razz:, mają pasję, kochają zwierzęta i widzą potrzebę zmian. I te zmiany będą, nawet już są widoczne, co widać m.in. w utrudnieniach w uzyskaniu warunkowych kryć, zawieszaniu czlonków za krycia nieregulaminowe, itd. Jeśli ktoś nie widzi tego w swoim oddziale, powinien sobie odpowiedzieć na pytanie - dlaczego. Każdą organizację tworzą LUDZIE i to nie tylko i nie przede wszystkim Zarząd (jakby ktoś nie wiedzial co to, to stąd się dowie, że to ani monarchia dziedziczna, ani autokratyzm: http://pl.wikipedia.org/wiki/Zarz%C4%85d). Jeśli przynależność do ZK kogoś "boli", a ponadto idzie w parze z zamilowaniem do utyskiwania i nic-nie-robienia w kierunku, by zmienić coś na lepsze, myślę że zdecydowanie lepiej będzie jeśli zrezygnuje z czlonkowstwa w tej ponurej organizacji :eviltong: A PKPRowi życzę dokladnie tego samego - zdecydowanie mniej zrzeszonych, których nie interesuje NIC poza nimi samymi. Mniej ludzi, którzy zamiast zachęcić innych do przynależności (PKPR ma perspektywy, glównie ze względu na możliwość wystawiania paru fajnych ras nieuznanych przez FCI) prześcigają się w tym, żeby ich odstręczać. Opluwanie "konkurencyjnej" organizacji z 70-letnim stażem, setkami znanych z dobrej strony hodowli, tysiącami wybitnych psów, sędziami-poliglotami, nierzadko z kilkoma fakultetami na koncie jest stratą czasu, który można by poświęcić na promowanie swojej dzialalności w... inny sposób :cool3: Ale to już nie moja bajka ;) Quote
Marzena S Posted May 6, 2008 Posted May 6, 2008 Rozumiem, że to był post do Azawakh, ale przy okazji wkradło się tu parę półprawd i nieprawd, jeśli chodzi o PKPR. Ciekawe, czemu PKPR nie robi u nich kontroli Masz taką wiedzę, że nie robi? Za rozmnażactwo, za bezpapierowce Na samej tylko dogomanii można znależć wiele dyskusji o hodowlach, także w ZK, gdzie dzieje się to samo. Bo, jak wiadomo, są ludzie i "ludzie". Wszędzie. Opluwanie "konkurencyjnej" organizacji z 70-letnim stażem Już tutaj na ten temat pisaliśmy i, oprócz dwóch bardzo stonowanych wypowiedzi nie będących w najmniejszym stopniu "opluwaniem", nie ma żadnych przykładów. Chyba, że Ty znasz jakieś?? A tak na marginesie, żeby było jasne,ja nie mam nic przeciwko ZK i naprawdę doceniam, to co osiągnął. Quote
Mraulina Posted May 6, 2008 Posted May 6, 2008 Cytat: Napisał Mraulina Ale ja już wolę Manię na tronie ZK niż np. p. Sliwkę. Ale to całkiem inna historia. Dokladnie - to jest inna historia. W tym konkretnym momencie nawet nie mam slów, by wyrazić jak niestosowne jest Twoje stwierdzenie. Jeśli nie wiesz dlaczego - to znaczy, że Twój udzial w ZK ogranicza się jedynie do placenia skladki czlonkowskiej (lub nie) i przypadkowej, biernej obecności na wybranych zebraniach. Jeśli wiesz, to bardzo mi przykro, że jesteśmy w jednej organizacji, ale mam nadzieję - czytając Twoje ochy i achy odnośnie PKPRu - że już niedlugo. SuperGosiu - mam prawo do wyrażania swojej opinii - bo jestem członkiem ZK, co daje mi prawo krytyki. A w ZK to ja nie tylko składki opłacę..... Na szczęście tacy jak ty nie decydują o członkostwie w Związku. Za mało mnie nie wiesz, SupeGosiu. Dalsza część twojej wypowiedzi odnośnie mojej osoby w tym kontekście traci sens. A określenie - ubezwłasnowolnienie - to nie tylko termin prawniczy. To coś więcej. Oszczędź nam swoich pouczeń, zwłaszcza wygłaszanych mentorskim tonem. Quote
Recommended Posts